Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Actualiteiten

Week van het Insect met Midas Dekkers

Het Museum voor Natuurwetenschappen trapt op zaterdag 30 mei de allereerste Week van het Insect af. Bioloog en schrijver Midas Dekkers komt spreken over het belang van insecten, je kunt geroosterde insecten proeven, een insectenquiz spelen, een bijenparcours afleggen in het Museum, … Tv-presentator Lieven Scheire is peter van het project. Week van het Insect, met 40 activiteiten overal in Vlaanderen en Brussel, sluit af op 7 juni in het insectenmuseum Entomopolis in Zutendaal.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_WeekVanHetInsect_nl.pdf


DOCSAFE: Een universitair diploma in digitaal informatiemanagement

Bent u op zoek naar een opleiding in digitaal informatiemanagement, die zowel de organisatorische, de juridische als de technische aspecten behandelt? DocSafe is het antwoord! Het programma is het resultaat van een partnerschap tussen het Algemeen Rijksarchief, de Universiteit van Namen en de HEC-Management School of the University of Liège. Deze multidisciplinaire opleiding zal u toelaten de volledige keten van digitale informatie te beheren, vanaf het ontstaan van de informatie tot de beveiligde bewaring ervan, rekening houdend met de technologische evolutie, de wetgeving en de praktijk inzake documentbeheer.
DocSafe richt zich zowel tot pas afgestudeerden als tot professionals uit de private en de openbare sector. U bent informatiebeheerder, kennismanager, kwaliteitsbeheerder, records manager, archivaris, bibliothecaris, IT-manager, jurist of executive...? DocSafe beantwoordt aan uw verwachtingen!
Voor meer informatie over het programma en de inschrijvingsmodaliteiten, consulteer de website www.docsafe.info.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015Brochure_DocSafe.pdf


Wereld Oceaan Dag op 7 juni 2015
in het Museum voor Natuurwetenschappen

Vier met de hele familie Wereld Oceaan Dag in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel op zondag 7 juni 2015, van 10.00 tot 18.00 uur.
Gratis inkom!
Duik ter gelegenheid van de Wereld Oceaan Dag kopje onder in ons Museum, en beleef een dag vol workshops, lezingen, films, science cafés en zoveel meer.
Ontdek het 'blauw' van onze blauwe planeet!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_CPOceans_nl.pdf


Wandtapijten uit de tijd van Keizer Karel
vri 22-05-2015 - zon 30-08-2015

Het Jubelparkmuseum organiseert van 22 mei tot 30 augustus een kleine, maar bijzondere tentoonstelling rond de reeks O.L. Vrouw van de Zavel en andere Brusselse wandtapijten uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_kmkgmrah_press_nl.pdf


Opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik
tijdens het Pinksterweekend

Het Rijksarchief te Luik houdt in het Pinksterweekend van zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 mei opendeurdagen van 13u tot 18u. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen! Staan op het programma: initiaties in de heraldiek en de genealogie, een lezing over de Eerste Wereldoorlog, rondleidingen,...

Meer: http://arch.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&e=opendeurdagen-in-het-rijksarchief-te-luik


Internationale Dag van de Biodiversiteit – 22 mei 2015
Biodiversiteit voor een duurzame toekomst

De term biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid van het leven op aarde: planten, dieren, zwammen en micro-organismen, hun genetische rijkdom en hun samenlevingsvormen. Talrijke voorbeelden bewijzen dat biodiversiteit essentieel is voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn.
Het duurzaam omspringen met elementen van biodiversiteit, zoals het hout uit de bossen en de vispopulaties in zee, is dus een must voor het overleven en welzijn van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Talrijke organisaties zetten biodiversiteit in de kijker rond 22 mei, internationale dag van de biodiversiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20150522BiodiversitydayAgenda_nl.pdf


JPI Oceans publishes its first Strategic Research and Innovation Agenda

The first copies of the Strategic Research and Innovation Agenda were handed over to Norwegian State Secretary Dilek Ayhan, Belgian State Secretary Bart Tommelein and, Director General of DG Research and Innovation, European Commission Robert-Jan Smits.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015 JPI Oceans.pdf


Vaste tentoonstelling "Galerij van de Mens – Onze evolutie, ons lichaam" | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Van Sahelanthropus tot Homo sapiens en van embryo tot volwassene: verken de evolutie van de mens en zijn lichaam in een gloednieuwe galerij van het Museum voor Natuurwetenschappen.
Fossielen en 3D-reconstructies leiden je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Ontdek vervolgens op een interactieve manier de aanpassingen die ons onderscheiden van onze voorlopers (een groter brein, kleinere tanden...). Buig je dan over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam, onze complexe machine. Kom te weten hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/771/2762/377


Opgravingsteam van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis ontdekt in Egypte een uniek beeld van farao Sahoere

Elkab - tussen Luxor en Aswan - is al 75 jaar lang het werkterrein van de KMKG. Van oudsher is de site bekend om zijn fraaie grafkapellen uit het Nieuwe Rijk, maar de Belgische wetenschappers spitten verder, helemaal tot het Oude Rijk en zelfs nog verder terug in de tijd. Dr. Dirk Huyge van de KMKG leidt sinds verscheidene jaren de opgravingscampagnes.
In maart 2015 deden de Belgische archeologen een spectaculaire vondst op de site. Tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk ontdekten zij een fragment van een zittend koningsbeeld (basis en onderbenen – 21,7 cm hoog, origineel geschat op 70 cm). Aan de hand van de bewaarde inscripties konden zowel prof. John Coleman Darnell (Yale University, New Haven) als dr. Luc Delvaux (KMKG, Brussel) bevestigen dat de koning op de troon farao Sahoere uit de 5de dynastie (ca. 2458-2446 v.Chr.) voorstelt. Hoe het beeld op die plaats in Elkab terecht kwam, is onduidelijk, maar de aanwezigheid van Sahoere in Elkab is op zich niet onlogisch. Hij zond immers expedities naar de oostelijke woestijn en naar het diepe zuiden, zoals Beneden-Nubië en het mythische land Poent. De farao is vooral bekend om zijn piramide, en zijn doden- en valleitempel in de koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara).

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/persbericht_sahoere.pdf


Intergovernmental Panel on Climate change: Nominations

Nominations for the position of the IPCC Chair, as well as members of the IPCC Bureau and any Task Force Bureau (TFB). A new Bureau of the IPCC and the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories is to be elected at the 42nd Session of the Panel. The 42nd Session is scheduled to take place in Dubrovnik, Croatia from 5 to 8 October 2015. Your application should be submitted to a member of the IPCC.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/IPCC_Nominations2015_en.pdf


UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation 2015

The purpose of the UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environment Preservation , is to afford recognition to outstanding contributions by individuals, groups of individuals, institutes or organizations in the management or preservation of the environment, consistent with the policies, aims and objectives of UNESCO, and in relation to the Organization’s programmes in this field. Deadline for submitting nominations for the 2015 Prize is 15 June 2015.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/sultan-qaboos/about-sultan-qaboos/


10de editie van Belgische Energie- en Milieuprijs

Sinds 2006 heeft deze wedstrijd hulde gebracht aan meer dan 1.800 Belgen die alleen of via hun organisaties op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Iedereen kan zich inschrijven: burgers, ondernemingen, steden/gemeenten, instellingen, scholen, jeugdcentrum… Schrijf U meteen in via www.eeaward.be, dien uw dossier uiterlijk 01 april 2015 in en maak kans op een van de 8 trofeeën die worden overhandigd tijdens de prestigieuze huldiging die plaatsvindt in Brussel op 03 juni 2015. Neem deel en we bieden u de kans om te handelen voor een duurzame toekomst !

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Energie_Environ_2015_nl.pdf


Opdracht 'Belgische' ruimtecargo Georges Lemaître weldra afgelopen

De opdracht van het vijfde en laatste vrachtruimteschip van ESA voor het internationaal ruimtestation ISS zit er volgende maand op. Dan zal de naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître genoemde ruimtecargo in de atmosfeer van de aarde duiken en verbranden, maar niet zonder eerst belangrijke metingen te verrichten.


BIRA: De oorsprong van poollicht op hoge breedte ontraadseld

Een aantal onderzoekers, waaronder Romain Maggiolo van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), hebben de oorsprong ontdekt van poollicht dat op hoge breedtegraad voorkomt. Dit werd mogelijk door metingen van de Cluster satellieten van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA te combineren met beelden gemaakt door de IMAGE satelliet van de NASA. Deze ontdekking werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science op 19 december 2014. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is een federale wetenschappelijke instelling die de atmosfeer en de ruimte bestudeert. Dit omvat ook de studie van het poollicht, ook al is dit verschijnsel in België slechts zelden zichtbaar. Zo is het BIRA actief betrokken bij het onderzoek met de Cluster satellieten dankzij financiering door het Belgische Wetenschapsbeleid.

Meer: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Cluster/Origin_of_high-latitude_auroras_revealed


ESA: Johann-Dietrich Woerner to be Director General of ESA

Today, the Council of the European Space Agency announced the appointment of Johann-Dietrich Woerner as the next Director General of ESA, for a period of four years starting on 1 July 2015. He will succeed Jean-Jacques Dordain, whose term of office ends on 30 June 2015. Mr Woerner is currently Chairman of the Executive Board of DLR, the German Aerospace Center.

Meer: http://www.esa.int/About_Us/Welcome_to_ESA/Johann-Dietrich_Woerner_to_be_Director_General_of_ESA


Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: BRUEGEL - Een nieuwe kijk op een meesterwerk

Op vrijdag 12 december stellen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België het resultaat voor van meerdere jaren onderzoek naar het oeuvre van Pieter Bruegel de Oude. De Musea huisvesten de tweede grootste Bruegelcollectie ter wereld, waaronder de "Val van de opstandige engelen". Het is daarom bijzonder toepasselijk een nieuw boek over dit werk binnen de muren van de Musea voor te stellen. Het boek is beschikbaar vanaf 5 december.

Meer: http://mrbabkmskb.fb.emailing.belgium.be/c256/hfcba1


Koninklijke Sterrenwacht van België : Véronique Dehant, Doctor Honoris Causa van het "Observatoire de Paris"

Véronique Dehant, wetenschappelijk onderzoeker bij de Koninklijke Sterrenwacht van België, werd uitgeroepen tot Doctor Honoris Causa van het "Observatoire de Paris" op 13 november 2014. Véronique Dehant werkt aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, waar zij verantwoordelijk is voor de operationele directie “Referentiesystemen en Planetologie”. Ze is ook Buitengewoon Hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain. Ze was, of is, betrokken als Principal Investigator (PI) of Co- Principal Investigator (Co-PI) of co-onderzoeker (co-I) in verschillende ruimte-experimenten van “radioscience” in het kader van planetengeodesie en fysica van het inwendige van de aardse planeten.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/veronique-dehant-doctor-honoris-causa-van-het-observatoire-de-paris/


Belgian Teenagers run Microgravity Experiment at ESTEC, ESA’s European space research and technology centre.

Eleven Belgian teenagers recently made a special visit to ESA’s European space research and technology centre, ESTEC, in The Netherlands. Their visit was to use a unique facility that simulates the microgravity conditions of outer space. ESA’s Education Office is dedicated to help engage students of all ages in the work of the space sector. One teenager said, “This experiment was very constructive. It gave me the motivation to continue studying sciences.”

