Theodor von Lüpke (1873-1961) e.a.,
Het gewelf van het transept van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen, 13 oktober 1917,
Zilvergelatine,
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
negatiefnummer f00036

OBJECT 9

Het gewelf van het transept van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen
In het kader van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog startte het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) het wetenschappelijke project "Het Belgische kunstpatrimonium tijdens de Groote Oorlog: wapen of verzetsmiddel".

Opzet is om onze fotocollectie in het spotlicht te plaatsen door opnames te tonen die kort voor of tijdens de Groote Oorlog werden gemaakt. Naast een wetenschappelijk luik waarin deze collecties door een team van experten worden bestudeerd en de negatieven in hoge resolutie worden gedigitaliseerd, wordt ook een luik "breed publiek" uitgewerkt om zo veel mogelijk mensen vertrouwd te maken met een merkwaardig fonds van het KIK: de Duitse fotoafdrukken.

Om deze verbluffende opname te maken kantelde de fotograaf de technische camera met een scharnier dat tussen de driepikkel en het apparaat werd vastgevezen. Het gewelf is perfect gecentreerd: de ijkpunten (hier een eenvoudig stipje in het centrum van elke zijde) maakten het de fotograaf mogelijk om de positie exact af te stellen op het centrum van de kruising van het transept.

Zin om een duik te nemen in het dagelijkse leven van 1917-1918 via de foto's van deze collectie? In het Warandepark toont een openluchttentoonstelling deze afdrukken tot 17 september 2017.

Lees meer: De Belgische kunstgeschiedenis in een muisklik, met bijna 650 000 gratis downloadbare foto's

<< Terug naar de objectenlijst
Design by Mobifreaks.com