Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

> 20/22-05-2015 | 9th annual conference of the International Society for the Study of Drug Policy (ISSDP)

The ISSDP Conference is a unique occasion to present your latest findings to an intellectually engaged, diverse and dedicated scholarly community, and to immerse yourself in the state of the art across the full spectrum of drug policy research, with the participation of leading international scholars.

Venue: Het Pand, Onderbergen 1, 9000 Gent
Information and registration - Call for papers - Flyer


Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2014 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium

> 21.01.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Conferentie met Peter Schrijvers (University of New South Wales, Sidney), "Those who hold Bastogne: the true Story of the Soldiers and Civilians who fought in the biggest Battle of the Bulge"

> 11.02.2015 | Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij

Conferentie met Bénédicte Rochet (UNamur), "Etat, cinéma et propagande durant la Seconde Guerre mondiale"


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> tot 24.12.2014 | Rijksarchief

Namen ARCH.BE : Tentoonstelling kunstfotografie
In Rijksarchief Namen (boulevard Cauchy 41, 5000 Namen) loopt een tentoonstelling met werk van kunstfotografen onder de titel "Namur ARCH.BE - Entre-vues d'une odyssée d'archives". Gratis toegankelijk van dinsdag tot vrijdag, van 9.00 u tot 16.30 u en op zaterdag 8 november en zaterdag 5 december van 9.00 u tot 16.00 u. (tel. 081 65 41 98)

> tot 31.12.2014 | Koninklijke Bibliotheek van België

Foto(boeken)tentoonstelling in de algemene leeszaal
Van Axel Witsel met engelenvleugels tot oorlogsruïnes die u met een speciale 3D-bril kunt bekijken, de tijdelijke tentoonstelling in de algemene leeszaal heeft het allemaal. De Koninklijke Bibliotheek dook in haar brede collectie fotoboeken en verzamelt voor u een aantal boeiende Belgische en internationale exemplaren. 3D-brillen vindt u bij de foto’s.

> tot 11.01.2015 | Muziekinstrumentenmuseum

Maurizio Toffoletti
Beeldhouwer Maurizio Toff oletti werkt uitsluitend met marmer. Maar hoe kan dergelijk hard en moeilijk te bewerken materiaal tonen produceren? Enkel kijken zal niet volstaan. Daarom laat de kunstenaar toe om zijn beelden aan te raken, en ze op die manier te laten klinken. Geen bordjes ‘niet aanraken aub’, integendeel: kijken, voelen en luisteren.

> tot 11.01.2015 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Onsterfelijke prinsen. Pracht en praal van de Etruskische adel in Vulci
De grote Etruskische steden blijven mooie archeologische verrassingen opleveren! Op deze expositie komt u meer te weten over de opmerkelijke ontdekkingen die de opgravingen in de necropool van Osteria tijdens de lente van 2013 opleverden.

> tot 11.01.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Retrospectieve Constantin Meunier (1831-1905)
Deze expositie is de eerste volledige overzichtstentoonstelling van het werk van Constantin Meunier sinds de herdenkingstentoonstelling te Leuven in 1909.
Video - Persmap

> tot 11.01.2015 | Muziekinstrumentenmuseum

SAX200
In 2014 zal het 200 jaar geleden zijn dat Grote Belg Adolphe Sax (6 november 1814 - 7 februari 1894) in Dinant geboren werd. Deze uitzonderlijke verjaardag is de aanleiding voor een uitzonderlijke tentoonstelling in het Muziekinstrumentenmuseum. Wij maken onze vierde verdieping leeg om er een jaar lang de ultieme tentoonstelling over Sax in onder te brengen. De snaren en klavieren die er sinds de opening in juni 2000 stonden opgesteld, moeten even de baan ruimen voor Sax, sax en nog eens Sax!.

