Marie Danse, naar Henri de Braekeleer
De geograaf, 1882
Koninklijke Bibliotheek van België, Print Room
Inv. S.II 81.406

OBJECT 18

De geograaf is een ets naar een schilderij uit 1871 van de hand van Henri de Braekeleer (Antwerpen, 1840-1888). Deze artiest uit de Belgische realistische traditie was een schilder van de “stilte”, bekend voor zijn poëtische interieurs waarin hij met kleur en licht speelde. Hij reduceerde het beeld vaak tot een weergave van slechts één personage, vanop de rug gezien en zich in stilte verdiepend in een of andere activiteit. De Braekeleer verliet zelden zijn geboortestad Antwerpen, op enkele cultuurreizen in Nederland en Duitsland na. Hij vatte er liefde op voor het oeuvre van de hem nauw verwante 17de-eeuwse Hollandse schilders als Johannes Vermeer of Pieter De Hooch.

Dit schilderij is geïnspireerd op het beroemde werk De geograaf van Vermeer. Net als de geleerde in het doek van Vermeer zit de geograaf geconcentreerd over een kaart gebogen. Hij wijst een plaats aan in Noord-Duitsland. We ontwaren “Oostzee” – de Baltische Zee – en “Saxonia”, de Latijnse naam voor Sachsen, waarvan de Braekeleer tijdens zijn reizen de hoofdstad, de kunststad Dresden, bezocht had.
In het jaar dat de Braekeleer het schilderij maakte, 1871, werden na de Frans-Pruisische oorlog de Duitse bondsstaten waaronder Sachsen verenigd in het Duitse Keizerrijk.

Dit ingetogen werk werd in 1882 geëtst door de jonge Marie Danse (Brussel, 1866-1942). Ze was de dochter van de beroemde graveur, etser en tekenaar Auguste Danse, nicht van de schilder en beeldhouwer Constantin Meunier en trouwde met de latere socialistische minister Jules Destrée. Deze ets maakte ze in haar studieperiode aan de Academie voor Schone Kunsten in Bergen, als een van vele door haar gegraveerde reproducties van oude en moderne meesters. Nadien creëerde ze eigen ontwerpen.<< Terug naar de objectenlijst


Design by Mobifreaks.com