Meer: http://www.esa.int/Education/Belgian_Teenagers_run_Microgravity_Experiment_at_ESTEC


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management 2015

This prize is awarded every two years in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy. All case studies must be submitted through, and have the endorsement of, the respective MAB National Committees, and/or the UNESCO National Commissions of the country concerned. The application form for the Michel Batisse Award (see link below), sent by mail, should reach Federal Science Policy no later than 3rd November 2014.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/michel-batisse-award/


SPACE DAYS 2014

Wallonie Espace is proud to announce the organization of the fifth edition of their SPACE DAYS to be held in Transinne (Redu), Belgium, on 13-14 October 2014. Every actor involved in the Space business, whether from agencies, industry, universities, or governmental institutions, is warmly invited to participate in and actively contribute to the not-to-be-missed biennial event for the Space community. Under the theme ‘Space Value on Earth’, SPACE DAYS 2014 will focus on a very topical issue: “Galileo & Copernicus: Boosting Business and Innovation”.

Meer: http://www.space-days.com/message-chairmen


Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: Rubens - schetsen en zilverwerk!

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomen twee uitzonderlijke zilverstukken, zilveren waterkan en –schaal (1635-36), geïnspireerd door Rubens. Deze bruikleen van het Colette en Pierre Bauchau Fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, wordt vergezeld door de nieuwe ophanging van geschilderde olieschetsen, prachtige voorproefjes van enkele van de grootste werken van de meester. Tentoonstelling van 21 oktober 2014 t.e.m. 25 januari 2015.

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/pb_kmskb_rubens_zilverwerk_schetsen_nl.pdf


ESA: ROSETTA Europe's comet chaser

In November 1993, the International Rosetta Mission was approved as a Cornerstone Mission in ESA's Horizons 2000 Science Programme. Since then, scientists and engineers from all over Europe and the United States have been combining their talents to build an orbiter and a lander for this unique expedition to unravel the secrets of a mysterious 'mini' ice world – a comet. During a circuitous ten-year trek across the Solar System, Rosetta will cross the asteroid belt and travel into deep space, more than five times Earth’s distance from the Sun. Its destination will be a periodic comet known as Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Press release (15-09-2014): 'J' marks the spot for Rosetta's lander.

Meer: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Rosetta/Europe_s_comet_chaser


iPot, een innovatief platform voor een duurzame verhoging van de Belgische aardappelproductie

Op 1 juni 2014 is het iPot project van start gegaan. Met dit project, gefinancierd door het Stereo-III onderzoeksprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO), wil de Belgische aardappelhandel en -verwerking, vertegenwoordigd door Belgapom, samen met onderzoekers uit Vlaanderen en Wallonië (VITO, CRA-W en ULg) inzetten op een duurzame verhoging van onze Belgische aardappelproductie.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/iPot_Persbericht_nl.pdf


Rosetta, de kometenjager van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA, komt op 6 augustus aan bij zijn bestemming. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is aan boord.

Op 6 augustus 2014, na een lange reis van meer dan 10 jaar, komt het ruimtetuig Rosetta van het Europese ruimtevaartagentschap ESA eindelijk aan bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), een Federale Wetenschappelijke Instelling gevestigd in Ukkel, heeft één van Rosetta’s instrumenten mee helpen bouwen en de wetenschappers op het BIRA wachten nu vol ongeduld op de eerste resultaten. In de komende maanden zullen ze veel leren over hoe een komeet zich gedraagt en waar ze uit bestaat. Dit kan helpen het ontstaan van ons Zonnestelsel beter te begrijpen.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2014-08-04-rosetta-komeet-belgie.htm


Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN): Nieuwe vondst suggereert dat alle dinosauriërs veren hadden

Een Belgisch-Russisch onderzoeksteam heeft de eerste plantenetende dinosoort ontdekt die veren had. Tot nu toe werden alleen gevederde dinosauriërs opgegraven die vleeseters waren en voorlopers van de huidige vogels. De nieuwe vondst uit Siberië, Kulindadromeus zabaikalicus gedoopt, suggereert dat alle dino’s, ook de primitieve soorten, pluimen konden ontwikkelen. De studie staat in Science. Onze collega (KBIN) en hoofdauteur van het artikel, de paleontoloog Pascal Godefroit, presenteert deze ontdekking in korte video's.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/kulindadromeus


CEGESOMA: Tentoonstelling in het Koninklijk Paleis: "Albert en Elisabeth: een film van een koninklijk leven"

Zoals ieder jaar opent het Koninklijk Paleis in Brussel zijn deuren voor het publiek op dinsdag 22 juli 2014. Ook dit jaar is het thema “Wetenschap en cultuur op het Paleis”. Op basis van een selectie van deels nooit eerder vertoonde filmbeelden wordt een kwarteeuw uit het leven van het koningspaar geschetst. De bezoeker ontdekt zo een modern koppel dat het contact met de bevolking opzoekt. De technologische vooruitgang biedt de mogelijkheid om, via de film, de koninklijke functie op een vernieuwende manier onder de aandacht te brengen. De Eerste Wereldoorlog vormt uiteraard de hoofdbrok van de tentoonstelling, maar er gaat ook veel aandacht naar de vele reizen van Albert en Elisabeth, naar de buitenlandse staatshoofden die hen bezoeken en zelfs naar beelden uit de privésfeer.

Meer: http://www.cegesoma.be/cms/index_nl.php?article=2697


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: AperoDino 2014

Op donderdag 26 juni verwelkomen we je van 17.30 tot 22.00 uur weer op een AperoDino … op ons prachtig terras en in onze tuin. Voor slechts 6 euro krijg je toegang tot onze nieuwe tentoonstelling Hersenkronkels, de Galerij van de Dinosauriërs, de zaal van 250 jaar Natuurwetenschappen, én een gratis drankje! Neem de gelegenheid te baat om je hersenen vóór EN na een lekker Belgisch biertje te testen.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/museumnews/aperodino2014/index_html


30 jaar RV Belgica: How big is Belgica?

In 2014 bestaat het Belgisch oceanografisch onderzoeksschip de "RV A962 Belgica" 30 jaar. Om die verjaardag te vieren en de RV Belgica bekend(er) te maken bij het publiek, heeft het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) een grootscheepse campagne opgezet. De aftrap geven we in het weekend van 17 en 18 mei 2014 met een animatiefilmpje, een symposium, een opendeurdag tijdens de Brusselse Havenfeesten...

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/30jaarBelgica_nl.pdf


Internationale Dag van de Biodiversiteit – 22 mei 2014

Eilanden en de omliggende zeegebieden vormen unieke ecosystemen die vaak endemische dier- en plantensoorten bevatten. Bij ons vormen eilandjes van natuur vaak een levensbaken temidden een drukke en versnipperde omgeving. Natuurgebieden zijn een haven voor dieren, planten en paddenstoelen, en vormen een groene long, recreatief decor, waterzuiveringsinstallatie en dergelijke meer. Uiteraard is het de bedoeling om deze natuurgebieden uit te breiden en te verbinden, maar ook om elders steeds meer oog te hebben voor het behoud en duurzaam gebruik van biodiversiteit. Talrijke organisaties zetten biodiversiteit in de kijker op en rond 22 mei. Hier vind je een chronologisch overzicht van enkele geplande activiteiten in ons land:

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Biodiv_kalender2014_nl.pdf


Biodiversiteit 2020: Ontdek het resultaat van de openbare raadpleging over de actualisering van de Nationale Belgische Biodiversiteitsstrategie

Biodiversiteit 2020, de actualisering van de Belgische nationale strategie, werd op 13 november 2013 door alle bevoegde ministers goedgekeurd. De tekst houdt rekening met de opmerkingen die tijdens de openbare raadpleging (van 14 mei tot 12 juli 2013) werden ingediend. Het resultaat van de openbare raadpleging , evenals alle documenten met betrekking tot de strategie, zijn beschikbaar online. Het Nationaal knooppunt biodiversiteit nodigt de betrokkenen uit voor een 'networking event' op maandag 19 mei in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel om alles te weten te komen over de geactualiseerde nationale strategie, de actiemiddelen ter hun beschikking en de betrokken Belgische actoren! Inschrijving tot en met 12 mei 2014.


Belgian Teenagers run Microgravity Experiment at ESTEC

Eleven Belgian teenagers recently made a special visit to ESA’s European space research and technology centre, ESTEC, in The Netherlands. Their visit was to use a unique facility that simulates the microgravity conditions of outer space.

Meer: http://www.esa.int/Education/Belgian_Teenagers_run_Microgravity_Experiment_at_ESTEC


Publicatie GreenFacts: Climate Change IPCC 2013 Update

The Physical Science Basis" is a comprehensive assessment of the physical aspects of climate change and puts a focus on the elements that are relevant to understand past, document current, and project future climate change. The report covers observations of changes in all components of the climate system and assess the current knowledge of various processes of the climate system. The present assessment uses a new set of new scenarios to explore the future impacts of climate change under a range of different possible emission pathways.

Meer: http://www.greenfacts.org/en/climate-change-ar5-science-basis/index.htm


Belgisch ​​Instituut voor Ruimte-Aeronomie: Vulkaanuitbarsting in Indonesië vanuit België opgevolgd met satellieten

Een blik op de dienst SACS (Support to Aviation Control Service) aan het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA). Dankzij de dienst SACS (Support to Aviation Control Service), die recent ontwikkeld werd bij het BIRA, hebben Belgische onderzoekers zeer actief toezicht gehouden op de verspreiding van de vulkanische aswolk op basis van satellietgegevens, vertelt projectverantwoordelijke Nicolas Theys.

Meer: http://www.bira-iasb.be/nl/nieuws-pers/2014-02-21-kelut-vulkaan.htm


Competition "FameLab Benelux": Let’s talk science…in just 3 minutes!

FameLab gaat op zoek naar charismatische en beloftevolle wetenschappers die mensen inspireren om de wereld op een andere manier te bekijken…en dat in 3 minuten tijd! Kan jij een concept uit de wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen, geneeskunde of wiskunde uitleggen, gewapend met je spitsvondigheid en maar enkele voorwerpen, dan is FameLab iets voor jou. De wedstrijd staat open voor iedereen binnen de Benelux die tussen 21 en 40 jaar is en werkt of studeert binnen wetenschap, technologie, ingenieurswetenschappen, geneeskunde of wiskunde. Registreer voor 10 maart 2014. Wat je kan winnen: Betaalde 2-daagse FameLab Master Class Wetenschapscommunicatie op 24 en 25 april 2014 in Amsterdam; Betaalde reis naar de UK in juni 2014 om deel te nemen aan de internationale competitie tijdens het Cheltenham Science Festival

Meer: http://famelabbenelux.org/


Prijs Atomia - Brussels' Women for Science

De « Atomia »-prijs bevordert de positie van vrouwen in wetenschappelijk onderzoek en innovatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en wakkert de wetenschappelijke roeping van jonge Brusselse meisjes aan. Via “Atomia” wil het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de wetenschappelijke capaciteiten van vrouwelijke Brusselaars verzilveren.

