Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

29.04.2014 | Conferentie

Changements climatiques: remettons les pendules à l'heure
Le mardi 29 avril de 12h50 à 13h55, le professeur Jean-Pascal van Ypersele donnera une nouvelle conférence, ouverte à tous, sur les changements climatiques: remettons les pendules à l'heure.

06.05.2014 |- Stakeholdersmeeting
5de Assessment Report van het IPCC – deel 2: Impact, Adaptatie en Kwetsbaarheid - conclusies en adaptatiemaatregelen in België

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zal binnenkort het 2de deel van het 5de Assessment Report met als titel “Klimaatveranderingen 2013: Impact, Adaptatie en Kwetsbaarheid” goedkeuren.
In dit kader zullen de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu op 6 mei 2014 een stakeholdersmeeting organiseren over het thema: ‘5de Assessment Report van het IPCC – deel 2: Impact, Adaptatie en Kwetsbaarheid - conclusies en adaptatiemaatregelen in België’.
Deze ontmoeting zal een gelegenheid zijn om de resultaten van het 5de Assessment Report van het IPCC (Vol.2) voor te laten stellen door wetenschappers die hebben meegewerkt aan de opstelling ervan en om u te informeren over de initiatieven die in België op het vlak van adaptatie genomen zijn.
Dit evenement zal overheden, stakeholders en wetenschappers samenbrengen om over klimaatadaptatie te debatteren.
Dit evenement zal doorgaan 6 mei 2014 van 9u tot 13u in zaal Storck, Ernest Blerotstraat 1-1070 Brussel.
Een lunch is voorzien van 13u tot 14u00. Gelieve uw deelname te bevestigen tegen 28 april 2014 bij ingrid.vanbiesen@environment.belgium.be.
Alvast dank om aan te geven of u al dan niet zult deelnemen aan de lunch.
[Programma]

> Tentoonstelling "Klimaatverandering en werelderfgoedsites onder het wakende oog van satellieten"

Uitzonderlijke sites zoals de gletsjers van Patagonië, het grote barrièrerif en de moskeeën van Timboektoe zijn bedreigd. De tentoonstelling belicht de impact van de klimaatveranderingen op werelderfgoedsites en toont hoe ruimtevaarttechnologie ons kan helpen de oorzaken en effecten van deze klimaatverandering beter te begrijpen, en de vele uitdagingen die ze stelt aan te pakken.
Lees meer over de tentoonstelling op de EOEdu website...

> Tentoonstelling "Imaging the World's forests"

Deze reizende expositie werd gezamenlijk gerealiseerd door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de Université catholique de Louvain (UCL) ter gelegenheid van het Internationaal Jaar van het Bos 2011.
Doel is aan te tonen hoe satellietbeelden kunnen helpen bij het beheer en behoud van de bossen op onze planeet.
Lees meer over de tentoonstelling op de EOEdu website...


Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

Januari-April 2014 | Jubelparkmuseum

Zondagochtend lezingen

Maart-November 2014 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Les Midis de l'Archéologie au Muséum (un mardi par mois)
Un cycle de huit conférences gratuites sur l'environnement, la vie quotidienne et l'alimentation de nos ancêtres.

31.03.2014 - 25.11.2014 | Belgisch Instituut voor Ruimte-aëronomie

50ste verjaardag Ruimte-aëronomie
Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) werd opgericht op 25 november 1964 en viert in 2014 haar 50ste verjaardag. Om dit te vieren plant het BIRA verschillende activiteiten.

02.04.2014 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Opening van de Zaal van de Mosasauriërs

07.05.2014 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en hedendaagse Maatschappij

Studienamiddag rond WOI en nationale identiteit
Vier toonaangevende historici zullen spreken over de impact van WOI op het Belgische en Vlaamse nationale identiteitsgevoel. Dit blijft een interessant onderwerp voor academisch en maatschappelijk debat. WOI wordt immers door vele experten nog altijd beschouwd als de geboorte van het anti-Belgische Vlaams-nationalisme en het begin van het einde van de Belgische unitaire staat. De sprekers zullen relatief korte presentaties geven, waarin de nadruk ligt op stellingen en de resultaten van hun onderzoek. De studiedag wordt geopend door minister van Staat Mark Eyskens, terwijl Rudi Van Doorslaer het plenaire debat en het panelgesprek met het publiek zal modereren.

15/16.05.2014 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Vlaams-Nederlandse Natuursteendag: Betekenisvol gebruik van natuursteen
Natuursteen kan bekeken worden op de schaal van de steen, van het gebouw en van het landschap. Op dit eerste lustrum van de Vlaams-Nederlandse Natuursteendagen hebben we oog voor de visie van de consument en gaan we na hoe de belevingswaarde te verzoenen valt met de materiaaltechnische en de historische motieven van de specialist.

