Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

> 08-03-2018 | Symposium (BRAIN-be project)

Sex Offenders in and out of Crime (SOC)
This Symposium addresses a number of stereotypes and common ideas about sex offenders. First of all, is it true that sex offenders continue to commit (the same type of) sex offences over and over again? How is the recidivism of sex offenders to be compared to that of non-sex offenders? Do their criminal careers differ strongly from non-sexual offenders? Furthermore, are sex offenders an especially incorrigible group of offenders? Can they desist from crime, especially from sexual crimes, or are they beyond redemption? What perspectives does the scientific evidence provide to policy and practice?
During the Symposium, world-renowned experts in the study of sex offenders will tackle these issues and will provide the state of the art about recidivism, criminal careers, desistance and lessons that can be drawn from research. Furthermore, next to the international state of affairs, the empirical results of Belgian (and Dutch) research will be presented.
This conference is aimed at researchers, practitioners (therapists, sexologists, prison personnel, probation staff, organizations involved in the reintegration of offenders,…), policy-makers and a wider audience of people with an interest in the topic.
[Program]


Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2018 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Nieuwe planetariumfilm: Explore.


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2018 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> tot 18-02-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst
50 jaar na zijn overlijden, boeit René Magritte nog steeds. Hij stelt onze kijk en geest in vraag en brengt onze zekerheden voortdurend aan het wankelen. Magrittes mysterieus en uitdagend werk blijft de generaties na hem beïnvloeden, van pop art en conceptuele kunst tot de meest hedendaagse kunstcreaties. De tentoonstelling creëert een dialoog tussen de originele werken van Magritte en hun moderne en hedendaagse interpretaties. Marcel Broodthaers belichaamt deze artistieke verwantschap zonder twijfel het best: hij bevraagt zowel het statuut van het object als dat van de taal. Andere kunstenaars zoals Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, César, Sean Landers, David Altmejd, George Condo en Gavin Turk herdefiniëren onze verhouding tot Belgiës grootste surrealist. Meer dan 150 schilderijen, beeldhouwwerken, installaties, tekeningen, films en archiefmateriaal komen samen in deze unieke tentoonstelling. De ervaring zet zich voort in het Musée Magritte Museum, waar huidige creaties interageren met de grootste Magritte collectie ter wereld.
De tentoonstelling is uitzonderlijk 7 dagen op 7 open. Voor de gelegenheid zal ook het Magritte Museum elke dag open zijn.

> tot 18-02-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Marcel Lecomte. Heimelijke hoeken van het surrealisme
Van 1960 tot 1966 werkte Lecomte voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Kort na zijn overlijden werden zijn archieven en bibliotheek opgenomen in het Archief voor Hedendaagse Kunst. De tentoonstelling onthult meerdere van deze documenten alsook kunstwerken van kunstenaars en schrijvers die hem dierbaar waren, foto’s, correspondenties, opvallende publicaties van de surrealistische beweging, filmfragmenten en audiomateriaal. Marcel Lecomte (1900-1966), zoon van de schilder Émile Lecomte, betreedt de kunstwereld in 1918 onder de invloed van Clément Pansaers, één van België’s belangrijkste dadaïsten. Hij zoekt vervolgens toenadering tot de modernisten van het tijdschrift Sept Arts alvorens het surrealisme aan te hangen binnen de groep Correspondance, onder leiding van Paul Nougé. Lecomte laat René Magritte in 1923 Giorgio de Chirico ontdekken. Zijn poëzie kenmerkt zich door haar sterk gevoel voor het moment, door haar aandacht voor de verrassing en het toeval. Het kunstwerk was voor hem de magische spiegel van de kunstenaar. Na de oorlog illustreert Pierre Alechinsky zijn plaatje in sens des tarots. Hij speelt ook een centrale rol in het Salon noir, de eerste belangrijke « installatie » van Broodthaers in 1966.

