Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Actualiteiten

Constructies in Zuid-Franse grot maken neanderthaler moderner

Mysterieuze bouwsels van afgebroken stalagmieten in een Zuid-Franse grot blijken volgens een nieuwe datering liefst 176.500 jaar oud. Daarmee zijn ze een van de oudste menselijke constructies. Ze werden gemaakt door neanderthalers en bevatten sporen van vuur. De vondst bewijst dat neanderthalers het vuur al uitstekend beheersten, zich goed konden organiseren en al goed thuis waren in de diepe ondergrond. De studie van Belgische en Franse onderzoekers staat deze week in Nature.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0525_KbinIrsnb_nl.pdf


Myria stelt uitzonderlijk boek voor met publieksdebat op 31 mei 2016 in de Senaat

Sinds 1984 is onze nationaliteit geregeld in het Wetboek van de Belgische nationaliteit. Maar in de 150 jaren die daaraan voorafgingen, was de wetgeving niet altijd even duidelijk. Nu eens veranderde ze in het belang van de bewindvoerders, dan weer kregen economische of emancipatorische motieven de bovenhand.
Op dinsdag 31 mei verschijnt ‘Belg worden’, een ambitieus boek van Myria, het Federaal Migratiecentrum, en Wolters Kluwer. Vier auteurs bundelden de krachten: Frank Caestecker (UGent) en Bernadette Renauld (UCL) behandelen het onderwerp vanuit historisch-juridisch perspectief, Thierry Eggerickx (UCL) en Nicolas Perrin (statisticus) focussen op de demografische evoluties. Het boek biedt een uniek overzicht van de geschiedenis van de nationaliteitsverwerving in België en de totstandkoming en recentste evoluties van de huidige wetgeving.
Myria nodigt u graag uit op de voorstelling van het boek in de Belgische Senaat, het uitgelezen kader om aansluitend ook een debat bij te wonen over nationaliteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0531_myria_nl.pdf


De regionale en federale ministers spreken zich uit voor de biodiversiteit

Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de ratificatie door België van het Verdrag inzake biologische diversiteit herbevestigen alle bevoegde Belgische ministers het belang van de strijd tegen het verlies van de biodiversiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0520_KbinIrsnb_nl.pdf


Verovert Iggy jouw ❤ tijdens #100masters?

Van 18 mei tot 27 augustus zetten de Brusselse musea de topstukken uit hun permanente collecties in de kijker. Ontdek in 100 dagen de 100 topstukken via www.100masters.brussels, schattenjachten, parcours, rondleidingen en tal van andere activiteiten ... En ook wij doen mee!
De 5 topstukken die de top-100 haalden, zijn de Iguanodons van Bernissart (ah, natuurlijk!), het mysterieuze maansteentje, de prachtige zeelelies van Holzmaden, de uitgestorven Tasmaanse buidelwolf en tot slot onze ‘Sea-rex’, Hainosaurus bernardi, een van de grootste tot nu gekende mosasauriërs.
Je kunt zelfs nog een zesde topstuk komen bewonderen, een 'POPstuk' zowaar: de spleettrom van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Het Afrikamuseum wordt volledig gerenoveerd en houdt in andere musea pop-uptentoonstellingen. De trom is meer dan 100 jaar oud en heeft een unieke vorm: een gestileerde antilope.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5859/


#100masters: 7 topstukken op 1 locatie, de Koninklijke Bibliotheek

Met Rops, Rembrandt, Ferraris en Mercator stelt de Koninklijke Bibliotheek van België u het beste van het beste voor in het kader van de topstukkencampagne die op woensdag 18 mei, van start gaat.
- 7 van de 100 Brusselse topstukken te zien in de Koninklijke Bibliotheek
- Librarium is 100 dagen lang 7 dagen per week open
- Een waaier aan activiteiten om de topstukken te ontdekken

Meer: https://kbr.prezly.com/100masters-7-topstukken-op-1-locatie-de-koninklijke-bibliotheek#


Topstukken moderne kunst te herontdekken

Op woensdag 18 mei opent de thematische tentoonstelling “Five Modern Masterpieces in dialogue with the collections” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). In een originele en innovatieve voorstelling wordt het verhaal verteld van vijf topstukken uit de collectie moderne en hedendaagse kunst. Salvador Dalí, Marcel Broodthaers, Francis Bacon, Paul Delvaux en Victor Servranckx gaan in dialoog met een selectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van andere kunstenaars vertegenwoordigd in de KMSKB. Om deze ervaring te verrijken, biedt een multimediale tool (“digital experience”) extra inhoud aan: video’s, digitale kunst, touchscreen, projecties in hoge resolutie,… De vijf topstukken van de moderne en hedendaagse kunst worden getoond ter gelegenheid van het project “100 Masters” (100 topstukken van Brusselse musea) van de Brusselse Museumraad, dat ook op 18 mei van start gaat. In totaal zijn er 22 werken van de KMSKB geselecteerd voor het project 100 Masters.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_KmskbMrabab_masterpieces_nl.pdf


ActInSpace Belgique: un challenge de 24h

Tu souhaites relever un nouveau défi? Tu veux faire du spatial un élément incontournable sur Terre? Tu veux t'immerger dans le monde de la création d’entreprise durant 24h?
UN DEFI POUR LES ENTREPRENEURS ET LES ETUDIANTS,
ActInSpace® est un évènement organisé par le CNES (Centre National d’Etudes Spatiales), l’ESA (Agence Spatiale Européenne), et l’ESA BIC Sud France autour des Sciences, du Spatial et du Transfert de technologie, dans tous les pays du monde.
Cet évènement rassemble, pendant 24h, partout en Europe, créateurs d’entreprise, étudiants, entrepreneurs, développeurs, usagers, créatifs.
Le prix régional pour l’équipe lauréate est un baptême «Skydive» chez Fly-in. Les gagnants de chaque région/ville Européenne se rassembleront au Toulouse Space Show en Juin 2016 pour tenter de remporter le premier prix, un vol en zéro-G.
DETAILS
ActInSpace est organisé en Wallonie par GoToro asbl et WSLlux, l’antenne de WSL en province de Luxembourg qui gère l’ESA BIC Wallonie Redu.
ActInSpace Belgique aura lieu les vendredi 20 et samedi 21 Mai 2016 à l’Euro Space Center, Transinne.
Informations sur www.facebook.com/AISLiege
Inscriptions sur www.actinspace.be
Contact: actinspace@gotoro.be


UNESCO MAB Young Scientists Awards:
helping young people help the planet

Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues.
The deadline for submission of application forms for the 2017 MAB Young Scientists Awards is 31 October 2016.
Read more...


Mercuriusovergang op maandag 9 mei 2016

Op maandag 9 mei 2016, tussen 13.12 en 20.41 uur, vindt een overgang van de planeet Mercurius over de Zon plaats, die we hier in België perfect kunnen observeren (bij heldere weersomstandigheden). Daarom organiseren wij in het Planetarium van Brussel een observatienamiddag en kan u bij ons komen kijken naar dit fenomeen via onze 2 zonnetelescopen. Wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht uit Ukkel en onze educatieve medewerkers zijn aanwezig om tekst en uitleg bij dit unieke fenomeen te geven.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0504_Planetarium_nl.pdf


Narwal in Schelde wellicht gestorven door verhongering

De narwal die op 27 april dood werd aangetroffen in de Schelde, aan de sluis van Wintam (Bornem), is wellicht gestorven door verhongering. Dat heeft de autopsie uitgewezen. Het is de allereerste keer dat dit Arctische zeezoogdier in België gerapporteerd is.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5853/


Belgisch fossiel is van vroegste Europese voorouders

Grote genetische studie legt vroegste geschiedenis Europeanen bloot
Een nieuwe genoomstudie van tientallen fossielen uit de ijstijd heeft de vroege voorouders van de huidige Europese bevolking geïdentificeerd. Een 35.000 jaar oud opperarmbeen uit de grotten van Goyet, bij Namen, behoort tot de vroegste voorouders van de Europeanen. De genetische analyses onthullen ook dat groepen uit het Nabije Oosten zich vanaf 14.000 jaar geleden onder de Europeanen hebben gemengd, en dat neanderthalergenen de voorbije millennia steeds meer uit ons DNA verdwenen.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5850/


Uitzonderlijk: narwal aangetroffen in Schelde

Gisterenavond 27 april is in de Schelde, aan de sluis van Wintam (bij Bornem), een narwal gevonden. Het is de eerste keer voor België. Het zeezoogdier met slagtand leeft normaal in het Noordpoolgebied.
In België is er nog nooit een narwal gerapporteerd, in Nederland is er één geval bekend uit 1912, in de Zuiderzee. Doorgaans blijven narwallen boven 70° noorderbreedte, in de Arctische wateren van Rusland, Groenland en Canada. De gestrande narwal is een jong mannetje van twee meter en met een slagtand van een halve meter. De slagtand van mannetjes kan tot drie meter lang worden.
Het dier werd door twee wandelaars gevonden en is waarschijnlijk een paar weken geleden gestorven. Het kadaver is in staat van ontbinding en wordt naar de Universiteit Gent overgebracht voor autopsie. Biologen van de universiteiten van Gent en Luik en onze specialist Jan Haelters zullen het dier onderzoeken. Daarna gaat het skelet naar onze collecties.
‘Het is opmerkelijk dat eergisteren ook een tuimelaar is aangespoeld in Oostende. Dat was al van 1990 geleden. Mogelijk hebben de aanhoudende noordelijke winden de zeezoogdieren naar hier geblazen’, zegt Haelters.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5847/


