Belnet beheert een performant netwerk voor universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en (federale) overheidsdiensten. Door beveiligde, betrouwbare en innovatieve netwerkinfrastructuren en bijbehorende diensten te ontwikkelen, samen met en voor zijn gemeenschappen, draagt Belnet als nationaal onderzoeksnetwerk bij aan het onderwijs, het onderzoek en het bestuur van morgen.
Het Belnet-netwerk vormt ook de toegangspoort tot andere onderzoeksnetwerken wereldwijd en dient zo als motor voor (inter)nationale samenwerking op het vlak van onderwijs en onderzoek.
BeQCI: Via het project BeQCI, gefinancierd door de Europese Unie en Belspo, draagt Belnet actief bij aan de uitrol van een kwantumcommunicatienetwerk in België. In 2024 slaagde Belnet erin de nodige infrastructuur op te zetten en de eerste QKD-verbindingen (Quantum Key Distribution) tot stand te brengen, in samenwerking met imec en de UGent.
Dat is een belangrijke stap in het prestigieuze project rond kwantumcryptografie, dat beoogt wat tot nu toe onmogelijk was: gegevens veilig en zonder risico op onderschepping verzenden, via de principes van de kwantumfysica.
Meer informatie over BeQCI en de rol van Belnet
Lancering van het opleidingstraject cybercrisisoefeningen: Een cybercrisis kan een grote impact hebben op de continuïteit en de reputatie van een organisatie. Het is belangrijk om niet alleen op preventieve maatregelen te focussen, maar ook op de voorbereiding op een mogelijk crisis. Vanuit die invalshoek ontwikkelt Belnet een praktisch opleidingstraject rond cybercrisisoefeningen, gericht op universiteiten, federale wetenschappelijke instellingen en ziekenhuizen.
BOOSTED staat voor Belgium Optical network for Optical frequency Standards and TimE Dissemination en wil de overdracht van tijd- en frequentiesignalen via het Belnet-netwerk verspreiden. Belnet werkt hiervoor nauw samen met de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB).
In 2024 bereikte Belnet meerdere mijlpalen in het kader van het BOOSTED-project: succesvolle validatie van de transmissie van ultrastabiele tijd- en frequentiesignalen in een testomgeving, zonder het klassieke dataverkeer te verstoren. Tegelijk werd een nieuw type optische filter ontwikkeld om die signalen tot bij de eindgebruikers te brengen. Deze vooruitgang maakte de lancering van de Belgian Time & Frequency Service (BTFS) mogelijk: een innoverende dienst gebaseerd op het White Rabbit-protocol, bestemd voor gevoelige sectoren zoals telecom, energie en financiële markten. Samen met de KSB organiseerde Belnet in maart 2024 een technische workshop om de geboekte vooruitgang te presenteren en toekomstige toepassingen van het project te verkennen.
Meer informatie over BOOSTED
kilometers
is de langste
QKD-verbinding
(Universiteit van Luxemburg - Redu)
is de temperatuur van de enkel-fotonendetector in Aarlen
instellingen aangesloten
op het
Belnet-netwerk
eindgebruikers