Launch

 

Het eerste luik van het ExoMars-programma, een gemeenschappelijk initiatief van de Europese (ESA) en Russische (ROSCOSMOS) ruimtevaartagentschappen, startte pas echt met de lancering van de ExoMars/Trace Gas Orbiter-satelliet. Deze werd op 14 maart 2016 met een Russische Protonraket de ruimte in gebracht vanaf de lanceerbasis in Baikonour, Kazachstan. Het tweede luik van de ExoMar-missie, waarbij een lander en een rover worden verstuurd naar Mars, is gepland voor 2022.

 

Met de langverwachte lancering wordt een werk van vele jaren gerealiseerd. Het is tegelijk ook een zeer risicovol moment omdat al dat werk in enkele minuten in rook kan opgaan als er zich een probleem zou voordoen met de raket.

 

Velen hadden nog steeds het falen van de Mars-96-missie in gedachten, die ook door een Protonraket werd gelanceerd op 16 november 1996. Toen ging er iets mis bij het ontsteken van de vierde trap van de raket, waardoor die niet uit een baan om de Aarde kon ontsnappen en uiteindelijk opbrandde in de aardse atmosfeer.

 

Gelukkig herhaalde de geschiedenis zich niet en verliet de ExoMars/Trace Gas Orbiter zonder problemen de Aarde, en ging ze volgens planning op weg naar Mars.

Media


ESA-film van de lancering

 

ExoMars HomeExoMars ConceptExoMars DesignExoMars FabricationExoMars TestsExoMars IntegrationExoMars Launch
ExoMars Trip to MarsExoMars OperationnalExoMars Data processing

Copyright © 2020 BELSPO