Programma voor ruimtevaartstages voor jonge Belgische ingenieurs en wetenschappers bij ESA gelanceerd

Belgian National Trainee Programme bij het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA)
Een passie voor ruimtevaart, een master-diploma, nieuwsgierigheid, creativiteit, team spirit en interesse om te werken in een multiculturele omgeving horen allemaal in de bagage te zitten van jonge Belgische ingenieurs en wetenschappers die willen deelnemen aan het Belgian National Trainee Programme van de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO) en ESA.
De vierde oproep voor kandidaturen voor het Belgian National Trainee Programme is zopas gelanceerd. Het programma biedt pas afgestudeerde Belgische ingenieurs en wetenschappers de kans om stage te lopen in een operationele afdeling van ESA, onder begeleiding van ervaren ESA-experts. Zo wil BELSPO jongeren warm maken voor een carrière in de ruimtevaartsector en een bijdrage leveren aan het beantwoorden van de groeiende vraag naar ingenieurs en wetenschappers in de Belgische ruimtevaartindustrie en -onderzoekscentra.
Meer informatie over de stages voor 2016 en de selectieprocedure (deadline 15/08/2016) vindt u op de website van BELSPO:

Meer: http://www.belspo.be/belspo/space/Training_ESA_nl.stm


Twee visit.brussels awards!

Op dinsdag 19 april vond op de site van Tour & Taxis de jaarlijkse prijsuitreiking van de visit.brussels awards plaats. Het Brusselse bureau voor toerisme bekroonde de toeristische initiatieven die het afgelopen jaar het meeste hebben bijgedragen aan de uitstraling van de hoofdstad. Bert Cruysmans presenteerde het event. Het Jubelparkmuseum wist maar liefst twee prijzen in de wacht te slepen!
Lascaux. De Sixtijnse kapel van de prehistorie was winnaar in de categorie ‘Most noted exhibition 2015’. Daarnaast ging de hoofdprijs in de categorie ‘New concept 2015’ naar het restauratielaboratorium van de tentoonstelling Sarcophagi. Onder de sterren van Noet.
U stemde ons naar de winst. Hartelijk dank voor uw steun!

Meer: http://visitbrussels.be/bitc/BE_nl/minisite_visitbrusselsawards.do


Leeuwenpoten en koningshoofden
tentoongesteld in de Koninklijke Bibliotheek van België

Koninklijke Munt draagt verzameling werktuigen uit muntateliers over aan Penningkabinet.
De Koninklijke Munt draagt haar imposante verzameling van meer dan 6.000 stukken over aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Een deel ervan is vanaf 22 april te zien in de algemene leeszaal van de Bibliotheek. Van munten tot ministempels. U ontdekt er de munt- en penningproductie in België, van de 17de eeuw tot nu.


Koningin Mathilde op bezoek bij Rubens en Bruegel

Vandaag, 14 april 2016, bezoekt Hare Majesteit de Koningin Mathilde de tentoonstelling “Van Floris tot Rubens. Meestertekeningen uit een Belgische privéverzameling” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Ze zal eveneens de interactieve installatie “Bruegel, Unseen Masterpieces” - ontworpen in samenwerking met het Google Cultural Institute - ontdekken.


België registreert zijn 4de satelliet OUFTI-1
(Universiteit Luik)

België heeft de nanosatelliet (cubesat) OUFTI-1 geregistreerd. De satelliet werd ontwikkeld door Universiteit Luik in samenwerking met het Europees Ruimte-Agentschap (ESA). Deze kleine demonstratiesatelliet zal een radiorelais D-STAR dragen voor radioamateurs. De missie OUFTI-1 werd ook toegelaten door de Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid in het kader van de wet van 17 september 2005. Het lanceren van OUFTI-1 is voorzien op 22 april 2016, vanaf Kourou (Franse Guyana).

Meer: http://events.ulg.ac.be/oufti-1/en/oufti-1/


De KMSKB in de top 100 kunstmusea

Met 767.355 bezoekers in 2015, bevinden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) zich in de top 100 van de meest bezochte kunstmusea ter wereld. In het net gepubliceerde rapport van The Art Newspaper zorgt dit recordaantal bezoekers ervoor dat de KMSKB wereldwijd op de 82e plaats staan. De KMSKB staan ook in de top 50 meest bezochte kunstmusea in Europa. In België blijven ze de eerste culturele instelling.


Valken voor iedereen, editie 2016

Vanaf donderdag 31 maart volgen we gedurende 7 weken het leven van twee valkenparen. De broedperiode, het uitkomen van de eieren en het uitvliegen van de valkjes zal allemaal te volgen zijn op de blog www.slechtvalken.be.
Niet te missen!
Dit jaar liggen er 5 eieren in het nest van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. Dat is uitzonderlijk, want normaal gezien legt het wijfje 3 of 4 eieren. En bovendien is ze al 14 jaar oud…. We volgen het nest al 12 jaar lang. De vrouwtjesvalk is geboren in een 80 meter hoog schoorsteennest in Duitsland, op 230 km van Brussel, en komt al 11 jaar naar de kathedraal. Het mannetje is haar trouw sinds 2011. Hij werd geboren in de kathedraal in Brussel en … vormt dus samen met zijn moeder een paar. We verwachten het uitkomen van de eitjes rond 5 april. Het nestgebeuren is dag en nacht live te volgen op de blog via HD streaming. Je kan ook meer uitleg vinden over de nestcyclus en de Brusselse en andere slechtvalken. Aan de voet van de kathedraal vind je een observatiepunt met twee ornithologen van dinsdag tot zondag, van 12u tot 18u, die uitleg geven voor jong en oud. Je kan live observeren door de telescoop.
Nieuw dit jaar: we filmen ook het nest op de toren van het gemeentehuis in Sint-Pieters-Woluwe. Volg de laatste nieuwtjes en live beelden van dit valkenpaar via streaming op dezelfde blog en laat je inspireren voor nog meer valkenverhalen.


Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling
D4D - Digital for Development

De 'Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling’ (D4D – Digital for Development) is een initiatief van het Kabinet De Croo en de Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD). Minister De Croo heeft namelijk 'Ontwikkelingssamenwerking' én 'Digitale Agenda' in zijn portefeuille. De organisatie van de Prijs wordt toevertrouwd aan het Koninklijk Museum van Midden-Afrika (KMMA).
De prijs bekroont initiatieven die digitalisering inzetten als een hefboom voor ontwikkeling en (nieuwe) technologieën op een innovatieve manier benutten in functie van de duurzame ontwikkelingsdoelen. Deelnemers kunnen hun innovatief idee of startup indienen in de categorie 'iStartUp' of hun succesverhaal laten voordragen in de categorie 'iStandOut' en meedingen naar de jury- of publieksprijs.
De uiterste inzenddatum is maandag 20 juni 2016.
De inzendingen worden beoordeeld door thematische experten en een lijst van genomineerden wordt opgesteld. De drie laureaten, verkozen door de jury, worden in het najaar van 2016 aangekondigd op de innovatiebeurs en prijsuitreiking in het KMMA waar ze de prijs zullen ontvangen uit handen van Minister Alexander De Croo.

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/nl


"Public Humanities" is the DARIAH Theme for 2016:
Consortium Calls for Applications

DARIAH-EU funds initiatives exploring the topic "Public Humanities“, which is its thematic priority for this year. The consortium invites proposals to organise events related to this topic.
"Our Public Humanities call builds on last year's call (open humanities), because it does not only promote better access to data and other digital resources but also to arts and humanities knowledge as a whole", DARIAH-EU's director Tobias Blanke describes the motivation for choosing "Public Humanities" as DARIAH Theme this year. Mike Mertens, CEO of DARIAH, says, "We think it is of great importance to engage the public, to offer opportunities for new skills and understanding based on digital arts and humanities research".
Read more...


Opening van de tentoonstelling “Andres Serrano. Uncensored Photographs”

Op vrijdag 18 maart openden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België de tentoonstelling “Andres Serrano. Uncensored Photographs”. doorheen zijn fotografie toont de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano een vaak storende realiteit. Geloof, dood, seks en geweld zijn alomtegenwoordig in deze retrospectieve – de grootste aan hem gewijde tentoonstelling ooit. Maar naast deze krachtige thema’s en de “Piss Christ” controverse voorbij, onthult de tentoonstelling Serrano als een aandachtige getuige van de wereld en de mens.

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/andres-serrano


Op het kruispunt van kunst en technologie:
een unieke kijk op de werken van Bruegel

Op 15 maart 2016 lanceren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Google Cultural Institute het project Bruegel / Unseen Masterpieces. Voor de eerste keer verenigen acht prestigieuze internationale musea zich rond de figuur van Bruegel de Oude. Dit unieke initiatief biedt iedereen de kans om zich onder te dompelen in de meesterwerken van Bruegel via een breed spectrum van virtuele en onsite ervaringen.

