Image

Object 8

Elkington & C°, Silversmiths (fabrikant)
Inktpot in zilver geschonken door koning Leopold II aan Emile Banning
na de conferentie van Brussel van 1889-1890
1890 (onzeker), Groot-Brittannië
War Heritage Institute, Koninklijk Legermuseum Brussel, Numismatiek
Inv. 500172

 

De conventie van Brussel is georganiseerd door koning Leopold II, in de nasleep van de conferentie van Berlijn van 1885 die de Belgische vorst in staat stelde om Congo Vrijstaat op te richten.
Émile Banning was één van de naaste medewerkers van koning Leopold II en een groot tegenstander van de nog bestaande slavenhandel en was één van de mede-organisators van de conferentie tegen de slavenhandel van 1890 in Brussel.
De conventie van Brussel (Algemene Akte van de Conferentie van Brussel die plaats vond begin 1890) is een internationaal verdrag, ondertekend op 2 juli 1890 en treedt in werking op 2 april 1892, met als doel  “Om een einde te maken aan de misdaden en verwoestingen veroorzaakt door de Afrikaanse slavenhandel, om de inheemse bevolking van Afrika effectief te beschermen en de voordelen van de vrede en de beschaving voor dit uitgestrekte continent te verzekeren”.

Dit collectiestuk behoort tot het War Heritage Institute, de referentieinstelling van het militaire patrimonium en de herinnering in België. Het Koninklijk Legermuseum maakt sinds 1 mei 2017 deel uit van deze instelling. Het War Heritage Institute voert  waarden als democratie, vrede en vrijheid hoog in het vaandel.

 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2018 BELSPO