Image

Object 12

Maanvis (Mola mola)
Opgezet specimen, bestemd voor de toekomstige vaste tentoonstelling “Levende Planeet”
(voorziene opening 2020)
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Inv. 25306

 

Dit is een maanvis. Wetenschappelijke naam: Mola mola. Mola is Latijn voor "molensteen". Daar lijkt deze ronde, grijze vis met zijn ruwe vel inderdaad op.  In vele andere talen wordt deze vis naar de volle maan genoemd: maanvis, poisson-lune, Mondfisch ... Maar in het Engels is het sunfish, omdat hij geregeld plat op het wateroppervlak dobbert om te ‘zonnebaden’. Zo warmt hij zich op voor hij weer naar het diepe duikt op zoek naar voedsel. Terwijl hij zonnebaadt, laat hij zich door zeevogels ontdoen van parasieten.

De maanvis is gemiddeld 1,8 meter lang en weegt gemiddeld 1000 kilogram. Maar er zijn exemplaren tot 3,3 meter lang en 4,2 meter hoog, die tot 2300 kilogram wegen. Een maanvis kan 8 tot 10 jaar oud worden.

Maanvissen zwemmen vaak vlak onder het wateroppervlak en hun hoge rugvin wordt soms per vergissing aangezien voor die van een haai. Maar een rugvin van een maanvis maakt een wrikkende beweging, terwijl die van een haai rechtdoor gaat.

Status op rode lijst van IUCN: kwetsbaar (het aantal volwassen individuen is in dalende lijn)
Verspreiding: wereldwijd, langs de kusten

Deze maanvis wordt één van de bijna 1.000 collectiestukken in de toekomstige permanente tentoonstelling rond biodiversiteit, “Levende planeet”, die vanaf voorjaar 2020 te zien zal zijn in het Museum voor Natuurwetenschappen.


Peyo
Une aventure de Johan et Pirlouit : La Pierre de Lune
Een avontuur van Johan en Pirrewiet : Het raadsel van de maansteen
Dupuis, 1956

 

 

 

Terug naar de objectenlijstCopyright © 2019 BELSPO