Object 10

 

 

 

 

 

Foto’s van de ontvangst door koning Boudewijn en koningin Fabiola van de astronauten van Apollo XI met hun echtgenotes.
9 oktober 1969.
Archief van het Koninklijk Paleis, Albums BF, activiteiten 1969, p.141-142


Na hun geslaagde missie op de maan werd de bemanning van de Apollo XI, zijnde Neil Amstrong, commandant van de missie en piloot van de maanmodule, Buzz Aldrin, die Amstrong vergezelde om voet op de Maan te zetten, en Michael Collins, piloot van de besturings- en dienstmodule die in de maanbaan bleef, op 9 oktober 1969 door het Belgische koningspaar ontvangen op het Koninklijk Paleis van Brussel.

 


Foto van koning Boudewijn die, samen met prins Albert en prins Filip, in het Museum voor Natuurwetenschappen een fragment van de Maan bewondert dat door de bemanning van Apollo XII werd meegenomen.
24 december 1970
Archief van het Koninklijk Paleis, Foto’s BF, omslag A901


Het door de NASA ontwikkelde Apollo programma telde niet minder dan zeventien missies, waarvan zes werden bekroond met een maanlanding. Een fragment van maansteen dat in november 1969 tijdens de missie van Apollo XII was meegenomen, werd in december van het daaropvolgende jaar tentoongesteld in het Museum voor Natuurwetenschappen van België. Dit Museum bezit eveneens een fragment van maanrots dat werd meegenomen tijdens de missie van Apollo XVII in december 1972 en dat in 1974 door president Nixon aan België werd geschonken.

 

Archief van het Koninklijk Paleis

Het Archief van het Koninklijk Paleis werd opgericht in 1962. Deze dienst ressorteert onder het Kabinet van de Koning, maar wordt beheerd door wetenschappelijk personeel van het Rijksarchief, ingevolge ministerieel besluit van 10 januari 1967.
Het Archief van het Koninklijk Paleis bevindt zich in het voormalige hôtel d’Assche, op de hoek van het Paleizenplein en de Hertogsstraat. Een gebouw waar nog andere diensten van het Paleis zich bevinden.

 

De leeszaal van het Archief van het Koninklijk Paleis werd eind 2017 gerenoveerd. Ze is op afspraak toegankelijk : arch.pal@arch.be


André Taymans
Caroline Baldwin : Moon River
Casterman, 1996


 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2019 BELSPO