Baby Valken

De ornithologen van het KBIN delen hun observaties van baby slechtvalken met het grote publiek. Die diertjes bevinden zich in een nest in de torenspits van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in hartje Brussel en zijn dagelijks live te volgen in HD-streaming .

 

In 2017 hadden we een nest slechtvalken dat het heel goed heeft gedaan, zoals we altijd hopen en verwachten en zoals het meestal wel verloopt. De meeste eieren komen uit, de jongen worden gevoerd door ma en pa Slechtvalk, ze groeien als kool en ze vliegen uit om aan hun zelfstandig leven te beginnen. Maar soms loopt het niet zoals we willen en hopen. In 2020 had zich een jong stel Slechtvalken genesteld in de kathedraal, zij zouden voor het eerst zelf jongen hebben. Ze hebben inderdaad 4 eieren gelegd, maar slechts twee van de vier kwamen uit. Ondanks de goede zorgen hebben deze twee jonkies het jammer genoeg niet gehaald. We kennen de oorzaak niet van hun dood, was het de onervarenheid van de ouders? Feit is dat we getuige konden zijn hoe het meestal toch de natuur is die wikt en beschikt.

 

 

Valken voor iedereen


 

De geboorte van ons Valkenobservatorium.

 

Het monitoringprogramma van de slechtvalk ging reeds in 1994 van start en het werd heel specifiek door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen opgezet om de toen bedreigde valkenpopulatie en de gezondheid van de vogels te monitoren. Het belangrijkste doel was surveilleren, en alarm slaan indien er een structureel probleem de populatie zou bedreigen.

 

Vanaf 2005 kunnen we echter prat gaan op een heuse en prachtige samenwerking tussen een wetenschappelijke discipline en onze publiekswerking. Onze ornitholoog Didier Vangeluwe start in 2005 immers met het project 'Valken voor Iedereen' met niet alleen het eigen wetenschappelijke onderzoek en observatie als doel maar ook met het objectief om de Belgen warm te maken voor en betrokken te laten voelen met het reilen en zeilen van de valken. We betrekken de mensen als het ware bij het project en bieden hen de kans om van dichtbij de ontwikkelingen voor, tijdens en na de geboorte van kleine valkjes te zien en te ervaren. Dit project omvat sinds het begin een vaste observatiepost aan de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, en de installatie van camera's in de toren die 24H/24H het leven van de valkenparen, die zich elk jaar in de toren vestigen, van zeer dichtbij volgen. Het eerste objectief van dit onderzoeksprogramma is om het hele jaar door actief te observeren. Observatie om te begrijpen, en begrijpen om het behoud van de soort te waarborgen.

 

En dit project sloeg beter aan dan we hadden verwacht! In 2005 hadden we al meteen 7.000 bezoekers in de observatiepost, waar ze ter plekke uitleg krijgen van ornithologen en om naar de live-beelden te kijken. Sinds dat begin in 2005 is de komst van de valken elk jaar weer een gebeurtenis waar meer en meer mensen naar uitkijken.

 

Ze blijven persoonlijk de observatiepost aan de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal bezoeken, en ze volgen in steeds grotere getale in real time het leven van het valkengezin. Ook de media staan meestal als eerste in de rij om op de hoogte gebracht te worden van het reilen en zeilen van de valken. Ettelijke keren hebben we het nationaal nieuws gehaald als het eerste ei uitkwam, zowel op de Franstalige als de Nederlandstalige zenders.

 

De afgelopen jaren telden we tot 3 miljoen verbindingen met de website waar de valken kunnen gevolgd worden vanuit de huiskamer.
Het aantal observatieposten werd ook uitgebreid, we hebben ook camera's en geluidsapparatuur geplaatst in de Sint-Jobkerk in Ukkel, en op de toren van het gemeentehuis in Sint-Pieters-Woluwe.

 


Copyright © 2020 BELSPO