Image

Object 7

Zilveren ruiterzegel en tegenzegel van keizerin Maria-Theresia
voor de hertogdommen Brabant en Limburg en voor het markgraafschap Antwerpen
originele bewaardoos, 1753
Algemeen Rijksarchief,
Collectie zegelmatrijzennr. 6-7

 

Vanaf de 14e eeuw werd het zegel als persoonskenmerk stilaan vervangen door de handtekening. Vorsten en Staten bleven het zegel wel nog gebruiken als autoriteitskenmerk en om hun belangrijkste documenten voor echt te verklaren.

Onder Filips de Goede werden in 1430 de regerende vorsten verplicht om voor de hertogdommen Brabant en Limburg en het markgraafschap Antwerpen een eigen zegel te gebruiken. Na de Oostenrijkse Successieoorlog werd het keizerschap van Maria Theresia erkend en bijgevolg moesten het zegel en tegenzegel die werden gebruikt in de Nederlanden worden vervangen. Dit gold ook voor het zegel van hogervermelde vorstendommen, waarvoor in 1753 een matrijs werd gemakt. De zilveren zegelmatrijzen zijn van de hand van de in Brussel verblijvende Engelse graveerder Jacques Simon. Ze worden bewaard in een met leer beklede koperen doos.

De verzameling zegelmatrijzen  

De collectie zegelmatrijzen van het Algemeen Rijksarchief bestaat uit ongeveer 2000 stukken uit de 12de tot de 19de eeuw. De matrijzen worden momenteel gedigitaliseerd in 3D zodat ze via de website van de instelling (www.arch.be) kunnen bekeken worden.

De verzameling zegelafgietsels
Het Algemeen Rijksarchief bezit de op een na belangrijkste verzameling zegelafgietsels ter wereld. De 37.861 afgietsels met bijhorende beschrijving kunnen bekeken worden via de website van het Rijksarchief.

Meer info:

  • De verzameling zegelafgietsels van het Algemeen Rijksarchief  
  • LAURENT (René) & ROELANDT (Claude), Inventaire des Collections de Matrices de Sceaux des Archives générales du royaume et de la Bibliothèque Royale, Brussel, 1997.
  • LIBERT (Marc), “La numérisation en 3D de la collection des matrices de sceaux des Archives générales du Royaume”, M. Libert, J.-F. Nieus (éds), Le sceau dans les Pays-Bas méridionaux, Xe-XVIe siècles. Entre contrainte sociale et affirmation de soi. Actes du colloque de Bruxelles et Namur, 27-28 novembre 2014, Brussel, 2017 (Archief- en Bibliotheekwezen in België, nr. 103), blz. 91-109.

 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2018 BELSPO