1. Slechtvalk (Falco peregrinus
Opgezet specimen, gevonden op 1928 
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen 
Inv. IG 29946, REG. 82314

2. Slechtvalk (Falco peregrinus
Opgezet specimen, gevonden in 1925 Zoo Antwerpen 
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen 
Inv. IG 32679

3. De favoriete rustplaatsen in Brussel van een jonge slechtvalk
In 2015 werd één van de slechtvalken, een wijfje geboren op de kathedraal, uitgerust met een GPS-zender. Zo kunnen haar bewegingen gevolgd worden. Het valt op dat ze de meeste tijd doorbrengt in het centrum van Brussel (binnen de vijfhoek). Ze maakt slechts sporadisch uitstappen over lange afstanden. 
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen 
(Opnames van 25/05/2015 tot 31/10/2015)

Poster

OBJECT 20

Slechtvalken in Brussel
Slechtvalken waren totaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. De oorzaken: stroperij, jacht, habitatverstoring, maar vooral het gebruik van pesticiden zoals DDT. Maar de mens schoot in actie, stelde maatregelen en de slechtvalken kwamen terug!
Sinds hun komst in Brussel in 2004 hebben deze magnifieke en ongelooflijke vogels – het zijn de snelste dieren ter wereld, ze halen 400 km/u in duikvlucht, en 100 km/u in horizontale vlucht – elke lente succesvol genesteld op de top van de Sint-Michiels- en Sint-Goedele-kathedraal. Ondertussen zijn er in totaal 48 valkjes uitgevlogen.
Maar het verhaal stopt daar niet. Door de jaren heen hebben zich nieuwe koppels zich komen nestelen in Brussel. Deze lente waren ze met twaalf!

Lees meer: Valken voor iedereen...
Video: Highlights from Brussels' Cathedral! Falcons for Everyone 2017

<< Terug naar de objectenlijst
Design by Mobifreaks.com