Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit

Kalender

Conferenties en colloquia

> 22-09-2017 | Seminar on the use of New Psychoactive Substances (in Belgium)

Seminar on the use of New Psychoactive Substances (in Belgium)
Het DRUGROOM Project organiseert een seminarie op 22 September by de FOD Volksgezondheid om experts aan te trekken bij enige delen van het project. Bent u een expert in een drug-gerelateerde dienst en hebt u te maken met gebruikers van NPS? Wilt u uw ervaring delen met de ploeg? Heeft u vragen?
De ploeg ziet dit seminarie als een belangrijk moment in het project om met het veld te kunnen spreken.
[Flyer - Programma - Inschrijving]
Conferenties, colloquia en educatieve activiteiten
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 2017 | Planetarium

Activiteiten in het Planetarium - Film 360°: The Blind Man with Starry Eyes
Nieuwe planetariumfilm: Solar Superstorms.


Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

2017 | Koninklijk Museum voor Midden-Afrika - Pop-up Museum

Tijdens de sluiting voor renovatie zijn we een pop-up museum: je kan ons op verschillende plaatsen tijdelijk zien opduiken met tentoonstellingen en activiteiten.

> tot 30.01.2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Marcel Lecomte: zijn band met René Magritte
In het kader van de 50e verjaardag van de dood van Marcel Lecomte (1966/2016) en René Magritte (1967/2017).
Marcel Lecomte was schrijver, kunstcriticus en medewerker van de KMSKB. Dankzij hem ontdekte Magritte het oeuvre van Giorgio de Chirico, waardoor zijn visie op de schilderkunst radicaal veranderde. Naast de relatie tussen beide mannen, presenteert de tentoonstelling ook exclusieve teksten van Lecomte over Magritte en de briefwisseling tussen de twee goede vrienden.
Deze tentoonstelling zal in het Magritte Museum te zien zijn.

> tot 26.02.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Gao Xingjian - Ontluikend bewustzijn
Zes monumentale werken van Gao Xingjian, speciaal op maat gemaakt van de zaal waarin ze tentoongesteld worden. In zijn representaties van een 'ontluikend bewustzijn' nodigt de artiest de bezoeker uit het beeld te doorkruisen en er, de inkt voorbij, de filosofie in haar existentiële naaktheid te ontdekken… een plek waar de musea (opnieuw) een contemplatieoord worden.
Gao Xingjian, Nobelprijswinnaar in de literatuur in 2000 en Fransman van Chinese afkomst, beschouwt zichzelf een 'tussenpersoon' tussen de Oosterse wereld die zijn identiteitsbasis vertegenwoordigt en de Westerse wereld waarvan hij de moderniteitsidee bespreekt. Zijn werk vormt ook een overgang tussen het schilderij en het geschreven woord.

> tot 16.03.2020 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. Unseen Masterpieces
When art meets technology

Dankzij een grote waaier aan online en plaatselijk toegankelijke ervaringen, biedt dit unieke initiatief iedereen de mogelijkheid zich te verdiepen in Bruegel’s meesterwerken door toegang te verlenen tot de kleinste details van elk schilderij en de kennis van experts. De kunstliefhebber duikt in de wereld van de schilder en ontdekt er al die onverwachte elementen die het geniale talent van de Vlaamse meester bewijzen. In het kader van de 450e sterfdag van Bruegel in 2019, komt het initiatief voor dit evenement van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, in samenwerking met het Google Cultural Institute. Dit innovatieve project brengt de grote internationale musea, merendeels Europees, samen rond de figuur van Bruegel en is het resultaat van diepgaande reflecties over de huidige museale veranderingen in het digitale tijdperk.


Toekomstige Tentoonstellingen
van de musea en de wetenschappelijke instellingen

> 11-10-2017 > 26-08-2018 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Apenstreken
In de expo Apenstreken dring je door tot in het hart van de jungle en ontmoet je tientallen verschillende primaten. Waar wonen ze? Hoe verplaatsen ze zich? Wat eten ze? Hoe communiceren ze? Wat bedreigt hen en hoe kunnen we hen beschermen?
Vanaf 11 oktober 2017 in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel
Een rondreizende tentoonstelling van de National Museums Scotland in samenwerking met Nomad Exhibitions

> 13-10-2017 > 18-02-2018 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Magritte & de hedendaagse kunst
Het oeuvre van Magritte is en blijft een grote referentie voor elke artiest die nadenkt over de praktijk van de beeldproductie, over de representatie of de transformatie van de werkelijkheid. De tentoonstelling brengt kunstenaars samen die, sinds de jaren ’80, de dialoog zijn aangegaan met die “période vache” van Magritte. Van George Condo tot Gavin Turk, van Sean Landers tot David Altmejd.
De tentoonstelling is uitzonderlijk 7 dagen op 7 open.
Dit geldt ook voor het Musée magritte museum tussen 13.10.2017 en 18.02.2018.