05.06.2014 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Inside Illuminations. Art Technical Research & the Illuminated Manuscript.
The conference Inside Illuminations is intended to advance interdisciplinary research on technical art history and the medieval illuminated manuscript by providing a forum for scholars working on specific manuscripts, on illuminators’ practice and on recently developed research tools and databases.

14/16.10.2014 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Salt weathering of buildings & stone sculptures
The conference aims to bring together conservators, engineers, architects, students and experienced researchers and to contribute to the promotion of research within the field of salt weathering of porous materials.


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> tot 18.05.2014 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Ramayana. Indiase miniatuurkunst uit het National Museum New Delhi
De Ramayana is naast de Mahabharata een van de twee grote klassieke hindoeïstische heldendichten van India. Het behoort tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur en de basisversie werd meer dan tweeduizend jaar geleden door de legendarische dichter Valmiki samengesteld. De tentoonstelling biedt de mogelijkheid te genieten van een miniatuurkunst waarin de Indiase kunstenaars als grootmeesters mens en natuur op een unieke manier schilderden

> tot 18.05.2014 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Disegno & Color
Deze tentoonstelling wil het publiek laten kennismaken met de meesterwerken uit de uitgebreide collectie oude tekeningen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

> tot 11.06.2014 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Babydieren Een tentoonstelling voor kinderen van 3 tot 8 jaar
Iedereen smelt bij het zien van een pasgeboren olifantje, een pluizig kuikentje of een babyeekhoorn. Maar babydieren roepen niet alleen emoties op: ze kunnen ons ook veel bijbrengen over verzorgen en opvoeden, over opgroeien en leren leven.

> tot 15.06.2014 | Hallepoort

PIEP! Speelgoed om in te knijpen
Op de tentoonstelling staat een collectie van een 600-tal piepspeeltjes van rubber en vinyl in de schijnwerpers. Zij werden gemaakt om in te knijpen en vrolijke geluidjes te produceren. De bezoeker wordt ondergedompeld in de populaire kindercultuur van de 20ste eeuw. De speeltjes verwijzen natuurlijk naar beroemde tekenfilmfiguren, striphelden, televisieprogramma’s, bekende en vergeten verhalen. Ook komen – soms verrassende - gewoontes, modes, ontwerpen uit de vorige eeuw tot uiting.

> tot 11.01.2015 | Muziekinstrumentenmuseum

SAX200
In 2014 zal het 200 jaar geleden zijn dat Grote Belg Adolphe Sax (6 november 1814 - 7 februari 1894) in Dinant geboren werd. Deze uitzonderlijke verjaardag is de aanleiding voor een uitzonderlijke tentoonstelling in het Muziekinstrumentenmuseum. Wij maken onze vierde verdieping leeg om er een jaar lang de ultieme tentoonstelling over Sax in onder te brengen. De snaren en klavieren die er sinds de opening in juni 2000 stonden opgesteld, moeten even de baan ruimen voor Sax, sax en nog eens Sax!.

> 2014-2015 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

Toekomstige tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 12.06.2014 - | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Hersenkronkels
Kraak je eigen brein vanaf 12 juni 2014 in onze nieuwste tijdelijke tentoonstelling.

> 26.09.2014 - 04.01.2015| Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Schatten uit Costa Rica
De bezoeker van de tentoonstelling wordt uitgenodigd om de kunst en de culturen van het precolumbiaanse Costa Rica te ontdekken. Geprangd tussen twee oceanen, vulkanisch en bedekt met tropische wouden zijn de geografie en de rijke fauna en flora determinerend geweest voor de culturele identiteit. De ongeveer 350 werken worden gepresenteerd in een vrij parcours waarin de biotoop wordt nagebootst door middel van vergrote foto’s, filmbeelden, geluiden, een uitgekiende verlichting en diverse applicaties.


En ook...

> 12.04.2014 - 13.04.2014 | Nationale Plantentuin van België

Magnolia's in de kijker
De Plantentuin bezit een collectie van tientallen wilde magnolia’s en cultuurvariëteiten met prachtige namen als komkommermagnolia (Magnolia acuminata), regenschermmagnolia (Magnolia tripetala) of leliebloemmagnolia (Magnolia liliiflora). We zetten naar jaarlijkse gewoonte deze verzameling in de verf met een magnoliaparcours. Zo kom je bij onze mooiste exemplaren en leer je van alles bij over deze juweeltjes van de horticultuur.

> 01.05.2014 - 04.07.2014 | Nationale Plantentuin van België

Historische Wandeling

Over deze website

Uw privacy

© 2014 POD Wetenschapsbeleid