Meer: http://www.innoviris.be/site/index8d21.html?p=5037&lang=nl


Muziekinstrumentenmuseum: Openingsconcert 1 voor SAX200: Bl!ndman

Het openingsweekend van SAX200 wordt gekleurd door 2 uitzonderlijke concerten. Op zaterdagavond brengen Eric Sleichim en het Bl!ndman saxofoon kwartet een spectaculair programma, waarbij Eric zelf de Tubax bespeelt, een moderne bassaxofoon. Zaterdag 08/02/2014 - 20:00 - 21:00 - gratis live muziek

Meer: http://www.mim.be/nl/openingsconcert-1-voor-sax200-blndman


De kometenjager Rosetta en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

Op 20 januari 2014 zal, als alles goed verloopt, de kometenjager Rosetta uit zijn winterslaap ontwaken. Daarmee begint de laatste etappe van diens 10 jaar durende reis naar de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta, een ruimtemissie van het Europese Ruimte-Agentschap (ESA), zal voor het eerst een komeet van nabij bestuderen gedurende diens reis rond de Zon. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) heeft het ROSINA (Rosetta Orbiter Spectrometer for Ion and Neutral Analysis) instrument op de satelliet mee gebouwd.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2014-01-20-rosetta-wakker.htm


SOMA: De Oorlogskranten 1914-1918 in de krantenwinkel

Bijna honderd jaar geleden viel Duitsland België binnen. Vandaag kunt u over dit wereldschokkende nieuws lezen in de kranten van toen. De publicatiereeks De Oorlogskranten 1914-1918 herdrukt Belgische kranten uit de periode 1914-1918, in hun integrale vorm, precies zoals ze toen verschenen. Elk nummer van De Oorlogskranten bevat een selectie dagbladen met daarin de belangrijkste gebeurtenissen uit de Grote Oorlog. U krijgt een inkijk in zowel de gecensureerde als de clandestiene pers, de kranten van de gevluchte Belgen in het buitenland en de blaadjes van en voor de soldaten aan het front. Samen geven ze een uniek beeld van de oorlog die een bepalende stempel drukte op de twintigste eeuw.

Meer: http://www.cegesoma.be/cms/index_nl.php?article=2462&pag0nbr=28&pagofs=0


28 november 2013: 30ste verjaardag van de historische missie Spacelab-1

30 jaar geleden werd het eerste Europese ruimtelaboratorium Spacelab gelanceerd aan boord van de Space Shuttle Columbia vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Deze missie was op vele vlakken historisch. Zo was het de eerste keer dat de Space Shuttle een bemanning van zes personen telde, waaronder Ulf Merbold, de eerste astronaut van de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA), bovendien de eerste niet-Amerikaanse astronaut aan boord van het ruimteveer. Gedurende 10 dagen volbracht het ruimteveer 166 omwentelingen rond de aarde, terwijl meer dan 70 wetenschappelijke experimenten werden uitgevoerd binnen de diverse domeinen van de astronomie, de zonnefysica, de ruimteplasmafysica, de aardobservatie, materiaalonderzoek en de levenswetenschappen. Onder deze experimenten bevonden er zich vier uit Ukkel: drie van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) en één van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2013-11-28-spacelab-1.htm


Koninklijk Museum van Midden-Afrika: Spetterend Slotweekend van 30-11-2013 tot 01-12-2013 !

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika sluit op 1 december 2013 voor renovatiewerken. Deze grootse werken nemen enkele jaren in beslag. Daarom wil het museum tijdens het laatste weekend geschiedenis schrijven met een onvergetelijke evenement. Je kan deelnemen aan een waaier van activiteiten voor jong en oud: concerten, dans- en muziekworkshops, een theatervoorstelling, creatieve ateliers in ons Afrikaans dorp Nianga en verhalensessies voor families, een babbelbox, …

Meer: http://www.africamuseum.be/visiting/events/slotweekend30nov?set_language=nl&cl=nl


Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK): Colloquium: De art nouveau herbekeken - tendensen en bijzonderheden

In het kader van het Europese project Partage Plus organiseert het KIK op 13 en 14 februari 2014 een colloquium rond de studie van de art nouveau. Het gaat om het vijftiende Kunsthistorisch seminarie, een initiatief van het departement Documentatie van het KIK.

Meer: http://www.kikirpa.be/NL/263/1/activities/406/13-14|02|2014+Kunsthistorisch+seminarie+15.htm


CINEMATEK: International Conference: Our images. our future. Securing cinema’s past and future in the digital era (26-27/11/2013)

De cinema verandert. De wereld ook. De filmarchieven moeten niet alleen maar willen ook antwoorden op de vragen, uitda gingen en kansen die met de digitale revolutie gepaard gaan. 'Hoe de cinema een toekomst te geven?' is de vraag die alle vragen en alle uitdagingen samenvat: hoe kan men de cinema van vandaag en van morgen bewaren, hoe maakt men die van het verleden toegankelijk. Zoals de titel van dit internationaal colloquium aangeeft belangen deze vragen iedereen aan: het publiek dat van de beelden van de cinema houdt en ernaar op zoek gaat, de filmindustrie, de regisseurs, de filmarchieven, de politiek. Inschrijven (voor 20/11).

Meer: http://www.cinematek.be/?node=340&event_id=100148000&lng=nl


Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium(KIK): De Belgische kunstgeschiedenis in een muisklik ! Ontdek BALaT !

Op 16 oktober 2013 lanceerde het KIK BALaT, een nieuwe zoekmachine die het zoekformulier van de online fototheek vervangt en waarmee vier databanken simultaan kunnen worden doorzocht: de fototheek en bibliotheek van het KIK, de Dictionnaire des peintres belges en een repertorium van personen en instellingen.

Meer: http://www.kikirpa.be/NL/32/0/news/1095/Ontdek+BALaT.htm?\\


Koninklijk Museum voor Midden-Afrika: 305 nieuwe diersoorten in twee jaar!

Tijdens de periode 2011-2012 hebben de wetenschappers van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een beschrijving gemaakt van 305 diersoorten tot dan toe onbekend voor de wetenschap! Spinnen, vissen, nachtvlinders, miljoenpoten, zeekomkommers... sommige zijn ontdekt tijdens wetenschappelijke expedities in Afrika, andere zijn aangetroffen in de museumcollecties. Vanwege het grote aantal specimens verzameld tijdens de wetenschappelijke expedities, duurt het immers soms jaren vooraleer ze allemaal in detail kunnen worden onderzocht.

Meer: http://www.africamuseum.be/research/general/research-picture/305newspecies?set_language=nl&cl=nl


IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) - Bijdrage van werkgroep I aan het 5e Assessment Report van het IPCC: Climate Change 2013 - The Physical Science Basis

The Working Group I contribution to the IPCC's Fifth Assessment Report (AR5) considers new evidence of climate change based on many independent scientific analyses from observations of the climate system, paleoclimate archives, theoretical studies of climate processes and simulations using climate models. It builds upon the Working Group I contribution to the IPCC’s Fourth Assessment Report (AR4), and incorporates subsequent new findings of research.

Meer: http://www.climatechange2013.org/images/uploads/WGIAR5-SPM_Approved27Sep2013.pdf


Publicatie van het 1ste deel van het 5de evaluatierapport van het IPCC: "Klimaatverandering 2013: wetenschappelijke elementen"

De bijdrage van werkgroep I van het IPCC aan het 5de evaluatierapport ("Climate Change 2013 -] The Physical Science Basis"), dat eind september 2013 werd gepubliceerd, bevat de stand van zaken betreffende de wetenschappelijke kennis over klimaatverandering. Dit eerste deel van het 5de evaluatierapport, uitgewerkt in samenwerking met Leefmilieu (De federale website klimaat.be), gaat over de waarneming van veranderingen in het klimaatsysteem, de factoren die hierop van invloed zijn, het inzicht in het klimaatsysteem en in recente veranderingen, en prognoses aangaande toekomstige klimaatveranderingen. Het houdt rekening met de voorafgaande evaluaties en de nieuwe wetenschappelijke resultaten, en is de meest omvangrijke en best bijgewerkte compilatie van wetenschappelijke kennis ter zake (contextnota).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/IPCC_AR5keymessages_nl.pdf


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Nieuw licht op biodiversiteit in de donkere diepzee

Nieuwe resultaten, gepubliceerd in het internationale tijdschrift PLOS ONE door biologe Charlotte Havermans en collega’s van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in samenwerking met een team van Duitse wetenschappers, hebben aangetoond dat de diepzee een veel meer diverse en unieke fauna herbergt dan tot nu toe kon worden ingeschat.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/abysshotspot/index_html


Frank De Winne in het Planetarium: Mars blootgelegd op vrijdag 4 oktober 2013 om 18.30 u.

Kom en stel je vragen aan Frank De Winne over Marsexploratie in het Planetarium ! Ter gelegenheid van de start van de World Space week 2013 in België, biedt het Planetarium van Brussel u op vrijdag 4 oktober een unieke ontmoeting aan met Frank De Winne, ESA-astronaut. Die avond krijgt u niet alleen uitleg over de planeet Mars en de mogelijke Mars-reizen in de verre toekomst,maar u kan ook zelf vragen stellen over dit thema aan Frank De Winne en aan wetenschappers van de Pool Ruimte van Ukkel. Na de vraag- en antwoordsessie kan u nog genieten van een mooie planetariumfilm: “Dawn of the Spage Age”. Gratis inkom, inschrijving verplicht via www.planetarium.be

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Planet_FrankDeWinne_04102013_nl.pdf


Belgisch Instituut voor Ruimte-aëronomie: 16 september "Internationale Dag van de Bescherming van de Ozonlaag"

16 september is de “Internationale Dag van de Bescherming van de Ozonlaag” van de Verenigde Naties, ter herdenking van de dag waarop het Protocol van Montreal werd ondertekend, nl. 16 september 1987. Dit protocol is het schoolvoorbeeld van een succesvolle globale samenwerking op een complex milieuprobleem. Dankzij het protocol is men erin geslaagd om de atmosferische niveaus van de stoffen die ozon afbreken te reduceren en de ozonlaag zal volledig hersteld zijn tegen 2050. De Wereld Meteorologische Organisatie gebruikt resultaten van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie om ozon op te volgen.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2013-09-16-ozondag.htm


EU Prize for Women Innovators 2014

The European Commission has launched the 2nd edition of the EU Prize for Women Innovators. The competition is open until 15 October 2013! The EU Prize for Women Innovators aims to raise public awareness about the need for more innovation and more women innovators. It will reward three women who have developed outstanding innovations and brought them to market.

Meer: http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm?section=women-innovators


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: AperoDino 17 september 2013

Op dinsdag 17 september verwelkomt het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen je van 17.30 tot 22.00 uur weer op een AperoDino … op het prachtig terras en in de tuin. Je kunt er wat drinken, de Dinosaurusgalerij, ‘250 jaar natuurwetenschappen’ en ‘BiodiverCITY’ bezoeken en daarbij een concert bijwonen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/AperoDino_17092013_nl.pdf


UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation 2013

The purpose of the UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environment Preservation , is to afford recognition to outstanding contributions by individuals, groups of individuals, institutes or organizations in the management or preservation of the environment, consistent with the policies, aims and objectives of UNESCO, and in relation to the Organization’s programmes in this field. Deadline for submitting nominations for the 2013 Prize is 10 September 2013.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/sultan-qaboos/about-sultan-qaboos/


Handtekeningen van Rubens en Pieter Breughel de Jonge ontdekt in het Rijksarchief!

