Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

3 March 2016
Seminar: Work/Life and Time
Presentation of a merging datasets on working conditions, hours and work/life arrangement

Location: UCL - Place Montesquieu1
1348 Louvain-la-Neuve - Room Lecl 93
The LFS&TIME project funded by BELSPO in the frame of the BRAIN-Be research programme is a collaboration of VUB and UCL with the support of Statistics Belgium. The project aimed at merging Labour Force Survey (LFS) data, Time-Use Survey (TUS) data and Work Grid (WG) data. These different datasets allow different approaches to working times...
[Information and programme]

28-29 April 2016
Colloquium 'Advanced Tools for Preventive Conservation'

Location: Royal Museums of Art and History
Cinquantenaire Park 10 Brussels B-1000
The partners of the AIRCHECQ project will present their midterm results.
At the same time, national and international experts are invited to present and discuss topics that play an important role in preventive conservation.
For more information, read the scope of our colloquium.
All presentations will be held in English
[Information and registration]
Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2016 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Film: The Blind Man with Starry Eyes

2016 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> 19.02.2016 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Terroristen en genocideplegers: een vergelijking
Voordracht door Abram de Swaan in het kader van de Nieuwjaarsconferenties van het CegeSoma.arch
Heel vaak worden hedendaagse conflicten door politici, specialisten, maar ook wetenschappers  benaderd vanuit een kijk op korte termijn. Voortbouwend op zijn missie als kenniscentrum voor conflictgeschiedenis van de 20ste eeuw, wil het CegeSoma.arch deze horizon verruimen. In zijn New Year's Conferences laat het eminente wetenschappers aan het woord die een actuele maatschappelijke problematiek verbinden met de historische context van de 20ste eeuw.

> 25|26.02.2016 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Colloquium "Frans I en de kunstenaars van het Noorden (1515-1547)"
Als uitloper van de evenementen, herdenkingen en wetenschappelijke activiteiten in 2015 ter ere van de vijfhonderdste verjaardag van de troonsbestijging van Frans I (1 januari 1515) en van de overwinning te Marignan (13 en 14 september 1515) buigt dit colloquium zich over de banden tussen de 'grand roy Françoys' en het Noorden. Hoewel de uitwisselingen tussen Frans I en Italië een veel bestudeerd onderwerp blijven, zijn ook de banden van de koning met het Noorden, in het bijzonder met de oude Zuidelijke Nederlanden, zeer rijk en complex. Hierover werd echter nog nooit een grote studie gepubliceerd. Het colloquium 'Frans I en de kunstenaars van het Noorden (1515-1547)' wil deze hiaat opvullen door zich te richten op de interesse die de eerste Valois koning toonde voor de beeldende kunstenaars en musici van de oude Zuidelijke Nederlanden en voor hun werken.

> 03.03.2016 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Opendeurdag in het KIK
Een unieke gelegenheid om op uw eigen tempo een kijkje te nemen achter de schermen van de studie en restauratie van kunstwerken, met in elke documentatiedienst, atelier en labo uitleg door gepassioneerde specialisten.

> 22.03.2016 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Internationale studiedag "The Private Cold War in Western Europe – 1950-1970"
georganiseerd door CegeSoma samen met het Belgian Intelligence Studies Centre in het kader van de IUAP Justice & Populations.


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2016 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> tot 26.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Nieuwe ruimte ! Gao Xingjian. Ontluikend bewustzijn.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.

> tot 10.04.2016 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Filateliefde
De geschiedenis van België via postzegels
De tentoonstelling in het BELvue museum zet voor de eerste keer de waardevolle filatelistische collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) in de kijker. Voor dit initiatief heeft het KMMA nauw samengewerkt met zowel bpost als prominente privéverzamelaars in België. De collectie van ongeveer 300 stukken die ter gelegenheid van deze tentoonstelling werden verzameld, vertegenwoordigt een erfgoed van onschatbare waarde.

