Onderzoeksproject I2/CE/109 (Onderzoeksactie I2)
15/12/2001-31/12/2003
De expertisepool zal het gelijknamig toepassingsproject ondersteunen en begeleiden, en dit zowel op een actieve (aanbreng van concepten, organisatie en facilisitatie van work shops) als een reactieve (audit van resultaten, evaluatie en publicatie van resultaten, identificatie van potentieel tot valorisatie) manier.
In het bedrijfsmatig luik zullen concepten aangebracht worden die in lijn zijn met de evoluties op Europees vlak, met name de trends binnen de overheidssector in het kader van e-government en de ‘best practices’ binnen de luchtvaartsector. De bedrijfsbehoeften zullen analytisch gedefinieerd worden.
De gepaste management technieken zullen ingebracht worden om het mogelijk te maken dat de bedrijfsprocessen gemodelleerd worden op een gestructureerde manier zodanig dat ze overdraagbaar zijn naar informatici.
Er zal op toegezien worden dat de opgeleverde oplossing inderdaad de ontwikkelde bedrijfsconcepten ondersteunt en dat ze beantwoordt aan de bedrijfsbehoeften.
In het technologisch luik zullen geschikte technologieën (database, communicatie, componenten, ...) bepaald worden op grond van de bestaande technische evoluties en de inzetbaarheid binnen de bestaande omgeving.
Geschikte methodologieën en technieken voor software-ontwikkeling (zoals RUP, UML,...) zullen aan het toepassingsproject aanbevolen worden en hun toepassing ervan zal opgevolgd worden. Deze methodologieën en technieken zullen onderzocht worden met het oog op uitbreidbaarheid, onderhoudbaarheid en het hergebruik op langere termijn.
Specifieke kennis die nodig is bij de analyse en het ontwerp van complexe systemen zal ingebracht worden. Er zal op toegezien worden dat de, binnen het toepassingsproject, opgeleverde oplossing voldoet aan de gangbare criteria van goed vakmanschap.
De fasering van de expertisepool zal in de mate van het mogelijke afgestemd worden op deze van het toepassingsproject, met als fasen : een behoeftestudie (business modelling en requirements ), een conceptstudie (analyse en ontwerp), een demonstratieproject, een kosten-baten analyse en de finalisatie van het project.
De resultaten die gegenereerd worden in het toepassingsproject zullen gevalideerd worden.
Specifiek te verwachten resultaten voor de expertisepool, zijn :
- Een concept voor e-government, enerzijds toepasbaar binnen de context van het Bestuur van de Luchtvaart, maar anderzijds ook uitbreidbaar naar nieuwe bedrijfspartners in het kader van Public Private Partnerships
- Richtlijnen en gerelateerde informatie bij de aanwending van nieuwe technologieën
- Een ‘government to business’ bedrijfsmodel, overdraagbaar naar andere overheidsclusters
- Publicaties, van o.a. case studies, best practices, omtrent e-government
- Het scheppen van een kader voor eindwerken voor studenten
- Contactpersoon (coördinator van het project):
Universiteit Gent (UG)
Faculteit Toegepaste Wetenschappen
Vakgroep INTEC
Herman Tromp
Sint-Pietersnieuwstraat 41
9000 GENT
Tel : 09 264 33 22
herman.tromp@rug.ac.be
PARTNERSCHAP VAN DE EXPERTISEPOOL
Coördinator Universiteit Gent (UG) Faculteit Toegepaste Wetenschappen Vakgroep INTEC
Partner 1 Facultés Universitaires Notre-Dame de la Paix de Namur (FUNDP) Faculté des Sciences Economiques, Sociales et de Gestion
Partner 2 Universiteit Gent (UG) Faculteit Economie en Bedrijfskunde Vakgroep Management en Organisatie
Partner 3 Katholieke Universiteit Leuven (KUL) Departement Toegepaste Economische Wetenschappen