Meer: http://www.google.com/culturalinstitute/bruegel/


Een stukje België aan boord van de ESA-missie ExoMars

Op 14 maart 2016 vertrekt de sonde ExoMars Trace Gas Orbiter naar de rode planeet met aan boord een nieuw meetinstrument, dat het werk is van een internationaal consortium onder leiding van België. Het instrument zal de atmosfeer van Mars onderzoeken, op zoek naar aanwijzingen voor de aanwezigheid van leven.
Belgische instrumenten aan boord!
Aan boord van de sonde die een reis van 7 maanden voor de boeg heeft, bevinden zich vier wetenschappelijke instrumenten voor de studie van de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Eén van deze instrumenten is NOMAD (Nadir and Occultation for MArs Discovery). Het werd ontworpen, vervaardigd en getest door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en OIP, de voornaamste industriële partner, met de financiële steun van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). Om de samenstelling van de atmosfeer van Mars volledig in kaart te kunnen brengen zal NOMAD op zoek gaan naar gassen als methaan.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2016-03-03-mars-nomad.htm


Dit gebeurt er écht achter de deuren van onze Boekentoren

Museum Night Fever 2016 in de Koninklijke Bibliotheek: de boeken nemen het woord
- Een geluidsparcours brengt de boeken tot leven tijdens Museum Night Fever
- Ontdek de installatie van het kunstenaarscollectief Inoutput voor de 50ste verjaardag van het wettelijk depot
- Meer dan 100 fragmenten uit boeken, tientallen stemmen, te midden van miljoenen boeken
Waar vind je 'Ons kookboek', je oude wiskundeboek, alle jaargangen van Dag Allemaal en een Tibetaanse vertaling van Kuifje bij elkaar? Welke boeken bewaart de Koninklijke Bibliotheek allemaal en wat hebben ze te vertellen?
Ontdek het tijdens Museum Night Fever 2016

Meer: http://kbr.prezly.com/dit-gebeurt-er-echt-achter-de-deuren-van-onze-boekentoren#


Work/Life and Time

Het koppelen van gegevens van de AD Statistieken van de FOD Economie afkomstig uit de enquête in verband met het tijdsgebruik (Time Use Survey), de enquête over de arbeidskracht (Labour Force Survey) en werktijdtabellen (Working grids) laten toe een verfijnde - en op wereldschaal unieke - blik te werpen op de manier waarop de Belgen hun professionele met hun familiale en sociale leven combineren.
Deze BELSPO-studie (POD Wetenschapsbeleid), getiteld LFS&Time, en uitgevoerd door onderzoekers van de VUB en de UCL, wordt aan het grote publiek voorgesteld in het kader van een colloquium dat op 3 maart doorgaat aan de Université catholique de Louvain. Bovenop de resultaten van de drie case-studies die de rijkdom van de verzamelde gegevens illustreren (1. hulp van ouders bij schoolwerk, 2. verschillen man-vrouw bij het ervaren van tijdsdruk en 3. gedwongen flexibiliteit op het werk), hebben de onderzoekers een platform gecreeërd dat op eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze toegang verschaft tot de gegevens en zo studiecentra, journalisten en universitaire onderzoekers toelaat de gegevens naar eigen belangstelling te combineren.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua_agenda_nl.stm


PROBA-V community assembles in Ghent for its 2016 Symposium!

From January 26-28, 2016 ESA (European Space Agency) and BELSPO (Belgian Science Policy Office) hosted the PROBA-V Symposium 2016 in Ghent, Belgium! With support of VITO’s (Flemish Institute for technological Research) Remote Sensing Unit the 3 day international conference united PROBA-V partners, users, scientist, … from all over the world to discuss the scientific and operational exploitation of the PROBA-V mission.

Scientific community looks with confidence at PROBA-V’s future
PROBA-V, the small satellite for Global Vegetation Monitoring, is just over 2 years in operation. During the PROBA-V symposium the PROBA-V community reported on and discussed the status of the mission, the data quality, and various application developments related to vegetation, agriculture, land use, water, … The overall conclusion was that the mission is in perfect shape and the scientific community looks with confidence at PROBA-V’s future.

PROBA-V Mission Exploitation Platform released
During the symposium the PROBA-V Mission Exploitation Platform was officially released. PROBA-V MEP is an operational processing platform, complementary to the PROBA-V user segment, which facilitates the access and uptake of PROBA-V data beyond standard products.
It provides tools to visualize, analyse and process large amounts of data on-demand.
The MEP will evolve into a Virtual Research Platform allowing users to develop applications on a private cloud infrastructure at VITO with access to the complete data archive.
The PROBA-V MEP platform is accessible via http://proba-v-mep.esa.int

More information on the PROBA-V Symposium can be found at http://congrexprojects.com/2016-events/16c01 or follow us on Twitter.


Een klik voor de biodiversiteit: deelnemen is kinderspel…

Zet je in voor het leven op aarde en promoot "1001 voor biodiversiteit"
Biodiversiteit is broodnodig voor het leven op onze planeet en cruciaal voor ons overleven en welzijn. Net als het klimaat verdient ze aandacht en bescherming... van iedereen!
In 1992 lanceerde de internationale gemeenschap het Biodiversiteitsverdrag voor de bescherming van alle levende rijkdommen op aarde. Vier jaar later schaarde België zich bij de intussen 195 deelnemende landen.
Dit jaar vieren we de 20ste verjaardag van deze bekrachtiging aan de hand van meerdere acties.
En iedereen kan helpen!

Enkele muisklikken volstaan:
- volg ons op twitter (@1001biodiv) en facebook
- kom meer te weten over onze grote wedstrijd 1001 ideeën voor de biodiversiteit
- 1001 acties voor de biodiversiteit.


Strip in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

De uitgeverij Dargaud en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen originele platen tentoon van de Belgische stripauteur Ben Gijsemans. De auteur heeft het fantastisch kader van de KMSKB gekozen als actieplaats voor zijn strip « Hubert ».

Meer: http://mrbabkmskb.fb.emailing.belgium.be/c347/e1239388/h34e95/l14803/document.pdf


Exclusief: een onbekend werk van Delville teruggevonden!

Uitzonderlijk nieuws voor de Koninklijke Bibliotheek (KBR) en het Fin-de-Siècle Museum: een tot nu onbekend kunstwerk van Jean Delville werd (her)ontdekt in de collectie van het Prentenkabinet van de KBR. De Bibliotheek, bevoorrecht partner van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) stelt de zeldzame ontdekking nu tentoon in het Fin-de-Siècle Museum.

Meer: http://mrbabkmskb.fb.emailing.belgium.be/c343/e1237873/hef522/l14747/document.pdf


Europese bevolking flink dooreengeschud tijdens laatste ijstijd

De Europese bevolking veranderde drastisch aan het einde van de laatste ijstijd. Dat stelden wetenschappers vast na een DNA-studie van meer dan dertig fossielen uit zes landen. Het genetisch materiaal van Belgische fossielen bewijst bovendien dat moderne mensen rechtstreeks van Afrika naar Europa trokken en geen ommetje maakten via Azië, zoals altijd gedacht.
Een internationaal team van wetenschappers heeft het DNA geanalyseerd van 35 jager-verzamelaars van 35.000 tot 7.000 jaar oud, die in Italië, Duitsland, Frankrijk, Tsjechië, Roemenië en België leefden. Zo kregen ze meer inzicht in hoe de Europese populatie veranderde tijdens de laatste ijstijd. De onderzochte Belgische resten - van acht individuen - komen uit de grotten van Goyet bij Namen en zijn tussen 35.000 en 15.000 jaar oud. Ze behoren tot de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/5583


Facebookfans helpen wetenschappers bij studie insecten

Leden van de Facebookgroep ‘Natural Cambodia’ hebben wetenschappers geholpen bij het documenteren van zeventien soorten lantaarndragers. Dat zijn kleurrijke tropische cicaden met een opmerkelijk langgerekte ‘snuit’. Twaalf soorten werden voor het eerst in Cambodja gespot.
Onze collega Jérôme Constant heeft samen met Sophany Phauk (Koninklijke Universiteit van Phnom Penh, Cambodja) en Thierry Bourgoin (Muséum national d’Histoire naturelle, Parijs) onderzoek gedaan naar de biodiversiteit van Cambodjaanse lantaarndragers (Fulgoridae). Veel soorten van deze kleurrijke groep cicadeachtigen dragen op hun kop een lang uitsteeksel waarvan de functie tot nu toe niet bekend is. Behalve veldwerk en onderzoek van de bestaande insectencollecties, deden de entomologen in het bijzonder een beroep op burgerwetenschappers, melden ze in Belgian Journal of Entomology.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0121_KbinIrsnb_nl.pdf


Opening van de tentoonstelling “VAN FLORIS TOT RUBENS”

Op woensdag 20 januari opent de tentoonstelling “Van Floris tot Rubens. Meestertekeningen uit een Belgische privéverzameling” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Deze selectie toont zevenentachtig tekeningen van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16de en het begin van de 17de eeuw. Deze bladen uit een privéverzameling zijn nooit eerder aan het publiek voorgesteld. Ze behoren tot een van de meest boeiende en vruchtbare episodes uit de geschiedenis van de tekenkunst.

