De directie Federale, interfederale en internationale coördinatie organiseert het overleg tussen de Belgische overheden op het gebied van onderzoek en innovatie, om gemeenschappelijke standpunten te bepalen. In samenwerking met de Gemeenschappen en Gewesten coördineert zij de Belgische deelname aan Europese onderzoeksprogramma’s en -infrastructuren (Horizon Europe, Digital Europe, European Cooperation in Science and Technology, Eureka, European Strategy Forum on Research Infrastructures) en beheert zij de jaarlijkse Belgische bijdrage. Ze volgt de initiatieven van de Europese Onderzoeksruimte, de dossiers rond open wetenschap en coördineert meerdere internationale samenwerkingsovereenkomsten.
Oprichting van het Federal Open Science Strategy Committee. Dat comité brengt federale experts in open wetenschap samen en heeft als doel om strategisch advies te geven over aan het directiecomité van Belspo en om een nieuwe federale strategie op dat vlak voor te leggen.
Meer informatie
Er werd een federaal actieplan voor de beleidsagenda van de EOR (Europese Onderzoeksruimte) 2025–2027 opgesteld, waarin de EOR-acties worden opgegeven die Belspo actief of passief gaat opvolgen.
Orfeo, het open access repository van Belspo voor wetenschappelijke publicaties van de gefinancierde onderzoekers, krijgt een forse upgrade. Ook wordt in de federale wetenschappelijke instellingen (FWI’s) een sensibiliseringscampagne voor het gebruik ervan opgezet. Geleidelijk aan wordt het initiatief overgedragen aan de host van Orfeo, namelijk Belnet. In 2024 hebben twee nieuwe partners interesse getoond voor Orfeo, meer bepaald het Centre wallon de Recherches agronomiques (CRAW) enerzijds en de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen (NIRAS) anderzijds.
De Federale raad voor wetenschapsbeleid (FRWB), een door Belspo gecoördineerd adviesorgaan, heeft advies uitgebracht over de uitwerking van het Einstein Telescope project in België, waarmee zwaartekrachtgolven kunnen worden gedetecteerd en gemeten. De FRWB heeft ook een advies voorbereid over de geplande begrotingsbeperkingen voor het federale wetenschapsbeleid.
Meer informatie
Het netwerk Coord-R&I werd opgericht, een communicatie- en ondersteuningsnetwerk bestaande uit de FWI’s, vertegenwoordigd door een Single Point of Contact en de directie Federale, interfederale en internationale coördinatie van Belspo. Dat netwerk richt zich op een vlottere informatie-uitwisseling en uitwisseling van goede praktijken tussen leden, maar wil ook profiteren van thematische expertise van de FWI’s.
In het kader van het Einstein Telescope project stuurt Belspo de Belgische taskforce aan, die maandelijks vertegenwoordigers van alle entiteiten samenbrengt om de Belgische standpunten in de verschillende internationale organen te coördineren.
De CIS-CFS heeft de opmaak gecoördineerd van een reflectienota over het tiende Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (2028–2034) dat volgt op het programma Horizon Europe . Dat document werd voorbereid in samenwerking met de verschillende Belgische entiteiten die belast zijn met wetenschapsbeleid.
Meer informatie
In 2024 leidde Belspo de Belgische delegatie tijdens de elfde plenaire vergadering van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES) , waar twee belangrijke rapporten werden goedgekeurd: het TCA-rapport (over transformatieve verandering) en het NEXUS-rapport (over verbanden tussen biodiversiteit, water, voedsel en gezondheid in de context van klimaatverandering). Tijdens deze sessie werd ook de voorbereiding op de tweede globale evaluatie , gepland voor 2028, opgestart.
Belspo coördineerde ook de Belgische deelname aan de twee plenaire sessies van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering (IPCC) waarmee het werk aan het zevende beoordelingsrapport werd gelanceerd. Er werden drie werkgroepen opgericht rond wetenschappelijke basis, mitigatie van klimaatverandering en impact, adaptatie en kwetsbaarheid. Daarbovenop kwam er een speciaal rapport over klimaatverandering en steden . Twee Belgische experts, waarvan één van het KMI en één van de Universiteit van Luik, werden geselecteerd hiervoor. Twee andere methodologische rapporten (over kortlevende klimaatfactoren en technologieën voor koolstofverwijdering) werden voorbereid.
Belspo coördineerde, in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU, de Belgische bijdrage aan de oprichting van een internationale wetenschappelijke groep gewijd aan het verantwoord beheer van chemische stoffen, afval en vervuiling.
Belspo werkte in 2024 samen met de partners van de Euregio Maas-Rijn (EMR) aan de kandidatuur rond de Einstein Telescoop. Hiervoor werd in samenwerking met de FOD Buitenlandse Zaken een internationale sensibiliseringscampagne opgezet. Belspo coördineerde ook een federale investering van 4.000.000 € voor haalbaarheidsstudies voor boringen en de voorbereiding van het kandidatuurdossier. Daar kwam ook een aanvullende bijdrage van 278.000 € voor de voorbereiding op Europees niveau bij, om een memorandum van overeenstemming met de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) mee te financieren. Verder vond er een ministeriële bijeenkomst van de EMR-partners plaats in Eupen om onze kandidatuur beter te leiden.