NL FR EN
www.belgium.be

Digital Twin of the Ocean: Animal Tracking (DTO-TRACK)

Onderzoeksproject IM/RT/24/DTO-TRACK (Onderzoeksactie IM)

Personen :

  • Dhr.  REUBENS Jan - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/1/2024-31/12/2027

Beschrijving :

Context:
DTOTrack is een nieuw gefinancierd project van het Sustainable Blue Economy Partnership dat tot doel heeft een digitale tweeling van de Noordzee te creëren met behulp van diertrackingdata. De mariene wetenschap beschikt over de tools en capaciteiten om effectief beheer te ondersteunen en een transitie naar een duurzame blauwe economie te katalyseren. Voor een adequaat beheer, bescherming en behoud van het zeeleven is echter inzicht nodig in de behoeften van dieren op het gebied van habitat en bewegingsroutes. De beweging van aquatische dieren biedt talrijke diensten aan de oceaan, maar het observeren van deze bewegingen is een uitdaging vanwege de beperkingen van geolocatie-instrumenten onder water. GPS-technologie, die zeer effectief is op het land, is onder water vrijwel nutteloos, waardoor het moeilijk is om het mariene leven nauwkeurig te volgen.
Digitale Tweelingen (DTs) worden een populair hulpmiddel om complexe processen in bijna real-time te monitoren en verschillende 'wat als'-scenario's te testen. Digitale tweelingen zijn bijzonder veelbelovend voor het volgen van mariene dieren gezien de technische moeilijkheden bij het bestuderen van dierbewegingen. De constructie van een dergelijke Digitale Tweeling is echter nog niet gerealiseerd. DTO-Track pakt deze leemte aan door een digitaal tweeling testgeval te ontwikkelen dat de Noordzee bestrijkt. Deze DT-test zal meerdere soorten dierbeweginggegevens omvatten en de uitdaging oplossen om deze verschillende gegevenssoorten in één gegevensecosysteem te integreren.

Algemene Doelstellingen en Onderliggende Onderzoeksvragen:
DTOTrack streeft ernaar de bewegingen en verspreiding van mariene levensvormen in de Noordzee in kaart te brengen om een digitale tweeling van het gebied te creëren. Belangrijke onderzoeksvragen zijn onder andere:

Wat zijn de drijfveren van inter-bekkenbewegingen voor sterk migrerende soorten in de Noordzee?
Hoe beïnvloeden menselijke activiteiten en infrastructuren, zoals boorplatforms en offshore windparken, deze bewegingen?
Hoe kan dierbewegingsdata operationeel worden gemaakt in een digitale tweeling voor beter beheer en behoud?

Methodologie:
Het project zal coördinerende trackinginspanningen voor migrerende soorten uitvoeren met behulp van akoestische telemetrie-infrastructuur, de bewegingen van soorten en oceaanontwikkelingen in kaart brengen en tools en methoden ontwikkelen om dierbewegingsdata te integreren in een digitaal tweeling testgeval in de Noordzee. Samenwerking met projecten zoals STRAITS (Strategische Infrastructuur voor Verbeterde Diertracking in Europese Zeeën, Horizon Europe, Grant No. 101094649, https://europeantrackingnetwork.org/en/straits) en DTO-Bioflow (Integratie van biodiversiteitsmonitoringgegevens in de Digitale Tweeling Oceaan, Horizon Europe, Grant No. 101112823, https://dto-bioflow.eu) zal de gegevensverzameling en analyse verbeteren. Door gebruik te maken van akoestische telemetrie zal DTOTrack akoestisch gelabelde dieren in de hele Noordzee detecteren, wat waardevolle gegevens oplevert over hun bewegingen en interacties met hun omgeving.

Potentiële Impact:
Het onderzoek zal aanzienlijke implicaties hebben voor wetenschap, economie, samenleving, cultuur, milieu en overheidsbeleid. Door real-time en continu monitoringtools te bieden, kan het project bijdragen aan evidence-based besluitvorming, verbeterde inspanningen voor natuurbehoud en beter beheer van mariene hulpbronnen. Voorbeelden hiervan zijn de oprichting van mariene beschermde gebieden (MPA's), de timing van menselijke activiteiten zoals het heien van palen of zandwinning om de interactie met migrerende soorten te minimaliseren, en de realisatie van seizoensgebonden vispraktijken. De digitale tweeling zal ook dienen als een waardevolle bron voor beleidsinitiatieven en milieubeheerstrategieën. Het zal wetenschappers en beleidsmakers in staat stellen de toestand van mariene ecosystemen met weinig vertraging te beoordelen, trends te detecteren en de effectiviteit van interventie-inspanningen te bepalen.

Verwachte Eindresultaten van het Onderzoek:
DTO-Track verwacht geavanceerde analysetools, gedetailleerde studies, beleidsaanbevelingen en diverse wetenschappelijke manuscripten te produceren. Op korte en middellange termijn zullen de digitale tweeling en bijbehorende tools operationeel worden gemaakt voor praktisch gebruik in marien beheer en natuurbehoud. Hiervoor zullen gegevensstroompijpleidingen worden ontwikkeld om een soepele en realtime integratie van diertracking- en monitoringgegevens in de digitale tweeling te waarborgen. Door middel van het digitale tweeling testgeval zal DTO-Track ongekende tools bieden om 'wat als'-scenario's in de Noordzee aan te pakken en zo bij te dragen aan natuurbehoud en beleidsinitiatieven.