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/van-floris-tot-rubens


Hotspot insecten in Brussel

Biologen hebben in minder dan een jaar tijd 1000 insecten- en spinnensoorten geteld in de botanische tuin ‘Jean Massart’ in Brussel. ‘De tuin is een biodiversiteitshotspot’, zegt entomoloog Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0112_KbinIrsnb_nl.pdf


ERANet-LAC 2nd joint call is online

32 funding organizations from 26 member countries in the European Union (EU) and the Community of Latin-American and Caribbean States (CELAC) are participating in the 2nd ERANet-LAC multilateral call for proposals. The objective of the joint call is to develop cooperative research and innovation activities in the thematic fields of Biodiversity/Climate, Bioeconomy, Energy, Health and Information- and Communication Technologies (ICT).
The following countries are supporting the 2nd ERANet-LAC joint call: Belgium, Finland, France, Germany, Italy, Latvia, Norway, Poland, Portugal, Romania, Spain and Turkey, and in Latin-America / Caribbean: Argentina, Barbados, Bolivia, Brazil, Chile, Colombia, Dominican Republic, Ecuador, Guatemala, Mexico, Panama, Peru, Trinidad and Tobago and Uruguay.

Meer: http://eranet-lac.eu/Joint_Calls.php


300 jaar wachten op ‘Le Retour des plaisirs’

Mons 2015: wereldheruitvoering van de gelegenheidsopera van André Vaillant in Brussel
Middagconcert – 11.12.2015 – Paleis van Karel van Lotharingen
Zang (vier solisten), koor, orkest en basso continuo door de studenten van ARTS², onder leiding van Guy Van Waas
De partituur werd volledig getranscribeerd voor het concert

Meer: http://kbr.prezly.com/300-jaar-wachten-op-le-retour-des-plaisirs#


Ruimteweer - Belg valt in de prijzen

Sinds 2013 worden jaarlijks ruimteweerprijzen uitgereikt. Dit jaar viel een Belg in de prijzen: Dr. David Berghmans, wetenschapper aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, kreeg de zogenaamde Marcel Nicolet medaille opgespeld voor zijn bijdrage aan de opbouw en structurering van de ruimteweergemeenschap.
De studie van het ruimteweer is een jonge wetenschappelijke discipline met toenemend belang vanwege de impact van zonnestormen op onze hoog-technologische maatschappij.
David Berghmans stond mee aan de wieg van het ruimteweerprogramma in België en Europa. De studie van het ruimteweer kende een boost in de jaren ’90 dankzij de ESA/NASA ruimtemissie SOlar and Heliospheric Observatory (SOHO) waarin België via de EIT-telescoop een belangrijke bijdrage leverde. In het jaar 2000 richtte David Berghmans een Belgisch ruimteweercentrum op waar fundamenteel en toegepast onderzoek werden gebundeld zodat voorspellingen van het ruimteweer tot enkele dagen in de toekomst mogelijk werden gemaakt. Dit centrum is één van de hoekstenen van een wereldwijd netwerk. Het succesverhaal werd verdergezet door deelname in een groot aantal ruimteweerprojecten van de 21ste eeuw.
België heeft, mede dankzij de inspanningen van David Berghmans en zijn team, een plaats veroverd in het ruimteweerlandschap.

Meer: http://www.stce.be/press/04/welcome.html


Heropening van de grote federale musea

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_FSI_nl.pdf


Het Belgische instrument LaRa (Lander Radioscience) is geselecteerd voor het ExoMars Platform 2018

De Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft samen met het Russische Federale Ruimte-agentschap Roscosmos de instrumenten gekozen voor het ExoMars platform 2018. Dit platform behoort tot de Marsmissie die in 2019 een door ESA gebouwde verkenningswagen (rover) naar het oppervlak van Mars zal brengen. Eén van de geselecteerde instrumenten is de Belgische transponder LaRa (Lander Radioscience).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_PresReleaseLaRa_nl.pdf


Behoud niveau 4: Sluiting van de grote federale musea

Ten gevolge van een behoud van het terreurdreigingsniveau 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, beslist door het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) en de maatregelen opgelegd door de nationale Veiligheidsraad die deze maandag samenkwam, hebben de directies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Museum voor Natuurwetenschappen besloten al hun musea gesloten te houden voor het publiek.
De Musea behouden zich het recht om deze uitzonderlijke situatie van dag tot dag te evalueren en zo vlug mogelijk hun deuren opnieuw te openen voor het publiek.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1123_niveau4_sluiting federale musea_nl.pdf


12th European Space Weather Week

Hoe groot is de kans op een zonnestorm? - Kan de zon de zonnepanelen van een geostationaire satelliet beschadigen? - Kan de zon een radar blackout veroorzaken en zo de luchtvaart verstoren?
Elk jaar zakken mensen van over de hele wereld af naar België om tijdens de European Space Weather Week (ESWW) de nieuwste inzichten in ruimteweer te bespreken en gepaste antwoorden te zoeken op de uitdagingen en bedreigingen waarmee ruimteweer ons confronteert. Meer dan 400 deelnemers namen deel aan de 11de editie van de ESWW in 2014. Industrie gebaseerd op satellietnavigatie, ingenieurs, ruimteweervoorspellingscentra, ruimtevaartagentschappen, ruimtetoerisme, energiebedrijven, etc. zijn betrokken in ruimteweer. ESWW biedt het platform om ideeën en kennis uit te wisselen.
Betrouwbare ruimteweersdiensten en ruimteweerresistente software en hardware maken deel uit van een veerkrachtige oplossing. Dagelijks zenden voorspellingscentra ruimteweersrapporten uit. Het Belgische, 2 Britse en het Amerikaanse ruimteweercentrum zullen live een dagelijkse update van het ruimteweer geven tijdens de ESWW12.

Meer: http://www.stce.be/esww12/index.php


Europa lanceert een nieuw onderzoeksnetwerk voor het meten van broeikasgassen over het Europese continent

De Europese Commissie heeft vrijdag 20 november officieel het Integrated Carbon Observation System (ICOS ERIC) opgericht.
ICOS ERIC is een nieuwe pan-Europese onderzoeksinfrastructuur die lange termijn metingen van CO2 en andere broeikasgassen levert. Met de oprichting van ICOS wordt een einde gemaakt aan jarenlange versnipperde metingen over Europa.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_ICOS ERIC_nl.pdf


Belgische Staat doet afstand van nazi-roofkunst uit collectie van de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek van België geeft een tekening uit de 17de eeuw terug aan nabestaanden van slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Originele tekening: Gezicht op het Kattenberghof in Antwerpen met ruiters op de voorgrond door Gillis Neyts (ca. 1618 - 1687).
De teruggave kadert binnen internationale afspraken die zijn gesloten op de zogeheten Conferentie van Washington uit 1998.

Meer: http://kbr.prezly.com/belgische-staat-doet-afstand-van-nazi-roofkunst-uit-collectie-van-de-koninklijke-bibliotheek#


Met een kano naar Parijs ... voor het klimaat!

Bioloog Henri Robert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vaart op 19 november met een kano van Brussel naar Parijs om er deel te nemen aan de grote klimaatmars op 29 november, aan de vooravond van de klimaatconferentie COP 21.
Duizenden deelnemers zullen hun stem laten horen tijdens een klimaatmars door de straten van Parijs op 29 november, de dag voor de klimaatconferentie. Ze willen een bindend, ambitieus en evenwichtig akkoord om de stijging van de temperatuur op Aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Deelnemers aan de klimaatmars komen uit alle hoeken van de wereld, per trein, boot of bus en sommigen per fiets, al wandelend of lopend.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1116_KbinIrsnb_nl.pdf


Neem gratis deel aan het BBC-debat over Europa - 17.11.2015

Hoe moet Europa reageren op de migratiecrisis? Heeft de euro nog een toekomst? Moeten de Europeanen zelf een president voor de EU kunnen kiezen?
Nu Europa enkele van de grootste crisissen van de moderne tijd beleeft, geeft de BBC World Service u de kans om uw vragen rechtstreeks aan de machthebbers te stellen. BBC-presentator Jonathan Dimbleby nodigt u uit om deel te nemen aan het debat tijdens een speciale avond in de Koninklijke Bibliotheek van België.

Meer: http://www.kbr.be/actualites/colloque/bbc/nl.php


International Hydrology Prize - Call for nominations before 31st December

The International Hydrology Prize is awarded annually by IAHS, with UNESCO and WMO, to two people who have made an outstanding contribution to hydrological science and nominations are now open.
Nominations for the Prize are made by National Committees to IAHS, National Committees to the UNESCO-IHP or National Hydrological Advisors to the WMO, and forwarded to the Secretary General of IAHS for consideration by the Nomination Committee. The Committee consists of the President and a Vice-President of IAHS and representatives of UNESCO and WMO.
Two medals are awarded under the International Hydrology Prize: the Dooge medal and the Volker medal. Both medals are intended to distinguish outstanding achievements by hydrological scientists but with a different focus. The Dooge medal is aimed at fundamental contributions to the science of hydrology, whereas the Volker medal is aimed at outstanding applications of hydrological science for the benefit of society at large.

