Onderzoeksproject I2/2F/204 (Onderzoeksactie I2)
1/10/2005-30/9/2007
Het doel van Info Generation is de ontwikkeling van de samenwerking van de belangrijkste spelers op het vlak van jeugdinformatie (zie Bijlage 1: Samenstelling van het partnership) bij de productie van informatie binnen de 3 taalgemeenschappen van het land en onderling tussen hen. Het beoogt eveneens het zoeken naar overeenstemming tussen hun hulpmiddelen en technieken, de wederzijdse verrijking van hun praktijken en de beste manier om rekening te houden met de behoeften van jongeren inzake informatie.
Dit project, dat werd opgesteld op initiatief van de 4 Franstalige partners die hun overheidstoezicht bundelen, ontstond binnen reeds bestaande samenwerkingen, maar kende grote operationele moeilijkheden. De eerste fase van het project rustte voor een groot deel op de analyse van wat bestond om tegemoet te komen aan de behoeften van jongeren inzake informatie, op de organisatiemodaliteiten van de partners en op hun informaticasystemen. De mogelijkheden om informatieve praktijken en hulpmiddelen te bundelen werden onderzocht tijdens een lang integratieproces, dat moest worden geconcretiseerd tijdens de eerste fase. Met hun vroegere ervaringen in het achterhoofd hadden de partners er namelijk voor gekozen niet op enge wijze de einddoelstellingen vast te leggen van de samenwerking die ze wilden opzetten. Bovendien kondigden ze de heropening aan van de gemeenschappelijke portaalsite van de Franstalige partners, die samen met het project werd opgericht, … en vervolgens niet tot stand kwam.
Op het einde van fase 1, in het kader van tussentijdse doelstellingen die de partners zichzelf hebben gesteld om het ontstaan van praktijken tussen organisaties en tussen gemeenschappen te bevorderen, heeft Info Generation een viertalige gids voor jongeren-bezoekers samengesteld in het kader van het Europese project Infomobil dat wordt gecoördineerd door het agentschap ERYICA. Info Generation heeft ook een Brusselse minisite ontwikkeld, een tweetalige vitrine van jeugdinformatie over Brussel, een gegevensbank van pedagogische hulpmiddelen die jeugdinformatie ondersteunen, en heeft bovendien een gemeenschappelijk beheersysteem voor inhoud van informatie opgezet dat het mogelijk maakt ervaringen tussen jeugdinformanten te delen onder de vorm van een mentale kaart, evenals een systeem voor gebruik van de beschikbare middelen op het net, kwalitatief gerangschikt volgens hun relevantie voor de professionals.
Deze verschillende hulpmiddelen zullen in fase 2 worden geïntegreerd in het collaboratieve platform Info Generation tijdens de uitvoering.
Het publiek van professionals van jeugdinformatie, door het partnership gedefinieerd als belangrijkste doelgroep, zal worden gevraagd een echte virtuele gemeenschap te vormen, waarvan de omtrek op het einde van het project zal openstaan voor grotere kringen van sociale tussenpersonen, of zelfs voor bepaalde diensten aan het grote publiek. Tot slot moeten de partners de nodige middelen mobiliseren voor de versterking en het voortbestaan van het project, maar ze moeten ook, vooral langs Franstalige kant, de definitie verbeteren van de complementariteiten en de niet-concurrentie waarin ze de informatie die ze voortbrengen op grotere schaal zullen verspreiden.
- Contactpersoon (Coördinator van het project)
Infor Jeunes Tournai asbl
Jean-Luc Bouquelle - Julie Berteyn
Rue Saint-Martin 6
7500 Tournai
Tel : 069 22 92 22
Fax : 069 84 14 14
tournai@inforjeunes.be
PARTNERSCHAP
Coördinator Infor Jeunes Tournai asbl
Partner 1 Fédération Infor Jeunes Wallonie-Bruxelles asbl
Partner 2 Centre d’Information et de Documentation pour Jeunes asbl (CIDJ)
Partner 3 Infor Jeunes asbl (Schaerbeek)
Partner 4 Ministère de la Communauté française – Direction générale de la culture
Partner 5 Info AG asbl
Partner 6 In Petto vzw
Partner 7 Centre Socialiste d’Education Permanente asbl (CESEP)
Partner 8 Université de Liège – Laboratoire d’Etudes sur les Nouvelles Technologies de l’Information et le Changement (ULg-LENTIC)
Partner 9 Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix – Centre de Recherche en Informatique et Droit (FUNDP-CRID)