L. Duchêne et fils (Genève)
Geëmailleerd zakhorloge met voorstelling van de kaart van Italië, 19de eeuw
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Inv. G854

OBJECT 5
Zeer plat zakhorloge,
Raderwerk gesigneerd door Louis Duchêne et Fils, serie nr. 20880
Genève, rond 1810-1820
Kast en wijzerplaat in geëmailleerd goud,
Secondewijzerplaat en kalender in gegraveerd zilver, wijzers in staal.
Legaat Godtschalck 1921
Inv. G. 854

Op het raderwerk van dit zakhorloge is de handtekening aangebracht van de horlogemakers “Louis Duchêne et Fils” uit Genève. Louis Duchêne (1730-1804) startte zijn loopbaan rond het midden van de 18de eeuw. Pas aan het einde van zijn leven, in 1791, zou hij gaan samenwerken met zijn zoon. Na zijn dood bleef de handtekening in gebruik tot in 1820.
Het mechanisme van dit horloge, met brug, zonder snek, is bijzonder geperfectioneerd. Het heeft een cilindergang, een techniek die men na 1830, toen de ankergang op punt gesteld werd, niet meer toepaste.

Voor Duchêne en zijn zoon is het een ongebruikelijke keuze, hun productie wordt meestal gekenmerkt door klassieke mechanismes, met snek en spillegang.
De wijzerplaat is versierd met een elegant plantaardig motief in zwart email en heeft ook twee kleine wijzerplaten waarvan de ene de seconden aanduidt en de andere de dagen en de maanden, een technisch snufje dat in die tijd bijzonder in de smaak viel. De originele versiering van de kast is in zwart en lichtblauw champlevé email en stelt de kaart van Italië voor zoals dit was samengesteld voor het Risorgimento, aan het begin van de 19de eeuw, met hierop Savoie, Sicilië en Sardinië. Ook de belangrijkste zuidelijke landen van Centraal-Europa zijn te herkennen, Zwitserland, Beieren, Zwaben en Kroatië tot aan de grenzen met Turkije. De maker van dit uitzonderlijke emailwerk is niet gekend, wat meestal het geval is bij uurwerkkasten. Nochtans bevindt zich op de rugzijde van het horloge een merkteken GB. Een horloge in 1824 vervaardigd door het huis Vacheron Constantin vertoont eenzelfde versiering, daar is echter kobaltblauw in plaats van zwart email gebruikt. Het is meer dan waarschijnlijk het werk van dezelfde emailleur.


<< Terug naar de objectenlijst
Design by Mobifreaks.com