Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

Presentations

01-12-2016 - Seminar on “A Science Diplomacy Approach for Belgium?!”
We live in a quickly evolving global landscape characterised by a digital knowledge society and faced with several global challenges, which can only be tackled through international cooperation. A collective and structured effort is needed, with a certain degree of urgency, to uphold the position of Belgium as a significant player on the global map, while taking into account our decentralised institutional landscape in which different entities can work by building on complementarities and by mutually reinforcing each other...
[Information] [Presentations]Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 08.12.2016 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Nocturne op 8 december: rillingen gegarandeerd!
Koude rillingen en warme jazz op een nieuwe Nocturne van de Brusselse musea. Klik op de afbeelding om meer foto’s te zien. Sta versteld van de dieren in onze tijdelijke expo GIF Ze zijn levend, giftig en fascinerend! Krijg er koude rillingen van, bewonder hun schoonheid, ontdek de kracht van hun gif, leer hoe dat gif wordt gebruikt om medicijnen te maken … En ontmoet de dierenverzorger van de expo!
Herontdek onze topstukken
De Galerij van de Dinosauriërs, de Galerij van de Mens, de Mineralenzaal en de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen zijn open tijdens de nocturne. Leer alles over de topstukken van het museum tijdens de gratis rondleidingen met gids. Inschrijving ter plaatse, op de avond zelf.
Sfeervol jazzy trio
Maryse Demaerschalk (zang), Franck Guetatra (saxofoon) en Xavier-Edouard Horemans (piano) zijn al jaren een vaste waarde in de Brusselse jazz-, groove- en soul-scene.
Datum: donderdag 8 december, van 17 tot 22u.
Prijs: € 1,50 tot 25 jaar, € 3 vanaf 26 jaar

>14.12.2016 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Conferentie door Kristof Smeyers (University College London) “Het gestolde land. Een eeuw Belgische economie” – CegeSoma (conferentiezaal), 14u30.
Info en inschrijving: isabelle.delvaux@cegesoma.be

> 2016 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Film: The Blind Man with Starry Eyes
Nieuwe planetariumfilm: Solar Superstorms.

> 22.01.2017 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Africa Sunday


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2016 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> tot 31.12.2016 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

#100Masters - [Her]ontdek de topstukken van onze Musea
De Brusselse Museumraad, organisator van onder andere Museum Night Fever en de Nocturnes van de Brusselse Musea, lanceerde een grote campagne ter promotie van de topstukken in de permanente collecties van de Brusselse musea: 100 Masters. Gedurende 100 dagen worden 100 meesterwerken van 41 Brusselse Musea in de kijker gezet. 22 van deze werken bevinden zich in onze Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België!

> tot 22.01.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

14-18, Rupture or Continuity? (14-18. Breuk of continuïteit?)
Focustentoonstelling - Digital Experience
De Belgische kunst is in volle bloei aan het begin van de 20ste eeuw. De Eerste Wereldoorlog en hiermee samenhangend de bezetting, de gruwelen van de veldslagen en de ballingschap van meer dan een miljoen Belgen hebben ingrijpende gevolgen voor de kunstproductie van het land. Niemand blijft onverschillig bij de schokkende oorlogsgebeurtenissen. Sommigen bouwen hun eigen stijl uit, anderen daarentegen veranderen radicaal.
 Doorheen de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België speurt de tentoonstelling 14-18, Rupture or Continuity? (14-18. Breuk of continuïteit?) veranderingen en constanten van de Belgische kunst tussen 1910-1925 op. Kunstenaars en invloedrijke kunststromingen zoals het expressionisme van Constant Permeke, het futurisme van Jules Schmalzigaug of ook nog het neoplasticisme van Jozef Peeters hangen hier zij aan zij en dompelen de bezoeker onder in deze artistiek rijke en politiek verwarrende periode.
Digital Experience, de volledig nieuwe multimediacilinder, plaatst de werken in een interactieve context. Aan de hand van historische documenten, video’s, audiovisuele fragmenten en reproducties van werken biedt deze innovatieve installatie een globaal beeld van de artistieke productie in België tijdens de ‘Groote Oorlog’.

> tot 22.01.2017 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Moderniteit à la belge
De tentoonstelling “Moderniteit à la belge” illustreert meer dan een eeuw Belgische kunst aan de hand van schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken uit de collectie Moderne Kunst van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en enkele uitgenodigde sleutelwerken.

> tot 22.01.2017 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

Congo Art Works
De tentoonstelling onthult voor het eerst in België een deel van de collectie van historicus Bogumil Jewsiewicki (Université Laval, Canada), die het KMMA recent verworven heeft. Het betreft schilderijen verzameld tussen 1968 en 2011. De tentoonstelling wil de populaire schilderkunst uit de Democratische Republiek Congo in de kijker zetten als een volwaardige kunstvorm met dezelfde waarde als muziek, dans of theater.

