Image

Object 4

Model
Jupiter en drie van zijn manen: Ganymedes, Callisto en Europa
Onze Aarde is niet de enige planeet in het zonnestelsel die een maan bezit. Jupiter, bijvoorbeeld, heeft er een heleboel! De JUICE-missie, waaraan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie deelneemt via de hyperspectrale beeldspectrometer MAJIS, die Jupiter en drie van zijn grootste manen (Ganymedes, Callisto en Europa) zal onderzoeken. Deze modellen zijn niet op schaal.

 


 

Film JUICE
In 2022 zal JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), een sonde van het Europees Ruimtevaartagentschap, aan een 7,5 jaar durende reis naar Jupiter beginnen om er de gigantische gasreus en zijn grootste manen (Ganymedes, Callisto en Europa) te gaan bestuderen. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie neemt deel aan deze missie via MAJIS, één van de instrumenten aan boord.

 

Onze Aarde is niet de enige planeet in het zonnestelsel dat een maan bezit. Jupiter, bijvoorbeeld, heeft er een heleboel! In 2022 zal JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer), een sonde van het Europees Ruimtevaartagentschap, aan een 7,5 jaar durende reis beginnen om er de gigantische gasreus en zijn grootste manen (Ganymedes, Callisto en Europa) te gaan bestuderen. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) nemen deel aan deze missie door het karakteriseren van detectoren van MAJIS, één van de instrumenten aan boord. MAJIS is een instrument dat voornamelijk door het Institut d’Astrophysique Spatiale (IAS) in Frankrijk is ontwikkeld. Het is een hyperspectrale beeldspectrometer die het mogelijk maakt om de karakteristieken van de magnetosfeer, van troposferische wolken en van minderheidsbestanddelen op Jupiter te observeren, alsook van het ijs en de mineralen aan het oppervlak van de ijzige manen. MAJIS zal de golflengtes van het zichtbaar tot infrarood licht kunnen waarnemen met 2 kanalen : VIS-NIR (van 0,45 µm tot 2,35 µm) en IR (van 2,25 µm tot 5,54 µm), met spectrale resoluties van respectievelijk 3,66 nm en 6,51 nm. De typische ruimtelijke resolutie zal 75 m bereiken voor een observatiehoogte van 500 km.

De missie zal de verschijning van bewoonbare werelden rond gasreuzen bestuderen, evenals het Jupiter-systeem als een archetype van de vele reuzenplaneten.

Tijdens deze tentoonstelling in het Koninklijk Paleis kan je een model van Jupiter en drie van zijn grootste manen ontdekken, evenals een film over de JUICE-missie van het Europees Ruimtevaartagentschap. Het BIRA en de KSB dragen bij tot de diepgaande optische en elektronische karakterisering van de detectoren van het VIS-NIR-meetkanaal. Hiertoe ontwikkelen ze een kalibratie-eenheid in hun laboratoria, waardoor de prestaties van de detectoren kunnen worden geanalyseerd in een vacuüm en bij temperaturen die het instrument tijdens de ruimtemissie zal ondergaan.


Pieter de Poortere
Boerke 3 / Dickie 3
Bries / Glénat, 2006

 


 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2019 BELSPO