Houder in messing voor glasplaten,
die bevestigd werd in het brandvlak van de astrografische equatoriaalkijker
Koninklijke Sterrenwacht van België
Inv. CDC N°10

OBJECT 10
Houder voor glasplaten in messing

Deze houder werd speciaal ontworpen om een fotografische glasplaat van 16cm x 16cm in te steken.
Hij werd met bouten in het brandvlak van de astrografische kijker vastgemaakt, maar kon eenvoudig gedemonteerd worden voor het plaatsen en verwijderen van de glasplaten.
Binnenin de houder was er ook een vierkant raster met een zeer fijn netwerk aangebracht waarmee achteraf de posities van de sterren in dit veld nauwgezetter konden worden opgemeten. Elke glasplaat bestrijkt een veld van 2° bij 2° aan de hemel.
Aangezien er telkens drie opnames op eenzelfde glasplaat werden gemaakt, staat dus elke ster (of een ander object) er driemaal op. Ook het vierkant raster werd mee gefotografeerd, wat toeliet om de posities beter en accurater op te meten (zie ook de papieren afdruk).

Voor meer informatie over de astrografische equatoriaalkijker die vanaf 1908 voor het project van de Hemelkaart voor de zone Ukkel werd gebruikt en over het project: zie http://www.astro.oma.be/nl/wetenschappelijk-onderzoek/astronomie-en-astrofysica/carte-du-ciel/

Astrografische equatoriaalkijker gebruikt vanaf 1908 bij het project van de Hemelkaart voor de zone Ukkel (foto : P. Van Cauteren).<< Terug naar de objectenlijst


Design by Mobifreaks.com