AGA (Suède)
Geodimeter AGA-6 : Zeer nauwkeurige afstandsmeter die gebruik maakt van coaxiale verzending-ontvangst van een lichtgolf, 1965
Nationaal Geografisch Instituut
Inv. nihil

OBJECT 22
De Geodimeter AGA-6

Zoals elke elektro-optische afstandsmeter zendt dit toestel een lichtstraal uit dat door een prisma met spiegels weerkaatst wordt. Het volstaat om het tijdsverschil tussen de uitgezonden en de weerkaatste straal te bepalen om de afstand tussen het toestel en de spiegel te kunnen afleiden.

Dit toestel werd door de Zweedse fysicus Erik Bergstrand ontworpen in 1948 en vanaf 1953 gebruikt om lange afstanden (tot 20 km) met een nauwkeurigheid van een aantal cm te meten.

Om deze nauwkeurigheid te kunnen halen moet het tijdsinterval tussen de uitgezonden straal en de weerkaatste straal zeer nauwkeurig worden bepaald. Dit is enkel mogelijk op een onrechtstreekse manier, via het principe van fasemeting.

Deze afstandsmeter (en zijn opvolgers) werd in de jaren zestig en zeventig van vorige eeuw, in België ingezet om afstanden te meten van het geodetisch net van België. Dit is een netwerk van driehoeken waarvan de coördinaten van de hoekpunten nauwkeurig werden bepaald. Dit is o.a. nodig om een homogene reeks topografische kaarten te kunnen maken. Voor grote afstanden moet zowel het toestel als het prisma dikwijls boven op goed zichtbare hoge punten, zoals kerktorens, watertorens of masten, opgesteld worden om de meting te kunnen uitvoeren.<< Terug naar de objectenlijst


Design by Mobifreaks.com