Wedstrijd voor scholen

Word ambassadeur van het nieuwe onderzoeksschip en beleef samen met jouw klas een unieke ervaring op de Noordzee!

Het huidige schip, RV Belgica, heeft na 900 000 afgelegde kilometers (20 keer de omtrek van de aarde!) en 34 jaar dienst zijn beste tijd gehad. De Federale Overheid heeft daarom de opdracht gegeven om in 2019 een nieuw, ultramodern oceanografisch onderzoekvaartuig te bouwen, dat vanaf eind 2020 operationeel zal zijn. Mariene wetenschappers zullen met het nieuwe schip hun meerdaagse of meerweekse onderzoektochten kunnen voortzetten en uitbreiden in Belgische wateren en daarbuiten. Zo bouwen ze wetenschappelijke kennis op die noodzakelijk is als ondersteuning voor de zogenoemde Blauwe Economie. Denk maar aan duurzame visserij, windmolens op zee, mijnbouwactiviteiten in de diepzee, energieopslag voor de kust…

Zorgt jouw klas voor de naam van dit belangrijk onderzoeksschip?

De Minister belast met Wetenschapsbeleid laat graag de naamkeuze aan jullie over! Bedenk een passende naam voor het nieuwe onderzoeksschip en maak een origineel filmpje waarin jullie de gekozen naam met veel enthousiasme uitleggen. Creatieve geesten zijn dus gewaarschuwd! Uit een beperkte selectie van voorgestelde namen, mag het grote publiek dan de uiteindelijke winnaar kiezen. De bedenkers van de winnende naam vallen drie keer in de prijzen!

En de klas die met haar filmpje de selectiejury het meest kan overtuigen gaat ook mee op dagtrip met de RV Belgica! Er zijn dus twee winnaars! Hou jullie zeebenen dus maar klaar voor een geweldige en unieke ervaring. En misschien krijgen jullie op die manier de smaak voor het mariene wetenschapsonderzoek te pakken! Uiteraard kunnen jullie de ontwikkeling en de bouw van het onderzoeksschip volgen op deze website.

De richtlijnen voor de wedstrijd vinden jullie hieronder:

De periode voor het indienen van namen loopt van 6 november 2018 t.e.m. 31 januari 2019 tot 16u. Geldige inzendingen worden overgemaakt via onderstaande deelnameformulier.

Van 15 februari 2019 t.e.m. 15 maart 2019 kan via internet gestemd worden op de meest geschikte naam uit de shortlist.

De winnende naam zal eind maart 2019 worden bekendgemaakt.

Deelname aan de wedstrijd is gratis en beperkt tot klassen van het eerste t.e.m. vierde van het secundair onderwijs van erkende Belgische scholen.

Eén deelname per klas is toegelaten.

De inzending gebeurt onder de verantwoordelijkheid van één leraar die de klas vertegenwoordigt.

Maak een filmpje en overtuig ons van jullie naam! Het filmpje mag max. 1 min 30 sec duren en moet online te bekijken zijn. Uiteraard kunnen jullie het ook delen op jullie sociale media-netwerk. Verbaas jullie familie en vrienden met jullie creatieve filmspirit en vergeet niet: zelfs de beste acteurs en sprekers hebben verschillende takes nodig gehad om die ene perfecte shot vast te leggen

De creatiefste of origineelste motiveringsvideo komt dus in aanmerking, ook al zijn er meerdere inzendingen met dezelfde naam.

Wat zoeken wij?

Een hippe naam die verwijst naar:

 • De zee of de oceanen;
 • De organismen die erin leven;
 • Mariene of maritieme wetenschappen
 • De naam van een Belgische wetenschapper/ster
 • Het onderzoek dat het nieuwe schip zal uitvoeren

Inspiratie nodig? Dan kunnen jullie terecht op deze link. Hier kunnen jullie alle informatie vinden over oceanografisch onderzoek en de geschiedenis van de Belgische onderzoeksschepen.

Let wel op dat jullie naam niet te lang is en ook: kopiegedrag is niet cool!

Het plaatje moet volledig kloppen. Jullie kunnen daarom ook hier een simulatie doen om te zien hoe jouw naam op de romp van het schip er zal uitzien. Het resultaat (maak een screenshot) kunnen jullie delen op jullie sociale medianetwerk. Vergeet ons niet te vermelden in jullie posts met @BELSPO en @howbigisbelgica.be.

Alle tijdig ingezonden namen, vergezeld van een link naar een motiveringsvideo, worden door een panel geëvalueerd. Het panel bestaat uit vertegenwoordigers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), het Ministerie van Defensie en de beleidscel van de Minister belast met Wetenschapsbeleid.

Het panel zal een shortlist opstellen van de meest relevante voorgestelde namen voor het onderzoeksschip, op basis van een aantal criteria:

 • geschiktheid van de naam voor een overheidsschip
 • de link met de zee, de (zee)wetenschappen, Belgische wetenschapper/ster, etc.
 • de uniekheid van de naam

De shortlist van de voorgestelde namen zal op deze website worden gepost, waarop de uiteindelijke  winnaar op basis van een online stemming zal worden gekozen.

Het panel zal ook de inzending met de origineelste en creatiefste video selecteren.

1ste prijs (naamgeving):

 • De winnende klas gaat één dag met mariene wetenschappers op het huidige onderzoeksschip doorbrengen in de periode april/mei 2019.
 • Als ambassadeur van het schip zullen jullie uiteraard ook uitgenodigd worden op de doop van het schip in 2020.
 • We gaan jullie contactgegevens bijhouden om jullie in 2021 nog eens uit te nodigen voor een rondvaart op het nieuwe schip.

Jullie vallen dus drie maal in de prijzen!

2de prijs (origineelste/creatiefste video):

De klas met de origineelste en creatiefste video zal eveneens één dag aan boord van de huidige RV Belgica mogen meevaren (in april/mei 2019).


We wensen jullie veel succes en creativiteit toe!

Test hier uw idee uit.

 

  deelnemen aan DE wedstrijd IS niet meer mogelijk.
  Het panel stelt een shortlist op van de meest relevante voorgestelde namen voor het onderzoeksschip.
  Neem binnenkort deel aan de stemming!