Drie Armillaria, Jérôme de Lalande – Parijs 1775 :
1. Heliocentrische voorstelling van het zonnestelsel (met de Zon in het midden) Inv. KSB ID 028
2. De sterrenhemel Inv.KSB ID 026
3. Geocentrische voorstelling van het zonnestelsel (met de Aarde in het midden) Inv.KSB ID 029

OBJECT 5

Drie Armillaria
Deze drie instrumenten werden gebouwd in Parijs in 1775 door Jérôme de Lalande. Ze zijn vervaardigd uit hout, papier en karton. Hoogstwaarschijnlijk was dit een set van vier (de Aardbol, de Aardse sfeer, het zonnestelsel en de sterren). Het vierde instrument dat ontbreekt is de wereldbol.

Op de hemelbol staan de verschillende sterrenbeelden stilistisch afgebeeld, met daarnaast ook de lengte- en breedtegraden op regelmatige afstanden, de meridiaan, de ecliptica en de inscriptie : “M. Delalande de l’Acad. des Sciences sous le Priv. de l’Acad. 1775”.

Het armillarium met de Aarde in het midden, het geocentrisch model, bevat ringen om de verschillende vlakken van de aarde aan te duiden, zoals de evenaar, de poolcirkels, de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Daarnaast zijn er ringen bevestigd, die de kalender, de hemelequator en de sterrenbeelden weergeven. De schijnbare beweging van de Zon is voorzien door een extra houder.

Het armillarium met de Zon in het midden, het heliocentrisch model stelt ons zonnestelsel voor. Het bevat naast de baan van de Maan rond de Aarde, ook ringen die de banen van de planeten Mercurius, Venus, Mars en Jupiter voorstellen.

Het armillarium is uitgevonden door Eratosthenes in 255 v.Chr. De naam van het instrument komt uit het Latijn, armilla, wat armband betekent.Het armillarium is ontworpen als instrument om positie of tijd te bepalen.

Wetenschappers uit de Renaissance lieten zich graag afbeelden met een armillarium, als symbool van wijsheid en kennis. In de christelijke iconografie is een armillarium het attribuut van de Astronomie, het symbool voor het heelal en één van de Zeven vrije kunsten.

<< Terug naar de objectenlijst
Design by Mobifreaks.com