Image

Object 8

Anoniem werk
Brandraam ter ere van het Internationaal Geophysisch Jaar
1957
Koninklijk Meteorologisch Instituut van België
Inv. N/A

 

«Het fundamentele belang van geofysische verschijnselen voor de economie, hun universaliteit, hun complexiteit en het mysterie rond zoveel fysieke verschijnselen in de aardse atmosfeer, aan het aardoppervlak of in de kern van de aarde, verklaren de grote interesse voor de interpretatie en de kennis van die verschijnselen. Maar kennisvooruitgang ter zake kan alleen door continu en regelmatig waarnemingen te bestuderen en te interpreteren die maanden of zelfs jaren duren, in samenwerking met observatiecentra van over de hele wereld. De geofysica bestudeert de gehele aardbol en beschouwt ze als een experimenteel laboratorium. »

(Fragment uit de inleidende toespraak van Edmond Léon Lahaye (1897-1982), directeur van het KMI van 1951 tot 1962, naar aanleiding van het Internationaal Geofysisch Jaar).

Meer dan zestig landen hebben gedurende 18 maanden, te weten van 1 juli 1957 tot 31 december 1958, beter bekend als het Internationaal Geofysisch Jaar 1957-1958, deelgenomen aan dat grote internationale wetenschappelijk evenement. Meer dan drieduizend observatoria en meetstations wereldwijd, zelfs in de meest onherbergzame gebieden, hebben gelijktijdig dezelfde wetenschappelijke gebieden verkend.

Dat brandraam werd geïnstalleerd op de eerste verdieping van gebouw B van het KMI dat speciaal voor dat evenement werd gebouwd. Het gebouw huisvestte eerst de stralingsafdeling van het KMI, vervolgens het Koninklijk Instituut voor Ruimte-Aeronomie, in afwachting van de eigenlijke bouw van het KMI. Het brandraam vertegenwoordigt op een artistieke manier de aarde, de zon, de ruimte en de sterren ... en de maan, ter illustratie van de geofysische wetenschappen als een geheel.

Edmond Lahaye geniet roem omdat hij tijdens de periode waarin hij directeur is geweest, een nieuw gebouw in Ukkel en het geofysisch centrum in Dourbes (Viroinval) in de provincie Namen heeft laten bouwen.


Marvano
Dallas Barr : Nouvelle Lune / Nieuwe maan
Sc : J.Haldeman
Dupuis, 1999

 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2019 BELSPO