Met meer dan 2.500 medewerkers is de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) geen gewone instelling. Belspo is de centrale speler in het Belgische wetenschapsbeleid. De tien federale wetenschappelijke instellingen (FWI) en Belnet hebben, in samenwerking met hun centrale administratie, als missie om wetenschappelijk onderzoek en innovatie op alle gebieden te stimuleren, en zo mee te bouwen aan een betere toekomst voor België.
De werkgebieden van Belspo zijn veelzijdig: van ruimteonderzoek en -toepassingen tot de financiering van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s, het verbinden van nationale en internationale onderzoekers, klimaatonderzoek, en de financiering van de koninklijke musea. Belspo beheert ook het Prinses Elisabethstation op Antarctica en is eigenaar van het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica II.
De POD Wetenschapsbeleid heeft vier opdrachten .
Onze engagementen zijn vastgelegd in een strategisch plan. Een nieuw plan voor de periode 2025–2029 is in voorbereiding.
De waarden van de POD zijn: maatschappelijke verantwoordelijkheid, integriteit, respect, transparantie en duidelijkheid. Deze waarden werden in 2024 geïdentificeerd.
Die waarden vullen de vijf kernwaarden van de federale administratie aan die centraal staan in onze opdrachten.
Belspo zet zich actief in om sterke en transversale waarden te integreren in al zijn opdrachten en werking. Die engagementen vertalen zich in concrete beleidsmaatregelen rond drie hoofdassen:
Gender, diversiteit en inclusie
Als federale administratie strijdt Belspo tegen elke vorm van discriminatie.
Sinds 2016 beschikt Belspo over een algemeen coördinator Gender mainstreaming, die ook belast is met gelijke kansen, handicap en diversiteit.
Meer weten over Gender Mainstreaming
Meer weten over Gender Equality Plan
Duurzame ontwikkeling
De registratie van ons milieumanagementsysteem volgens de EMAS-verordening (Eco-Management and Audit Scheme) sinds 2006 getuigt op indrukwekkende manier van onze inzet en prestaties als een innovatieve administratie, met respect voor milieu, erfgoed en burgers. Opvallend is dat Belspo in 2006 een van de eerste federale overheidsdiensten was die erkenning kreeg voor zijn milieubeleid.
Integriteit
Belspo plaatst integriteit centraal in zijn handelen; het is een van zijn kernwaarden. Het integriteitsbeleid streeft het bevorderen en garanderen van integer gedrag na bij zijn medewerkers om zo het vertrouwen van de burger in de overheidswerking te behouden en versterken. Naast het waarborgen van de integriteit binnen onze organisatie moeten we leren uit integriteitsschendingen en aanpassingen doorvoeren om onze werking te optimaliseren waar nodig. Integer gedrag is op een correcte manier handelen zelfs als niemand het ziet. Sinds 2024 beschikt Belspo over een integriteitscoördinator, die ook verantwoordelijk is voor de behandeling van klachten.
Meer weten over integriteitsschendig
De POD Wetenschapsbeleid bestaat uit de AD Onderzoek en Ruimtevaart, tien federale wetenschappelijke instellingen, Belnet en een centrale administratie die de directie Diensten van de voorzitter en vijf ondersteunende diensten omvat.
In 2024 werd de nieuwe directie Diensten van de voorzitter opgericht die verschillende diensten en cellen groepeert, namelijk Externe communicatie, Taalinspectie in het onderwijs, Organisatiebeheersing, Project Management Office (PMO), Centraal register, Vertaling. Daarnaast behoren ook de volgende transversale coördinatiefuncties tot die directie: Integriteit, Duurzame ontwikkeling en mobiliteit, Gender, diversiteit en inclusie
De stafdienst P&O is opgebouwd rond vier cellen, elk met een specifieke en essentiële rol in de relatie tussen het personeel en de organisatie: HR-ID (Identiteit & Individu), HR-SELEC (Rekrutering & Selectie), HR-ADMIN (HR-administratie) en HR-ORG.