Goed nieuws voor de liefhebbers van kunst(-geschiedenis): in het Rijksarchief werd een document ontdekt met daarop de handtekeningen van de schilders Pieter Paul Rubens en Pieter Breughel de Jonge!

Meer: http://www.presscenter.org/nl/pressrelease/20130806/handtekeningen-van-rubens-en-pieter-breughel-de-jonge-ontdekt-in-het-rijksarch?setlang=1


Tentoonstelling "Wetenschap en Cultuur op het Koninklijk Paleis" (2013)

Zoals ieder jaar opent het Koninklijk Paleis te Brussel zijn deuren voor het publiek, ook dit jaar onder het thema "Wetenschap en cultuur op het Paleis", van donderdag 1 augustus 2013 tot en met zondag 8 september 2013.

Meer: http://www.belspo.be/palace/2013.html


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Eerste Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België gaat naar ornitholoog Didier Vangeluwe

Weer en wind trotseren, de laatste technologische snufjes opzoeken, honderden e-mails persoonlijk beantwoorden … Didier Vangeluwe, ornitholoog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, haalt alles uit de kast om een zo groot mogelijk publiek te laten genieten van de Brusselse biodiversiteit. Hij werd hier dan ook voor beloond met de allereerste Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/kvab/index_html


UNESCO MAB Young Scientists Awards: helping young people help the planet

The MAB Young Scientists Awards targets young researchers carrying out interdisciplinary research in line with UNESCO's Man and the Biosphere (MAB) Programme. Priority is given to projects carried out in biosphere reserves. All case studies must be submitted through, and have the endorsement of, the respective MAB National Committees, and/or the UNESCO National Commissions of the country concerned. The Applications for the 2014 MAB young Scientists Award (see link below), sent by mail, should reach Federal Science Policy no later than 1st October 2013.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/mab-young-scientists-awards/how-to-apply/


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management 2014

This prize is awarded every two years in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy. All case studies must be submitted through, and have the endorsement of, the respective MAB National Committees, and/or the UNESCO National Commissions of the country concerned. The application form for the Michel Batisse Award (see link below), sent by mail, should reach Federal Science Policy no later than 1st October 2013.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/michel-batisse-award/


DOCSAFE : Een universitair diploma in digitaal informatiemanagement

Bent u op zoek naar een opleiding in digitaal informatiemanagement, die zowel de organisatorische, de juridische als de technische aspecten behandelt? DocSafe is het antwoord! Het programma is het resultaat van een partnerschap tussen het Algemeen Rijksarchief, de Universiteit van Namen en de HEC-Management School of the University of Liège. Deze multidisciplinaire opleiding zal u toelaten de volledige keten van digitale informatie te beheren, vanaf het ontstaan van de informatie tot de beveiligde bewaring ervan, rekening houdend met de technologische evolutie, de wetgeving en de praktijk inzake documentbeheer.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/DOCSAFE_nl.pdf


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Ballonvaart boven Papoea-Nieuw-Guinea

Onze collega, ecoloog en entomoloog Maurice Leponce, is net terug van vier weken in Papoea-Nieuw-Guinea. Dankzij een motoraangedreven luchtballon kon hij er planten en insecten verzamelen in het doorgaans onbereikbare kronendak van het woud.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/papouasie2013


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: AperoDino 2013

Op woensdag 26 juni organiseert het Museum voor Natuurwetenschappen voor de tweede keer een AperoDino! Kom even langs na het werk om iets te drinken in de tuin van het Museum ... Dé gelegenheid om na het werk of tijdens je eerste vakantiedagen gezellig iets te komen drinken op het terras en in de tuin van het Museum. We openen voor deze aperitiefnocturne twee zalen. Je kan in de magische avondschemering een bezoekje brengen aan de dino’s in de Galerij van de Dinosauriërs of aan de olifant en de andere pronkstukken in de zaal 250 jaar Natuurwetenschappen.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/museumnews/aperodino2013/index_html


Het Muziekinstrumentenmuseum wint de Museumprijs 2013

De jury bewondert de volgehouden inspanning van dit museum om muziek en het erfgoed van de muziekinstrumenten zo dicht mogelijk bij een zo’n verscheiden mogelijk publiek te brengen. Reeds meer dan tien jaar ontvangt deze parel aan de Kunstberg in hartje Brussel zo’n 150.000 bezoekers per jaar. Die moet je verdienen!

Meer: http://museumprijs.be/museumprijs-musea/muziekinstrumentenmuseum


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Belgisch paleontoloog ontdekt meest primitieve vogel

Een nieuw ontdekt fossiel uit China, Aurornis xui, is de meest primitieve gekende vogel. Dat schrijft Belgisch paleontoloog Pascal Godefroit (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) in samenwerking met Chinese, Italiaanse en Britse collega’s vandaag in Nature (beeld). Aurornis werd gevonden in de Tiaojishan Formatie in de Noord-Oost-Chinese provincie Liaoning, en leefde zo’n 165 tot 155 miljoen jaar geleden tijdens het Jura. Via een uitzonderlijk omvangrijke fylogenetische analyse vonden zij dat Aurornis, wat staat voor ‘dageraad van de vogel’, aan de basis staat van de vogelstamboom. De studie bevestigt ook dat de typische vogelvlucht maar één keer ontstond binnen de Paraves, een groep die de gevederde dinosauriërs en de vogels omvat.

Meer: http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature12168.html


Nationaal Geografisch Instituut: Een stukje Zuidpool in kaart, made in Belgium

Op 27 mei 2013 brengt het Nationaal Geografisch Instituut een volledig nieuw product op de markt, een topografische kaart van een deel van het Zuidpoolgebied, met als centrum het Belgische poolstation “Prinses Elisabeth”. De kaart werd in avant-première voorgesteld tijdens de 36ste consultatieve vergadering van de partijen bij het Zuidpoolverdrag, die van 20 tot 29 mei in Brussel georganiseerd werd. Belgische en internationale verantwoordelijken waren vol lof over deze nieuwe publicatie. Deze nieuwe kaart vormt een uiterst belangrijk hulpmiddel bij het plannen van wetenschappelijke en logistieke missies in Antarctica, maar ook voor opsporings- en reddingswerk.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Antar_IGN_nl.pdf


European Research Network on Illicit Drugs, launched

Today ERANID, the European Research Area Network on Illicit Drugs, a project funded by the European Union, has been launched. ERANID can be considered as a first fundamental step towards long-term co-operation in the field of scientific research on illicit drugs. BELSPO, the Belgian Federal Science Policy Office, will particularly be in charge of setting the priorities for common calls, in close collaboration with the stakeholders in the field: scientists, civil society, funding agencies, administrations... The key goal is to fund topics for which scientific results will make a change for society.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/ERANID_2013_en.pdf


Grande conférence au Mundaneum à Mons le mardi 4 juin à 20 heures par le philosophe Bernard Stiegler

Une organisation du Mundaneum et de Belspo, en collaboration avec technocité: "Les chemins numériques vers la connaissance" - Bernard Stiegler. Connu pour axer sa réflexion sur les enjeux des mutations (sociales, politiques, économiques) actuelles portées par le développement des technologies et plus spécifiquement les technologies numériques, Bernard Stiegler est philosophe. Il dirige l'Institut de Recherche et d'Innovation (IRI) basé au Centre Pompidou à Paris, et préside l’association Ars Industrialis.

Meer: http://expositions.mundaneum.org/fr/conferences/grande-conference-du-philosophe-bernard-stiegler-fr


Kalender met activiteiten in België in het kader van de Internationale Dag van de Biodiversiteit (22 mei 2013)

De Verenigde Naties riepen 2013 uit als het Internationale jaar voor samenwerking inzake water. Aansluitend werd 'water en biodiversiteit' weerhouden als thema van de Internationale dag van de biodiversiteit in 2013. Een prima gelegenheid om aandacht te vragen voor het vitale belang van water en te ijveren voor de broodnodige maatregelen voor water en biodiversiteit. Om hiervoor aandacht te vragen zetten talrijke organisaties de biodiversiteit in de kijker op en rond 22 mei. Hier vind je een chronologisch overzicht van enkele geplande activiteiten in ons land:

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/kalender_biodiv_nl.pdf


UNESCO-L’ORÉAL Awards For Women in Life Sciences - 2014

The L’Oréal-UNESCO For Women in Science partnership was created to recognize and promote women in science. Its programs reward established women scientists whose outstanding achievements have contributed to the advancement of scientific knowledge and of its benefits to society and provide support to promising young women scientists with worthy viable projects. The deadline for submission is 17 May 2013.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Unesco-Oreal_FWIS2014_en.pdf


Koninklijke Sterrewacht: Asgard-III: the sky is NO limit ! Educatief wetenschapsproject voor scholen

Asgard is een educatief project dat jongeren de kans geeft om zelf ruimtevaart te beleven door ‘in de ruimte’ experimenten uit te voeren. Scholen, zowel basis als secundair, moeten een experiment (wetenschappelijk, technologisch of creatief) bedenken dat mee kan vliegen met een weerballon. Na selectie door een jury, onder voorzitterschap van onze eerste Belgische astronaut Dirk Frimout, zijn er 9 projecten uitgekozen. Deze 9 teams hebben elk een uniek experiment uitgewerkt. Op donderdag 25 april wordt de weerballon die de 9 experimenten meeneemt, gelanceerd vanop het domein van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel. In totaal zullen er die dag 70 jongeren aanwezig zijn om de lancering en de vlucht van hun experiment mee te volgen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/ASGARDIII_25042013_nl.pdf


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Kunstenfestivaldesarts 2013

In mei wordt Brussel ingenomen door het Kunstenfestivaldesarts. Dit jaar voegt scenograaf Jozef Wouters een vleugel toe aan het Museum, opgedragen aan diersoorten die recent zijn uitgestorven. Een absolute must, te ontdekken van 3 tot 25 mei! Overdag is de tijdelijke vleugel toegankelijk voor iedereen die het museum bezoekt. Na sluitingstijd ontdekt een select publiek het verhaal achter de collectie. Een gedurfd project dat het ecologievraagstuk toont zoals je het nog nooit zag.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/museumnews/kfda2013


Belgisch Instituut voor Ruimte-aëronomie: Zonne-instrument vijf jaar in de ruimte

Het ruimte-instrument SOLAR/SOLSPEC viert dit jaar zijn 5-jarig bestaan sinds zijn lancering. Dit Frans-Belgisch toestel meet de hoeveelheid zonnestraling (de zonneflux) vanuit de ruimte. Het gaat om een vernieuwde versie van een ouder instrument dat eerder al 5 maal deelnam aan ruimtemissies in de voorbije 30 jaar. Deze nieuwe versie is speciaal ontwikkeld voor langdurige ruimtemissies. SOLSPEC is geïntegreerd in het platform SOLAR dat bevestigd zit aan de buitenzijde van de Europese COLUMBUS-module van het Internationaal Ruimtestation (ISS). Het instrument voert met regelmaat zonnemetingen uit, waardoor wetenschappers een lange reeks van meetresultaten verkrijgen voor onderzoek van het klimaat en van de zonnefysica. De missie zal duren tot in 2017.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2013-04-04-iss-solar-solspec.htm


Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium: Opendeurdag rond wetenschap en kunst (21 april 2013)

Op zondag 21 april 2013 opent het KIK zijn deuren in het kader van de Erfgoeddag. Je kan de verschillende diensten op eigen tempo verkennen en krijgt er tekst en uitleg van gepassioneerde specialisten.

