Bartholomeus Anglicus
Liber de proprietatibus rerum
(Franse versie),
begin 15de eeuw
Handschrift op perkament
Koninklijke Bibliotheek van België
Inv. ms. 9093, folio 1 recto

OBJECT 2

Het Liber de proprietatibus rerum (‘Boek over de eigenschappen van de dingen’)
De vermoedelijk in Engeland geboren franciscaner monnik Bartholomeus Anglicus voltooide de Latijnse versie van dit werk tussen 1230 en 1240 in Maagdenburg. Het Liber de proprietatibus rerum (‘Boek over de eigenschappen van de dingen’) is opgevat als een encyclopedie met lectuurnotities en wetenswaardigheden die de auteur ten behoeve van zijn ordegenoten optekende. In 1372 werd het door Jean Corbechon, kapelaan van de Franse koning Karel V, naar het Frans vertaald. Het hier getoonde exemplaar is een kopie uit het begin van de vijftiende eeuw die toebehoorde aan Antoon van Bourgondië, bastaardzoon van hertog Filips de Goede. De openingspagina toont het Bijbelse Scheppingsverhaal met, onder andere, het ontstaan van de hemel en de hemellichamen.

Vandaag wordt nog een 300-tal handschriften uit de hertogelijke librije in de Koninklijke Bibliotheek van België bewaard. De handschriften werden vervaardigd tussen het einde van de 14de en het einde van de 15de eeuw en worden tot de meesterwerken van de boekverluchting gerekend. Alle domeinen van het middeleeuwse denken komen aan bod: literatuur, oude geschiedenis, wetenschap, moraal, godsdienst, filosofie, maar ook recht, poëzie en ridderromans.
In het najaar van 2019 opent in de Koninklijke Bibliotheek een nieuw museum rond deze bijzondere middeleeuwse bibliotheek.

Lees meer: De Librije van de Hertogen van Bourgondië komt tot leven

<< Terug naar de objectenlijst
Design by Mobifreaks.com