Onderzoeksproject EV/44 (Onderzoeksactie EV)
Context
De Partijen bij het Klimaatverdrag hebben de verplichting de emissies afkomstig van internationale mariene brandstof te rapporteren. Bijkomend moeten deze Partijen informatie verstrekken over hoe zij een inschatting en uitsplitsing maken tussen emissies van binnenlandse en internationale mariene brandstof in hun nationale inventarissen. Inschatten van CO2 en NOx emissies door schepen gebeurt doorgaans door een “top-down” benadering en in mindere mate door een “bottom-up” benadering. In dit onderzoek willen we via bestaande databanken de mogelijkheden nagaan voor een zuivere “bottom-up” benadering. Hierdoor verwachten we de rapportage van de Belgische emissies door schepen die de Belgische havens aanlopen te verbeteren.
Beschrijving van het project
Doelstelling
Het doel van het project is de methodologie die in België wordt gehanteerd voor de inschatting van emissies van schepen (CO2, NOx en SO2) te beoordelen, na te gaan of er voldoende kwaliteitsgaranties en –controles op de data zijn, welke de mogelijke problemen hierbij zijn, na te gaan of België in staat is te voldoen aan de internationale rapportageverplichtingen (Bijlage VI, MARPOL en onder het Klimaatverdrag) en om verbeteringen voor te stellen.
Methodologie
Ten eerste wordt beoordeeld hoe de huidige methodologie voor de rapportage en de monitoring van CO2, SO2 en NOx emissies van de scheepvaart op het internationaal niveau verloopt, gebruik makend van de internationale literatuur voor wat betreft het bepalen van de emissiefactoren en van de IPPCC richtlijnen onder het Klimaatverdrag, de verdere ontwikkelingen onder het Kyoto Protocol en het werk binnen de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) voor wat betreft rapportage en monitoring.
Een tweede fase van het onderzoek betreft de evaluatie van de methodologie voor de rapportage en de monitoring van CO2 , SO2 en NOx emissies van de scheepvaart in België. Er zal worden nagegaan welke mogelijkheden tot verbetering van de emissiedata van de scheepvaart er in België zijn. Verschillende bestaande databanken bevatten bruikbare gegevens i.v.m. scheepsbewegingen naar België en de technische bijzonderheden van deze schepen (Havenstaat- controle, Scheepvaartbegeleiding, Loodswezen, de Vlaamse havens, …). Andere databanken beschikken over gegevens inzake brandstofleveringen (Administratie Energie, Douane en Accijnzen, …). Deze databanken zullen worden geanalyseerd met het oog op het genereren van bruikbare gegevens over scheepsemissies (CO2 , SO2 en NOx), a.d.h.v.volgende parameters: 1.kwaliteit data en potentieel voor kwaliteitscontrole; 2. tijdstip waarbinnen data kunnen worden geleverd (bij voorkeur elektronisch); 3. meervoudige rapportage; 4. potentieel voor geografische allocatie (Belgische zeehavens, Belgisch deel van de Noordzee) – internationaal; 5. potentieel tot verbetering (technisch, kostprijs, beleid) en koppeling met andere databanken; 6. gebruiksvriendelijkheid.
In een derde fase wordt ernaar gestreefd de monitoring en rapportage van CO2 , SO2 en NOx emissies van de scheepvaart in België (havens, Noordzee) te verbeteren, waarbij 2002 als referentiejaar wordt genomen. Het is de bedoeling om tot een betere “bottom-up” benadering op een kleinere geografische schaal te komen in vgl. met de internationale studies tot nu toe. Voor 2002 zullen de scheepsbewegingen naar en van België worden geanalyseerd met inbegrip van hun technische specificaties van belang om de emissies te berekenen. Verder zal worden nagegaan in welke mate de databanken van de havens geschikt zijn om de bunker leveringen in navolging op Annex VI, MARPOL 73/78 op te volgen.
Interactie tussen de verschillende partners
De samenwerking tussen de partners is gebaseerd op een gemeenschappelijke interesse tot verbetering van monitoring- en rapportagegegevens voor de inschatting van CO2, NOx en SO2 emissies van schepen onder Belgische rechtsmacht.