Meer: http://www.kikirpa.be/NL/263/1/activities/287/21%7C04%7C2013+++Opendeurdag+in+het+KIK%21.htm


Jubelparkmuseum: "Kids in America"!: Amerika van pool tot pool - 17 maart 2013

Ontdek in één dag, op één plaats een uitgestrekt en gevarieerd werelddeel: Amerika van pool tot pool. Op zondag 17 maart staat het Jubelparkmuseum helemaal in het teken van de precolumbiaanse culturen van Noord-, Midden- en Zuid-Amerika tijdens het gezinsfeest ‘Kids in America!’. Met activiteiten voor de kleinsten, workshops voor jongeren vanaf 12 jaar, rondleidingen voor families en verhalen in een tipi, een fotowedstrijd – Picture it!, een uniek concert en nog veel meer is er voor iedereen wat leuks te ontdekken. De indrukwekkende verzameling Amerika inspireert een kleurrijk en gevuld programma.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/kids-america


Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis: Colloquium "Archaeologia Mediaevalis" (21/22-03-2013)

Het colloquium "Archaeologia Mediaevalis" richt zich niet enkel tot archeologen, maar ook tot muurarcheologen, archeopedologen, paleoantropologen, specialisten in paleo-omgeving, keramiekspecialisten, enz…, kortom alle disciplines die samen leiden tot een betere kennis van ons verleden (verplichte registratie).

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/archaeologia-mediaevalis


Science on Stage Belgium: Zevende wetenschappelijk experimentenfestival "Playful Science 7"

Het doel van Science on Stage Belgium is de leerkrachten de nodige middelen te geven om interesse voor wetenschapsvakken bij leerlingen aan te wakkeren en te stimuleren. Daarvoor wil ze de leerkrachten de gelegenheid geven vernieuwende en inspirerende lesmethoden en experimenten uit te wisselen. Playful science 7, het wetenschappelijk experimentenfestival zal plaatsvinden op zaterdag 16 maart 2013, 9u tot 17u30.

Meer: http://www.scienceonstage.be/playfulscience-nl.html


Museum Night Fever: klank- en lichtspel in het Jubelparkmuseum!

Het Jubelparkmuseum maakt zich, in samenwerking met de Brusselse Museumraad, klaar voor een nieuwe editie van de Museum Night Fever, op 2 maart 2013. Op deze eerste zaterdag van maart stijgt naar jaarlijkse gewoonte de temperatuur in het museum, dat zich voor een nacht graag laat inpalmen door jonge artiesten die er aan de slag gaan. De editie van 2013 staat in het teken van het licht (programma). De studenten van L’Ecole Supérieure des Arts Saint-Luc in Brussel laten hun creativiteit los op de zalen en collecties van het museum. Elf verrassende lichtinstallaties toveren de ruimtes en kunstwerken om tot iets nieuws. Resultaat: u ziet het museum zoals u het nog nooit zag!

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/museum-night-fever-3


Museumoldmastersmuseum (Museum voor Oude kunsten): Museum Night Fever - zaterdag 2 maart 2013, van 19u tot 1u

Twintig Brusselse choregrafen brengen een hedendaags eerbetoon aan vier eeuwen schilderkunst (foto). Een ware explosie van dans, beweging en live muziek! Intussen gaat een levende sculptuur aan de slag met de poëzie van gebarentaal. Terwijl jonge theateracteurs en gidsen de meesterwerken van Rubens en Brueghel opnieuw tot leven roepen. Een avond in het teken van de verwondering!

Meer: http://www.extra-edu.be/News-72?lang=nl


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Museum Night Fever is terug in ons Museum met een modeshow en artistieke happening op zaterdag 2 maart vanaf 19u tot 1u

Het Museum voor Natuurwetenschappen neemt voor het 3de opeenvolgende jaar met trots deel aan Museum Night Fever. Dit jaar prikkelden fauna, flora en mineralen de creatieve drive van de studenten van de verschillende afdelingen Toegepaste Kunst van de Brusselse hogeschool Francisco Ferrer. Geïnspireerd door de schatten uit onze collecties hebben ze een wondermooi parcours uitgedacht doorheen de mooiste zalen van het Museum. Een onverwachte ontmoeting tussen kunst en wetenschap met een artistieke blik op de diversiteit en de evolutie van soorten.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/museumnews/mnf2013


Call for nomination: The Holberg International Memorial Prize 2014

The Board of the Ludvig Holberg Memorial Fund calls for nominations of candidates for the Holberg International Memorial Prize 2014. It is an international prize for outstanding scholarly work in the fields of the arts and humanities, social science, law and theology. The prize winner must have had a decisive influence on international research, either within these fields or through interdisciplinary work. The nomination deadline is 15 June 2013.

Meer: http://www.holbergprisen.no/en


DigitaLive: Event en IT-wedstrijd voor uw leerlingen: 25 april 2013 "app your school" !

Agoria nodigt u samen met uw leerlingen uit voor een unieke technologie ervaring op 25 april 2013. Het concept? De leerlingen zullen ontwikkelaars van mobiele applicaties kunnen ontmoeten, maar ook kennismaken met de nieuwste IT-uitvindingen in het domein van mobiliteit, ontdekken hoe ze zelf een iT-idee kunnen uitwerken, leren hoe IT in de media wordt gebruikt, enz. Neem samen met uw leerlingen deel aan 4 innovatieve workshops (uit een reeks van 10 à 15 thema’s) om revolutionaire technologieën te ontdekken en in contact te komen met de mensen die ze bedenken, ontwikkelen en er elke dag mee bezig zijn. Los van clichés en gangbare opvattingen…

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/DigitaLive_nl.pdf


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Grote verscheidenheid gevederde dinosauriërs

Op basis van een nieuw beschreven theropode dinosauriër kon Pascal Godefroit, paleontoloog bij ons Museum, afleiden dat de bevedering van de gevederde dinosauriërs van het Jura erg divers was, en dat ze verschillende ecologische niches innamen. De studie verscheen in het vooraanstaande tijdschrift Nature Communications.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/eosinopteryx


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Belgische mieren in kaart

Hoeveel mierensoorten leven er in België, denk je? We onderscheiden vaak niet meer dan de zwarte mieren die onder het tuinpad leven, en die rode exemplaren waar je liever niet op gaat zitten in het bos. Toch krioelen er wel 76 verschillende soorten mieren in ons landje! Wouter Dekoninck, entomoloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, is coördinator van een gloednieuwe tweetalige mierenatlas, waarin de verspreiding en biologie van de Belgische inheemse mieren werd samengebracht.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/antatlas


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Twee maanden naar Antarctica

Op 20 januari 2013 vertrekt het onderzoeksschip Polarstern (AWI) in de haven van Punta Arenas (Chili) op een internationale oceanografische expeditie naar Antarctica. Ook onze onderzoekers Cédric d’Udekem d’Acoz en Marie Verheye bijten zich vast in dit twee maanden durende avontuur. Via hun blog Two months in Antarctic seas, kan je het reilen en zeilen aan boord van de ijsbreker volgen, waarbij Cédric en Marie je op de hoogte houden van de resultaten van hun studie van de amfipodendiversiteit in de Antarctische wateren.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/antarctica2013


Belgische Energie- en Milieuprijs 2013

Sinds 2006 heeft men met deze prijs al meer dan 1.350 Belgen gelauwerd die, hetzij individueel hetzij met hun organisatie, meebouwen aan een duurzame toekomst op lokaal, regionaal of nationaal vlak. Schrijf U meteen in via www.eeaward.be en dien uw dossier uiterlijk 02 april 2013 in en maak kans op een van de 13 trofeeën die worden overhandigd tijdens de prestigieuze huldiging die doorgaat op 05 juni 2013 te Tour & Taxis.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Energie_Milieu_nl.pdf


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: 250 jaar Natuurwetenschappen

De geschiedenis van het museum zit vol verrassende verhalen. Ontdek hoe een 18e eeuws rariteitenkabinet veranderde in een modern onderzoekscentrum en een vernieuwend museum. In deze historische kloostervleugel naast de Galerij van de Dinosauriërs volg je een parcours langs 20 mijlpalen. Je vindt er 14 opmerkelijke specimens, die telkens een verrassend verhaal vertellen over de geschiedenis van het museum en zijn instituut.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/museum/250


Museum voor Natuurwetenschappen / ULB: Hoeveel soorten geleedpotigen telt een tropisch woud? Resultaten van de wetenschappelijke missie IBISCA–Panama 2003 – 2004

Een heel recent artikel dat verscheen in het tijdschrift Science (en ook de coverstory van de uitgave van 14 december 2012 voor zijn rekening nam), presenteert de resultaten van een studie die met een ongeëvenaarde precisie de geleedpotigendiversiteit in een woud in Panama beschrijft van de bodem tot de hogere boomkruinen. Het artikel vat de onderzoeksresultaten samen van een internationaal team dat in het kader van het IBISCA-Panama project (www.ibisca.net) via bemonstering, sortering en determinatie geleedpotigen in een woud van 6000 ha bestudeerde.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Arthropodes_nl.pdf


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management 2013

The efforts of Dr Michel Batisse to manage biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy are internationally recognized and rewarded periodically. The application form for the Michel Batisse Award (see link below), sent by mail, should reach Federal Science Policy no later than 10 January 2013.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/michel-batisse-award/


Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse maatschappij: Belgische oorlogspers binnenkort online raadpleegbaar. Resultaat van digitaliseringsproject wordt voorgesteld op 14 december 2012

Vanaf 14 december moet niemand zich nog verplaatsen om Belgische clandestiene bladen uit de beide wereldoorlogen te raadplegen. La Voix des Belges, De Werker, België Vrij en La Libre Belgique… het zijn slechts enkele van de honderden titels die voortaan consulteerbaar zullen zijn via een nieuwe website. Op 14 december wordt deze website over oorlogspers voorgesteld aan het publiek. Aan de lancering wordt meteen een interessante studiedag gekoppeld, met lezingen door zes specialisten ter zake.

Meer: http://www.cegesoma.be/cms/index_nl.php?article=2146


Totale zonsverduistering in Australië: Waarnemingen vanuit de ruimte en vanuit Australië worden gecoördineerd door Belgische wetenschappers.

Een totale zonsverduistering was zichtbaar in Australië op 14 november, 06:38 lokale tijd (13 november, 21:38 Belgische tijd). Voor wetenschappers en zonnewaarnemers is een totale zonsverduistering een unieke kans om de zonneatmosfeer of zonnecorona in al haar pracht en glorie waar te nemen. Tijdens een totale zonsverduistering blokkeert de maan het felle zonlicht en blijft enkel het zwakkere licht van de zonneatmosfeer zichtbaar. Wetenschappers willen de beelden van de zonnecorona gemaakt vanuit Australië vergelijken met beelden in het extreem ultraviolet licht die gemaakt zijn vanuit de ruimte. Hiervoor werd SWAP ingezet, een instrument van Belgische makelij aan boord van de ESA-satelliet PROBA2. Terwijl zonnewaarnemers in Australië de zonnecorona van op de grond in zichtbaar licht zagen, cirkelde PROBA2 boven hun hoofden in de ruimte en observeerde de zonnecorona en het zonneoppervlak in extreem ultraviolet licht. Een Belgische wetenschapper, Dr. Anik De Groof, reisde af naar Australië om de waarnemingen van op de aarde van dichtbij te volgen. Beelden zijn beschikbaar op de website van PROBA2 Science Center (zie Meer)

Meer: http://proba2.oma.be/news/solar_eclipse_20121113


Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium: Opendeurdag rond wetenschap en kunst

Op zondag 25 november opent het KIK zijn deuren in het kader van de Dag van de Wetenschap van de Vlaamse Gemeenschap. Je kan de verschillende diensten op eigen tempo verkennen en krijgt er tekst en uitleg van gepassioneerde specialisten. Kortom: laat je in het KIK trakteren op een fascinerende cocktail van wetenschap en kunst !

