Data processing

 

Op 10 april 2019 werden veelbelovende resultaten uit het eerste meetjaar van het NOMAD-instrument gepubliceerd in twee artikels in het prestigieuze wetenschappelijke magazine Nature.

 

Nieuwe bewijzen van de impact van de recente stofstorm op de cyclus van het water dat in de Marsatmosfeer aanwezig is, met onder meer de eerste verticale profielmetingen van halfzwaar water (HDO), en de onverwachte afwezigheid van methaangas in de atmosfeer van Mars behoren tot de wetenschappelijke hoogtepunten van het eerste jaar dat ExoMars Trace Gas Orbiter in een baan om de planeet draait.

 

Sindsdien heeft NOMAD de emissielijn van atomische zuurstof kunnen observeren. Dit is dezelfde lijn die op 557,7 nm op aarde wordt waargenomen en die de groene kleur geeft die zo kenmerkend is voor het poollicht. Het is de eerste keer dat het gedetecteerd wordt op een andere planeet dan de Aarde.

 

De twee instrumenten NOMAD en ACS detecteerden ook voor het eerst de aanwezigheid van HCl in de atmosfeer van Mars. Wetenschappers vermoedden wel dat er HCl aanwezig was, maar dat was tot nu toe nooit bevestigd.

 

We hopen dat deze missie nog veel meer geheimen van Mars zal onthullen!

Media

 

Deze animatie toont de simulatie van een methaanpluim die door de "Nili Fossae" vlak voor de herfst op het noordelijk halfrond werd uitgestoten. Na ongeveer 10 marsdagen (of sols) heeft de pluim zich over heel de planeet verspreid en vormt het methaan een laag op ongeveer 20 km hoogte. Na 20 sols heeft het methaangas zich nog verder verspreid, maar er is nog steeds een laag boven 40 km zichtbaar.

 

 

 


ExoMars HomeExoMars ConceptExoMars DesignExoMars FabricationExoMars TestsExoMars IntegrationExoMars Launch
ExoMars Trip to MarsExoMars OperationnalExoMars Data processing

Copyright © 2020 BELSPO