Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

>


Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2015 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Film: The Blind Man with Starry Eyes

> 23/25.05.2015 | Rijksarchief te Luik

Opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik tijdens het Pinksterweekend
Het Rijksarchief te Luik houdt in het Pinksterweekend van zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 mei opendeurdagen van 13u tot 18u. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen! Staan op het programma: initiaties in de heraldiek en de genealogie, een lezing over de Eerste Wereldoorlog, rondleidingen,...

> 29.05.2015 | Planetarium

Cosmic Nights 2015
concert Ferstival de musique électronique "cosmique": 3e édition

> 30.05.2015 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Kick-off Week van het insect
Het Museum voor Natuurwetenschappen trapt op zaterdag 30 mei 2015 de Week van het Insect af. Bioloog en schrijver Midas Dekkers komt spreken over het belang van insecten, je kunt geroosterde insecten proeven, een insectenquiz spelen, een bijenparcours afleggen in het Museum, …
Tv-presentator Lieven Scheire is peter van het project en praat vijf lezingen van insectenspecialisten aan elkaar. Het volledige programma van de Kick-off (10u tot 18u) en de meer dan 35 andere insectenactiviteiten in Vlaanderen en Brussel staan op insectenweek.be.

> 07.06.2015 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Wereld Oceaan Dag
Vier Wereld Oceaan Dag met de hele familie in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel: Your Ocean, Your Future!
Kom naar het Museum en ontdek het blauw van onze planeet.
Zelfs al woon je niet aan de kust, de zee heeft ook een invloed op jouw leven…
Zondag 7 juni 2015 van 10 tot 18 uur met allerlei animaties in het Museum voor Natuurwetenschappen en gratis toegang!
Volledig programma weldra. Hou je deze dag alvast vrij? Welkom!

> 15/17.06.2015 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Internationaal Symposium Paul Coremans
Een Belgische “Monuments Man” en zijn impact op de bescherming van cultureel erfgoed wereldwijd
Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) organiseert een internationaal symposium ter ere van zijn oprichter en eerste directeur Paul Coremans (1908-1965). Vijftig jaar na zijn overlijden, is het een unieke gelegenheid om terug te blikken op zijn bijzondere carrière. De impact van zijn innovatieve gedachten en visie rond de conservatie en restauratie van kunstwerken is op zowel nationaal als internationaal vlak van enorm belang geweest. Zijn standpunten, gedachten en realisaties zullen tijdens de internationale conferentie uitgebreid aan bod kunnen komen.

> 17.06.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Conferentie met Karel Strobbe, Hans Boers en Pieter Serrien, “Van onze jongens geen nieuws. De dwaaltocht van 300.000 Belgische rekruten aan het begin van de Tweede Wereldoorlog”

> 03/04.09.2015 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

SOIMA 2015: Unlocking sound&image heritage
Heb je unieke audio-, fotografische of videobestanden die internationale aandacht verdienen of ben je geïnteresseerd in digitale preservatie en creatief gebruik en toegang? Neem dan deel aan dit evenement! Samenwerking en uitwisseling van informatie en know-how tussen instellingen en specialisten is immers de sleutel tot het ontsluiten van dit erfgoed.

> 17/19.09.2015 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

What Ever Happened to the People?
Humans and Anthropomorphs in the Rock Art of Northern Africa

Gedurende dit driedaagse colloquium focussen internationale specialisten op menselijke en antropomorfe voorstellingen in rotskunst uit Noord-Afrika.

> 14/15.10.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Internationale colloquium War & Fatherland. Nations, Identities and the First World War
Dit najaar vindt het internationale colloquium War & Fatherland. Nations, Identities and the First World War plaats. Vooraanstaande historici uit binnen- en buitenland gaan er twee dagen in debat over nationalisme en collectieve identiteiten tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

> 22/22.10.2015 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Symposium Flesh, gold and wood
Het KIK organiseert in Brussel zijn 16de Kunsthistorisch seminarie getiteld Flesh, Gold and Wood. The Saint-Denis altarpiece in Liège and the question of partial paint practices in the 16th century. De recente behandeling van het Brusselse retabel van de kerk van Saint-Denis te Luik door het KIK heeft een rijke oogst aan nieuwe informatie opgeleverd over de genese en de uitvoering van dit unieke monumentale altaarstuk.