Meer: http://www.kikirpa.be/NL/263/0/activities/195/25%7C11%7C2012+Opendeurdag+in+het+KIK%21.htm


Het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) organiseert een ruimteweer-conferentie van wereldformaat van 5 tot 9 november 2012

De European Space Weather Week (ESWW) is de jaarlijkse hoogmis voor onderzoekers, gebruikers en geïnteresseerden in ruimteweer. De conferentie brengt alle partijen betrokken bij het ruimteweer in contact metalle mogelijke aspecten ervan: van puur onderzoek tot praktische toepassingen, van wetenschapper tot gebruiker. Onder het toeziend oog van de politiek, ESA, NASA en de publieke opinie, wisselen 300 deelnemers van over de hele wereld hun expertise en ideeën uit. België en Europa hechten zeer veel belang aan ruimteweer, omdat onze snel evoluerende hoogtechnologische maatschappij steeds kwetsbaarder wordt voor de effecten ervan. België is dan ook één van de belangrijkste geldschieters van het ruimteweerprogramma van ESA. Naast de eigenlijke conferentie en de specifieke werkgroepen voorziet het programma een tutorial ‘Tour of Space’, een debat over ruimteafval, een ‘keynote lecture’ door Susan Jocelyn Bell Burnell, ... Er valt dus zeer veel te beleven!

Meer: http://www.stce.be/esww9/index.php


Planetarium: Vierde editie Nacht van de Duisternis te Brussel. Op zaterdag 20 oktober vanaf 18.30 u. in het Rood Klooster. Gratis toegankelijk voor jong en oud

Het Planetarium van Brussel en zijn partners nodigen u voor het 4e jaar op rij uit voor een nieuwe editie van de Nacht van de Duisternis 2012 in het prestigieuze domein van het Rood Klooster. Een mooi en divers programma met educatieve, ludieke en feestelijke activiteiten staat u te wachten, zodat u kan genieten van een 100% ‘donkere’ avond!

Meer: http://www.planetarium.be/nl/extra/NOD_web_NL.pdf


Koninklijke Bibliotheek van België: Nocturne LIBRARIUM - 18 oktober 2012

Over enkele dagen is het alweer twee jaar geleden dat LIBRARIUM, ontdekkingsruimte over boek- en schriftculturen, zijn deuren opende in de Koninklijke Bibliotheek van België. We willen deze verjaardag niet onopgemerkt laten voorbijgaan en organiseren daarom een feestelijke avond op donderdag 18 oktober 2012.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Librarium_nl.pdf


Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie: Belgisch Operations Center (B.USOC) krijgt het ISS gedraaid

In december 2012 zal het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor de allereerste keer in zijn bestaan om puur wetenschappelijke redenen van oriëntatie veranderen. Het is het Belgische controlecentrum B.USOC dat deze primeur op zijn naam mag schrijven. B.USOC is verantwoordelijk voor het SOLAR platform, dat bevestigd zit aan de buitenkant van de Europese Columbus-module. Het SOLAR-platform huisvest drie instrumenten die de zon bestuderen. Eén van deze instrumenten, SOLSPEC, is ontwikkeld door het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), in samenwerking met het Franse LATMOS.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2012-10-09-iss-solar-busoc.htm


Publication GreenFacts: Scientific Facts on Diethylhexyl phthalate

Diethylhexyl-phthalate (DEHP) is a substance that is mainly used as an additive in plastics to make them more flexible. Its widespread use in everyday and medical products has raised some concerns about its safety. Does DEHP pose a risk to health or the environment?

Meer: http://www.greenfacts.org/en/dehp-dietylhexyl-phthalate/index.htm


50e verjaardag ESO in het Planetarium van Brussel (5,6,7 oktober)

Het Planetarium viert de 50e verjaardag van de European Southern Observatory (ESO) - opgericht in 1962 - met een ‘vijfsterren’ weekend aan activiteiten voor iedereen! Gratis toegang: - Vanaf vrijdag 5 oktober: Tentoonstelling “Awesome Universe”; - Op vrijdag 5 oktober: Livestream met de VLT sterrenwacht in Chili; - Op zaterdag 6 en zondag 7 oktober: Uitzonderlijke vertoning van de fulldome planetariumfilm “ALMA, de zoektocht naar onze kosmische oorsprong”

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/awESOme_nl.pdf


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: Internationale expeditie naar Papoea-Nieuw-Guinea

Maurice Leponce, een wetenschapper van het Museum voor Natuurwetenschappen, neemt van oktober tot december deel aan een internationale expeditie naar Papoea-Nieuw-Guinea. Hij coördineert het gedeelte op het land. In de rijkst begroeide wouden ter wereld, zoeken internationale onderzoekers en lokale parataxonomen onder meer naar tropische geleedpotigen (spinnen, mieren, bijen…), de tak die het meeste soorten en specimens van het dierenrijk telt, ongeveer 1,5 miljoen of 80% van de gekende soorten. Volgens de actuele schattingen, die deze expeditie hoopt te bevestigen, vallen er nog miljoenen te ontdekken.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/papouasie2012


Euro Space Society: 20-jarige Vlucht Dirk Frimout

Burggraaf Dirk Frimout ging twintig jaar geleden als eerste Belgische astronaut de ruimte in. Van 24 maart tot en met 2 april 1992 cirkelde hij als payload specialist aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis 143 keer om de aarde, goed voor meer dan 214 uren in de ruimte. Tijdens missie STS-45 werkte Dirk Frimout mee aan de twaalf experimenten van ATLAS-1 (Atmospheric Laboratory for Applications and Science). Deze Europees-Amerikaanse missie stond in het teken van wetenschappelijk atmosferisch onderzoek en heeft bijgedragen tot een betere kennis van onze aardse atmosfeer en ons klimaat. Van 24 tot en met 28 september 2012 nodigt hij als voorzitter van de Euro Space Society de voltallige bemanning van missie STS-45 uit om in België deel te nemen aan conferenties en debatten over ruimteonderzoek in het kader van de Space Week 2012. Dit evenement heeft plaats in verscheidene wetenschappelijke instituten en universiteiten. Het doel is jongeren te motiveren voor wetenschappelijke en technische studies.

Meer: http://www.spaceweek2012.com/


Koninklijke Sterrenwacht van België: Solar Orbiter Workshop

De 5de editie van de internationale “Solar Orbiter Workshop” vindt plaats in Brugge van 10 tot 14 september 2012. De satelliet Solar Orbiter zal doen wat geen enkele andere satelliet heeft voorgedaan: uiterst dicht langs de Zon scheren. Solar Orbiter is het resultaat van een samenwerking tussen ESA en NASA. De satelliet zal gelanceerd worden in 2017 en gedurende 7 jaar gegevens van de zon verzamelen en doorsturen naar de Aarde. De organisatie van de 5de Solar Orbiter Workshop is in handen van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE). Meer dan 160 wetenschappers uit 17 landen van over de hele wereld zullen de wetenschappelijke vragen bespreken die deze missie hoopt te beantwoorden.

Meer: http://www.astro.oma.be/common/press/pers_nl_solarorbitor_20120907.pdf


BMM-KBIN: Effecten van windmolenparken op het milieu: rapport 2012

Met de installatie van reeds 91 windmolens naderen de eerste twee windmolenparken op de Thorntonbank (C-Power project) en de Blighbank (Belwind project) afwerking. Gezien dergelijk grote constructies het marien milieu sterk kunnen beïnvloeden, houdt een verplicht opvolgingsprogramma deze effecten nauwlettend in de gaten. De bevindingen worden voorgesteld in een geïntegreerd rapport van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM, van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) in samenwerking met Onderzoeksgroep Mariene Bilogie (UGent), het INBO en het ILVO. Ze bevestigen dat windmolenparken hotspots voor mariene biodiversiteit zijn en dat ze een significante invloed hebben op zeevogels en zeezoogdieren.

Meer: http://www.mumm.ac.be/NL/News/index.php


Call for nomination: The Holberg International Memorial Prize 2013

The Ludvig Holberg Memorial Fund invites nominations for the Holberg International Memorial Prize for outstanding scholarly work in the academic fields of the arts and humanities, social science, law and theology. The prize is awarded to scholars who have made outstanding contributions to research in the arts and humanities, social science, law or theology, either within these fields or through interdisciplinary work. The prizewinner must have had a decisive influence on international research. The winner of the 2013 Holberg International Memorial Prize will be announced in March 2013. The award ceremony takes place in Bergen in June 2013.

Meer: http://holbergprisen.no/en/nomination.html


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: In september twee gratis evenementen in het Museum

- Op zaterdag 15 en zondag 16 september 2012 staan de Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in het teken van 'De kunst van het bouwen'. Ook in het Museum kan je je komen vergapen aan prachtige architectuur. In het kader van de Open Monumentendagen organiseert het Museum rondleidingen over de architecturale en technische bijzonderheden van zijn gebouwen. Bovendien is het Museum gratis open op deze zaterdag en op autoloze zondag! - Op donderdag 20 september gaat de 12e editie van de "Nocturnes van de Brusselse Musea" van start met een feestelijke openingsavond in het Museum voor Natuurwetenschappen en het Parlamentarium. - Fotowedstrijd Argus: Fotograferen is tekenen met licht

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/KBIN_092012_nl.pdf


België behaalt alweer brons op de Olympische spelen… voor Biologie!

Neem nu de Internationale Biologie Olympiade, die ging dit jaar voor de 23ste keer van 8 tot 15 juli door aan de National University of Singapore. In totaal namen 234 studenten, die zopas hun secundair onderwijs beëindigden, uit 59 verschillende landen aan dit evenement deel. Net zoals de atleten op de Olympische spelen hebben alle 234 deelnemers al verschillende selectieproeven overleefd en zijn ze laureaat van de nationale biologie olympiade van hun land. Ieder land mag de vier beste laureaten, het kruim van hun toekomstige wetenschappers, afvaardigen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/IBO2012_nl.pdf


Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen: 365 miljoen jaar oud insect ontdekt

Een team paleontologen, waaronder Sébastien Olive en Cyrille Prestianni van ons Museum, ontdekte een volledig fossiel van een insect uit het Boven-Devoon. Het insect, dat Strudiella devonica werd gedoopt, werd gevonden in een verlaten steengroeve in het Belgische dorp Strud. De groeve is een van de meest veelbelovende paleontologische sites uit het Boven-Devoon.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/Strudiella


Politique scientifique fédérale (BELSPO): Bestuursovereenkomst 2012-2015

De Bestuursovereenkomst omschrijft de respectieve verplichtingen van de bevoegde minister enerzijds en die van Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) anderzijds, en bepaalt de voorwaarden voor de verwezenlijking van de opdrachten van openbare dienst die bij of krachtens de wet aan het Federaal Wetenschapsbeleid zijn toevertrouwd.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/managAgree_nl.stm


Persbericht Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen : Walvissen uit het Waasland

In Vrasene, in het Oost-Vlaamse Waasland, hebben paleontologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de resten van twee fossiele walvissen opgegraven. De miljoenen jaren oude dieren stammen uit een periode waarin ons land nog een stukje van de bodem van de zee uitmaakte. Het onderzoek wordt geleid door walvisspecialist Olivier Lambert. Volgens onze walvisspecialist Olivier Lambert is een deel van de beenderen afkomstig van een vinvis, die zo’n 10 meter lang moet zijn geweest. Een tweede opgegraven walvisskelet behoorde tot de familie van de 'echte walvissen'. Er zijn weinig fossielen van deze laatste groep bekend, en de vondst zou dus waardevolle informatie over de evolutie van de echte walvissen kunnen opleveren.

