Object 2

Maan, zon en vliegende schotel, op microscopische schaal!
Fungi en Micro-algen
BELSPO/BCCM

 

Welkom op de maan, op microscopische schaal!
Zijn oppervlak is voorzien van allerlei kraters met sterk variërende typologieën.
Niets zo mooi als de nachtelijke sterrenhemel, om de verschillende fasen van dit hemellichaam te bewonderen.
Laten we het uitdijende universum verder verkennen en de zon in de schijnwerpers plaatsen.
Raketten, vliegende schotels en andere ruimtevaartuigen zijn zeer nuttig bij het ruimtereizen.
Voor de gelegenheid, verschijnt de maan in een koperkleurig gewaad.
De acteurs van deze ruimtereis zijn schimmels en micro-algen.

Compositie voorgesteld door de Belgische gecoördineerde verzamelingen van micro-organismen (BCCM), een consortium van zeven, op onderzoek gebaseerde, complementaire verzamelingen van biologisch materiaal, gefinancierd en gecoördineerd door het Federaal Wetenschapsbeleid.

BCCM GREAT AT SMALL THINGS (Poster)

BCCM, partner in oplossingsgerichte dienstverlening inzake microbieel en genetisch materiaal, voor de academische wereld en industrie.

De collectie van schimmels van de Université catholique de Louvain (BCCM/MUCL) is een van de belangrijkste collecties ter wereld: meer dan 30 000 levende stammen, die meer dan 5 000 species en 1 400 genera bevatten worden er bewaard. Deze zijn zowel afkomstig uit het onderzoek en internationale missies van eigen wetenschappers over de hele wereld als van depots door externe onderzoekers of bedrijven.
http://bccm.belspo.be/about-us/bccm-mucl

De BCCM/DCG collectie, gehuisvest in de Universiteit Gent, is de enige collectie ter wereld gespecialiseerd in diatomeën, een species-rijke groep micro-algen van groot ecologisch en economisch belang. Vandaag bestaat de collectie uit 577 stammen, behorende tot 48 verschillende species, waarvan de meerderheid gecryopreserveerd is.
http://bccm.belspo.be/about-us/bccm-dcg


Diatomeeën

De Bacillariophyta of diatomeeën vormen een zeer diverse groep organismen en zijn de meest species-rijke groep binnen de algen. Het zijn ééncellige organismen met goud-bruine kleur, beweeglijk of onbeweeglijk. De celwand van diatomeeën bestaat uit een silicium-skelet uit twee helften, vergelijkbaar met een doosje. Deze helften, valven genoemd, zijn verbonden door middel van een gordel. De volledige structuur, de frustule, kan rond zijn (centricaat) of langwerpig (pennaat, boot-vormig).

Diatomeeën zijn een van de meest voorkomende vormen van fytoplankton en vormen een belangrijke bron van voedsel voor aquatische organismen, zowel in zoet- als zoutwater omgeving. Ook voor de mens spelen diatomeeën een belangrijke rol; tot een vierde van de totale fotosynthese op aarde gebeurt door de Bacillariophyta. Dit betekent dat de diatomeeën verantwoordelijk zijn voor de productie van een groot deel van de zuurstof die we inademen en de fixatie van een groot deel van de CO2 die we produceren.

Miljoenen jaren geleden, genereerden de diatomeeën samen met andere micro-algen de enorme olielaag die de basis vormt van verschillende brandstoffen en producten (zoals plastics) die we dagelijks gebruiken. Diatomeeënaarde of opgegraven gefossiliseerde diatomeeën kent verschillende commerciële toepassingen zoals 'natuurlijke' ongediertebestrijding, cosmetische producten en water filtratie.

Kortom, de diatomeeën spelen ongetwijfeld een sleutelrol in de vroege en huidige evolutie van de mens en de samenleving.

Groenwieren

Groenwieren of Chlorophyta komen overvloedig voor in zoet water, hoewel ze ook in brak water en marine ecosystemen kunnen leven. Groenwieren zijn gewoonlijk één-cellig en microscopisch, maar sommige soorten kunnen ook macroscopische kolonies vormen. Kolonies hebben een bijzondere morfologie, van sferische kolonies samengesteld uit vele cellen tot rechte of vertakte filamenten.

De eerste landplanten zouden evolutionair ontstaan zijn vanuit de tak van de groenwieren. Een zeer bekende soort binnen de groene micro-algen is Chlorella, waarvan gezegd wordt het een 'super voedingsmiddel' is, verkrijgbaar onder verschillende vormen in gespecialiseerde voedingswinkels. Gedurende de laatste tientallen jaren, werden ook groenwieren als Caulerpa racemosa, Codium en Ulva vaker gebruikt in onze dagelijkse keuken.


Luc Cromheecke
I love Plunk !
Sc : L.Letzer
Dupuis, 2007

  

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2019 BELSPO