NL FR EN
www.belgium.be

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika

www.africamuseum.be
www.belspo.be

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA), ook bekend als het AfricaMuseum, is een museum én een onderzoekscentrum dat zich toelegt op de studie en dialoog over samenlevingen en de natuurlijke omgeving in Sub-Sahara-Afrika. Het is een plaats van herinnering en reflectie over het koloniale verleden, maar richt zich tegelijk op het hedendaagse en toekomstige Afrika. Via duurzame partnerschappen stimuleert het KMMA burgerbetrokkenheid en interesse voor de uitdagingen van vandaag en morgen.


Blikvangers in 2024

ReThinking Collections (19 januari 2024-1 december 2024)
Deze tentoonstelling nam de bezoekers mee op een boeiende verkenning van de oorsprong en de toekomst van de koloniale collecties van het AfricaMuseum. Ze toonde verrassende en soms controversiële voorwerpen, waarover prikkelende vragen werden gesteld: waar komen die collecties vandaan? Wat betekenen ze vandaag en wat is hun toekomst, binnen of buiten musea? Aan de hand van nieuwe perspectieven en inzichten nodigde ReThinking Collections uit tot dialoog over erfgoed, geschiedenis en restitutie.
Meer informatie 

ENFORCE, het eerste Belgische expertisecentrum voor forensisch houtonderzoek, werd in 2022 opgericht in Tervuren om illegale houthandel te bestrijden. Dankzij geavanceerde technieken en een unieke collectie van meer dan 82.000 houtstalen helpt het centrum overheden, bedrijven en ngo’s de soort en herkomst van hout dat België binnenkomt te identificeren. In 2024 nam ENFORCE deel aan Operation Thunder , een wereldwijde actie van Interpol en de Werelddouaneorganisatie tegen de smokkel van dieren, planten en bosproducten. Het centrum leverde daarbij essentiële houtidentificaties aan de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, als onderdeel van de controle op de naleving van Europese wetgeving. Zo gaan houtanatomie en -chemie hand in hand om illegale handel op te sporen en duurzaam bosbeheer te ondersteunen.
Meer informatie 

Lancering van het nieuwe samenwerkingsprogramma 2024–2029 met de DR Congo
Van 24 tot 26 april 2024 vond de lancering plaats van het nieuwe samenwerkingsprogramma 2024-2029 tussen het AfricaMuseum en zijn partners in de Democratische Republiek Congo, gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Voor de eerste keer kwamen alle Congolese partners uit diverse disciplines samen, namelijk wetenschappelijke instituten, musea en actoren uit de culturele en educatieve sector.

Met meer dan honderd deelnemers was het evenement een platform voor uitwisseling over thema’s zoals klimaatverandering, biodiversiteit, natuurrampen en publiekseducatie. Rondetafelgesprekken behandelden onderwerpen als Zuid-Zuidnetwerking, institutionele versterking, burgerwetenschap, de rol van sociale actoren en samenwerking in de culturele en museale sector. De inzichten uit die uitwisselingen zullen de samenwerking binnen het nieuwe programma verder versterken.
Meer informatie 

©KMMA-MRAC©KMMA-MRAC©KMMA-MRAC©KMMA-MRAC

Opmerkelijke cijfers en weetjes

0

zoogdieren

0

knaagdieren

0

vleermuizen

0

primaten

0

vissen
 

0

houtstalen
 

0

muziek-
instrumenten

0

specimens uit de natuurhistorie

De collecties omvatten meer dan 135.000 zoogdieren, bewaard in droge toestand, in alcohol of als skeletten of schedels. Knaagdieren (88.000) en vleermuizen (18.500) zijn de best vertegenwoordigde soorten, gevolgd door primaten (10.500).

1.000 000.vissen: de grootste collectie ter wereld van zoetwater- en brakwatervissen uit Afrika. 80.000 houtstalen: afkomstig van 13.600 verschillende plantensoorten. Het xylarium van het KMMA is de derde grootste houtcollectie ter wereld. 8.000 muziekinstrumenten: de grootste collectie ter wereld van muziekinstrumenten uit Centraal-Afrika. 50.000.000 specimens uit de natuurhistorie: samen vormen de collecties van het KMMA en het KBIN een van de grootste collecties in Europa, na die van het NHM in Londen en het Museum d’Histoire naturelle in Parijs, en behoren ze tot de tien grootste collecties ter wereld.

Contact

Koninklijk Museum voor Midden- Afrika (KMMA)

Leuvensesteenweg 13
B-3080 Tervuren
+32 (0)2 769 52 11
www.africamuseum.be 

Facebook Instagram LinkedIn YouTube

Rubrieken