Image

Object 2

Dubloen met groot hoofd.
Postuum muntstuk van Karel V gevonden in de maag van een koe in het slachthuis van Namen in 1883

Frankrijk (muntatelier van Besançon), 1578
(goud - 33,4 mm - 13,04 g)
Koninklijke Bibliotheek van België, Penningkabinet
Inv. 2I59 /16

 

"Enkele jaren geleden kregen we tijdens een plechtige zitting van ons genootschap het verhaal te horen van een hond die gespecialiseerd was in munten en penningen. Deze interessante viervoeter, zo werd gezegd, hield zich voornamelijk bezig met Romeinse munten. Hij wist met gemak het onderscheid te maken tussen de verschillende keizers en kon ze, tot ieders grote verbazing, ook nog chronologisch ordenen, van Julius Caesar tot Olybrius.

Wat volgt is ongetwijfeld minder verrassend, maar dit verhaal verdient niettemin om opgetekend te worden in een tijdschrift gewijd aan de numismatiek. De grootste en meest gerenommeerde kranten van België en Frankrijk brachten allemaal dit bizarre verhaal: een zieke koe, die dierenartsen niet meer konden genezen [...], werd in een dorpje in de buurt van Namen geslacht. In haar darmen vond men een grote gouden munt uit Besançon, een viervoudig pistool [sic] van Karel V, een zeer zeldzaam en mogelijk uniek stuk. Je zou van minder ziek worden. Aanvankelijk waren we geneigd dit verhaal af te doen als een kwakkel - het had er immers alles van weg.
Maar het verhaal werd ons door een geleerde en betrouwbare conservator bevestigd, die ons de munt toonde en die niet lichtzinnig omspringt met authentieke munten, zodat we niet anders konden dan te zeggen: Credo quia absurdum.̎ 

 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2018 BELSPO