Object 7b

De Smurfen bestuderen de aardgetijden
Deze wenskaarten van de Koninklijke Sterrenwacht van België werden gemaakt op initiatief van Paul Melchior, voormalig directeur van de Sterrenwacht, en zijn vriend Peyo. Ze illustreren het onderzoek naar de getijden van de Aarde die door de Maan en Zon worden veroorzaakt. Kaarten tentoongesteld met toestemming van IMPS.

(1973-1983)
Koninklijke Sterrenwacht van België

Inv. N/A

 

Paul Melchior (1925-2004), een voormalige directeur van de Koninklijke Sterrenwacht van België, was een goede vriend van de tekenaar Peyo. Samen vatten ze het idee op om de nieuwigheden in het aardwetenschappelijk onderzoek aan de Sterrenwacht te illustreren met behulp van de Smurfen.
De selectie van de zeven wenskaarten die hier worden gepresenteerd, verwijzen naar onderzoek naar de getijden, een fenomeen opgewekt door de Maan en de Zon (wenskaart eind 1980). Paul Melchior, specialist in de getijdenwetenschappen, had immers referentieboeken op dit gebied geschreven (wenskaart eind 1978) en was leider van het "Internationaal Centrum voor Aardgetijden", tot wiens leden hij zijn wenskaarten richtte. 

1978 – 1979

Getijden wijzigen de vorm van de aarde maar brengen ook variaties in de zwaartekracht teweeg. Om deze variaties te meten, worden gravimeters gebruikt. De meeste gravimeters bestaan uit een veer waaraan een massa bevestigd is die beweegt door zwaartekrachtvariaties. In de jaren zeventig werd in verschillende delen van de wereld een Lacoste-Romberg gravimeter gebruikt om de getijden op het land te meten (wenskaarten eind 1973, 1976 en 1979).

1973 – 1974

1976 – 1977

Begin van de jaren tachtig werden supergeleidende gravimeters ontwikkeld. Dit type gravimeter behaalt een veel hogere nauwkeurigheid dan veergravimeters. De Koninklijke Sterrenwacht van België nam in 1982 een supergeleidende gravimeter in gebruik te Ukkel, destijds één van de eerste twee in Europa (wenskaart eind 1982). Deze gravimeter bleef in gebruik tot het jaar 2000. In 1995 en 2014 werden apparaten van een nieuwere generatie geïnstalleerd in de stations van Membach en Rochefort.

1982 – 1983

Door de hoge kwaliteit van hun metingen hebben ze fundamentele bijdragen geleverd, en doen ze dat nog steeds, aan de wetenschap van het meten (metrologie) en het bestuderen van getijden en andere variaties van de zwaartekracht. Deze metingen hebben ons ook in staat gesteld om onze kennis van de structuur van het binnenste van de aarde te vergroten, in overeenstemming met de theoretische modellen die op de Sterrenwacht zijn ontwikkeld (wenskaart eind 1966).

 

1966 – 1967

Meer over de geschiedenis van het “Internationaal Centrum voor Aardgetijden” (ICET):
https://www.astro.oma.be/nl/icet-geschiedenis/
Jo-El Azara
Taka Takata : Kamikaze cyclist / Kamikazefietser

Dargaud, 1973

 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2019 BELSPO