NL FR EN
www.belgium.be

Intimate Partner Violence During and After Covid (IPV-DACOVID)

Onderzoeksproject B2/202/P3/IPV-DACOVID (Onderzoeksactie B2)

Personen :

  • Mme  GLOWACZ Fabienne - Université de Liège (ULiège)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/3/2023
  • Mme  VANNESTE Charlotte - FOD Justitie (JUST)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/3/2023
  •   FALLON Catherine - Université de Liège (ULiège)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/3/2023
  • Dhr.  COENE Gily - Vrije Universiteit Brussel (VUB)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/3/2023

Beschrijving :

De snelle verspreiding van het coronavirus dwingt landen op deze pandemie te reageren met krachtige preventieve maatregelen, zoals lockdowns, met sociale isolatie tot gevolg. Isolatie en sociale afstand hebben persoonlijke en collectieve kwetsbaarheden blootgelegd en tegelijkertijd de toegankelijke en vertrouwde ondersteuningsmogelijkheden beperkt. Een bijzonder risico tijdens een pandemie is de mogelijke toename van intiem partnergeweld (IP). Parallel met dit risico hebben de inperkingsmaatregelen in noodsituaties de praktijken en samenwerkingsprocessen tussen actoren die actief zijn op het gebied van Intiem partnergeweld, aanzienlijk gewijzigd. Deze crisistijd maakt de risico's op geweld weliswaar groter, maar is ook onthullend en kan de weerbaarheid bevorderen door de bevolking en de politici bewust te maken van de prevalentie van IP en van de behoeften van slachtoffers en daders.

De algemene doelstelling van dit project is tweeledig. Ten eerste wil het de veranderingen en ontwikkelingen evalueren in het overheidsbeleid en de overheidsacties waarbij meerdere domeinen en actoren betrokken zijn: politie, justitie, gezondheidszorg en verenigingen tijdens en na de Covid-19-crisis. Ten tweede wil het project de impact van de Covid-19-crisis op de dynamiek van geweld evalueren (ontstaan, verergering van bestaand geweld, vormen van geweld - tweerichtingsgeweld, intiem terrorisme... -, en het verlaten van geweld). Er zal worden nagegaan welke (nieuwe) soorten geweld de slachtoffers tijdens de lockdown en de versoepelingen hebben ervaren; hoe de omstandigheden van lockdown en versoepelingen de daders, de slachtoffers en de aan het geweld blootgestelde kinderen hebben getroffen; hoe de nieuwe omstandigheden verschillende groepen hebben getroffen; en in welke mate intersectionele kwetsbaarheden aan de oppervlakte zijn gekomen.

Dit project is een voortzetting van het IPV-PRO&POL project dat gegevens verzamelde en de trajecten en types van intiem partnergeweld, overheidsbeleid en -interventies voorafgaand aan de Covid-19 crisis analyseerde. Dit project zal specifiek veranderingen in kaart brengen in het publieke discours en in de media met betrekking tot intiem partnergeweld, veranderingen in gerechtelijke interventies, eerstelijnsinterventies en verenigingen, evenals innovaties en nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt door de bewustwording van het risico van geweld en lockdown in de thuissituatie tijdens en na de crisis. Er zal worden nagegaan in hoeverre zij relevant zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van slachtoffers en of zij na de crisis in het beleid kunnen worden geïntegreerd. De algemene doelstelling van dit project is de impact van de "hic et nunc" genomen maatregelen te analyseren en lessen te trekken voor een meer structureel en geïntegreerd beleid dat ons voorbereidt op toekomstige crisissen en ons helpt beter tegemoet te komen aan de behoeften van de meest kwetsbare groepen in de samenleving (meer in het algemeen, voor de IP politiek).

Om deze doelstellingen te bereiken, zal het project gebaseerd zijn op een multidisciplinaire aanpak (een netwerk van psychologen, criminologen, deskundigen op het gebied van genderstudies, politicologen) en verschillende onderzoeksmethoden (cartografie, discours analyse, analyse van statistische gegevens, diepte-interviews, casestudies, focusgroepen) die het team in staat zullen stellen de veranderingen en ontwikkelingen in IP voor, tijdens en na de crisis te traceren.

