Operations

 

De eigenlijke wetenschappelijke missie van ExoMars/TGO begon eind april 2018 en loopt nu nog steeds voort. De instrumenten aan boord van TGO leveren gegevens op die van groot wetenschappelijk belang zijn. Eén van hen is de Belgische spectrometer NOMAD.

 

De besturing van het instrument (de zogeheten "operaties") wordt uitgevoerd door medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie. Ze werken daarvoor nauw samen met het 'Mission Operations Center' van ESA in Darmstadt (Duitsland) en het 'Science Operations Center' van ESA in Madrid (Spanje). Het operatieteam bepaalt op welke tijdstippen NOMAD zijn metingen moet uitvoeren, welke delen van het spectrum moeten onderzocht worden en welke technieken daarvoor moeten gebruikt worden. Het instrument wordt daarvoor via specifieke telecommando's aangestuurd, en de meetrichtingen van de satelliet worden geprogrammeerd. De gegevens die door het instrument worden verzameld, worden teruggestuurd naar de Aarde en in een database opgeslagen. Daar staan ze ter beschikking van de wetenschappers die ze gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek.

Media

 

De operationele planning van NOMAD wordt voorbereid naarmate de missie vordert, 2 maanden voor het tijdstip van de waarneming. Met behulp van grafieken en kaarten kunnen we de verschillende parameters van een observatie visualiseren, zoals de breedtegraad, de lengtegraad en de lokale tijd. Hieronder zijn enkele links naar onze NOMAD-pagina's te vinden.

 

Medium Term Planning (MTP) Overview
Solar Occultation Overview
Daylight Nadir Solar Overview

 

 


ExoMars HomeExoMars ConceptExoMars DesignExoMars FabricationExoMars TestsExoMars IntegrationExoMars Launch
ExoMars Trip to MarsExoMars Data processing

Copyright © 2020 BELSPO