Hoe komt een micro-organisme tot leven in de wetenschap?

Emericella baudonii

"geboorte" van een nieuwe schimmelsoort als eerbetoon aan koning Boudewijn
BCCM/MUCL
(Mycothèque UCLouvain, 50033)

 

Image

 

De wetenschappelijke "geboorte" van een schimmel begint met een zorgvuldige verkenning in de natuur, de ontdekking, de microscopische observatie. Sommige schimmelsoorten zijn onzichtbaar voor het blote oog en worden pas volledig "geboren" in petrischaaltjes; waar ze in cultuur gebracht hun morfologische en fysiologische kenmerken, en onderliggend ook hun genetische natuur onthullen.
De "doop" vindt  plaats wanneer de genetische vingerafdruk wordt vergeleken met die van de naaste verwanten, waardoor de phylogenetische positie wordt bevestigd. De 'nieuwgeboren' soort wordt geïdentificeerd en krijgt zijn wetenschappelijke naam, bestaande uit een 'achternaam' of genus-naam en 'voornaam' of speciesnaam.

Dit wordt "gevierd" met een publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift en opname in de nomenclatuur van de schimmels. De nieuwe telg is officieel lid van de schimmelfamilie!

 

De nieuwe schimmelsoort die in februari 1996 bij Victoria Falls in Zimbabwe werd ontdekt, en die in de 'Mycothèque de l'Université catholique de Louvain' onder de referentie MUCL 50033 wordt bewaard, situeert zich binnen het brede Aspergillus-complex dat wereldwijd meer dan honderd soorten omvat. Morfologisch en genetisch onderzoek heeft aangetoond dat deze nieuwe soort tot het genus Emericella behoort ('familienaam'). De doop omvat ook een speciesnaam ('voornaam'), in dit geval baudonii. Deze specifieke benaming is een eerbetoon aan koning Boudewijn, ter gelegenheid van de 90e verjaardag van zijn geboorte!

De nieuwe schimmelsoort is essentieel in de natuur en draagt bij tot de recyclage van organisch materiaal.

De officiële beschrijving van deze soort, Emericella baudonii, zal binnenkort worden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Plant Ecology and Evolution' onder redactie van de Koninklijke Vereniging voor Plantengeneeskunde van België en de Botanische Tuin van Meise.

 

De Mycotheek van de UCLouvain (MUCL) is een van de belangrijkste collecties van schimmelculturen ter wereld: ze omvat meer dan 30.000 levende schimmelstammen, die meer dan 1.400 geslachten en 5.000 soorten vertegenwoordigen, afkomstig uit onderzoek en wetenschappelijke missies over de hele wereld, alsook van depots door externe onderzoekers of industrie.

 

De Mycotheek is meer dan 100 jaar oud (opgericht in 1894) en maakt sinds 1983 deel uit van de Belgische gecoördineerde collecties van micro-organismen (BCCM), een consortium van 7 gecoördineerde cultuurcollecties, gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid. 

 

BCCM/MUCL


Copyright © 2020 BELSPO