Verwachte resultaten
De resultaten van het project kunnen:
1. bijdragen tot een verbetering van de methodologie tot inschatting van CO2, NOx en SO2 emissies van schepen onder Belgische rechtsmacht;
2. België in staat stellen voorstellen te ontwikkelen tijdens internationale besluitvormingsprocessen ter zake (Klimaatverdrag);
3. een bijdrage leveren tot het ontwikkelen van een beleid gericht op de reductie van luchtemissies afkomstig van zeeschepen.
Partners
Activiteiten
Het Maritiem Instituut
is een onderzoeksinstituut binnen de vakgroep Internationaal Publiekrecht van de Universiteit Gent. Het is een multidisciplinaire groep van 14 onderzoekers die zijn gespecialiseerd in aspecten met betrekking tot internationaal zeerecht, zeerecht, nationaal en internationaal milieurecht, nationaal en internationaal natuurbehoudsrecht, transportrecht en de hieraan gerelateerde beleidsaspecten. Als onafhankelijke onderzoekseenheid adviseert en voert het Maritiem Instituut studies uit in opdracht van zowel gouvernementele als niet-gouvernementele organisaties en private ondernemingen.
ECOLAS
is een milieustudiebureau (>50 pers.), waarvan een meerderheid werken op toegepaste of strategische studies voor overheden en beleidsmakers en die experts zijn in een brede waaier van disciplines (marien, zoetwater, lucht & bodem, ecotoxicologie, risicoanalyse,
natuur, milieueconomie, duurzame ontwikkeling, ...).
UCL-ASTR
Maakt deel uirt van het Departement Fysica van de Univeristé Catholique de Louvain. Over de laatste 30 jaar heeft het instituut een wereldwijde reputatie verkregen voor de studie van het klimaat, klimaatsveranderingen en mesochaal meteorologie. De onderzoekensactiviteiten worden geïntegreerd in Belgische, Europese en internationale onderzoeksprogramma's. Tot nu toe zijn de onderzoekers van UCL-ASTR authers, co-autheurs of editors geweest van meer dan 300 boeken en refereedpapers.
Coördinaten
Coördinator
Frank Maes
Universiteit Gent (UGent)
Maritiem Instituut (MI)
Universiteitstraat 6
B-9000 Gent
Tel: +32 (0)9 264 68 95
Fax: +32 (0)9 264 69 89
Frank.Maes@ugent.be
http://www.maritieminstituut.be
Promotoren
Bart De Wachter
ECOLAS nv
Lange Nieuwstraat 43
B-2000 Antwerpen
Tel: +32 (0)3 233 07 03
Fax: +32 (0)3 233 81 20
bart.dewachter@ecolas.be
http://www.ecolas.be
Jean-Pascal van Ypersele
Université Catholique de Louvain (UCL)
Institut d’Astronomie et de Géophysique Georges Lemaître (ASTR)
2, chemin du Cyclotron
B-1348 Louvain-la-Neuve
Tel: +32 (0)10 47 32 96
Fax: +32 (0)10 47 47 22
vanypersele@astr.ucl.ac.be
http://www.astr.ucl.ac.be
Gebruikerscomité
Saskia Walters, Haven van Gent
Capt. Willy Ronsse, Loodswezen
Peter Wittoeck, Hoofd klimaatcel – FOD Leefmilieu
Antoine Descamps, Afdelingshoofd Scheepvaartbegeleiding
Leo Cappoen, EXMAR N.V.
Leo Werkers, Hoofd scheepvaartbeleid – Koninklijke Belgische Redersvereniging
ir. Peter Claeyssens, FOD Mobiliteit en Vervoer
Marnix Verstraete, FOD Financiën
Prof. Dr. René Van Grieken, Universiteit Antwerpen
Emissions of CO2, SO2 and NOx from ships (ECOSONOS) : final report
Maes, Frank - Goerlandt, Floris - De Meyer, Pieter ... et al Brussels : Federal Science Policy, 2007 (SP1773)
[Om te downloaden]
[Om te bestellen]