Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

>


Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2015 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Film: The Blind Man with Starry Eyes

> 06.05.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Conferentie met Emmanuel Gerard, Widukind De Ridder en Françoise Muller, "Wie heeft Lahaut vermoord? De geheime Koude oorlog in België”

> 20.05.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Conferentie met Marie-Anne Weisers (ULB), “La justice belge, l'ocupant allemand et les crimes contre les Juifs: entre volonté, innovation et frustration, 1941-1951”

> 21.05.2015 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Conferentie “Empowering Biodiversity Research”
The conference will bring together representatives of national and international scientific institutes to explore and discuss the opportunities and strengths related to Biodiversity Informatics and Open Data

> 29.05.2015 | Planetarium

Cosmic Nights 2015
concert Ferstival de musique électronique "cosmique": 3e édition

> 15/17.06.2015 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Internationaal Symposium Paul Coremans
Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationaal symposium ter ere van zijn oprichter en eerste directeur Paul Coremans (1908-1965). Vijftig jaar na zijn overlijden, is het een unieke gelegenheid om terug te blikken op zijn bijzondere carrière. De impact van zijn innovatieve gedachten en visie rond de conservatie en restauratie van kunstwerken is op zowel nationaal als internationaal vlak van enorm belang geweest.

> 17.06.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Conferentie met Karel Strobbe, Hans Boers en Pieter Serrien, “Van onze jongens geen nieuws. De dwaaltocht van 300.000 Belgische rekruten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog”

> 03/04.09.2015 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

SOIMA 2015: Unlocking sound&image heritage
Heb je unieke audio-, fotografische of videobestanden die internationale aandacht verdienen of ben je geïnteresseerd in digitale preservatie en creatief gebruik en toegang? Neem dan deel aan dit evenement! Samenwerking en uitwisseling van informatie en know-how tussen instellingen en specialisten is immers de sleutel tot het ontsluiten van dit erfgoed.

> 17/19.09.2015 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

What Ever Happened to the People?
Humans and Anthropomorphs in the Rock Art of Northern Africa

Gedurende dit driedaagse colloquium focussen internationale specialisten op menselijke en antropomorfe voorstellingen in rotskunst uit Noord-Afrika.

> 14/15.10.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Internationale colloquium War & Fatherland. Nations, Identities and the First World War
Dit najaar vindt het internationale colloquium War & Fatherland. Nations, Identities and the First World War plaats. Vooraanstaande historici uit binnen- en buitenland gaan er twee dagen in debat over nationalisme en collectieve identiteiten tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

> 22/22.10.2015 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Symposium Flesh, gold and wood
Het KIK organiseert in Brussel zijn 16de Kunsthistorisch seminarie getiteld Flesh, Gold and Wood. The Saint-Denis altarpiece in Liège and the question of partial paint practices in the 16th century. De recente behandeling van het Brusselse retabel van de kerk van Saint-Denis te Luik door het KIK heeft een rijke oogst aan nieuwe informatie opgeleverd over de genese en de uitvoering van dit unieke monumentale altaarstuk.

 


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> tot 30.05.15 | Koninklijke Bibliotheek van België

Op reis in mijn bibliotheek
Om te reizen hoeft u helemaal niet lang onderweg te zijn. Boeken bieden eindeloos reisplezier. De Koninklijke Vereniging van Bibliofielen en Iconofielen van België neemt u daarom mee op reis... in haar bibliotheek. Ontdek handschriften en incunabelen, boeken van de 16de tot de 21ste eeuw, tekeningen en gravures, Japanse en Turkse boeken, een fles whisky en enkele keien van de Mont Ventoux. En dat allemaal te midden van boeken, in een bibliotheek.

> tot 31.05.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Portaels en de roep van de Oriënt (1841-1847)
Voor deze tentoonstelling konden de KMSKB putten uit onuitgegeven reiscorrespondentie en uit tekeningenfondsen die de kunstenaar in zijn atelier bijhield. Vierentwintig van de tentoongestelde werken op papier konden recent worden ingelijfd bij de collecties van de KMSKB.

> tot 01.06.15 | Koninklijke Bibliotheek van België

Graphic novels
Op enkele decennia tijd groeide het genre van de graphic novel uit tot een vaste waarde in het literaire landschap.

> tot 28.06.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

CHAGALL
Voor deze grote retrospectieve tentoonstelling brengt het museum meer dan 200 werken van Marc Chagall van over de hele wereld samen. Zijn vroege schilderijen vanaf 1908 tot zijn laatste, monumentale schilderwerken uit de jaren ’80 illustreren de artistieke carrière van de schilder rijkelijk.

> tot 19.07.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

CRITIQUE – CRISIS – DESIRE. Art in Europe since 1945
De tentoonstelling toont een veertigtal werken van moderne artiesten zoals Bacon, Dubuffet, Moore, Broodthaers en Tuymans. “Vrijheid” is het hoofdthema van deze tentoonstelling die duidelijk wil maken hoe dit concept wordt geïnterpreteerd, begrepen en verdedigd in de kunst sinds 1945.

> tot 30.08.2015 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Hersenkronkels
Kraak je eigen brein. In onze nieuwe tentoonstelling ga je op ontdekking in je eigen hersenpan. Test de werking van je neuronen in het Cognitilab, exploreer je brein in een 3D-animatie dankzij de "Hersencel", en laat je (niet) beetnemen door de optische illusies. Video’s, spelletjes en andere interactieve toepassingen vervolledigen deze fascinerende reis door je brein...

> 2014-2015 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> tot 31.01.16 | Hallepoort

Kleine soldaatjes van de Groote Oorlog
De tentoonstelling toont een uitzonderlijke verzameling van meer dan 1.000 objecten afkomstig uit de verschillende landen die in het conflict verwikkeld waren. In een tot de verbeelding sprekende opstelling brengen honderden soldaatjes, maar ook poppen, miniatuurdorpjes en gezelschapsspelen het verhaal tot leven.

> tot 26.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Nieuwe ruimte ! Gao Xingjian. Ontluikend bewustzijn.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.

 


En ook...

> tot 30.04.2015 | Nationale Plantentuin van België

Magnolia's

> 04.04.2015 -31.08.2015 | Nationale Plantentuin van België

Expo Serres chaudes

> 04.04.2015 - 11.11.2015 | Nationale Plantentuin van België

Tentoonstelling Tinctoria

> 04-05-06.04.2015 | Nationale Plantentuin van België

Ikebanatentoonstelling

> 01.10.2015 -15.01.2016 | Nationale Plantentuin van België

Expo Ginkgo biloba

Over deze website

Uw privacy

© 2015 POD Wetenschapsbeleid