NL FR EN
www.belgium.be

ODIN – Organisatie en verspreiding van informatie

Onderzoeksproject I2/2F/202 (Onderzoeksactie I2)

Contract I2/2F/202 :

Duur van het contract :

1/1/2006-31/12/2007

Partners :

  • Rode Kruis van België - Vlaamse Gemeenschap (Coördinator van het project)
  • Raadgevend Comité voor Bio-ethiek 
  • Createl M.I.D. 
  • Université de Liège 

Beschrijving :

De algemene doelstellingen van het ODIN-project beogen een technologische innovatie om te beantwoorden aan de behoeften van de gebruikers op twee afzonderlijke terreinen: het Belgische Rode Kruis (Franse Gemeenschap), afdeling hulp, en het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek van België (RCBB). De betrokkenheid van de gebruikers bij het project is essentieel en de wetenschappelijke partner moet hier voortdurend op toezien.

Binnen het Belgische Rode Kruis (Franse Gemeenschap) is het ODIN-project toegespitst op de afdeling hulp en meer in het bijzonder Preventieve Hulpacties (PHA). De PHA zijn de preventieve hulpmiddelen die worden opgericht tijdens allerlei manifestaties, ongeacht hun omvang. Elk jaar worden ongeveer 16 000 voorzieningen opgezet op het hele Franstalige grondgebied, wat zorgt voor een groot volume binnenkomende en uitgaande inlichtingen. Het ODIN-project heeft tot doel het beheer van de PHA te verbeteren door de aanmaak van een beheersoftware. Deze toepassing moet in de eerste plaats een hulp zijn voor de mensen op het terrein die instaan voor het administratieve beheer van de PHA (gedecentraliseerd in de hulpzones) maar moet ook de functionele verbindingen vergemakkelijken met de centrale afdelingen die belast zijn met bijvoorbeeld het beheer van de personele middelen, de boekhouding… De ontwikkeling van de toepassingen moet de communicatie en de overdracht van informatie naar alle vrijwilligers op het terrein bevorderen.

Binnen het Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek van België heeft het ODIN-project een dubbele doelstelling. Enerzijds beoogt het de ontwikkeling van een Extranet-platform, E-Form LEC, voor het administratieve beheer van de activiteitenverslagen die de lokale ethische comités (LEC's) jaarlijks bezorgen aan het RCBB. E-Form LEC heeft tot doel de circulatie en de gebruiksvoorwaarden van de gegevens van de LEC's te verbeteren. Door het E-Form LEC online te zetten, kunnen alle administratieve procedures die de LEC's, het RCBB en de diensten van de FOD - Volksgezondheid moeten opzetten, worden verlicht. Op termijn zal de verzameling van de activiteitenverslagen opgesteld door de LEC's worden geoptimaliseerd en zal het mogelijk zijn een kwantitatief en kwalitatief rijkere informatie sneller en tegen een lagere kostprijs te verwerken. Anderzijds heeft het project tot doel het documentatiecentrum van het RCBB online te zetten, waardoor de kennis en de literaire rijkdom van het documentatiecentrum van het RCBB wordt gedeeld met de LEC's of met andere geïnteresseerden via werken op het gebied van bio-ethiek of gezondheid in het algemeen.

Tijdens fase I heeft men een organisatorische stand van zaken opgemaakt van het beheer van de informatiestromen binnen de doelgroepen van gebruikers die werden gekozen binnen het Rode Kruis en het RCBB. De 2 partners-gebruikers hebben de resultaten gebundeld in een functioneel lastenboek dat de behoeften en doelstellingen van elke speler gedetailleerd beschrijft. Er werd een technisch lastenboek opgesteld op basis van het functioneel lastenboek. Tegelijkertijd werden de problemen en de technische aspecten om de ontwikkelingen in elke vestiging te beginnen benadrukt. Hierdoor was het mogelijk op elk van de 2 gebruikersgebieden te beginnen met de technologische ontwikkelingen.

De tweede fase van het project heeft tot doel het werk dat in de eerste fase werd begonnen voort te zetten bij de twee partners-gebruikers. Tijdens deze fase wordt het technologische project bij het Belgische Rode Kruis (Franse Gemeenschap) uitgevoerd door een onderaannemer, het bedrijf E-Cone.

De tweede fase is gewijd aan:
- de afwerking van de technologische ontwikkelingen. Dit omvat de programmering, de testen en de invoering van alle procédés die te maken hebben met het permanent maken van de tool en met zijn dagelijkse onderhoud;
- de organisatie van de verspreiding, de opleiding en de informatie: het gaat erom te zorgen voor een optimale integratie van de tools door de toekomstige gebruikers zo goed mogelijk te sensibiliseren en op te leiden voor het gebruik van de programma's;
- de evaluatie van de gecreëerde tools: het reële gebruik van de toepassingen die werden aangemaakt tijdens het project en de invloed ervan, zowel op technisch, economisch als organisatorisch vlak
- het onderzoek van de mogelijkheden tot overbrenging van de toepassingen naar andere instellingen.

De 2 eerste assen spelen zich specifiek af op de 2 gebieden, de 2 laatste volgen een gemeenschappelijke methodologie die een andere vorm aanneemt op elk van de gebieden.


- Contactpersoon (Coördinator van het project)

Rode Kruis van België – Franse Gemeenschap
Anne Vincent
Arnaud Guillaume
Rue de Stalle 96
1180 BRUXELLES
Tel : 02 371 31 38
02 371 31 24
Fax : 02 646 21 51
anne.vincent@redcross-fr.be
ag@redcross-fr.be


PARTNERSCHAP


Coördinator Rode Kruis van België – Franse Gemeenschap

Partner 1 Raadgevend Comité voor Bio-ethiek van België

Partner 2 Createl M.I.D.

Partner 3 Université de Liège (ULg)

Laboratoire d’Etudes sur les Nouvelles Technologies, l’Innovation et le Changement (LENTIC)