Binnen die structuur begeleidt P&O tal van projecten, waaronder een digitaliserings- en moderniseringsproject via het platform ServiceNow als HR-dashboard. Het doel is dossiers efficiënter en sneller verwerken.
Het project ServiceNow illustreert perfect de visie van de P&O-dienst: de wil om een dynamische en performante dienst te zijn voor het personeel en de organisatie.
De algemene directie Begroting & Beheerscontrole van Belspo is belast met verschillende opdrachten: Begroting, Boekhouding en Contracten.
Zij rondt de begrotingscyclus af met de boekhoudkundige afsluiting van de verrichtingen.
De stafdienst ICT van Belspo bestaat uit twee diensten: de lokale ICT-dienst ‘Operations & Infrastructure’ en de transversale ICT-dienst ‘Development & Innovation’.
Voorbeelden van ICT-projecten in 2024:
Het team P&C is actief sinds 1 januari 2024 en coördineert het museale en erfgoedbeleid van het departement. Ook de infrastructuurstrategie en de subsidiëring van culturele activiteiten van sommige externe organisaties vallen binnen hun werkterrein.
Met ongeveer 1.500.000 bezoekers per jaar en een collectie van zowat 500 kilometer archieven en bibliotheken, 48.000.000 natuurwetenschappelijke specimens, bijna 3.500.000 foto’s en audiovisueel materiaal en meer dan 700.000 culturele voorwerpen, beheren Belspo en de FWI’s samen het meest diverse en omvangrijke erfgoedlandschap van het land.
P&C bundelt reeds bestaande activiteiten binnen Belspo, zoals de coördinatie van het DIGIT-programma voor de digitalisering van het federaal wetenschappelijk en cultureel erfgoed. Ook het Publieksobservatorium, dat gebruikers en bezoekers van de FWI’s analyseert, maakt deel uit van P&C en vormt de ruggengraat van de pijler ‘Publiek’.
De drie pijlers van P&C:
De juridische dienst bestaat uit een team van vijf juristen en twee administratieve medewerkers. Ze werken zowel voor Belspo als voor de federale wetenschappelijke instellingen, en behandelen alle juridische aspecten rond de werking van het departement.
Het gaat hierbij over onder andere: beheer van gerechtelijke geschillen (rechtbanken en Raad van State), opstellen en nalezen van juridische documenten (regelgeving, overeenkomsten…) en juridisch advies in specifieke dossiers en ondersteuning bij complexe projecten.
De dienst werkt nauw samen met andere juristen binnen Belspo en bij de FWI’s. Door de grote verscheidenheid aan activiteiten binnen het departement bestrijken de advies- en ondersteunende opdrachten een breed scala aan rechtsgebieden: administratief en institutioneel recht, overheidsopdrachten, verbintenissenrecht, auteursrecht en ruimterecht.
Voor de FWI’s zijn overheidsopdrachten bijzonder belangrijk. Daarom werd een gestructureerde en regelmatige samenwerking opgezet met hun juristen.
Een belangrijk project in 2024 was de vervanging van het boekhoudprogramma dat door de FWI’s wordt gebruikt.
Het bestuur van de POD Wetenschapsbeleid wordt verzorgd door een directiecomité waarin de tien federale wetenschappelijke instellingen (FWI’s), Belnet en de centrale administratie zijn vertegenwoordigd. Het comité bestaat uit de volgende leden:
Voorzitter van het directiecomité van de POD Wetenschapsbeleid (Belspo)
AD Onderzoek en Toepassingen (Belspo)
AD Rijksarchief (RA)
AD Koninklijke Bibliotheek van België (KBR)
AD Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)
AD Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)
AD Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK)
AD Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)
AD Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA)
AD Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG)
AD Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB)
AD Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Planetarium
Directie Belnet
Personeel & Organisatie (Belspo)
Informatie- en communicatietechnologie (ICT) (Belspo)
Begroting & Beheerscontrole (Belspo)