Image

Object 3

»» Het BSC streeft ernaar om zijn collectie zowel in de opslag- als tentoonstellingsruimtes in stand te houden volgens de geldende normen van preventieve conservatie. Daartoe werkt het nauw samen met de bevoegde cel van het KIK.

Preventieve conservatie voorkomt dat voorwerpen en collecties worden beschadigd, met aandacht voor de tien belangrijkste factoren die het erfgoed bedreigen, te weten ultraviolet, infrarood en zichtbaar licht, onaangepaste relatieve vochtigheid, onaangepaste temperatuur, fysische krachten, brand, water, ongedierte, diefstal, vandalisme, luchtvervuiling en dissociatie. Vitrinekasten zijn onmisbaar om te voldoen aan de strikte voorwaarden van preventieve conservatie, in het bijzonder voor kwetsbare stukken zoals werken op papier.

»» De vitrine beschermt het kunstwerk tegen risico’s met een grote impact als water- en brandschade, diefstal en vandalisme.

»» Een zeer lichtgevoelig kunstwerk als papier moet belicht worden aan maximum 50 lux en mag geen UV- en IR-straling krijgen. Daglicht moet absoluut geweerd worden.

»» Papier is zeer gevoelig voor schommelingen in relatieve vochtigheid. Een (luchtdichte) vitrine kan zorgen voor een stabiel klimaat waarbij de temperatuur best tussen 16° en 18°C ligt en de relatieve vochtigheid tussen 50 en 55%.

»» De vitrine weert polluenten als stof en pollutie van buiten. De materialen waarmee de vitrine is gemaakt, alsook de verven moeten veilig zijn want ook zij zorgen voor polluenten die het kunstwerk kunnen verzwakken.

»» De vitrine beschermt het kunstwerk tegen fysieke krachten als trillingen en stootschade.

»» De vitrine vormt een barrière tegen insecten en ongedierte. Een te hoge relatieve vochtigheid (>65%) in de vitrine kan weliswaar voor een microklimaat zorgen en zo schimmels doen ontstaan.

»» Licht, UV en polluenten hebben de (resten van) plakband doen vergelen en verzwakken. De plakband zorgt zelf ook voor schade aan het kunstwerk op papier (geeft polluenten af en zorgt voor fysieke schade).


Peyo
Le Cosmoschtroumpf / De Ruimtesmurf / The Astrosmurf
Sc : Peyo/Y.Delporte/Gos
Dupuis, 1970

 


 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2019 BELSPO