> 13-10-2017 > 18-03-2018 | Rijksarchief

Gastvrij Brussel?
Op 13 oktober opent in het Joods Museum de tentoonstelling 'Gastvrij Brussel?'. Deze tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen het Joods Museum en het Rijksarchief. Ze traceert, over een periode van bijna twee eeuwen (van 1830 tot vandaag), het parcours van emigranten die zich, gedurende enkele maanden of voor altijd, in Brussel vestigden. Naast dit historisch luik presenteert de tentoonstelling ook het werk van opkomende kunstenaars die de migratieproblematiek en de culturele diversiteit van het huidige Brussel aankaarten. Vandaag leven er meer dan 180 nationaliteiten naast elkaar in Brussel. Dat zijn niet alleen cijfers. Al deze migranten hebben hun eigen verhaal, hun eigen parcours en hun eigen verwachtingen. Sinds 1830 volgden verschillende migratiegolven elkaar op. Waarom hebben deze vrouwen en mannen hun land verlaten? Was Brussel voor hen een toevluchtsoord?
Deze tentoonstelling vertelt hoe de Belgische hoofdstad zich beetje bij beetje omvormde tot een “wereldstad”. Over een periode van bijna twee eeuwen schetst de tentoonstelling het parcours van deze vreemdelingen die zich voor enkele maanden of voor altijd in Brussel vestigden. Dat gebeurt aan de hand van voorwerpen die de migranten met zich meebrachten, persoonlijke getuigenissen of familiefoto's.

> 19-10-2017 > 15-04-2018 | Muziekinstrumentenmuseum

Springlevend!
Het verhaal van de Estse volksinstrumenten

Een half jaar lang viert de Estse Republiek in het Mim haar honderdste verjaardag met een expo, concerten en workshops. De Esten koesteren hun muzikale erfgoed als weinig anderen. Het is al zingend dat ze zich in 1987-1991 bevrijdden van de sovjetdictatuur. De Estse volksmuziek is een boeiende mix van oeroude Baltische tradities en recentere West-Europese invloeden. Met oeroude instrumenten als de kannel-citer, de hiiu kannel-strijklier en de torupill-doedelzak, naast nieuwere speelmansinstrumenten als de viool en de accordeon, elk met hun eigen repertoire.
Al deze instrumenten kun je met klank en beeld beleven in een magische sfeer van Estse landschappen. Want de muziek is in dit dunbevolkte land sterk verbonden met de natuurlijke omgeving. Sommige instrumenten kun je zelfs ter plekke uitproberen. Deze tentoonstelling is samengesteld door de collega's van het Ests Theater- en Muziekmuseum in de hoofdstad Tallinn.

> 26-10-2017 > 25-04-2018 | Jubelparkmuseum

Oceania
Oceanië is in het westerse collectieve geheugen, van James Cook tot in de 21ste eeuw, altijd geassocieerd gebleven met de grote ontdekkingsreizen en het onbekende.
Dit aspect wordt de rode draad in de tentoonstelling, die is opgevat als een uitnodiging om de grote oceaan te doorkruisen in het spoor van de ontdekkingsreizigers van de 18de eeuw. Het wordt een zoektocht naar de schoonheid van de kunst uit Oceanië én gelijktijdig naar de culturele context die wordt gereconstrueerd met behulp van de etnografie en de archeologie.
De rijke Oceanië-collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Jubelparkmuseum en Muziekinstrumentenmuseum) en van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika worden in de schijnwerpers gezet. Tevens kwam een samenwerking met het Musée de Tahiti et des Îles (Frans Polynesië) tot stand.

