Voor hem zorgen

Luierkast

 

Alexandre Charpentier (1856-1909)
Luierkast
Sycomoor en tin, 1893
Museum Kunst & Geschiedenis
Inv. 6717 (Aangekocht op de salon van La Libre Esthétique in 1894)

 

 

De Franse kunstenaar Alexandre Charpentier was een graag geziene gast op de jaarlijkse salons van La Libre Esthétique. Die gingen door in het Brusselse Musée Moderne, het huidige Museum voor Schone Kunsten. Charpentier stelde er geregeld artistieke gebruiksvoorwerpen tentoon. Die werden niet alleen erg gesmaakt door het publiek, ook de overheid apprecieerde ze. Dat vertaalde zich in een reeks aankopen door de Belgische Staat.

 

In 1894 verwierf de commissie van het toenmalige Musée des Arts Décoratifs, het huidige Museum Kunst & Geschiedenis deze luierkast. Het was de allereerste meubelcreatie van de kunstenaar, die toen vooral bekend stond voor zijn decoratieve sculpturale plaquettes. Die bas-reliëfs zijn de belangrijkste decoratieve elementen van het meubel. Het reliëf met de voorstelling van een jonge moeder die haar kind zoogt is een ontwerp van 1883. De rechthoekige plaat met de kinderkopjes Jean en Pierre dateert van 1892 en verbeeldt respectievelijk zijn eigen zoon en die van zijn zuster Emma.

 

De meubelconstructie, enkel versierd met ingelegde tinnen motieven van rammelaars, is relatief eenvoudig en verraad een invloed van het japonisme en de Engelse Art-and-Craftsbeweging.


Copyright © 2020 BELSPO