 


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2014-2015 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> tot 30.05.15 | Koninklijke Bibliotheek van België

Op reis in mijn bibliotheek
Om te reizen hoeft u helemaal niet lang onderweg te zijn. Boeken bieden eindeloos reisplezier. De Koninklijke Vereniging van Bibliofielen en Iconofielen van België neemt u daarom mee op reis... in haar bibliotheek. Ontdek handschriften en incunabelen, boeken van de 16de tot de 21ste eeuw, tekeningen en gravures, Japanse en Turkse boeken, een fles whisky en enkele keien van de Mont Ventoux. En dat allemaal te midden van boeken, in een bibliotheek.

> tot 31.05.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Portaels en de roep van de Oriënt (1841-1847)
Voor deze tentoonstelling konden de KMSKB putten uit onuitgegeven reiscorrespondentie en uit tekeningenfondsen die de kunstenaar in zijn atelier bijhield. Vierentwintig van de tentoongestelde werken op papier konden recent worden ingelijfd bij de collecties van de KMSKB.

> tot 01.06.15 | Koninklijke Bibliotheek van België

Graphic novels
Op enkele decennia tijd groeide het genre van de graphic novel uit tot een vaste waarde in het literaire landschap.

> tot 28.06.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

CHAGALL
Voor deze grote retrospectieve tentoonstelling brengt het museum meer dan 200 werken van Marc Chagall van over de hele wereld samen. Zijn vroege schilderijen vanaf 1908 tot zijn laatste, monumentale schilderwerken uit de jaren ’80 illustreren de artistieke carrière van de schilder rijkelijk.

> tot 19.07.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

CRITIQUE – CRISIS – DESIRE. Art in Europe since 1945
De tentoonstelling toont een veertigtal werken van moderne artiesten zoals Bacon, Dubuffet, Moore, Broodthaers en Tuymans. “Vrijheid” is het hoofdthema van deze tentoonstelling die duidelijk wil maken hoe dit concept wordt geïnterpreteerd, begrepen en verdedigd in de kunst sinds 1945.

> tot 30.08.2015 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Wandtapijten uit de tijd van Keizer Karel
een kleine maar uitzonderlijke tentoonstelling van Brusselse wandtapijten, opgebouwd rond een van de befaamdste kunstwerken uit zijn collectie. Dit wandtapijt toont een tafereel uit de legende van het beeld van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavel, overigens de legende waaruit de Brusselse Ommegang is ontstaan. Op dat werk onderscheidt men, omringd door een luisterrijke hofhouding, meerdere leden van de aartshertogelijke familie die in het begin van de 16de eeuw over de Nederlanden regeerde.

> tot 30.08.2015 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Hersenkronkels
Kraak je eigen brein. In onze nieuwe tentoonstelling ga je op ontdekking in je eigen hersenpan. Test de werking van je neuronen in het Cognitilab, exploreer je brein in een 3D-animatie dankzij de "Hersencel", en laat je (niet) beetnemen door de optische illusies. Video’s, spelletjes en andere interactieve toepassingen vervolledigen deze fascinerende reis door je brein...

> tot 08.11.2015 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Reuzemaskers uit Congo. Etnografisch erfgoed van de Belgische jezuïeten
Na het schetsen van de historische en culturele achtergrond toont de tentoonstelling maskers die gebruikt worden bij het mukanda ritueel (mannelijke initiatie) van de Yaka en de Suku, volkeren uit het zuidwesten van de DRCongo. De maskers zijn, samen met andere tentoongestelde voorwerpen, gelinkt aan het verzamelen en het etnografisch onderzoek door de jezuïetenpaters in Belgisch-Congo, die sinds de jaren 1910 nauwe banden hebben met het KMMA. Deze objecten zijn uitzonderlijk door hun sterke beeldende kwaliteit en zijn voor het meerendeel nooit eerder getoond aan het publiek, noch gepubliceerd.

> tot 31.01.16 | Hallepoort

Kleine soldaatjes van de Groote Oorlog
De tentoonstelling toont een uitzonderlijke verzameling van meer dan 1.000 objecten afkomstig uit de verschillende landen die in het conflict verwikkeld waren. In een tot de verbeelding sprekende opstelling brengen honderden soldaatjes, maar ook poppen, miniatuurdorpjes en gezelschapsspelen het verhaal tot leven.

> tot 26.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Nieuwe ruimte ! Gao Xingjian. Ontluikend bewustzijn.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.

 


En ook...

> 31.08.2015 | Nationale Plantentuin van België

Expo Serres chaudes

> 11.11.2015 | Nationale Plantentuin van België

Tentoonstelling Tinctoria

> 01.10.2015 -15.01.2016 | Nationale Plantentuin van België

Expo Ginkgo biloba

Over deze website

Uw privacy

© 2015 POD Wetenschapsbeleid