> 17-11-2017 > 25-11-2018 | Hallepoort

Little Life
Koken, poetsen, de tafel dekken, het bed opmaken, bezoek ontvangen, een huis inrichten,… Het dagelijks leven in huis is een onuitputtelijk inspiratiebron voor het kinderspel. Met poppen, poppenhuizen, fornuisjes, meubeltjes en serviesjes verzinnen kinderen verhalen en doen ze de huiselijke bezigheden van volwassenen na. Meer dan 100 jaar geleden was dit soort speelgoed voorbehouden voor meisjes uit de rijkere klassen.
De tentoonstelling Little Life neemt de bezoeker mee naar deze mooie kleine wereld, die op prachtige wijze het huiselijk leven van de burgerlijke milieus uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw verbeeld.
Basis van de tentoonstelling is een uitzonderlijk poppenhuis, vervaardigd rond 1900 naar het model van een Brusselse neoklassieke woning. Samen met allerlei ander antiek speelgoed vertellen we van salon tot badkamer hoe een woning, het interieur en het dagelijks leven van een gegoede familie eruit zag.
Voor de kids: een ludieke mise-en-scène met DIY-opdrachten en een 3D animatie zorgen voor extra beleving in de tentoonstelling. Na de tentoonstelling kunnen de kinderen terecht op de speelzolder om zelf een poppenkamer te ontwerpen, zich te vermaken met een mega groot poppenhuis of weg te dromen in de boekenhoek.

> 29-11-2017 > 30-12-2018 | Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Opening van de juwelierszaak Wolfers Frères
Een creatie van architect Victor Horta

105 jaar na de plechtige inhuldiging van de juwelierszaak Wolfers Frères in 1912, zal de winkel opnieuw in zijn authentieke opstelling worden getoond. Daarvoor werd in het Jubelparkmuseum een zaal vrijgemaakt van quasi dezelfde oppervlakte en vorm als de ruimte die Victor Horta had voorzien in het gebouw gelegen in de Arenbergstraat in Brussel. Op basis van een grondige historische studie worden de vitrines en toonbanken geplaatst zoals Horta ze had voorzien. Daarvoor werd de kleine, voorlopige opstelling van het meubilair in het museum ontmanteld en werden de opgeslagen interieurelementen uit de reserves gehaald. Ook de oorspronkelijke toegangsdeuren zullen worden geïntegreerd. Zo zullen de bezoekers de zaal betreden zoals vroeger het uitgelezen cliënteel de juwelierszaak binnen wandelde.
Het winkelinterieur wordt volgens de regels van de kunst gerestaureerd. Al het meubilair, gemaakt van Cubaans mahonie werd inmiddels gereinigd en de originele vernislaag werd hersteld. De fluweelbekleding van de binnenzijde van de toonkasten wordt opnieuw geweven naar het voorbeeld van de originele stof. Het patina van het bronsbeslag wordt opgefrist. Daardoor zal de oorspronkelijke kleurenharmonie zoals Victor Horta die bedacht had, opnieuw zichtbaar worden: een sublieme combinatie van donkerrood gepolitoerd mahonie, donkergroen fluweel en goudaccenten van het beslag, dat alles in harmonie met de mauve kleur van de muren. Door deze doorgedreven restauratie en wederopbouw zullen de bezoekers als het ware terechtkomen in de exclusieve Brusselse zaak van luxeobjecten.

> 01-10-2018 > 30-01-2019 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

The New Berlin
Portret van Berlijn als Europees kruispunt.
Schets van een crisiperiode en utopische visies.
Vragen rond de relatie tussen kunst en geschiedenis, tussen kunst en maatschappij.

Aan het begin van de 20ste eeuw werd Berlijn, kosmo- en metropool tussen mythe en realiteit, tevens de hoofdstad van de eerste Duitse democratie, hét epicentrum van pluralistische kunstuiting en cultuur. Op dit kruispunt van culturen tussen Oost en West, weerspiegelden de plastische kunsten rechtstreeks de alledaagse werkelijkheid in tijden van crisis en sociale omwenteling. De welvaart was broos en decadent. Men verwijst naar deze periode dan ook als die van de "Années folles". 
De tentoonstelling schetst de periode 1913-1932, met de nadruk op artistieke antwoorden op de metropool en de sociale en politieke veranderingen. Ze belicht de invloed van de grootstad op de avant-garde van de oorlog, de sociale revolutie en de ineenstorting van het oude regime op de kunst.


En ook...

> Plantentuin Meise

 


Over deze website

Uw privacy

© 2017 POD Wetenschapsbeleid