Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten

> 05-03-2020 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Opendeurdag in het KIK
Gefascineerd door kunst, cultuur en wetenschap? Op de opendeurdag van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) ontdek je alle finesses van de erfgoedzorg: Hoe verloopt een restauratie? Wat is dendrochronologie? Hebben jullie historische foto’s uit mijn gemeente? Hoe maak je een radiografie van een schilderij? Hoe bepaal je de samenstelling van middeleeuwse verf? En hoe zie je het verschil tussen een origineel kunstwerk en een vervalsing?
Onze gepassioneerde restaurateurs, kunsthistorici, scheikundigen en fotografen laten geen vraag onbeantwoord. Geef je ogen de kost in de restauratieateliers met een ruime waaier aan kunstwerken, ontdek hoe radioactieve deeltjes de ouderdom van een object onthullen, of hoe je met ultraviolet- of infraroodlicht het onzichtbare in beeld brengt. In het KIK gaan jarenlange ervaring en spitstechnologie hand in hand om de toekomst van monumenten en kunstwerken uit heel België veilig te stellen.

> 06-03-2020 | Brain-be

SUSPENS Slotconferentie
Verzoening van de ecologische en sociale doelen in de transitie naar een koolstofarme maatschappij
Nu het SUSPENS-project ten einde loopt, nodigen we u van harte uit op onze slotconferentie op vrijdag 6 maart 2020 in Brussel. In de ochtend zullen we de belangrijkste onderzoeksresultaten presenteren. De middag staat in het teken van beleid, met een sessie over beleidstoepassingen, gevolgd door een paneldiscussie met maatschappelijke actoren.

> 11-03-2020 | AfricaMuseum

MuseumTalks: Slope processes in challenging environments
Slope processes and the hazards they pose affect landscapes and societies at variable spatial and temporal scales. Their study relies on the combination of various tools and approaches. Remote sensing - space-borne, aerial or field-based – often plays a major role. When it comes to studying these processes in challenging environments (i.e., remote, steep topography, context of data-scarcity, etc.), common research strategies need to be questioned.

> 12-03-2020 | AfricaMuseum

MuseumTalks: Have the Lungs of our Planet been pushed to their limits?
Wannes Hubau
Intacte tropische bossen hebben in het begin van de jaren 2000 15% van onze CO2-uitstoot opgevangen en opgeslagen in hout en andere vormen van biomassa. De capaciteit van de Amazonewouden om koolstof uit de atmosfeer op te vangen neemt echter af. In deze MuseumTalk ontdekken we hoe de 'koolstofput' van de Afrikaanse tropische wouden evolueert en of we 'De Longen van onze Planeet' tot het uiterste hebben gedreven.

> 20-03-2020 | KBR

Julie Gebhart, Naomi Couquet, François Pardailhé & Philippe Riga
Vocale muziek van Frankrijk en Duitsland tijdens de romantische eeuw.

> 01-04-2020 & 02-04-2020 | Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Studiedagen 'Licht in de verf'.
Op 1 en 2 april 2020 organiseert het KIK in samenwerking met La Cambre twee studiedagen met als thema 'Licht in de verf'. In dit kader zullen internationaal erkende specialisten vanuit diverse invalshoeken hun beroepspraktijken voorstellen. Een panel van kunstenaars, conservator-restauratoren van kunstwerken, tentoonstellingscommissarissen, kunsthistorici, wetenschappers en designers zal zijn meest recente werkzaamheden uit de doeken doen. Tien jaar na de opkomst van LED verlichtingstechnologie, zullen deze studiedagen een gericht en kritisch perspectief bieden op de huidige praktijken en theorieën rond licht en kleur.

> 23-04-2020 | AfricaMuseum

MuseumTalks: «Re/stor » : dialogue d'artistes
Aimé Ntakiyica en Aimé Mpane,
twee internationaal gerenommeerde kunstenaars, delen een gemeenschappelijke interesse in het museum en de vragen die het oproept: identiteit, maatschappij, dekolonisatie. Tijdens deze bijeenkomst zullen zij in dialoog gaan over hun werken die in het museum tentoongesteld worden en over hun artistieke aanpak van de renovatie van het AfricaMuseum.