Resultaten en impact van het project

We verwachten dat onze resultaten in de eerste plaats licht zullen werpen op de dynamiek van geweld in tijden van crisis, met inbegrip van de omstandigheden voor het ontstaan en de evolutie van geweld tussen intieme partners, in het bijzonder in contexten van meervoudige kwetsbaarheid, en hoe dit geweld slachtoffers, daders en getroffen kinderen treft. De resultaten zijn gericht op het verbeteren van onze kennis met betrekking tot de initiatieven die zijn genomen op de verschillende beleidsterreinen (rekening houdend met de institutionele complexiteit die eigen is aan België) en veranderingen in de beroepspraktijken in de belangrijkste betrokken sectoren (gezondheidszorg, politie en justitie, welzijnszorg en de NGO-sector) in de bijzondere context van een grote crisis. De crisis kan ook bepaalde tekortkomingen in het overheidsbeleid en de beroepspraktijken aan het licht brengen, zoals een gebrek aan middelen en het bestaan van ongewenste of onverwachte gevolgen, alsmede de beperkingen van de coördinatiemethoden tussen verschillende sectoren. De noodzaak voor nieuwe kennis in het licht van deze grote crisis en de gevolgen ervan is dan ook duidelijk en dringend. De aanpassing van beleid en praktijken na de crisis hangt immers af van deze kennis. De potentiële impact van dit onderzoeksproject is dus niet alleen wetenschappelijk, maar zal ook, doorheen een aangepast overheidsbeleid en overheidsdiensten, van belang zijn voor de civiele samenleving, de economie, de gezondheid en de levenskwaliteit.
De behoefte aan kennis op dit gebied is door verschillende actoren "in gewone tijden" (dat wil zeggen in perioden zonder crisis) reeds aangekaart, met name in het huidige IPV-PRO&POL-onderzoeksproject. De crisis heeft op dit gebied een grote omwenteling teweeggebracht. Nieuwe kennis zal een belangrijke impact hebben op de doeltreffendheid van het beleid en de praktijken. Bovendien zal dit onderzoek bijdragen aan de uitwisseling van kennis en dialoog tussen sectoren (doelstelling van met name het laatste integratie-WP) en een potentieel belangrijke impact) hebben op politieke besluitvormingsprocessen.

Na het eerste jaar kunnen de eerste resultaten worden verspreid in de wetenschappelijke sector (nationale en internationale conferenties en publicaties), op professioneel niveau bij de politie, in de gezondheidszorg (eerstelijn) en in verenigingen (conferenties, seminars en publicaties). De resultaten van het onderzoek zullen worden verspreid via publicaties, conferenties en workshops.

Documentatie :

  • IPV-DACOVID op de Brain-be 2.0 website

    Intimate Partner Violence - During and After Covid (IPV-DACOVID) :state of art  Coens, Gily - Fallon, Catherien - Glowacz, Fabienne ... et al.  Brussels : Belgian Science policy, 2022 (SP3191)
    [Om te downloaden

    Intimate Partner Violence During and After Covid (IPV-DACOVID) : final report  Glowacz, Fabienne - Fallon, Catherine - Vanneste, Charlotte ... et al  Brussels : Belgian Science policy, 2023 (SP3297)
    [Om te downloaden

    Intimate Partner Violence During and After Covid (IPV-DACOVID) : summary  Glowacz, Fabienne - Fallon, Catherine - Vanneste, Charlotte ... et al  Brussels : Belgian Science policy, 2023 (SP3298)
    [Om te downloaden

    Intimate Partner Violence During and After Covid (IPV-DACOVID) : résumé  Glowacz, Fabienne - Fallon, Catherine - Vanneste, Charlotte ... et al  Bruxelles : Politique scientifique fédérale, 2023 (SP3299)
    [Om te downloaden

    Intimate Partner Violence During and After Covid (IPV-DACOVID) : samenvatting  Glowacz, Fabienne - Fallon, Catherine - Vanneste, Charlotte ... et al  Brussel : Federaal wetenschapsbeleid, 2023 (SP3300)
    [Om te downloaden