> tot 20.04.2016 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Djehoetihotep: 100 jaar opgravingen in Egypte
Naar aanleiding van het jubileum van de expeditie van Reisner in 1915 werden de egyptologen van de KU Leuven geïnspireerd om een unieke tentoonstelling op poten te zetten in het Jubelparkmuseum in Brussel. Het doel van deze tentoonstelling is te tonen hoe innovatieve methodes, toegepast op oude documentatie, kunnen bijdragen tot nieuwe inzichten. Digitale technieken maken het bijvoorbeeld mogelijk beschadigde en verspreid geraakte fragmenten in virtuele reconstructies terug samen te brengen. Door huidige satellietbeelden op oud kaartmateriaal te projecteren, kunnen we bovendien ook het landschap en de leefomgeving van het verleden visualiseren, en aan de hand van oude foto’s kan een beeld opgeroepen worden van het Egyptische landschap zoals het eruitzag voor de bouw van de Aswandam.

> tot 20.04.2016 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Sarcofagen: Onder de sterren van Noet
Van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016 pakt het Jubelparkmuseum uit met een grote tentoonstelling over Egyptische sarcofagen. U krijgt een exclusieve inkijk in het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte. Eeuwigheid, opnieuw tot leven komen zoals Osiris, elke dag weer opkomen zoals de zon die geboren wordt in de schoot van de hemelgodin Noet…
De Oude Egyptenaren hadden hoge verwachtingen voor het leven na de dood!
De geheimen van de sarcofagen worden op de grote najaarstentoonstelling van het Jubelparkmuseum voor jong en oud uit de doeken gedaan.
Tussen de mummiekisten, dodenmaskers en katten in windsels wordt bovendien een heus restauratielabo geïnstalleerd! Stuk voor stuk gaan de lijkkisten van de Thebaanse priesters uit de in 1891 ontdekte cachette van Deir el-Bahari door de handen van de Italiaanse specialisten. En u mag meekijken!

> tot 15.05.2016 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Van Floris tot Rubens: meestertekeningen uit een Belgische privéverzameling
De tentoonstelling toont negentig tekeningen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16de en het begin van de 17de eeuw. Met veel zorg bijeengebracht door de verzamelaar, behoren deze bladen tot een van de meest boeiende en vruchtbare episodes uit de geschiedenis van de tekenkunst.

> tot 28.08.2016 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

WoW – Wonders of Wildlife
Rennen, springen, jagen … Dieren bewegen vaak krachtig, precies, indrukwekkend, wild. Een kudde steenbokken springt van rots tot rots. Twee mannetjesbokken vechten een strijd uit om de macht. Een wolf zit op de hielen van everzwijnen. Leeuwinnen grijpen vluchtende zebra’s. Een tijger op topsnelheid, majestueus…
Alsof ze uit een natuurdocumentaire zijn geplukt, zie je de dieren nu in het echt en van dichtbij in acrobatische installaties, spectaculaire panorama’s en adembenemende scènes: sommige groepen balanceren alleen op één poot of staart! De taxidermist heeft met zijn precisie, wetenschappelijke kennis en kunstzinnige kijk van de opgezette stukken unieke kunstwerken gemaakt.
Het Museum raakt bij de actiescènes hier en daar aan het gedrag van de dieren, dan weer aan de conservatie van de soorten en hun habitat, met een vleugje biomechanica. In een sobere en verzorgde setting komen video’s en interactieve elementen volledig tot hun recht.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 18.03.2016 > 21.08.2016 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Andres Serrano
Een van de belangrijkste retrospectieve tentoonstellingen over het oeuvre van Amerikaans fotograaf Andres SERRANO opent haar deuren op 18 maart 2016.
Naast Serrano’s krachtige – soms gewelddadige – thema’s behandelt de tentoonstelling ook de problematiek van kunstvandalisme en censuur.
Tegelijkertijd tonen de KMSKB in de Brusselse straten ook zijn nieuwe reeks “Denizens of Brussels” (portretten van daklozen).

 


En ook...

> tot 13.03.2016 | Nationale Plantentuin van België

Expo Tree views

Over deze website

Uw privacy

© 2016 POD Wetenschapsbeleid