De directie Ruimteonderzoek en -toepassingen van Belspo ondersteunt het Belgische wetenschaps- en industriebeleid op het gebied van ruimtevaartactiviteiten. Van aardobservatie tot raketlanceringen, via internationale programma’s of eigen initiatieven: ontdek hier enkele verwezenlijkingen van 2024.
Een prioriteit van het Europese ruimtevaartprogramma is om een veiliger en autonomer Europa op het vlak van communicatie te bouwen. In dat kader heeft Belspo bijgedragen aan verschillende cruciale projecten:
De eerste vlucht van Ariane 6 in 2024 was een succes, waarmee Europa opnieuw de capaciteit kreeg om grote satellieten te lanceren vanuit Frans-Guyana.
Ook Vega-C heeft ook zijn activiteiten met succes hervat en de satelliet Sentinel-1C in een baan om de aarde gebracht. Die missie wordt hieronder toegelicht.
Op 5 december is geschiedenis geschreven met de eerste satellieten ter wereld die in een uiterst precieze formatie kunnen vliegen om de zonnecorona nauwkeurig te bestuderen. Samen met de Koninklijke Sterrenwacht heeft Belspo de Belgische bijdrage aan PROBA-3 gecoördineerd.
Meer informatie beschikbaar in dit jaarverslag: Lancering van PROBA-3
Meer informatie: PROBA-3: Belgian-made breakthrough in satellite formation flying and understanding the Sun
In 2024 kondigde het European Space Agency (ESA) aan dat de Belgische astronaut Raphaël Liégeois binnenkort naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) zal reizen. Zijn missie illustreert de rol van België in de ruimtevaart.
Daarnaast werden aan boord van het ISS twee experimenten geleid door Belgische onderzoeksteams verricht:
Belspo heeft deze Belgische wetenschappers de nodige ondersteuning geboden om hun experimenten in de best mogelijke omstandigheden uit te voeren.
Op 29 mei 2024 werd de ESA-satelliet EarthCARE met succes gelanceerd. Belgische wetenschappers en bedrijven werkten mee aan de instrumenten en dataverwerking. De missie onderzoekt de relatie tussen wolken, aerosolen en straling om zo de werking van het klimaat beter te begrijpen.
Enkele maanden later werd op 5 september Sentinel-2C gelanceerd met aan boord een speciale camera om land, water en kusten te monitoren.
Ten slotte werd ook de radarsatelliet Sentinel-1C in een baan om de aarde gebracht. Deze satelliet observeert gletsjers en ijsbergen, maar houdt ook toezicht op zee, zoals het opsporen van olielozingen of illegale visserij. Andere toepassingen zijn de detectie van aardbevingen, vulkanische activiteit of overstromingen. Kortom, deze missie is een belangrijke Belgische bijdrage aan humanitaire crisissen.
Enkele cijfers over de activiteiten in 2024 in het kader van de nationale programma’s STEREO en Terrascope, ontwikkeld en uitgevoerd door Belspo: