De directie MERI (Monitoring and Evaluation of Research and Innovation) is een statistische dienst die ook als onderzoeksinstelling door Eurostat is erkend. Ze is niet alleen bevoegd om officiële Belgische statistieken over onderzoek en innovatie te verzamelen, maar ook om onderliggende trends te analyseren en veranderingen in de cijfers te interpreteren.
Al die publicaties en de volledige reeks statistieken over onderzoek en innovatie geproduceerd door MERI zijn beschikbaar op de website van MERI:
meri.belspo.be .
In 2024 organiseerde MERI een conferentie over de noodzaak om nieuwe indicatoren te ontwikkelen die beleidsmakers kunnen helpen rond de digitale en ecologische transitie. Die conferentie werd georganiseerd in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Sprekers uit de academische wereld en de publieke sector presenteerden er hun ideeën en conclusies.
De dag begon met een openingslezing van emeritus professor Luc Soete over de huidige uitdagingen van de EU en de sleutelrol van onderzoek en innovatie. De rest van de dag was opgebouwd rond twee hoofdthema’s. De ochtendsessie was gewijd aan mogelijke scenario’s om onze samenleving voor te bereiden op klimaatverandering en de ecologische gevolgen ervan. In de namiddag lag de focus op de impact van innovaties en technologische ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, en de lessen die overheden kunnen trekken uit eerdere industriële revoluties. Tijdens de slotsessie bespraken verschillende sprekers de mogelijke beleidsimplicaties die voortvloeien uit de twee hoofdthema’s.
Verdere informatie en samenvattingen van de bijdragen van de verschillende sprekers zijn beschikbaar op de website van MERI .
In het verleden werden officiële statistieken opgesteld op basis van administratieve databanken van overheidsinstellingen of via enquêtes bij bedrijven en burgers. Sinds de opkomst van artificiële intelligentie zijn er echter veel ontwikkelingen geweest die deze klassieke methode aanvullen met algoritmen die teksten kunnen analyseren. Websites van bedrijven en databanken met projectbeschrijvingen van publieke onderzoeksinstellingen en financieringsorganisaties bevatten een schat aan informatie die tot nu toe moeilijk te benutten was.
In dat kader startte MERI een onderzoeksproject in samenwerking met de Universiteit Gent om deze nieuwe mogelijkheden te verkennen. Dat project maakte gebruik van de CORDIS-databank van de Europese Commissie, die beschrijvingen bevat van goedgekeurde en gefinancierde onderzoeksvoorstellen in het kader van programma’s voor onderzoek en innovatie. Een eerste onderzoeksartikel, gepubliceerd in het tijdschrift De Economist (Volume 173, pagina’s 245–275, 2025), analyseerde de aanwezigheid van Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling 8 (waardig werk en economische groei) in projectbeschrijvingen (Mapping Economic Growth and Employment in EU-Funded Research Projects: Trac(k)ing the SDG 8 Trajectory | De Economist ).
Een andere studie werd gepubliceerd over de implementatie van genderbeleid in de onderzoeksprogramma’s van Belspo, waarin onderzocht werd in welke mate projectoproepen en ingediende voorstellen binnen het BRAIN-be programma gendergerelateerde thema’s behandelen, zoals inclusieve samenstelling van onderzoeksteams. De studie analyseerde ook hoe genderkwesties worden benaderd in wetenschappelijk onderzoek.