> tot 18-03-2018 | Rijksarchief

Gastvrij Brussel?
Op 13 oktober opent in het Joods Museum de tentoonstelling 'Gastvrij Brussel?'. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Joods Museum en het Rijksarchief. Ze traceert, over een periode van bijna twee eeuwen (van 1830 tot vandaag), het parcours van emigranten die zich, gedurende enkele maanden of voor altijd, in Brussel vestigden. Naast dit historisch luik presenteert de tentoonstelling ook het werk van opkomende kunstenaars die de migratieproblematiek en de culturele diversiteit van het huidige Brussel aankaarten. Vandaag leven er meer dan 180 nationaliteiten naast elkaar in Brussel. Dat zijn niet alleen cijfers. Al deze migranten hebben hun eigen verhaal, hun eigen parcours en hun eigen verwachtingen. Sinds 1830 volgden verschillende migratiegolven elkaar op. Waarom hebben deze vrouwen en mannen hun land verlaten? Was Brussel voor hen een toevluchtsoord?
Deze tentoonstelling vertelt hoe de Belgische hoofdstad zich beetje bij beetje omvormde tot een “wereldstad”. Over een periode van bijna twee eeuwen schetst de tentoonstelling het parcours van deze vreemdelingen die zich voor enkele maanden of voor altijd in Brussel vestigden. Dat gebeurt aan de hand van voorwerpen die de migranten met zich meebrachten, persoonlijke getuigenissen of familiefoto's.

> tot 15-04-2018 | Muziekinstrumentenmuseum

Springlevend!
Het verhaal van de Estse volksinstrumenten

Een half jaar lang viert de Estse Republiek in het Mim haar honderdste verjaardag met een expo, concerten en workshops. De Esten koesteren hun muzikale erfgoed als weinig anderen. Het is al zingend dat ze zich in 1987-1991 bevrijdden van de sovjetdictatuur. De Estse volksmuziek is een boeiende mix van oeroude Baltische tradities en recentere West-Europese invloeden. Met oeroude instrumenten als de kannel-citer, de hiiu kannel-strijklier en de torupill-doedelzak, naast nieuwere speelmansinstrumenten als de viool en de accordeon, elk met hun eigen repertoire.
Al deze instrumenten kun je met klank en beeld beleven in een magische sfeer van Estse landschappen. Want de muziek is in dit dunbevolkte land sterk verbonden met de natuurlijke omgeving. Sommige instrumenten kun je zelfs ter plekke uitproberen. Deze tentoonstelling is samengesteld door de collega's van het Ests Theater- en Muziekmuseum in de hoofdstad Tallinn.

> tot 25-04-2018 | Jubelparkmuseum

Oceania
Oceanië is in het westerse collectieve geheugen, van James Cook tot in de 21ste eeuw, altijd geassocieerd gebleven met de grote ontdekkingsreizen en het onbekende.
Dit aspect wordt de rode draad in de tentoonstelling, die is opgevat als een uitnodiging om de grote oceaan te doorkruisen in het spoor van de ontdekkingsreizigers van de 18de eeuw. Het wordt een zoektocht naar de schoonheid van de kunst uit Oceanië én gelijktijdig naar de culturele context die wordt gereconstrueerd met behulp van de etnografie en de archeologie.
De rijke Oceanië-collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelparkmuseum en Muziekinstrumentenmuseum) en van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika worden in de schijnwerpers gezet. Tevens kwam een samenwerking met het Musée de Tahiti et des Îles (Frans Polynesië) tot stand.

> tot 26-08-2018 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Apenstreken
Dring door tot in het hart van de jungle en ontdek de uitbundige leefwereld van maar liefst zestig verschillende primaten. Sta oog in oog met de mannetjesgorilla, observeer de orang-oetan, ga op zoek naar de allerkleinste primaat – de dwergmuismaki – of bewonder hoe vindingrijk de chimpansee termieten vangt! Begrijp hoe apen zich verplaatsen, wat ze eten, hoe ze communiceren en op mekaar reageren. De mens leeft moeilijk samen met andere primaten. Wat kunnen we doen om de zwaar bedreigde apen te beschermen?
APENSTREKEN brengt zestig prachtig opgezette exemplaren* bijeen, met adembenemende foto’s, filmpjes en interactieve schermen. Een expo voor alle leeftijden, waarkinderen ook zelf de aap kunnen uithangen!

