Contact Home

Het Federaal Wetenschapsbeleid en het Belgisch Voorzitterschap

Het Federaal Wetenschapsbeleid speelt tijdens het Belgisch EU-Voorzitterschap een belangrijke rol waarbij bijzondere aandacht besteed wordt aan Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie. De evenementen die georganiseerd worden zullen diverse thema's behandelen zoals:

  • de biodiversiteit
  • de ruimtevaarttechnologie als ontwikkelingsinstrument voor Afrika
  • het belang van de e-infrastructuren voor de ontwikkeling van nieuwe diensten onder meer in de culturele sector
  • de rol van filantropie in het wetenschappelijk onderzoek
  • de mobiliteit van onderzoekers
  • veiligheidsonderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie
  • de energie-onderzoeksinfrastructuren
  • de (socio-)economische invloeden van publieke financiering (politiek en middelen) voor RTDI
  • het toekomstig mariene en maritiem onderzoek in Europa.

Het Federaal Wetenschapsbeleid vormt vandaag een samenhangend geheel van meer dan 2 800 personen verspreid over 12 algemene directies, waaronder 10 wetenschappelijke instellingen.
Met de door ons departement beheerde onderzoeksprogramma’s reiken we de regering betrouwbare en valabele gegevens aan waarmee zij onderbouwde beslissingen kan nemen op het gebied van de duurzame ontwikkeling, de strijd tegen de klimaatwijzigingen, de biodiversiteit, de sociale zekerheid, de gezondheid, de mobiliteit en de informatiemaatschappij. Het Federaal Wetenschapsbeleid is belast met het dagelijks beheer van de Belgische ruimtevaartinspanningen op Europees niveau (Europese ruimtevaartorganisatie of Europese Unie) of op bilateraal niveau (Frankrijk, Rusland en Argentinië).
De deelname van België, als vijfde grootste financier van de ESA, is van strategisch belang voor ons land en van essentieel belang voor onze bedrijven. Wij bieden bedrijven die aan de verschillende AIRBUS-programma’s wensen deel te nemen O&O-steun die onmisbaar is om zich te kunnen positioneren, nu er wereldwijd een onverbiddelijke strijd woedt in die sector.
De 10 federale wetenschappelijke instellingen, die deel uitmaken van het departement, bieden wetenschappers een uitzonderlijk onderzoekskader en –instrumentarium aan en huisvesten eveneens kunst- en historische collecties die jaarlijks door meer dan 1,2 miljoen bezoekers worden bewonderd.
BELNET, ons nationaal onderzoeksnetwerk, levert snelle internetlijnen aan Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Dat alles wordt aangevuld met de DWTI die informatiebemiddeling biedt aan de wetenschappelijke gemeenschap, de sociaal-economische wereld en de overheidsbesturen.
Het Federaal wetenschapsbeleid is tevens een netwerk van een aantal prestigieuze instellingen zoals de Academia Belgica in Rome, de Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs, de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen, de Cinematek van België en het Von Karman Instituut,... Dankzij die instellingen kunnen onze onderzoekers op internationaal vlak uitblinken.
Het Federaal Wetenschapsbeleid coördineert tot slot de onderzoeksinspanningen van alle overheden van het land en zorgt ervoor dat onze onderzoekers zich kunnen inpassen in internationale onderzoeksnetwerken. In die zin vormt het departement de kern van de Belgische onderzoeksruimte en een belangrijke pool van de Europese onderzoeksruimte. Het Federaal Wetenschapsbeleid draagt zodus bij tot het behalen van de Barcelona-doelstelling, te weten 3% van het BBP besteden aan onderzoek en ontwikkeling, meewerken aan het creëren van jobs en welzijn door innovatie, optimaliseren van de werking van de Belgische onderzoeksruimte en strijden tegen de klimaatwijzigingen...

© 2010 POD Wetenschapsbeleid