De geboorte van een ruimtemissie


Wat is er fascinerender dan de geboorte van een ruimtemissie? Of spannender dan zo'n missie vorm te zien krijgen? Maak u klaar om getuige te zijn van de geboorte van de ExoMars/Trace Gas Orbiter-missie en zijn NOMAD-instrument, dat momenteel de atmosferische samenstelling van Mars met ongekende precisie aan het onderzoeken is. We laten u kennismaken met de sleutelrol die België, en in het bijzonder het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, in deze missie speelt.

 

In deze virtuele tentoonstelling zullen we de verschillende levensfasen van een ruimtemissie bekijken. U zult de bevoorrechte getuigen zijn van de geboorte van een wetenschappelijk idee, de geboorte van een ruimte-instrument, de geboorte van een echte ruimtemissie en de geboorte van nieuwe kennis…

 

We zullen uitleg geven over wat er allemaal voorafgaat aan de lancering: een lang proces dat begint met een idee of concept van een nieuwe missie, om zo te evolueren naar het eerste ontwerp, dat een moment van interactie is tussen de ingenieursteams en de wetenschappers waarvan de basisideeën niet altijd realistisch en haalbaar zijn. We zullen u vertellen over de fabricage van het instrument, u de cruciale testfases laten zien, de mislukkingen, maar ook vooral de successen, om je naar het ultieme en langverwachte moment te brengen: de lancering. Dit moment is fascinerend omdat hier de missie van start gaat, maar ook omdat hier meerdere jaren werk in enkele seconden verloren kan gaan.  Na deze fasen zullen we u laten zien hoe de gegevens worden verzameld, hoe ze worden geïnterpreteerd en hoe ze de wetenschap vooruit helpen.

 

De geboorte van een ruimtemissie: ExoMars/Trace Gas Orbiter

Image

Concept

Het idee van NOMAD ontstond door de wens om een instrument naar Mars te sturen dat gelijkaardig zou zijn aan SOIR, een instrument aan boord van de Venus Express-missie.


Meer
Image

Design

Het design van een wetenschappelijk instrument is het resultaat van lange discussies tussen het wetenschappelijke team en de ingenieurs.

 

Meer
Image

Fabrication

De conceptuele ontwerpen worden door de ingenieurs omgezet in 3D-tekeningen met behulp van krachtige rekenprogramma's.Meer
Image

Tests

Eens het instrument gebouwd is, moet het een hele reeks aan validatietesten ondergaan alvorens het de ruimte kan ingestuurd worden.

 

Meer

Image

Integration

Het instrument wordt vervolgens in de satelliet geïntegreerd.


 


Meer
Image

Launch

Het eerste luik van het ExoMars-programma, een gemeenschap­pelijk initiatief van de Europese (ESA) en Russische (ROSCOSMOS) ruimte­vaart­agentschappen, startte pas echt met de lancering van de ExoMars/Trace Gas Orbiter-satelliet.

Meer

Image

Trip to Mars

Het wetenschappelijk doel van NOMAD is om de atmosferische samenstelling van Mars met een nooit eerder geziene precisie te bestuderen.


Meer
Image

Operationnal

De eigenlijke wetenschappelijke missie van ExoMars/TGO begon eind april 2018 en loopt nu nog steeds voort.Meer

Image

Data processing

Op 10 april 2019 werden veelbelovende resultaten uit het eerste meetjaar van het NOMAD-instrument gepubliceerd in twee artikels in het prestigieuze wetenschappelijke magazine Nature.

Meer

Copyright © 2020 BELSPO