> tot 25-11-2018 | Hallepoort

Little Life
Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… Het dagelijks leven in huis is een onuitputtelijk inspiratiebron voor het kinderspel. Met poppen, poppenhuizen, fornuisjes, meubeltjes en serviesjes verzinnen kinderen verhalen en doen ze de huiselijke bezigheden van volwassenen na. Meer dan 100 jaar geleden was dit soort speelgoed voorbehouden voor meisjes uit de rijkere klassen.
De tentoonstelling Little Life neemt de bezoeker mee naar deze mooie kleine wereld, die op prachtige wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeld.
Basis van de tentoonstelling is een uitzonderlijk poppenhuis, vervaardigd rond 1900 naar het model van een Brusselse neoklassieke woning. Samen met allerlei ander antiek speelgoed vertellen we van salon tot badkamer hoe een woning, het interieur en het dagelijks leven van een gegoede familie eruit zag.
Voor de kids: een ludieke mise-en-scène met DIY-opdrachten en een 3D animatie zorgen voor extra beleving in de tentoonstelling. Na de tentoonstelling kunnen de kinderen terecht op de speelzolder om zelf een poppenkamer te ontwerpen, zich te vermaken met een mega groot poppenhuis of weg te dromen in de boekenhoek.

> tot 30-12-2018 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Opening van de juwelierszaak Wolfers Frères
Een creatie van architect Victor Horta

105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, zal de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling worden getoond. Daarvoor werd in het Jubelparkmuseum een zaal vrijgemaakt van quasi dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta had voorzien in het gebouw gelegen in de Arenbergstraat in Brussel. Op basis van een grondige historische studie worden de vitrines en toonbanken geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Daarvoor werd de kleine, voorlopige opstelling van het meubilair in het museum ontmanteld en werden de opgeslagen interieurelementen uit de reserves gehaald. Ook de oorspronkelijke toegangsdeuren zullen worden geïntegreerd. Zo zullen de bezoekers de zaal betreden zoals vroeger het uitgelezen cliënteel de juwelierszaak binnen wandelde.
Het winkelinterieur wordt volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahonie werd inmiddels gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding van de binnenzijde van de toonkasten wordt opnieuw geweven naar het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het bronsbeslag wordt opgefrist. Daardoor zal de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar worden: een sublieme combinatie van donkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de mauve kleur van de muren. Door deze doorgedreven restauratie en wederopbouw zullen de bezoekers als het ware terechtkomen in de exclusieve Brusselse zaak van luxeobjecten.

> tot 26-02-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gao Xingjian - Ontluikend bewustzijn
Zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.
Gao Xingjian, Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 en Fransman van Chinese afkomst, beschouwt zichzelf een 'tussenpersoon' tussen de Oosterse wereld die zijn identiteitsbasis vertegenwoordigt en de Westerse wereld waarvan hij de moderniteitsidee bespreekt. Zijn werk vormt ook een overgang tussen het schilderij en het geschreven woord.

> tot 16-03-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. Unseen Masterpieces
When art meets technology

Dankzij een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, biedt dit unieke initiatief iedereen de mogelijkheid zich te verdiepen in Bruegel’s meesterwerken door toegang te verlenen tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. De kunstliefhebber duikt in de wereld van de schilder en ontdekt er al die onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. In het kader van de 450e sterfdag van Bruegel in 2019, komt het initiatief voor dit evenement van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met het Google Cultural Institute. Dit innovatieve project brengt de grote internationale musea, merendeels Europees, samen rond de figuur van Bruegel en is het resultaat van diepgaande reflecties over de huidige museale veranderingen in het digitale tijdperk.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 01-10-2018 > 30-01-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

The New Berlin
Portret van Berlijn als Europees kruispunt.
Schets van een crisiperiode en utopische visies.
Vragen rond de relatie tussen kunst en geschiedenis, tussen kunst en maatschappij.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd Berlijn, kosmo- en metropool tussen mythe en realiteit, tevens de hoofdstad van de eerste Duitse democratie, hét epicentrum van pluralistische kunstuiting en cultuur. Op dit kruispunt van culturen tussen Oost en West, weerspiegelden de plastische kunsten rechtstreeks de alledaagse werkelijkheid in tijden van crisis en sociale omwenteling. De welvaart was broos en decadent. Men verwijst naar deze periode dan ook als die van de "Années folles". 
De tentoonstelling schetst de periode 1913-1932, met de nadruk op artistieke antwoorden op de metropool en de sociale en politieke veranderingen. Ze belicht de invloed van de grootstad op de avant-garde van de oorlog, de sociale revolutie en de ineenstorting van het oude regime op de kunst.


En ook...

> Plantentuin Meise

 


Over deze website

Uw privacy

© 2017 POD Wetenschapsbeleid