> 15-05-2020 | KBR

Riana Anthony & Dana Protopopescu
Concert in samenwerking met de Muziekkapel Koningin Elisabeth.Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2020 | Planetarium

Smurfen op de Sterrenwacht!
Een voormalige directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België was een goede vriend van Peyo. Samen vatten ze het idee op om de nieuwigheden in het aardwetenschappelijk onderzoek aan de Sterrenwacht te illustreren aan de hand van de Smurfen. Zo verschijnen vanaf 1966 niet minder dan 18 wenskaarten met de vrolijke kleine blauwe mannetjes, geïnspireerd door het onderzoek en de instrumenten van de Sterrenwacht. Deze kaarten worden hier samen met enkele van de geïllustreerde instrumenten tentoongesteld.

> tot 29-03-2020 | Museum Kunst en Geschiedenis

Crossroads
Reizen door de Middeleeuwen

Van september 2019 tot maart 2020 verwelkomen wij de reizende tentoonstelling 'Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen'. Na Amsterdam, Bonn en Athene zal het Museum Kunst & Geschiedenis deze grote variëteit aan unieke en uitzonderlijke objecten van uiteenlopende materialen en technieken uit heel Europa bijeenbrengen, uit een periode die ook wel bekendstaat als ‘de donkere middeleeuwen’. Crossroads stelt dit cliché bij, door een fascinerend beeld te geven van migratie, contact en uitwisseling - van de geboorte van Europa. Diverse voorwerpen, van Visigotische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.

> tot 21-06-2020 | Hallepoort

Back to Bruegel
Experience the 16th century

De Hallepoort spreekt, als uitzonderlijk bewaard deel van de middeleeuwse stadsomwalling van Brussel, tot de verbeelding. In 2019 wordt ze virtueel ook de toegangspoort tot Bruegels universum. Laat je meevoeren door middel van virtual reality technologie in de werken van de schilder. Beleef zo, en oog in oog met authentieke objecten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de 16de eeuw aan de lijve: van schatten uit de Nieuwe wereld, over muziek- en meetinstrumenten tot wapens en wapenrustingen. Bovenop de oude stadpoort, heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. Dankzij hightech verrekijkers word je ondergedompeld in Brussel en de ommelanden uit Bruegels tijd.

> tot 30-08-2020 | Museum voor Natuurwetenschappen

Antarctica
Maak je op voor een expeditie naar Antarctica! Krijg dankzij de geweldige beelden van een ploeg onderzoekers, filmmakers, fotografen en duikers een exclusieve inkijk in dit onherbergzame continent, dat normaal alleen toegankelijk is voor wetenschappers. Alsof je er zelf bij bent! De expo brengt je naar Adélieland, tot in de Franse wetenschappelijke basis Dumont d’Urville … Ben je er klaar voor?
Start in de kleedkamer waar de wetenschappers zich nauwgezet voorbereiden. Duik samen met de zeehonden en pinguïns in de Zuidelijke IJszee. Begeleid door de filmende duikers ontdek je in de diepzee ontelbare indrukwekkende onderwaterwezens. Kom weer boven, zet je eerste stappen op het pakijs en bevind je middenin een kolonie pinguïns! Kijk hoe ze in de weer zijn met hun jongen, hoe ze mekaar verwarmen. Kom meer te weten over hun harde dagelijkse leven. Er is zoveel te zien in dit ijslandschap dat je helemaal omgeeft. In de expo Antarctica leer je de diepgevroren woestijn kennen, waar slechts een paar soorten overleven, maar ook de rijke onderwaterwereld die krioelt van de vissen, week- en schaaldieren en koralen. Je beseft dat de Zuidpool prachtig, maar ook heel kwetsbaar is! Antarctica is een expo die je ogen verwent en je hart raakt. Begeef je mee op het gladde ijs en observeer deze leefwereld op de grens van water en ijs vanop de eerste rij!

> tot 15-09-2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 27.03.2020 > 16.08.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Sean Scully
Eleuthera

Sean Scully is vooral bekend voor zijn expressieve abstracte schilderijen vol kleurrijke strepen en rechthoeken. In de serie Eleuthera, die wordt tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, komt er echter een hele nieuwe kant van de kunstenaar aan bod.


En ook...

 


Over deze website

Cookies policy

Persoonsgegevens

© 2020 POD Wetenschapsbeleid