Richard Kiepert
Kaart van het bassin van Congo, 1885
Koninklijke Museum voor Midden-Afrika
Inv. HO.1953.74.2

OBJECT 7
Richard Kiepert, Kaart van het Congobekken
Chromolithografie, 47 x 72 cm, collecties KMMA HO.1953.74.2

Onmiddellijk na de conferentie van Berlijn van 1884-1885 maakte de Duitse cartograaf Richard Kiepert (1846-1915) de eerste gedetailleerde kaart van het Congobekken. Ze weerspiegelt de gevolgen voor de grenzen van de vrijhandelszone en de Internationale Congovereniging (de latere Kongo-Vrijstaat).

Uit respect voor de vorsten van het Lunda-rijk die niet op die conferentie uitgenodigd waren, tekende Kiepert ook de grenzen van wat hij als de rijken van de Mwata Yamvo, van Kasongo en van Cazembe aanduidt.

De sporen van de reiswegen die 46 ontdekkingsreizigers uit zeven landen in de 19e eeuw afgelegd hebben, kunnen de grote onbekende streek rond de kromming van de Congo niet verbergen, een gebied dat erg leeg gebleven is.

De Conferentie van Berlijn werd van november 1884 tot februari 1885 door de Duitse kanselier von Bismarck georganiseerd en legde de voorwaarden voor de oprichting van kolonies vast, wat de verdeling van Afrika stimuleerde. Zij moest ook vrijhandelskwesties binnen de zone van de Congorivier regelen. Dankzij de geografische conferentie die Leopold II in 1876 in dit koninklijk paleis bijeenriep, verkreeg de Belgische vorst inderdaad een internationaal akkoord over de verkenning van equatoriaal Afrika en de afschaffing van de slavenhandel. Maar ondanks de inspanningen om de Afrikaanse plannen van de toekomstige Europese grootmachten op elkaar af te stemmen, moesten er wel snel belangenconflicten opduiken.

 

<< Terug naar de objectenlijst


Design by Mobifreaks.com