Meer: http://iahs.info/News.do?news_id=153#.VjsExSZwaUl


Ontdekking van zuurstofgas in een komeetatmosfeer door Rosetta

Het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature publiceert op donderdag 29 oktober een verbazingwekkende ontdekking: het ruimtetuig Rosetta van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA heeft – voor het eerst – de aanwezigheid ontdekt van zuurstofgas (O2) in de atmosfeer van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Meer nog, zuurstofgas blijkt één van de belangrijkste bestanddelen te zijn en tot 10% van de komeetatmosfeer uit te maken.
Volledig artikel: Ontdekking van zuurstofgas in een komeetatmosfeer door Rosetta.


Poëzie palmt de Koninklijke Bibliotheek in

Librarium in het teken van de poëzie, de poëziewedstrijd ‘Kom maar dichter’, de catalogus ‘Verlaine en Belgique’
De tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’, gaat van start in Bergen en de Koninklijke Bibliotheek van België grijpt deze gelegenheid aan om zich te laten inpalmen door de dichtkunst en dichters van allerlei slag.
• LIBRARIUM stelt een honderdtal poëtische documenten tentoon
• ‘Kom maar dichter’, een poëziewedstrijd per post
• 'Verlaine en Belgique’, een echt heldendicht, catalogus van de tentoonstelling ‘Verlaine, cel nr. 252’

Meer: http://kbr.prezly.com/poezie-palmt-de-koninklijke-bibliotheek-in#


Happy BEarthday STEREO!

2015 markeert de dertigste verjaardag van het Belgische onderzoeksprogramma voor aardobservatie.
Een lange geschiedenis die voor u in 5 minuten werd samengevat in de vorm van dit animatiefilmpje.

Satellietbeelden geven een andere kijk op onze planeet. Maar wat kunnen dergelijke beelden ons leren? Welke informatie zit erin verscholen? Om hierop een antwoord te vinden, lanceerde België 30 jaar geleden zijn eerste nationale onderzoeksprogramma voor aardobservatie met als naam "TELSAT". Een paar wetenschappelijke pioniers ging aan de slag met satellietbeelden en onderzocht hoe ze gebruikt konden worden voor toepassingen zoals landbouw, bosbouw en stadskartering.
Tegenwoordig is aardobservatie een onmisbare tool geworden voor een heleboel toepassingen in alle domeinen van de maatschappij. België heeft een levendige teledetectiegemeenschap ontwikkeld, met een internationaal erkende expertise op het gebied van satellietaardobservatie. TELSAT werd hernoemd naar STEREO (Support to the Exploitation and Research in Earth Observation), dat intussen in zijn derde fase is.
Belgische onderzoekers en STEREO-programmabeheerders staan samen klaar om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken.
Het STEREO-programma wordt beheerd door de directie ‘Space Research and Applications’ van het Federaal Wetenschapsbeleid. Als je meer wil weten over de STEREO-programma's, bezoek dan onze website Belgian Earth Observation Platform en/of neem eens een kijkje op onze STEREO II-eindpublicatie.

Meer: https://vimeo.com/belspo/stereo30nl


RE-ORG: een revolutie in het depot

Geen geld, geen tijd, geen personeel en toch een museumdepot opruimen?
Valt er ooit iets positiefs te melden over de museumdepots? De euvels van deze opslagplaatsen zijn al lang bekend: meestal steken ze overvol, ontbreekt de inventaris, zijn de bewaaromstandigheden verre van optimaal en – toegegeven, een weinig hoopvol perspectief – zijn er ook nauwelijks of geen middelen om hieraan te verhelpen.
De RE-ORG methodiek, ontwikkeld door het International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (kortweg ICCROM, een intergouvernementele organisatie die onder de vleugels van UNESCO opereert), is niets meer of minder dan een revolutie in het depot!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1022_KikIrpa_nl.pdf


Eerste ontdekking van een magneetveld in een delta Scuti ster

Coralie Neiner, astronome bij het Observatoire de Paris (LESIA/CNRS/UPMC/Université Paris Diderot) en Patricia Lampens, astronome bij de Koninklijke Sterrenwacht van België ontdekten de allereerste magnetische delta Scuti ster, dankzij spectropolarimetrische metingen bekomen met de telescoop CHFT op Hawaii. De delta Scuti sterren zijn trillende sterren waarvan sommige variaties vertonen die wijzen op een andere soort van trillingen. Deze ontdekking toont aan dat die variaties veroorzaakt kunnen worden door de aanwezigheid van een magnetisch veld en heeft belangrijke gevolgen voor een beter begrip van het inwendige van dergelijke sterren.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/eerste-ontdekking-van-een-magneetveld-in-een-delta-scuti-ster/


Sarcophagi
Onder de sterren van Noet

Het Jubelparkmuseum herbergt een fantastische verzameling van bijna 15.000 Egyptische oudheden (op zaal en in de reserves). Van het mastabagraf van Neferirtenef, over het verfijnde reliëf van koningin Teje tot de intrigerende mummie van het borduurstertje: het publiek krijgt er niet genoeg van. Vooral de funeraire gebruiken uit het land van de farao’s spreken tot de verbeelding. Recent kwamen bovendien buitengewoon interessante samenwerkingsprojecten tot stand met het Istituto Europeo del Restauro in Ischia (restauratie van de lijkkisten uit de 2de Cachette van Deir el-Bahari) en met het departement medische beeldvorming van de Cliniques universitaires Saint Luc (scanning van de mummies). Stof genoeg dus voor een fascinerende tentoonstelling!
Van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016 pakt het Jubelparkmuseum uit met een grote expositie over Egyptische sarcofagen. U krijgt een exclusieve inkijk in het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_KmkgMrah_sarcophagi_nl.pdf


WoW- Wonders of Wildlife

Rennen, springen, jagen... de kracht van de beweging bij dieren is indrukwekkend en tegelijkertijd lijkt het zo natuurlijk.
Dieren gaan van het ene graasland naar het andere, blijven op hun hoede, maken zich bij het minste teken van gevaar uit de voeten …
Zoals we vaak in natuurdocumentaires zien, kunnen dieren, als prooi of als roofdier, alleen of in groep, tomeloos energiek uit de hoek komen.
Het museum stelt je een andere blik op de natuur voor: ’stilgelegde’ actiebeelden in spectaculaire panorama's. Dierenlichamen in het echt en van dichtbij, gespannen door inspanning, in beweging en toch harmonisch, in evenwicht...Voor deze scènes gebruikte de taxidermist zijn intuïtie en gevoel: hij toont zich hier een waar kunstenaar. Een kudde steenbokken springt op, een wolf kijkt argwanend, een tijger raast vooruit: je staat er middenin. Deze expo zal je met verstomming slaan!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_1015_KbinIrsnb_nl.pdf


Van pen tot pers. De Emblemata Evangelica van Hans Bol
15.10.2015 > 23.01.2016

Hoe werden prenten in de 16de eeuw ontworpen, gesneden, gedrukt en verkocht? Hoe hebben kunstenaars als Hans Bol bijgedragen aan de ontwikkeling van de prentenkunst als eerste visuele massamedium? Ontdek het aan de hand van originele documenten uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek van België.
Vertrekkend vanuit de 'Emblemata Evangelica' belicht deze tentoonstelling de grafische industrie die in Antwerpen in de tweede helft van de 16de eeuw opbloeit. We leren Hans Bol kennen als een bedreven tekenaar, etser en miniaturist. Zijn werk vindt aansluiting bij dat van zijn beroemde tijdgenoot Bruegel: de prachtige landschappen die aan zijn fantasie ontspruiten, wemelen van de raak geobserveerde details.

Meer: http://www.kbr.be/actualites/expos/dossiers/hansbol/nl.html


Science4Refugees initiative under EURAXESS

On October 5 a new EURAXESS initiative was launched by Commissioner Moedas. This measure will enable a match-making process between refugees and asylum seekers with a scientific background and the scientific institutions that voluntarily declare themselves as "refugee-welcoming organisations". ‘science4refugees’ is accessible to refugees and institutions through EURAXESS - Researchers in Motion portal.

How does it work?
For scientific and academic institutions:
As such the functionalities of the EURAXESS Jobs portal remained unchanged. However, interested institutions can now flag their offers – be it positions, internships or training courses – with the ‘science4refugees’ emblem to indicate their interest in hiring also asylum seekers. It is a simple click on the jobs publication page.
In addition to this, scientific and academic institutions in favour of the initiative will be awarded the ‘science4refugees’ emblem, declaring they are open to employing refugees and asylum seekers. They only need to register on a dedicated entry on the portal; our back-office will send the emblem to them.

For refugees:
Refugees and asylum seekers can upload their CVs on a dedicated EURAXESS page and express their interest for an internship, a job or training. Registration is on a free and voluntary basis. In addition, the portal provides access to a complete range of information on working conditions in Europe for refugees and asylum seekers.
Our contractor works now on a very basic "app" to facilitate the entry to the registration page.

How can you come into play?
- Follow actively the facebook and twitter pages (science4refugees)
- Promote the initiative within your institution so that many of them sign up for the S4R flag
- Inform refugees about the opportunities and invite them to upload the CV


EU Prize for Women Innovators

The European Commission runs the third edition of the EU Prize for Women Innovators to reward three women who have achieved outstanding innovations and brought them to market. The prize aims to raise awareness of the need for more female entrepreneurs and to inspire other women to follow in their footsteps.
The first prize is worth €100 000, the second prize €50 000 and third prize €30 000. The contest is open to all women residing in the EU or associated countries who have founded or co-founded a company across all sectors and who have at some point of their careers benefitted from EU's research and innovation funding.
Be careful, the deadline for submitting an application is approaching (20 October 2015). Don't hesitate disseminate this information to potential contestants. A high-level jury will evaluate and select the three winners who will be announced in 2016.
Please read the leaflet for more information and visit our website www.ec.europa.eu/women-innovators.

