Model SOLAR
Het SOLAR-platform zit bevestigd aan de buitenkant van de Europese Columbusmodule van het Internationaal Ruimtestation (ISS).
Inv. nihil

OBJECT 19

Het wetenschappelijk zonneplatform, SOLAR
Het SOLAR-platform, dat bevestigd zit aan de buitenkant van de Europese Columbusmodule van het Internationaal Ruimtestation, bevindt zich sinds februari 2008 in de ruimte. Het SOLAR-platform huisvest drie instrumenten die de Zon bestuderen. Het Belgisch controlecentrum B.USOC is verantwoordelijk voor de operaties van het SOLAR-platform vanaf de Aarde.
Hoewel de SOLAR-missie officieel eindigde in 2017, heeft ze nog lang niet al haar geheimen prijsgegeven. Momenteel werken talrijke wetenschappers, waaronder ook een team van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, aan de verwerking van de gegevens.
De gegevens van de instrumenten dienen twee doelen. Uiteraard wordt de Zon zelf bestudeerd. Wetenschappers verfijnen de modellen voor de samenstelling, de temperatuur en de dichtheid van de zonne-atmosfeer, en hun variaties in de tijd. Continue observaties van de Zon zijn nodig om deze modellen aan de realiteit te toetsen.
Anderzijds zijn er ook aardse toepassingen. Wetende dat de Zon onze belangrijkste energiebron is, is het belangrijk over gegevens te beschikken die de atmosfeer van de Aarde beschrijven. Door beide doelen te combineren is SOLAR één van de weinige actuele experimenten die een bijdrage leveren aan zowel ruimte- als aardonderzoek.

Bezoek aan het Internationaal Ruimtestation
Een productie van Harmonic voor NASA TV UHD

<< Terug naar de objectenlijst
Design by Mobifreaks.com