NL FR EN
www.belgium.be

Evaluatie van de mogelijke impact van endocrien verstorende stoffen op het Noordzee ecosysteem

Onderzoeksproject MN/DD2/002 (Onderzoeksactie MN)

Personen :

Beschrijving :

Objectieven

Dit project heeft tot doel een kritische synthese te maken van de toenemende hoeveelheid wetenschappelijke literatuur over het ED probleem. Specifieke doelstellingen zijn:

- de onzekerheden in de huidige kennis van de problematiek van de endocriene verstoring te reduceren
- onderzoeksnoden en beleidsmaatregelen te specifiëren
- om de hierboven vermelde taken uit te voeren voor ED effectenm.b.t. het marien milieu

Het publiceren van een wetenschappelijk overzicht en het formuleren van voorstellen voor beleidsmaatregelen zullen essentiële hulpmiddelen zijn bij de voorbereiding van overheidsmaatregelen m.b.t. de ontwikkeling van actieplannen i.v.m. ED stoffen in het marien milieu.

Methode

Op basis van beschikbare wetenschappelijke literatuur zal een lijst en een electronische databank van chemische stoffen, ingedeeld naar hun ED potentieel, worden ontwikkeld. In een eerste fase zal alle informatie inzake endocriene verstoring, inclusief effectbeoordeling en de fysico-chemische eigenschappen van de desbetreffende chemische stoffen, worden verzameld in relationele databanken. Vervolgens wordt een label als maat voor de endocrien verstorende activiteit toegekend aan elke chemische stof. In de tweede fase zal een overzicht gemaakt worden van de effecten van deze stoffen op het endocrien metabolisme van mariene organismen en een voorlopige risicoschatting worden opgesteld voor die stoffen waarvoor voldoende informatie beschikbaar is omtrent de milieuconcentraties in de Noordzee, hun bronnen en de endocriene effecten die zij veroorzaken. Met de resultaten van de eerste twee fasen zullen verdere onderzoeksnoden en beleidsmaatregelen gelormuleerd worden.

De partners

De kritische evaluatie van de literatuur i.v.m. endocriene verstoring wordt uitgevoerd door het Laboratorium voor Milieutoxicologie en Aquatische Ecologie (LMAE) (Prof. Dr. C. Janssen) en het Laboratorium voor Andrologie (Prof. Dr. F. Comhaire) van de Universiteit Gent. Bovendien zal LMAE de effectenevaluatie voor mariene organismen uitvoeren. Beide universiteitsgroepen en ECOLAS (ir. D. Le Roy) zijn verantwoordelijk voor de identificatie en prioritisering van de onderzoeksnoden. De ontwikkeling van beleidsinstrumenten wordt uitgevoerd door ECOLAS in samenspraak met LMAE.

Het Laboratorium voor Milieutoxicologie en Aquatische Ecologie heeft een internationaal erkende expertise inzake fundamenteel en toegepast ecotoxicologisch onderzoek. Het onderzoeksteam bestudeerd (1) de detectie en identificatie van endocriene verstoring in zoetwater en mariene ecossytemen, (2) de biobeschikbaarheid en de ecologische risico’s van metalen in aquatische en terrestrische ecosystemen en (3) risicoschatting. Op het vlak van endocriene verstoring worden nauwe contacten onderhouden met of wordt geparticipeerd in onderzoeksprojecten met volgende instituten: Universiteit van Bern (Prof. Segner), Fraunhofer Instituut Schmallenberg (Dr. Wenzel), Universiteit van Cardiff (Prof. Pascoe), MAFF-UK (Dr. Matthiessen), NIVA-Noorwegen (Dr. Hylland) en Universiteit van Plyouth (Dr. Depledge).

Satelliet 1:
Universiteit Gent
Het Laboratorium voor Andrologie is gespecialiseerd in de studie van endocriene verstoring bij de mens. De onderzoeksactiviteiten zijn voornamelijk gericht op: steroidanalyses op semenplasma; evaluatie van spermamotiliteit en –morfologie; Sertoli celfunctie; biochemische analyses in semen en het verband met fertiliteit en pathologie. Het Laboratorium voor Andrologie onderhoudt internationale contacten met Pretoria Academisch Ziekenhuis (Prof. Bornman), Nationaal Universitair Ziekenhuis Kopenhagen (Prof. Skakkebaek), Imperial School of Medicine at St. Mary’s Londen (Prof. Joffe), Aarhus Universitair Ziekenhuis (Prof. Blonde), Justus Liebig Universiteit Giessen (Prof. Schill), Dijkzigt Ziekenhuis Amsterdam (Prof. Weber).

Satelliet 2:
ECOLAS nv
Ecolas heeft een uitgebreide expertise inzake beleidsondersteunende studies die betrekking hebben tot de domeinen ecotoxicologie en het marien milieu. Verschillende studies zijn uitgevoerd in opdracht van de EU, het Ministerie voor Volksgezondheid en leefmilieu en voor de federale en regionale milieu- en wetenschapsbeleidsinstanties. ECOLAS onderhoud contacten met verschillende industriële federaties en bedrijven.

Documentatie :

Voor meer informatie:
Universiteit Gent - Laboratorium voor Biologisch Onderzoek en Waterverontreiniging
J. Plateaustraat 22, 9000 Gent
Tel: (09) 264 37 75 Fax: (09) 264 41 99 E-mail: colin.janssen@rug.ac.be

Evaluatie van de impact van endocrien verstorende stoffen op het Noordzee ecosysteem: samenvatting    Brussel: DWTC, 2002 (SP1043)
[Om te downloaden

Evaluation of possible impacts of endocrine disruptors on the North Sea ecosystem: summary    Brussels: OSTC, 2002 (SP1044)
[Om te downloaden

Evaluation de l’impact possible des disrupteurs endocriniens sur l’écosystème de la mer du Nord: résumé    Bruxelles: SSTC, 2002 (SP1045)
[Om te downloaden

Evaluatie van de mogelijke impact van endocrien verstorende stoffen op het Noordzee ecosysteem : eindrapport  Janssen, Colin - Vandenbergh, G. - Verslycke, T. ... et al  Brussel : Federaal Wetenschapsbeldeid, 2004 (SP1346)
[Om te downloaden]  [Om te bestellen