Louis Thevenet (Brugge 1874 – Halle 1930)
De kaartlezer 1913
Op huwelijksreis
Olieverf op doek
Inv. 6560

OBJECT 1

In een brief aan de hoofdconservator van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België schrijft Louis Thevenet’s vriend René Lyr dat het schilderij De kaartlezer eigenlijk De huwelijksreis zou moeten heten. “De man toont op de kaart de omgeving van Aalst, het land van het lekkere bier. Hij heeft zichzelf beloofd om daar zijn huwelijksreis te ondernemen. Tenminste als hij, zoals zijn vriend Louis, een vriendin vindt”, verduidelijkt Lyr. Het personage is de schoonbroer van een bevriend kunstenaar, Charles Dehoy, met wie Thevenet en zijn vrouw Emma een huis deelden in Drogenbos.
Aardrijkskundige wandkaarten zoals die op school worden gebruikt, vind je in gewone, burgerlijke interieurs vrijwel nooit terug.
Vreemd genoeg wordt in vroegere besprekingen van het schilderij  de landkaart soms weliswaar vermeld, maar iedere bedenking bij deze ongewone verschijning ontbreekt. Je ziet soms wel gelijkaardige wandkaarten opduiken in 17de eeuwse Noord-Nederlandse schilderijen, zoals bij Vermeer. Het blijft een markant maar zeer zeldzaam verschijnsel . Op zijn achttiende monsterde Thevenet aan als hulpkok op een Engels vrachtschip en maakte een viertal wereldreizen. Hoewel enkel België en het toenmalige Belgisch Congo zijn afgebeeld, symboliseert de landkaart misschien wel een onbewust verlangen naar verafgelegen exotische gebieden, waarvan hij in de beslotenheid van het platteland verstoken bleef.<< Terug naar de objectenlijst


Design by Mobifreaks.com