Onderzoeksproject EV/30 (Onderzoeksactie EV)
Context
Het PELAGANT project betreft een interdisciplinaire studie van de sleutelcomponenten van het Zuidelijk Oceanisch Pelagisch Ecosysteem en handelt over de on criteria voor de verschijning, het behoud en de wijziging van biodiversiteit. De diversiteit en dynamiek van dit ecosysteem zijn uitermate gevoelig aan schommelingen van de fysische structuur en ijsbedekking van de oceaan, en worden beïnvloed door klimaatswijzigingen.
Dit onderzoeksproject levert een bijdrage van de Belgische wetenschap tot internationale verdragen over het behoud en de monitoring van het Antarctische ecosysteem binnen een perspectief van milieu- en klimaatswijzigingen (CCAMLR, SCAR, SO-GLOBEC).
Het project is geïntegreerd in internationale Antarctische programma’s (o.a. met Italië, Duitsland en Frankrijk) waarin de pelagische diversiteit in de Zuidelijke Oceaan wordt bestudeerd vanuit een milieu en biologisch perspectief.
Beschrijving van het project
Doelstellingen
1. Het bepalen van de verspreiding van Antarctisch pelagische sleutelsoorten in relatie tot de biotische en abiotische milieufactoren.
2. Het analyseren van de pelagische diversiteit op het niveau van de soort, populatie en ecosysteem.
3. Het verbeteren van een conceptueel en numeriek increment ecohydrodynamisch model van het Zuidelijke Oceaan Pelagisch Ecosysteem, ter bepaling van de stabiliteit van biotische gemeenschappen, hun gevoeligheid voor milieubeperkingen en vooral de respons op klimaatswijziging.
Methodologie
1. Opslaan van de relevante gegevens voor het calibreren van de modellen (gegevensverzameling).
- Verzameling in het veld en analyse, historical collection samples analyse en gegevenscompilatie van historische verzamelingen van de verspreiding van pelagische organismen (vooral van ichthyoplankton en vissen) during van gerichte internationale campagnes in de Zuidelijke Oceaan.
- Taxonomische benadering van ichthyoplankton.
- Stockage in een originele toegewezen database (PELAGANT) die compatiebel is met bestaande databanken (Global Biodiversity Initiative Facility en/of FISHBASE).
2. Conceptualisatie van de pelagische diversiteit en zijn spatio-temporele schommelingen, met specifieke morfologische en ecofysiologische, genetische, en ecosystemologische hulpmiddelen.
- Morfologische en nutritionele analyse van hetrelationship between the development stages and the selection and exploitation of planktonic preys by ichthyoplankton tijdens verschillende ontwikkelingsstadia in functie van hun planktonische prooi.
- Identificatie van "paraplu"vissoorten met complementaire moleculaire merkers en gedetailleerde statistische analyse.
- Statistische verkenning van de pelagische gemeenschappen op zoek naar vaste patronen of systematische relaties tussen de variabelen.
- Evolutionaire analyse van de groot- en kleinschalige populatiestructuur en verspreiding van doelvissoorten met moleculaire merkers.
3. Ontwikkeling van een specifiek model van het Pelagisch Ecosysteem.
- Invoering van een 1D plankton/hydrodynamisch/ijs plankton submodel en aanpassing voor meerjarige doeleinden.
- Ontwikkeling van meerjarige submodellen van de populatiedynamiek voor ichthyoplankton en volwassen visstages.
- Koppeling van de submodellen en simulatie van milieuwijzigingen.
Interactie tussen de verschillende partners
- Het gebruik van een moleculaire aanpak ter ondersteuning van de taxonomische identificatie van viseieren en -larven, wanneer morfologische identificatie onmogelijk of onbetrouwbaar is.
- De integratie van de [zoöplankton tot vis] niveau’s en de functionele rol van elk taxon in de benadering van het ecosysteemmodel.
Verwachte resultaten en/of producten
- Kennis van de pelagische soorten van de Zuidelijke Oceaan, hun ruimtelijke en temporele verspreiding en een herkenning van de belangrijkste pelagische gemeenschappen en de koppelingen met hun bewoners.
- Een genetisch moleculaire ondersteuning van de morfologische identificatie van vislarven.
- Een beschrijving van de fylogeografische patronen van bepaalde vissoorten.
- Een pilootstudie naar de verspreidingsdynamiek van bepaalde vissoorten.
- Een nieuwe conceptuele visie op de interacties tussen de soorten in pelagische gemeenschappen, de grootschalige verspreiding van pelagische soorten en een schatting van de invloed van biotische en abiotische factoren op hun verspreiding.
- Een numerisch modelisatiewerktuig van het pelagisch ecosystem, dat de pelagische diversiteit in rekening brengt, toepasbaar op de staalnamestrategie en in staat om het niveau van stabiliteit en weerstand van pelagische gemeenschappen te testen in antwoord op lokale milieuveranderingen.
De onderzoeksresultaten zullen beschikbaar zijn voor de internationale gemeenschap door publicaties in gespecialiseerde tijdschriften en lezingen op (inter)nationale bijeenkomsten.
De internationale verspreiding van de geïntegreerde databanken opgemaakt tijdens het onderzoek zullen deel uitmaken van een speciale actie tot valorisatie of the research (aanmaak van een internationaal datacentrum voor het plankton van de Zuidelijke Oceaan). Daarom zullen de vormcriteria van de gegevensbank het "GBIF- Global Biodiversity Initiative Facility" formaat volgen (metafiles) en meer specifiek FISHBASE.
Partners
Activiteiten
ULg: Pelagic ecosystem Cconceptuele en numerische modelisatie van het pelagisch ecosysteem. Kwantitatieve en kwalitatieve technieken in fyto- en zoöplanktonschatting.
KULeuven: Visgeneticsecologie en -evolutie, biodiversiteit en ecosysteemmodelisatie.
Coördinaten
Coördinator
Jean-Henri Hecq
Université de Liège (ULg)
Océanologie
Sart-Tilman - Chemistry B6c
B-4000 Liège
Tel: +32 (0)4 366 36 46
Fax: +32 (0)4 366 23 55
jh.hecq@ulg.ac.be
http://modb.oce.ulg.ac.be/ecohyd/welcome.htm
Partner
and biogeography
Filip Volckaert
Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven)
Laboratorium voor Aquatische Ecologie
Ch. dDe Béeriotstraat 32
B-3000 Leuven
Tel: +32 (0)16 32 39 72
Fax: +32 (0)16 32 45 75
Filip.volckaert@bio.kuleuven.ac.be
www.kuleuven.ac.be/bio/eco
Gebruikerscomité
Ann Van Reusel - RUniversiteit Ghent (UGent) - België
Christiane Lancelot - Université Libre de Bruxelles (ULB) - België
Anne Goffart - Université de Liège (ULg) - België
Letterio Guglielmo - Universita di Messina Sicily - Italië
Sanae Shiba - FRSGC - Tokyo, Japan
Louis Legendre - Station Zoologique de Villefranche - Frankrijk
Louis Fortier - Uuniversité de Laval à Quebec - Canada
Marino Vacchi - Universita di Roma - Italië
Status, control and role of the pelagic diversity of the Austral ocean (PELAGANT) : final report
Hecq, Jean-Henri - Volckaert, Filip Brussels : Belgian Science Policy, 2007 (SP1858)
[Om te downloaden]
[Om te bestellen]