Fotocamera WILD RC8
Gebruikt in het NGI tussen 1962 et 1985
9‘ x 9‘ (23 x 23 cm) 153,16 mm f : 5, 6
Nationaal Geografisch Instituut
Inv. nihil

OBJECT 10

Fotocamera WILD RC8
Sinds 1947 staat het Nationaal Geografisch Instituut in voor het maken en het bewaren van de luchtfoto’s van heel België. Deze opdracht is een van de fases in het in kaart brengen van het land, vóór de terreinverkenningen en het tekenen van de kaart in de Lambertprojectie.
Luchtfotografie wordt al sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog gebruikt voor de cartografie. In België gaf men voorrang aan het herstel van het geodetische net, dat was verwoest door de oorlog. De dienst fotogrammetrie, die al sinds 1922 gepland was, kwam er pas in 1947.
Fotogrammetrie is een techniek waarbij men meet op foto’s en daarbij gebruik maakt van de parallax.
Deze analoge foto was in zwart-wit. In het vliegtuig spoelde een operator de film vooruit en daarbij oriënteerde hij zich op details op de grond. Het vliegtuig vloog zes keer heen en weer van oost naar west op een hoogte van 1000 voet (3000m), zodat er ruimschoots voldoende materiaal was voor een kaartblad van 640 km². Tijdens de vlucht werden ongeveer 150 foto’s gemaakt, met overlappingen van oost naar west en van noord naar zuid.
De WILD RC8 camera, de lens van 153,16 mm f : 5,6 en de geelfilter zijn de laatste stukken die bewaard gebleven zijn van deze opdracht die momenteel uitbesteed wordt.

<< Terug naar de objectenlijst
Design by Mobifreaks.com