Meer: http://ec.europa.eu/research/innovation-union/pdf/women-innovators/wi_prize-2016-factsheet.pdf#view=fit&pagemode=none


Wedstrijd "1001 ideeën – Red de biodiversiteit"

Onze manier van leven en consumeren heeft een enorme impact op de biodiversiteit overal ter wereld. Het Museum voor Natuurwetenschappen daagt daarom iedereen uit originele ideeën te bedenken om de biodiversiteit te beschermen. Insturen kan tot en met 10 april 2016. De beste worden gepubliceerd en er zijn leuke prijzen te winnen: een ecologische smartphone, een fiets van bamboe, een dagje op het oceanographisch onderzoeksschip RV Belgica...

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0928_KbinIrsnb_nl.pdf


Klik voor het klimaat

In de aanloop naar de klimaattop in Parijs eind 2015 lanceerden de federale en gewestelijke milieuministers op zondag 20 september 2015 de online campagne ‘Klik voor het klimaat’. Ze nodigen de burgers uit om hen digitaal te steunen op de weg naar een nieuw klimaatakkoord. U kunt uw steun uitdrukken door te klikken op www.klimaat.be. U kunt ook een gepersonaliseerde postkaart maken en die vervolgens delen op sociale media.
De ministers stellen deze eisen aan een nieuw klimaatakkoord:
- Wereldwijd: alle landen moeten het akkoord onderschrijven en inspanningen leveren.
- Ambitieus: het moet het mogelijk maken om de opwarming te beperken tot max. 2°C.
- Billijk: de verdeling van de inspanningen moet rekening houden met de context van elk land en vooral ook met de specifieke noden van de meer kwetsbare landen en bevolkingen.
- Juridisch bindend: enkel dat is de garantie dat de aangegane engagementen worden nageleefd.
Doe mee op www.klimaat.be.


De Egyptische mummies van het Jubelparkmuseum gaan onder de scanner in de Cliniques universitaires Saint-Luc

De Egyptische verzameling van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis herbergt een groot aantal mummies van mensen en dieren. Zowel de Belgische als de buitenlandse bezoekers van het Jubelparkmuseum houden gefascineerd halte bij hun vitrines. Spannend gegeven: nog tal van geheimen wachten om te worden ontsluierd!
Tijdens de jaren ’90 werd al een aantal mummies doorgelicht met röntgenstralen. Nu kan de studie nog worden verfijnd dankzij de vooruitgang in de medische beeldvorming. Naar aanleiding van een doctoraatsthesis ontstond het idee om de mummies te onderwerpen aan een nieuwe medische analyse met behulp van CT-scans.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_KmkgMrah_CTscans_nl.pdf


Nieuwe commandant op RV Belgica

Op vrijdag 11 september 2015 gaf Korvetkapitein Luc Van Tricht het bevel over het oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica, over aan Luitenant-ter-zee Bernard Tabureau. De militaire plechtigheid vond plaats in de gemeente Temse, de peterstad van RV Belgica die het schip een warm hart toedraagt.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/2904


New Call for proposals
King Baudouin Foundation (Belgium)
European Foundations Award for Responsible Research and Innovation

Have you successfully incorporated innovative methods to align your research with the needs of society? Do you contribute responsibly to the development of a smart, inclusive and sustainable society?
The European Foundations Award for Responsible Research & Innovation invites you to share your responsible research project and receive €20.000!
The award is a joint initiative of the King Baudouin Foundation (Belgium), “la Caixa” Foundation (Spain), Fondazione Cariplo (Italy), Lundbeck Foundation (Denmark), the Robert Bosch Stiftung (Germany) and the European Foundation Centre Research Forum.

Meer: http://www.efc.be/news/call-for-proposals-for-the-european-foundations-award-for-responsible-research-and-innovation/?hq_e=el&hq_m=3936409&hq_l=7&hq_v=3a9a48531c


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management

This prize is awarded each year in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.
The 2015 Michel Batisse Award for a case study concerning the management of a biosphere reserve was attributed to Bandi Namkhai, Director of the Khustain Nuruu Biosphere Reserve in Mongolia, for his study of Khustain Nuruu.
The deadline for submission of application forms for 2016 Michel Batisse Award is 30 November 2015.
Contactperson MAB focal point BEL:
Brigitte Decadt (BELSPO)

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/michel-batisse-award/


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Young Scientists Awards Scheme

Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues.
The deadline for submission of application forms for the 2016 MAB Young Scientists Awards is 31 October 2015.
Contactperson MAB focal point BEL:
Brigitte Decadt (BELSPO)

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/mab-young-scientists-awards/


Fossiele maaltijd illustreert evolutie spitssnuitdolfijnen

Olivier Lambert, Belgisch paleontoloog verbonden aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, heeft in Peru een negen miljoen jaar oud fossiel ontdekt van een spitssnuitdolfijn én zijn laatste maaltijd. De uiterst zeldzame vondst suggereert dat sommige soorten van deze familie toen dichtbij het wateroppervlak leefden en geen dieptedieren waren zoals vandaag.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0909_KbinIrsnb_nl.pdf


Opening van de tentoonstelling
“2050. Een korte geschiedenis van de toekomst”

Op vrijdag 11 september 2015 opent de tentoonstelling “2050. Een korte geschiedenis van de toekomst” in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In samenwerking met het Louvre stelt dit uitzonderlijk tentoonstellingsconcept onze toekomst in vraag, tot aan de horizon van 2050. Schilderijen, sculpturen, foto’s, video’s, installaties en digitale kunst: meer dan 70 hedendaagse kunstwerken verruimen onze blik over huidige en toekomstige maatschappelijke thema’s.

Meer: http://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/expo_2050_pb_def.pdf


METERON-rover op Aarde bestuurd door astronaut op ISS

In de vroege ochtend van 2 september vertrekt de Deense ESA-astronaut Andreas Mogensen met een Soyuz ruimtetuig richting het Internationaal Ruimtestation (ISS) voor een korte missie van 8 dagen. Eens aan boord zal hij binnen de ESA Columbus module, een reeks Europese experimenten uitvoeren om nieuwe technologieën en operationele technieken uit te testen met het oog op toekomstige ruimtemissies. België biedt operationele ondersteuning voor twee van deze experimenten.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2015-08-31-astronaut-rover.html


Poetry Under the Stars

Poëzie-performance door de dichters a.rawlings (Can en Iceland), Maja Jantar (Be), Vincent Tholomé (Be) & Philip Meersman (Be).
Ontdek de wereld van klankpoëzie en visuele poëzie in deze wereldcreatie die zich ontplooit onder de koepel van het Planetarium en interactief begeleid wordt door beelden uit ons universum zodat tijd en ruimte samenvloeien.
Naast de crème de la crème van de experimentele poëziescene uit het Belgische taalgebied ontdekt u ook een internationale artieste.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Poetry under the stars_Planetarium_nl.pdf


Rock Art colloquium

Op 17, 18 en 19 september 2015 organiseert de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen (KOAW) te Brussel, in samenwerking met de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG), de internationale wetenschappelijke conferentie “What Ever Happened to the People? Humans and Anthropomorphs in the Rock Art of Northern Africa”. Deze conferentie richt zich op afbeeldingen van menselijke en mensachtige figuren in Noord-Afrikaanse rotskunst, zonder enige chronologische beperking, van meer dan 15.000 jaar oude paleolithische afbeeldingen van ‘hoofdloze vrouwen’ tot figuren van krijgers en kameelrijders uit de meer recente historische tijd. Alle aspecten van deze menselijke afbeeldingen zullen aan bod komen: chronologie, stilistische variatie, etnografische details, enz. De bedoeling van de conferentie is de relevantie van zulke afbeeldingen voor het rotskunstonderzoek in Noord-Afrika te bespreken en te definiëren.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0901_ArsomKmkgMrah_nl.pdf


Kaftsessie in het Jubelparkmuseum!
Terug naar school met de topstukken van het Jubelparkmuseum!