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/sciencenews/vrasene/index_html


Koninklijke Sterrenwacht van België: Op 1 juli 2012, om 02u00m00s Belgische tijd, zullen alle klokken met één seconde vertraagd moeten worden.

De basis van de officiële tijd in de wereld is de UTC, de “Universal Time Coordinated”. Deze tijdsschaal wordt gerealiseerd door het gemiddelde van ongeveer 400 atoomklokken verspreid over gans de wereld, waarvan 5 in het tijdslaboratorium van de Koninklijke Sterrenwacht van België. UTC moet zo nu en dan met een seconde vertraagd worden om in overeenstemming te zijn met de rotatie van de Aarde wanneer die vertraagt. Dit zal gebeuren op 30 juni 2012 om 23u 59m 59s UTC.

Meer: http://www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/hotnews/leap_secNL_juni.pdf


Een archeologe van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen ontvangt een prestigieuze Amerikaanse beurs.

Canan Çakirlar, archeozoologe bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, is één van de vier onderzoekers die dit jaar de prestigieuze Mia J. Tegner Memorial Onderzoeksbeurs in ontvangst mocht nemen. Dit Amerikaanse beursproject, opgestart door de ‘Marine Conservation Institute’, ondersteunt het onderzoek naar de impact van de mens op de mariene biodiversiteit in het verleden.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/archeol_bourse_nl.pdf


Save the date! De Nacht van de Onderzoekers 2012 : 28 september 2012

Kom met zijn allen vanaf 18u. naar "Wetenschap thuis", waar wetenschappers en technici hun wetenschappelijke onderzoek, technische bijdragen en innovatieve ideeën in de kijker zetten doorheen workshops, wetenschapsshows, demonstraties, theater, film projecties, tentoonstellingsstands en wetenschapscafés! Kom ook met je school vanaf 13u! Praat met je leraar en schrijf je klas in voor een namiddagbezoek vol futuristische wetenschap en techniek en dit voor de deuren opengaan voor het grote publiek. En neem ook deel aan de tekenwedstrijd en win prachtige prijzen!

Meer: http://www.nachtvandeonderzoekers.be/2012/index_nl.stm


Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: Belgische paleontologen beschrijven nieuwe dinosauriërsoort

Beenderen die in 2001 door een Belgisch-Russisch team werden ontdekt in het Russische Amoergebied zijn afkomstig van een nieuwe dinosauriërsoort. Belgische paleontologen Pascal Godefroit (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen) en Pascaline Lauters (ULB en KBIN) beschreven de nieuwe soort als Kundurosaurus nagornyi. Het gaat om een hadrosauriër (of ‘eendenbekdinosauriër) die leefde in het Laat-Krijt (65 miljoen jaar geleden), net voor het uitsterven van de dinosauriërs.

Meer: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0036849


European Commission: On-line consultation on the future rules on the entry and residence of non-EU researchers and students

The EU recognises the mutual benefits and importance of increased mobility of talent. For instance, the EU has set up special programmes which stimulate mobility of non-EU students and researchers from outside the EU, like the Erasmus Mundus or Marie Curie programmes. EU support for mobility, scholarships and for promoting the EU as an attractive venue for education and research, will continue in future programmes. In order to support this reflection, your views, experience and concerns are vital. We would like to know about any obstacles faced by non-EU nationals concerned when trying to access the EU. You are kindly invited to propose ideas about how to remove these obstacles and further develop the EU as a place to study, carry out research, volunteer, and participate in school pupil exchanges or unpaid training. The consultation is addressed to the broadest public possible, as it is important to get the views and input from all stakeholders. Deadline to respond is 23 August.

Meer: http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=Immigration2012


Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM): Volgende week is de Belgica…Zwitsers !

Van 2 tot 7 juni 2012 zal het oceanografische onderzoeksschip Belgica een wetenschappelijke missie uitvoeren, onder leiding van de Universiteit van Fribourg (Zwitserland) en dit in samenwerking met de Universiteit van Milan (Italië) en de University College of Cork (Ierland). Zowel bij het vertrek in Cork op 2 juni, als bij de aankomst te Galway (Ierland) zal de Ambassadeur van België aan boord komen. Zijn aanwezigheid ondersteunt het belang van deze campagne. Het onderzoek zal zich richten op de heuvels opgebouwd uit koudwaterkoralen in het noordoostelijk deel van de Atlantische oceaan.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/ZwitserseBelgica_nl.pdf


Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie: Venusovergang (6 juni 2012)

Op 5 – 6 juni 2012 zullen Venus, de Aarde en de Zon perfect uitgelijnd staan. De overgang (of transit) van Venus tussen de Aarde en de Zon zal een klein deel van de zonneschijf verduisteren. Van op de Aarde zal Venus verschijnen als een kleine zwarte schijf die beweegt over de Zon. Dit verschijnsel is uiterst zeldzaam en uitzonderlijk. Niet te missen dus. Dit is de laatste kans om de transit waar te nemen voor de 22ste eeuw!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Transit_Venus_nl.pdf


Biodiversity research back on the agenda

The European Platform for Biodiversity Research Strategy and the Belgian Biodiversity Platform are pleased to announce the release of two videos that aim to put biodiversity research back on the agenda: - Biodiversity Research, a key to our future: Video featuring prominent biodiversity scientists explaining how and why biodiversity research should be back on the agenda of the Heads of States and European institutions (Script of the video). - Biodiversity Research, an answer to societal issues: Video on concrete examples of how biodiversity research can help solving societal issues such as resources management, public health, climate change, species adaptation and poverty reduction (Script of the video).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Videos_Biodiv_en.pdf


Ringvormige zonsverduistering: Niet zichtbaar in België, maar Belgische instrumenten aan boord van PROBA2 konden de zonsverduistering toch waarnemen. 20-21 mei 2012

Op maandag 21 mei, tussen 00:10 en 03:36 Belgische tijd gleed de schaduw van de Maan over de Aarde. Een waarnemer op Aarde die zich in de schaduwband bevond, kreeg gedurende een paar minuten de Zon te zien die deels bedekt is door de Maan. In sommige gebieden zag je zelfs een ringvormige eclips: de Maan bedekte niet de volledige zonneschijf zodat de zonnerand zichtbaar bleef. Wij in België konden niet van de zonsverduistering genieten omdat de schaduwband van de Maan niet over België liep. Het was bovendien op dat moment ook nacht. Maar PROBA2, een ESA micro-satelliet met Belgische instrumenten aan boord kon de zonsverduistering wel waarnemen, tot 4 maal toe!

Meer: http://proba2.oma.be/index.html/outreach/breve/zonsverduistering-20-21-mei-2012


FPB: Economische Vooruitzichten 2012-2017 : een scenario van gematigd herstel voor België tegen de achtergrond van de Europese crisis

Op maandag 14 mei 2012 presenteert het Federaal Planbureau zijn nieuwe economische middellangetermijnvooruitzichten die dit jaar betrekking hebben op de periode 2012-2017. De Economische Vooruitzichten 2012-2017 voor België situeren zich in een context van begrotingssanering en zwakke economische groei in Europa.

Meer: http://www.plan.be/press/Press_det.php?lang=nl&TM=30&IS=67&KeyPub=1123


Internationale Dag van de Biodiversiteit – 22 mei 2012: Alle hens aan dek voor het zeeleven!

Zeeën en oceanen vormen 70% van het aardoppervlak en bevatten een grote rijkdom aan habitats en levensvormen. Dat leven in onze zeeën produceert een derde van de zuurstof die we inademen, is een belangrijke voedselbron en remt klimaatwijzigingen. Nochtans staan de levende zeeschatten onder zware druk door allerlei menselijke activiteiten. Zo meldt een rapport van de Verenigde Naties dat 70% van alle visvoorraden op aarde quasi of helemaal worden overbevist. Andere problemen zijn de vervuiling, verzuring en opwarming van onze zeeën en oceanen, evenals de invoer van exoten en de fysieke ingrepen die kust en zeebodem aantasten. Om hiervoor aandacht te vragen zetten talrijke organisaties de biodiversiteit in de kijker op en rond 22 mei. Hier vind je een chronologisch overzicht van enkele geplande activiteiten in ons land.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Kal_Biodiv_2012_nl.pdf


De Federale Raad voor Wetenschapsbeleid blikt terug op een aantal aandachtspunten uit het voorbije mandaat.

Dit mandaat liep grotendeels parallel met de regeringen onder leiding van de Eerste Ministers Yves Leterme en Herman Van Rompuy. Tijdens deze legislatuur werd de bedrijfsvoorheffingsmaatregel voor kenniswerkers opgetrokken tot een budget van ca. 520 miljoen, een bedrag dat jaarlijks bovenop komt van de reguliere federale O&O-begroting van ca. 560 miljoen Euro. Bovendien werd beslist om een bedrag van 60 miljoen te investeren in de ontwikkeling van een prototype van de MYRRHA-onderzoeksreactor van het Studiecentrum voor Kernenergie. MYRRHA zal onder meer ingezet worden voor de productie van medische isotopen, de dopering van Silicium en het onderzoek naar het verkorten van de levensduur van nucleair afval. Tijdens de periode van lopende zaken werd tot slot het programma "Interuniversitaire Attractiepolen" (IUAP) tot 2015 verlengd. Het IUAP-programma is een thematisch samenwerkingsverband tussen Belgische en buitenlandse kennisinstellingen en krijgt een financiering van 156 miljoen. De totale federale O&O-inspanning overschrijdt momenteel ruimschoots een budget van één miljard Euro. Tijdens de vorige legislatuur steeg het federale O&O-budget met ongeveer een kwart!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/FedRaad_052012_nl.pdf


European Museum of the Year Award 2012 to be announced at a Ceremony in Penafiel, Portugal

As a leading stakeholder in promoting high museum standards throughout Europe, European Museum Forum (EMF) is dedicated to the encouragement of innovation and exchange of best practice amongst European museums. Operating under the auspices of the Council of Europe, EMF fosters excellence in museums through a scheme of annual awards of which the European Museum of the Year Award (EMYA) and the Council of Europe Museum Prize are the main awards. This year’s winners will be named at the EMYA 2012 Ceremony, which is to be held in Penafiel, Portugal, on 19 May 2012, as part of the 35th EMF Assembly starting its work on 16 May.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/EMF_16-19052012_en.pdf


Museum voor Natuurwetenschappen: Expeditie Antarctica 2012

Negen weken lang reisde Charlotte Havermans (28), bioloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, naar Antarctica met de Duitse ijsbreker Polarstern. Samen met 50 andere wetenschappers ging ze er op zoek naar een antwoord op enkele cruciale vragen binnen de klimaatproblematiek: kan de Zuidelijke Oceaan nog steeds grote hoeveelheden CO2 opslaan? En op welke manier is dit gekoppeld aan het leven in zee?