> tot 12.02.2017 | Jubelparkmuseum

Ukiyo-e - De mooiste japanse prenten
Vanaf vrijdag 21 oktober 2016 kunt in het Jubelparkmuseum terecht voor een prestigieuze tentoonstelling van Japanse prenten uit eigen bezit. Het is sinds 1989 geleden, in het kader van Europalia Japan, dat zo’n uitgebreide tentoonstelling wordt georganiseerd voor eigen publiek. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de 150ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen België en Japan.
De 416 meesterwerken die u te zien zult krijgen, onderstrepen de wereldfaam van de verzameling. Wegens de lichtgevoeligheid van de prenten en hun uitzonderlijk goede staat van bewaring wordt vanaf 19 december 2016 de eerste selectie vervangen door een tweede.
De tentoonstelling brengt een overzicht van de Japanse prentkunst vanaf de eerste stappen in zwart-wit (omstreeks 1720) tot aan de verderzetting van de traditie aan het begin van de 20ste eeuw. De nadruk ligt op de sublieme ontwerpen in polychromie (18de en 19de eeuw) die al aan het einde van de 19de eeuw de westerse verzamelaars en kunstenaars in vervoering brachten. Hiervoor werd geselecteerd uit de Japanse prentencollectie van het Jubelparkmuseum zelf, die meer dan 7500 exemplaren telt en dankzij de grote hoeveelheid prenten in de oorspronkelijke kleuren, wereldfaam geniet.

> tot 02.04.2017 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Oorlog in korte broek, 14-18
Voor deze tentoonstelling bundelden het CegeSoma (Rijksarchief OD4) en de Historische Huizen Gent hun deskundigheid. De tentoonstelling laat de bezoeker zien dat de Groote Oorlog niet alleen een zaak van soldaten was. Ook de allerjongsten raakten erbij betrokken. Met behulp van een viertalige audiogids word je ondergedompeld in de leefwereld van zeven jongens en meisjes in bezet België, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Engeland, het Ottomaanse Rijk en Australië.

> tot 28.05.2017 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Restauratie|REVELATIE
In 2012 begonnen de restaurateurs van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium aan de behandeling van het Lam Godsveelluik van de gebroeders Van Eyck. Niemand vermoedde dat dit zou uitmonden in een ware revelatie: de echte Van Eyck was eeuwenlang verborgen achter overschilderingen!
De wisseltentoonstelling Restauratie/REVELATIE in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster te Gent brengt het verhaal van deze spraakmakende restauratie. Een visuele ontdekkingstocht die je dwars doorheen de oude vernissen en overschilderingen meevoert tot aan het originele werk van Van Eyck. Uniek beeldmateriaal van voor, tijdens en na restauratie biedt een antwoord op al je vragen: Hoe gingen de restaurateurs te werk? Welke wetenschappelijke technieken werden gebruikt om hun observaties te bevestigen of om nieuwe informatie aan het licht te brengen? Maar vooral, waarom maakten de overschilderingen het kunstwerk zo anders en hoe ziet het er nu uit? Sluitstuk van de tentoonstelling is een monumentale projectie van de buitenluiken die vier jaar restauratie laat voorbijglijden in enkele minuten… De hele evolutie van de schilderijen haarscherp in beeld: een geleidelijke revelatie. Voel je even restaurateur, ga mee op ontdekkingstocht en beleef de gerestaureerde buitenluiken van het Lam Gods zoals (n)ooit tevoren!

> tot 03.09.2017 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

GIF
Een tentoonstelling die je nieuwsgierigheid prik(kel)t!
In de tentoonstelling GIF zitten levende slangen, hagedissen, spinnen, kikkers, padden en andere giftige dieren in een twintigtal terraria. Een dierenverzorger kijkt er op toe dat zij gezond blijven. Misschien heb je geluk en kan je hem aan het werk zien in zijn beveiligd laboratorium.
Maak zo weinig mogelijk geluid wanneer je de tentoonstelling GIF bezoekt, tik niet op de ruiten van de terraria en beweeg je rustig: geluidstrillingen storen de dieren, die zich dan verstoppen zodat je ze nog moeilijk kan bewonderen.
Een tentoonstelling van Grupo Atrox

> tot 26.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gao Xingjian - Ontluikend bewustzijn
Zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.
Gao Xingjian, Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 en Fransman van Chinese afkomst, beschouwt zichzelf een 'tussenpersoon' tussen de Oosterse wereld die zijn identiteitsbasis vertegenwoordigt en de Westerse wereld waarvan hij de moderniteitsidee bespreekt. Zijn werk vormt ook een overgang tussen het schilderij en het geschreven woord.

> tot 16.03.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. Unseen Masterpieces
When art meets technology

Dankzij een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, biedt dit unieke initiatief iedereen de mogelijkheid zich te verdiepen in Bruegel’s meesterwerken door toegang te verlenen tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. De kunstliefhebber duikt in de wereld van de schilder en ontdekt er al die onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. In het kader van de 450e sterfdag van Bruegel in 2019, komt het initiatief voor dit evenement van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met het Google Cultural Institute. Dit innovatieve project brengt de grote internationale musea, merendeels Europees, samen rond de figuur van Bruegel en is het resultaat van diepgaande reflecties over de huidige museale veranderingen in het digitale tijdperk.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

 


En ook...

> 12.11.2016 > 08.01.2017 | Nationale Plantentuin van België

Expo Open veld
In de bovenkamer van de ronde toren van het kasteel kan je heel het jaar door de creaties van artist-in-residence Sandrine de Borman bekijken. Textiel, papier of poëzie, telkens geïnspireerd op haar vondsten in onze Plantentuin. Als je geluk hebt, kan je haar zelf aan het werk zien in haar atelier.


Over deze website

Uw privacy

© 2016 POD Wetenschapsbeleid