Op zoek naar kaftpapier dat net iets anders is? Kom op zaterdag 5 of zondag 6 september in het Jubelparkmuseum je boeken kaften met origineel papier dat je meeneemt naar het verleden! Er is voor ieder wat wils: een uitstap naar de mummies van het Oude Egypte of een wereldtrip met o.a. een halte in Peru bij Kuifjes ‘Gebroken oor’.
Afspraak tussen 14:00 en 16:45. Uiteraard krijg je hulp bij het kaften en bovendien is het papier gratis. Meteen een leuke gelegenheid om met het gezin rond te neuzen in het gigantische Jubelparkmuseum!
Tip - Maak een selfie met je schriften bij je favoriete museumstuk, post hem op de facebookpagina van het museum en win een van de 10 tickets voor de tentoonstelling Sarcophagi dit najaar!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_08031_KmkgMrah_nl.pdf


België investeert samen met negen Europese landen €7.5 miljoen voor onderzoek naar microplastic in de oceaan

Vier onderzoeksprojecten met een focus op de impact van plastic op de oceanen worden gefinancierd door 10 lidstaten van het gezamenlijk programmeringsinitiatief voor de zee, JPI Oceans

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_JPIOceans_nl.pdf


Waarom underdogs blijven bestaan

Onopvallende mannetjes van de bultdwergspin hebben evenveel succes bij de vrouwtjes als hun pronkerige rivalen. Dat gaat in tegen Darwins principe van seksuele selectie, waarbij macho’s de muurbloempjes op den duur wegconcurreren. Een bioloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) vond een verklaring voor het succes van de underdog.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_bultdwergspin_nl.pdf


Het zonnevlekkengetal, het "langstlopende wetenschappelijk experiment" herbekeken

Vorige week, tijdens de algemene samenkomst van de Internationale Unie voor Astronomie (IAU) in Honolulu (Hawaii), werd de standaardisatie van het zonnevlekkengetal publiek gemaakt. Deze data-reeks over een tijdspanne van meer dan 3 eeuwen is een sleutel om de evolutie van de Zon in kaart te brengen en wordt gebruikt in het onderzoek naar andere sterren en de impact van onze Zon op het leven op Aarde.

Meer: http://www.stce.be/press/03/welcome.html#NL


ARTBox

Het project ARTBox, een initiatief van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in samenwerking met het Centre d’Études Supérieures de la Renaissance (CESR) van de Université François Rabelais-CNRS in Tours, koestert de ambitie om de kunstwerken die onze federale musea bewaren vanuit een andere invalshoek voor te stellen, in een ongewone ruimte en uitgaand van muzikale composities die op esthetisch vlak overeenkomsten met die kunstwerken bezitten.
ARTBox is ontstaan uit de overtuiging dat verschillende benaderingen van kunst elkaar aanvullen. Het project nodigt u uit voor een zintuiglijke beleving die u wil sensibiliseren voor kunst in een mobiel museum dat tijdelijk wordt opgesteld op publieke plaatsen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_ARTBOX_nl.pdf


Prehistorisch zoogdier uit Transsylvanië had bloedrode tanden!

Een van onze paleontologen, Thierry Smith (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)), heeft in Transsylvanië (Roemenië) een 70 miljoen jaar oud zoogdier ontdekt dat rode tanden had. Barbatodon transylvanicus is het oudste fossiele zoogdier met ijzer in het gebit. IJzer gaf de snijtanden en kiezen behalve de rode kleur wellicht ook extra stevigheid. De schedel met bijna volledige boven-, onderkaak en tanden is het meest complete zoogdierenfossiel uit het laat-krijt in Europa.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_KbinIrsnb_Transsylvani_nl.pdf


Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: "Peer review"

In 2014 was de wetenschappelijke pool van het Instituut (zonder Museum) onderwerp van een "Peer Review".
Je vindt een samenvatting van deze evaluatie in de Management Summary, en vele citaten uit het eindrapport, in het Jaarrapport 2014 van het Instituut.


Een gigantisch potlood hangt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen vanaf donderdag 9 juli een potlood van meer dan 5 meter voor, zwevend in de inkomhal. De installatie, ontworpen door een jonge Belgische kunstenaar – Nicolas de Meeûs – illustreert hoe een artistieke creatie nauw verbonden is met haar context en de actualiteit. Het Potlood werd in 2009 begonnen en afgewerkt in januari 2015 en, mede door de Charlie Hebdo feiten, heeft het project een heel andere betekenis gekregen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0807_MrbabKmskb_nl.pdf


Het Paviljoen der Menselijke Driften zoals niemand het ooit zag!

Het opnieuw hagelwitte reliëf van De menselijke driften oogt zonder vervuiling en donkere voegen zo mogelijk nog monumentaler, als het ware één blok vers bekapt Carrara-marmer van 6m30 op 11m15. De bezoekers kunnen zich tijdens de periode van het zomeruur op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag laten beroeren door gebeeldhouwde menselijke passies als een bacchanaal, het moederschap, strijdende naakte mannen, de dood…

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0707KMKGMRAH_nl.pdf


150.840 bezoekers voor de Chagall tentoonstelling!

De voorbije Chagall retrospectieve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heeft een totaal van 150.840 bezoekers mogen ontvangen over een periode van slechts 4 maanden. Dit record kondigt voor de Musea een uitzonderlijk jaar aan.
> Lees het persbericht
> Ontdek alle cijfers van de tentoonstelling
> Wat zei het publiek? Herlees hier de beste tweets
> Wat verheugde het publiek? Bekijk hier de foto's uit Instagram


Zonnekijkdag
op zondag 5 juli van 10u. tot 17u. in het Planetarium van Brussel

Op zondag 5 juli wordt er in heel Vlaanderen de Zonnekijkdag georganiseerd.
Op meer dan 20 kijkposten kan je terecht om naar de Zon te kijken. Ook in het Planetarium van Brussel, met speciale filters en bijzondere telescopen kan je bij ons de Zon ontdekken op een veilige manier. Bekijk het zonneoppervlak en alle details van dichtbij en ontdek zelf hoe actief de Zon wel is!
Meer informatie en het volledige programma vind je terug op onze website: www.planetarium.be

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Zonnekijkdag%20Planetarium_nl.pdf


Staatssecretaris Sleurs voorziet extra budget voor RV Belgica

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs zorgt voor een extra onderhoudsbudget voor ons oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica. Ze voorziet € 1.019.000 bovenop de reeds verkregen recurrente jaarlijkse verhoging (€ 550.000) van het werkingsbudget RV Belgica. Het belang van ons onderzoeksschip wordt hiermee duidelijk aangetoond!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/2823


Belgium puts spotlight on remote sensing in support of agriculture at the Milan world expo

On June 11th 2015, during a workshop in the Belgian Pavilion entitled Space4Food, the contribution of remote sensing to food security and sustainable agriculture took centre stage.
The workshop was jointly organised by BELSPO, EWI and WBI
For more information:
- Communication
- Programme
- Presentations


Sarcofagen: Onder de sterren van Noet
Het Jubelparkmuseum maakt zijn grote najaarstentoonstelling bekend

Van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016 pakt het Jubelparkmuseum uit met een grote tentoonstelling over Egyptische sarcofagen. U krijgt een exclusieve inkijk in het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/sarcofagen


The MELiSSA PhD program (POMP) is officially open.

The MELiSSA Foundation has the pleasure to announce that the MELiSSA PhD program (POMP) is officially open. The POMP program is financed by the European Space Agency and is organized to (co-)finance a number of PhD students with the objective to carry out research in the MELiSSA technology domain. Our webpage is designed as a platform for students to prepare their applications and can be found here: www.melissafoundation.org.


Zomer in het Museum voor Natuurwetenschappen!

"Vet cool". Weer of geen weer.
Altijd welkom deze zomer in het Museum voor Natuurwetenschappen!

Wat voor weer het ook is, een bezoek aan onze zalen is altijd een spannend avontuur vol ontdekkingen. Kom onze nieuwe Galerij van de Mens bezoeken, en neem een selfie met één van je voorlopers! Misschien maakte je nog geen kennis met de mosasauriërs, reusachtige zeereptielen uit het tijdperk van de dinosauriërs. Ook de bultrugwalvis in de inkomhall, de mammoet of de Tyrannosaurus rex, dieren uit de vaste collectie, zijn nog steeds van de partij, en zullen je blijven verbazen.
Op zoek naar iets actiefs? Schrijf je dan in voor een zomerstage, of leef je uit in het paleoLAB.
Of kom je hersenen nog even breken op onze tentoonstelling Hersenkronkels (nog tot eind augustus).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_summerNaturalSciences_nl.pdf


Elke Sleurs en Marie-Christine Marghem zetten zich in voor de bijen

Op 3 juni 2015 hebben Elke Sleurs, Staatssecretaris voor wetenschapsbeleid, en Marie-Christine Marghem, Minister belast met leefmilieu, het BZZZZZ-bijenparcours van het Museum voor Natuurwetenschappen ingehuldigd, in aanwezigheid van leerlingen uit het basisonderwijs.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Belbees_nl.pdf


De Chagall tentoonstelling verwelkomt 100.000ste bezoeker!