Meer: http://www.natuurwetenschappen.be/active/expeditions/antarctica2012


Foto(oog) voor de natuur: expo ARGUSfotowedstrijd in Museum voor Natuurwetenschappen van 8 mei tot en met 24 juni 2012

De winnaars van de ARGUSfotowedstrijd zijn bekend gemaakt op een prijsuitreiking in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Argus, het milieupunt van KBC, organiseert de ARGUSfotowedstrijd sinds 2002. In 2011 werden Argus en Museum structurele partners. Dit is niet zo verwonderlijk: we houden beiden van de natuur, we hebben er veel respect voor en we willen zoveel mogelijk mensen bewust maken van haar belang. De fotowedstrijd moet ons hierbij helpen: het is een uitstekend middel om mensen de natuur te laten observeren. Zo beseffen ze dat de natuur en de dieren onvoorstelbaar prachtig zijn.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Argus_fototent_nl.pdf


ERA-ENVHEALTH’S Final Conference: Sharing a vision for Environment and Health research in Europe

You are an active stakeholder in E&H in Europe? Join us at the ERA-ENVHEALTH final conference to share experiences and take part in high-level discussions on Environment and Health (E&H) research and policy in Europe. Banner

Meer: http://www.era-envhealth.eu/servlet/KBaseShow?sort=-1&cid=23174&m=3&catid=23185


Publication GreenFacts: Products that resemble foods and appeal to children - Potential risks of accidental ingestion

Some consumer products on the European market are packaged to imitate food or appeal to children. This is for instance the case of certain shower gels, shampoos, body lotions, soaps, liquid soaps and dish-washing liquids. It is reasonable to expect that the closer a product resembles food and the more attractive it is to children, the more likely it is to be confused with food and swallowed. Who runs the greatest risk and what properties and circumstances might increase the likelihood of serious poisoning?

Meer: http://copublications.greenfacts.org/en/accidental-poisoning/index.htm


Lancering van de website "Indicatoren van duurzame ontwikkeling"

De Task Force Duurzame Ontwikkeling van het Federaal Planbureau presenteert op deze website indicatoren over de vooruitgang van de Belgische samenleving naar een duurzame ontwikkeling.

Meer: http://www.indicators.be/nl


BIRA: 20 jaar geleden vloog Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut, aan boord van het ruimteveer STS-45 voor de ruimtemissie "Atlas1".

Op 24 maart 1992 vertrok de eerste Belgische astronaut Dirk Frimout, afkomstig van Poperinge in West-Vlaanderen, naar de ruimte, samen met zes Amerikaanse astronauten. Onder hen de commandant, die nu niemand minder is dan het huidige hoofd van de NASA, Charles Bolden. Ze namen deel aan de Space Shuttle missie "Atlas 1" met als voornaamste doel het bestuderen van de atmosfeer van de Aarde en de relatie tussen de Zon en de Aarde.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2012-03-24-frimout-atlas1.htm


Tentoonstelling: Satellieten houden de impact van de klimaatveranderingen op werelderfgoedsites nauwlettend in het oog

Na Mexico, China, Frankrijk en Zuid-Afrika wordt die tentoonstelling nu door het departement Wetenschapsbeleid (BELSPO) en de UNESCO aan het Belgische publiek aangeboden in het kader van hun bevoorrechte partnerschap op het gebied van de ruimtevaart.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Expo_Cinquantenaire_nl.pdf


KBIN: Grootste natuurgebied van Afrika opgericht in Niger

Na tien jaar inspanningen heeft de regering van Niger op 6 maart officieel het “Termit & Tin Toumma Nationaal Natuur- en Cultuurreservaat” (Termit & Tin Toumma National Nature and Culture Reserve) opgericht. De inzet van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft hierin een belangrijke rol gespeeld. Onze collega Roseline Beudels-Jamar coördineert het programma voor het behoud en herstel van de grote fauna van de Sahel en Sahara.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/KBIN_Niger_nl.pdf


SOMA: Gerechtelijke dossiers nazikopstukken in België digitaal raadpleegbaar

Eind 2005 ging het SOMA in het kader van het grote digitaliseringsproject van de federale wetenschappelijke instellingen (FWI) van start met de ontsluiting en de digitalisering van de gerechtelijke dossiers met betrekking tot de vervolging van een aantal belangrijke vertegenwoordigers van het Duitse bezettingsbestuur. Nu het project volledig afgerond is, kunnen de inventaris en de digitale beelden geraadpleegd worden in de leeszaal van het SOMA. Omwille van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer kunnen de stukken niet op het web worden gezet.

Meer: http://www.cegesoma.be/cms/index_nl.php?article=1972&pag0nbr=31&pagofs=0


Koninklijke Sterrenwacht van België: Een sterke uitbarsting op de Zon

Een sterke uitbarsting (zonnevlam) vond plaats op de Zon op 7 maart 2012. Een plasmawolk werd de ruimte ingestuurd en een protonenstorm is bezig. De gevolgen voor België blijven zeer beperkt. Updates zijn beschikbaar (in het Engels) op http://www.sidc.be

Meer: http://www.astro.oma.be/NL/hotnews/index.php


Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK): Lancering van de website 'Closer to Van Eyck'

Unieke website gefinancierd door de Getty Foundation onthult meesterwerk tot in het kleinste detail. Dankzij een pas voltooide website over het Lam Godsretabel is het thans mogelijk om in te zoomen op de complexe, adembenemende details van een van ’s werelds belangrijkste kunstwerken.

Meer: http://www.kikirpa.be/NL/32/1/news/908/Accueil.htm?%27%20title=%27Het%20Lam%20Godsretabel%20in%20100%20miljard%20pixels


De nieuwe cultuurkrant Museum Life

Vier grote cultuurtempels, onderzoekscentra en erfgoedbeheerders zullen voortaan hun informatieverstrekking bundelen in de gemeenschappelijke krant Museum Life. Drie keer per jaar zal het publiek kennis kunnen maken met de activiteiten van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de Koninklijke Bibliotheek van België en het Rijksarchief in België. Het eerste nummer verschijnt op 21 februari en covert de periode tot en met april. Daarna zullen de nummers mei tot augustus en september tot december volgen.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/1909


Nationale Plantentuin van Belgïe: Tentoonstelling "Dieren en planten uit een koud paradijs". Van 18 februari tot 22 april 2012

Wie aan Antarctica denkt, ziet een onmetelijke ijswoestijn voor zich waar in de verste verte geen leven te bespeuren valt. Maar dit beeld geldt slechts voor een deel van het witte continent, dat meer dan 450 keer groter is dan ons land. Naar één van die eilanden, Livingston, trok Dr. Bart Van de Vijver in 2009 op expeditie. Hij werkt als algoloog in de Nationale Plantentuin en onderzoekt vooral diatomeeën of ééncellige kiezelwieren. Niet ongevaarlijk maar het leverde wel prachtige beelden op, waarvan hij ons wil laten genieten tijdens deze tentoonstelling.

Meer: http://www.br.fgov.be/PUBLIC/GENERAL/GENERALNL/event3nl.php


Het Jubelparkmuseum neemt deel aan de Museum Night Fever op 3 maart !

Op zaterdag 3 maart tussen 19u en 1u trekken meer dan twintig Brusselse musea hun stoute schoenen aan voor een museumnacht om u tegen te zeggen. Ook het Jubelparkmuseum zet zijn deuren wagenwijd open, met een zinnenprikkelend programma.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/node/1880


SOMA: Conferentie: De moord op Julien Lahaut: een eerste balans van het onderzoek

Vrijdag 9 maart 2012 om 14u nodigen de Vrienden van het SOMA u uit op een conferentie waar een eerste balans zal gepresenteerd worden van het onderzoek over de moord op Julien Lahaut. Welke methodologische keuzes werden gemaakt voor een onderzoek dat zowel om een wetenschappelijke als haast politionele aanpak vraagt ? Welke nieuwe elementen hebben het archiefonderzoek inmiddels opgeleverd ?

Meer: http://www.cegesoma.be/cms/index_nl.php?article=1949&pag0nbr=32&pagofs=0


International Workshop on Water Governance: New opportunities and challenges in water governance - February 16th 2012

This seminar is a joint organization of VUB CROSSTALKS and the Royal Belgian Institute of Natural Sciences in the framework of the European Project Places. The management of water and water-related issues will become central to sustainable adaptive actions. Hence CROSSTALKS, in her own interdisciplinary and bottom up way, uses its network and open exchange platform to build bridges between the sciences and society. Through the exchange of academic and corporate research, CROSSTALKS wants to bridge the gap between the perils for our Earth and the priorities on the political agenda.

Meer: http://rd-ir.vub.ac.be/en_GB/events/show/id/2684


First "Museum Policy Talk"

First 'Museum Policy Talk', a joint organization of ICOM Belgium/Flanders and FARO, Flemish Interface for Cultural Heritage. Theme: Museums matter! Monday 19 March 2012, 2 p.m. – 5 p.m. FARO, Priemstraat 51, B-1000 Brussels, Belgium

Meer: http://www.faronet.be/kalender/museum-policy-talk-museums-matter


Seminar ‘Estimating social inequalities in Healthy Life Expectancy: Challenges and opportunities’, Brussels

On the 10th of February 2012, the Federal Public Service Social Security and the Scientific Institute of Public Health are organising a seminar on the challenges and opportunities of estimating the indicator Healthy Life Years by Socio-Economic Status (HLY by SES). The occasion for the seminar is the finalization of a research project on HLY by SES by the Scientific Institute of Public Health, financed by the Federal Administration for Science Policy and proposed by the Federal Public Service Social Security. Registration

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/SES_progr_en.pdf


REStARTS Workshop 2012 - ECOLE ROYALE MILITAIRE - 29 February 2012

Raising European Students Awareness in Aeronautical Research Through School-Labs’ is the main objective of the project REStARTS. The objective of the project is to contribute in reversing the current trend of disinterest of young people towards aeronautics. In this project,the partners of the aeronautical research and training institutes develop informative material about current research topics in aeronautics including basic aerodynamic fundamentals like ‘How does an airplane fly?’ or special challenges the aeronautical research is facing like ‘How greening air transport?’ or ‘How to ensure satisfaction, safety and security of the passengers?’

Meer: https://events.vki.ac.be/restarts2012/


Boarding now: families with children! - Feest in het Jubelparkmuseum

Op zondag 29 januari nodigt het Jubelparkmuseum uit voor een feestelijke zondag helemaal in het teken van de luchtvaart. Tal van activiteiten voor klein en groot staan op het programma. Rondleidingen voor volwassenen en gezinnen op de tentoonstelling De toekomst kwam uit de lucht - Sabena laten je het rijke verleden van de Belgische luchtvaart (her)ontdekken.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/boarding-now-families-children


Zie ook : Archief

Over deze website

Uw privacy

© 2015 POD Wetenschapsbeleid