> tot 25.01.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Rubens - schetsen en zilverwerk
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen twee uitzonderlijke zilverstukken, zilveren waterkan en –schaal (1635-36), geïnspireerd door Rubens. Deze bruikleen van het Colette en Pierre Bauchau Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wordt vergezeld door de nieuwe ophanging van geschilderde olieschetsen, prachtige voorproefjes van enkele van de grootste werken van de meester.

> tot 25.01.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Jean Dypréau. Van informeel kunstenaar tot paus van de Pop
Naar aanleiding van de publicatie van de verzamelde geschriften van jean Dypréau, wordt een selectie werken uit de verzameling Moderne Kunst getoond van kunstenaars die Dypréau nauw aan het hart lagen.

> tot 25.01.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Kokoschka & Gauguin doorgelicht. Wanneer het onzichtbare zichtbaar wordt
Twee belangrijke schilderijen – het Portret van Suzanne Bambridge van Paul Gauguin en de Trancespeler van Oskar Kokoschka – vormen het middelpunt van het experiment. Via een innovatieve methode – de “multispectraalanalyse” – leert u meer over deze schilderijen en worden de voordelen van deze werkwijze duidelijk voor de conservatie van kunstwerken.

> tot 14.02.2015 | Koninklijke Bibliotheek van België - Paleis van Karel van Lotharingen

Tussen de lijnen. Tekeningen van oude meesters uit het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België
Deze winter vindt u enkele van de mooiste tekeningen van oude meesters in het Paleis van Karel van Lotharingen. Het Prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België dook in haar verzamelingen en selecteerde vijf fascinerende tekeningen van oude meesters die uw aandacht verdienen.

> tot 28.02.2015 | Koninklijke Bibliotheek van België

Tentoonstelling SHOCK! 1914
Met de tentoonstelling SHOCK! 1914… Wat als er morgen oorlog uitbreekt? duiken het Algemeen Rijksarchief, het SOMA en de Koninklijke Bibliotheek van België in hun collecties om het relaas te brengen van de trauma’s die de bevolking opliep tijdens de eerste weken van de Eerste Wereldoorlog, in de zomer en het najaar van 1914.

> tot 15.03.2015 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

LASCAUX
Dankzij de natuurgetrouwe reconstructie van de laat-paleolithische grot van Lascaux met zijn 20.000 jaar oude wandschilderingen, zullen bezoekers zich vanaf 14 november een uitstekend beeld kunnen vormen van schilderkunst die tot de oudste ter wereld wordt gerekend. Dat wereldpatrimonium is omwille van de goede conservatie niet toegankelijk voor het publiek zodat reconstructies noodzakelijk zijn.

> tot 30.08.2015 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Hersenkronkels
Kraak je eigen brein. In onze nieuwe tentoonstelling ga je op ontdekking in je eigen hersenpan. Test de werking van je neuronen in het Cognitilab, exploreer je brein in een 3D-animatie dankzij de "Hersencel", en laat je (niet) beetnemen door de optische illusies. Video’s, spelletjes en andere interactieve toepassingen vervolledigen deze fascinerende reis door je brein...

> 2014-2015 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

Toekomstige tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 10.02.2015 - 31.05.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Portaels en de roep van de Oriënt (1841-1847)
Voor deze tentoonstelling konden de KMSKB putten uit onuitgegeven reiscorrespondentie en uit tekeningenfondsen die de kunstenaar in zijn atelier bijhield. Vierentwintig van de tentoongestelde werken op papier konden recent worden ingelijfd bij de collecties van de KMSKB.

> 28.02.2015 - 28.06.2015 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

CHAGALL
Voor deze grote retrospectieve tentoonstelling brengt het museum meer dan 200 werken van Marc Chagall van over de hele wereld samen. Zijn vroege schilderijen vanaf 1908 tot zijn laatste, monumentale schilderwerken uit de jaren ’80 illustreren de artistieke carrière van de schilder rijkelijk.


En ook...

> tot 12.12.2014 | Nationale Plantentuin van België

Herfstkleurenwandeling

Over deze website

Uw privacy

© 2014 POD Wetenschapsbeleid