De Chagall tentoonstelling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomde zonet haar honderdduizendste bezoeker. De Marc Chagall retrospectieve die op 28 februari 2015 opende, kent groeiend succes. Om de wens van het publiek in te willigen, organiseren de Musea eind juni extra nocturnes.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_mrbabkmskb_chagall100_000_nl.pdf


Week van het Insect met Midas Dekkers

Het Museum voor Natuurwetenschappen trapt op zaterdag 30 mei 2015 de allereerste Week van het Insect af. Bioloog en schrijver Midas Dekkers komt spreken over het belang van insecten, je kunt geroosterde insecten proeven, een insectenquiz spelen, een bijenparcours afleggen in het Museum, … Tv-presentator Lieven Scheire is peter van het project. Week van het Insect, met 40 activiteiten overal in Vlaanderen en Brussel, sluit af op 7 juni in het insectenmuseum Entomopolis in Zutendaal.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_WeekVanHetInsect_nl.pdf


DOCSAFE: Een universitair diploma in digitaal informatiemanagement

Bent u op zoek naar een opleiding in digitaal informatiemanagement, die zowel de organisatorische, de juridische als de technische aspecten behandelt? DocSafe is het antwoord! Het programma is het resultaat van een partnerschap tussen het Algemeen Rijksarchief, de Universiteit van Namen en de HEC-Management School of the University of Liège. Deze multidisciplinaire opleiding zal u toelaten de volledige keten van digitale informatie te beheren, vanaf het ontstaan van de informatie tot de beveiligde bewaring ervan, rekening houdend met de technologische evolutie, de wetgeving en de praktijk inzake documentbeheer.
DocSafe richt zich zowel tot pas afgestudeerden als tot professionals uit de private en de openbare sector. U bent informatiebeheerder, kennismanager, kwaliteitsbeheerder, records manager, archivaris, bibliothecaris, IT-manager, jurist of executive...? DocSafe beantwoordt aan uw verwachtingen!
Voor meer informatie over het programma en de inschrijvingsmodaliteiten, consulteer de website www.docsafe.info.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015Brochure_DocSafe.pdf


Wereld Oceaan Dag op 7 juni 2015
in het Museum voor Natuurwetenschappen

Vier met de hele familie Wereld Oceaan Dag in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel op zondag 7 juni 2015, van 10.00 tot 18.00 uur.
Gratis inkom!
Duik ter gelegenheid van de Wereld Oceaan Dag kopje onder in ons Museum, en beleef een dag vol workshops, lezingen, films, science cafés en zoveel meer.
Ontdek het 'blauw' van onze blauwe planeet!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_CPOceans_nl.pdf


Wandtapijten uit de tijd van Keizer Karel
vri 22-05-2015 - zon 30-08-2015

Het Jubelparkmuseum organiseert van 22 mei tot 30 augustus 2015 een kleine, maar bijzondere tentoonstelling rond de reeks O.L. Vrouw van de Zavel en andere Brusselse wandtapijten uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_kmkgmrah_press_nl.pdf


Opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik
tijdens het Pinksterweekend

Het Rijksarchief te Luik houdt in het Pinksterweekend van zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 mei opendeurdagen van 13u tot 18u. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen! Staan op het programma: initiaties in de heraldiek en de genealogie, een lezing over de Eerste Wereldoorlog, rondleidingen,...

Meer: http://arch.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&e=opendeurdagen-in-het-rijksarchief-te-luik


Internationale Dag van de Biodiversiteit – 22 mei 2015
Biodiversiteit voor een duurzame toekomst

De term biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid van het leven op aarde: planten, dieren, zwammen en micro-organismen, hun genetische rijkdom en hun samenlevingsvormen. Talrijke voorbeelden bewijzen dat biodiversiteit essentieel is voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn.
Het duurzaam omspringen met elementen van biodiversiteit, zoals het hout uit de bossen en de vispopulaties in zee, is dus een must voor het overleven en welzijn van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Talrijke organisaties zetten biodiversiteit in de kijker rond 22 mei, internationale dag van de biodiversiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20150522BiodiversitydayAgenda_nl.pdf


JPI Oceans publishes its first Strategic Research and Innovation Agenda

The first copies of the Strategic Research and Innovation Agenda were handed over to Norwegian State Secretary Dilek Ayhan, Belgian State Secretary Bart Tommelein and, Director General of DG Research and Innovation, European Commission Robert-Jan Smits.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015 JPI Oceans.pdf


Vaste tentoonstelling "Galerij van de Mens – Onze evolutie, ons lichaam" | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Van Sahelanthropus tot Homo sapiens en van embryo tot volwassene: verken de evolutie van de mens en zijn lichaam in een gloednieuwe galerij van het Museum voor Natuurwetenschappen.
Fossielen en 3D-reconstructies leiden je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Ontdek vervolgens op een interactieve manier de aanpassingen die ons onderscheiden van onze voorlopers (een groter brein, kleinere tanden...). Buig je dan over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam, onze complexe machine. Kom te weten hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/771/2762/377


Opgravingsteam van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis ontdekt in Egypte een uniek beeld van farao Sahoere

Elkab - tussen Luxor en Aswan - is al 75 jaar lang het werkterrein van de KMKG. Van oudsher is de site bekend om zijn fraaie grafkapellen uit het Nieuwe Rijk, maar de Belgische wetenschappers spitten verder, helemaal tot het Oude Rijk en zelfs nog verder terug in de tijd. Dr. Dirk Huyge van de KMKG leidt sinds verscheidene jaren de opgravingscampagnes.
In maart 2015 deden de Belgische archeologen een spectaculaire vondst op de site. Tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk ontdekten zij een fragment van een zittend koningsbeeld (basis en onderbenen – 21,7 cm hoog, origineel geschat op 70 cm). Aan de hand van de bewaarde inscripties konden zowel prof. John Coleman Darnell (Yale University, New Haven) als dr. Luc Delvaux (KMKG, Brussel) bevestigen dat de koning op de troon farao Sahoere uit de 5de dynastie (ca. 2458-2446 v.Chr.) voorstelt. Hoe het beeld op die plaats in Elkab terecht kwam, is onduidelijk, maar de aanwezigheid van Sahoere in Elkab is op zich niet onlogisch. Hij zond immers expedities naar de oostelijke woestijn en naar het diepe zuiden, zoals Beneden-Nubië en het mythische land Poent. De farao is vooral bekend om zijn piramide, en zijn doden- en valleitempel in de koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara).

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/persbericht_sahoere.pdf


Intergovernmental Panel on Climate change: Nominations

Nominations for the position of the IPCC Chair, as well as members of the IPCC Bureau and any Task Force Bureau (TFB). A new Bureau of the IPCC and the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories is to be elected at the 42nd Session of the Panel. The 42nd Session is scheduled to take place in Dubrovnik, Croatia from 5 to 8 October 2015. Your application should be submitted to a member of the IPCC.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/IPCC_Nominations2015_en.pdf


UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation 2015

The purpose of the UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environment Preservation , is to afford recognition to outstanding contributions by individuals, groups of individuals, institutes or organizations in the management or preservation of the environment, consistent with the policies, aims and objectives of UNESCO, and in relation to the Organization’s programmes in this field. Deadline for submitting nominations for the 2015 Prize is 15 June 2015.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/sultan-qaboos/about-sultan-qaboos/


10de editie van Belgische Energie- en Milieuprijs

Sinds 2006 heeft deze wedstrijd hulde gebracht aan meer dan 1.800 Belgen die alleen of via hun organisaties op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Iedereen kan zich inschrijven: burgers, ondernemingen, steden/gemeenten, instellingen, scholen, jeugdcentrum… Schrijf U meteen in via www.eeaward.be, dien uw dossier uiterlijk 01 april 2015 in en maak kans op een van de 8 trofeeën die worden overhandigd tijdens de prestigieuze huldiging die plaatsvindt in Brussel op 03 juni 2015. Neem deel en we bieden u de kans om te handelen voor een duurzame toekomst !

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Energie_Environ_2015_nl.pdf


Facebookfans helpen wetenschappers bij studie insecten

Leden van de Facebookgroep ‘Natural Cambodia’ hebben wetenschappers geholpen bij het documenteren van zeventien soorten lantaarndragers. Dat zijn kleurrijke tropische cicaden met een opmerkelijk langgerekte ‘snuit’. Twaalf soorten werden voor het eerst in Cambodja gespot.
Onze collega Jérôme Constant heeft samen met Sophany Phauk (Koninklijke Universiteit van Phnom Penh, Cambodja) en Thierry Bourgoin (Muséum Nationale d’Histoire Naturelle, Parijs) een onderzoek gevoerd naar de biodiversiteit van Cambodjaanse lantaarndragers (Fulgoridae). Veel soorten van deze kleurrijke lantaarndragers hebben op hun kop een lang en hol uitsteeksel, waarmee ze sap uit boomschors zuigen. Behalve veldwerk en onderzoek van de bestaande insectencollecties, deden de entomologen in het bijzonder een beroep op burgerwetenschappers melden ze in Belgian Journal of Entomology.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2016_0121_KbinIrsnb_nl.pdf


Opdracht 'Belgische' ruimtecargo Georges Lemaître weldra afgelopen

De opdracht van het vijfde en laatste vrachtruimteschip van ESA voor het internationaal ruimtestation ISS zit er volgende maand op. Dan zal de naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître genoemde ruimtecargo in de atmosfeer van de aarde duiken en verbranden, maar niet zonder eerst belangrijke metingen te verrichten.


UNESCO - Man and the Biosphere Programme (MAB): Michel Batisse Award for Biosphere Reserve Management

This prize is awarded each year in memory of Dr Michel Batisse for excellence in the management of the biosphere reserves in line with the recommendations of the Seville Strategy.
The 2015 Michel Batisse Award for a case study concerning the management of a biosphere reserve was attributed to Bandi Namkhai, Director of the Khustain Nuruu Biosphere Reserve in Mongolia, for his study of Khustain Nuruu.
The deadline for submission of application forms for 2016 Michel Batisse Award is 30 November 2015.
Contactperson MAB focal point BEL:
Brigitte Decadt (BELSPO)

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/michel-batisse-award/


Zie ook : Archief

Over deze website

Uw privacy

© 2016 POD Wetenschapsbeleid