Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Actualiteiten

Waarom underdogs blijven bestaan

Onopvallende mannetjes van de bultdwergspin hebben evenveel succes bij de vrouwtjes als hun pronkerige rivalen. Dat gaat in tegen Darwins principe van seksuele selectie, waarbij macho’s de muurbloempjes op den duur wegconcurreren. Een bioloog van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) vond een verklaring voor het succes van de underdog.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_bultdwergspin_nl.pdf


Het zonnevlekkengetal, het "langstlopende wetenschappelijk experiment" herbekeken

Vorige week, tijdens de algemene samenkomst van de Internationale Unie voor Astronomie (IAU) in Honolulu (Hawaii), werd de standaardisatie van het zonnevlekkengetal publiek gemaakt. Deze data-reeks over een tijdspanne van meer dan 3 eeuwen is een sleutel om de evolutie van de Zon in kaart te brengen en wordt gebruikt in het onderzoek naar andere sterren en de impact van onze Zon op het leven op Aarde.

Meer: http://www.stce.be/press/03/welcome.html#NL


ARTBox

Het project ARTBox, een initiatief van het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in samenwerking met het Centre d’Études Supérieures de la Renaissance (CESR) van de Université François Rabelais-CNRS in Tours, koestert de ambitie om de kunstwerken die onze federale musea bewaren vanuit een andere invalshoek voor te stellen, in een ongewone ruimte en uitgaand van muzikale composities die op esthetisch vlak overeenkomsten met die kunstwerken bezitten.
ARTBox is ontstaan uit de overtuiging dat verschillende benaderingen van kunst elkaar aanvullen. Het project nodigt u uit voor een zintuiglijke beleving die u wil sensibiliseren voor kunst in een mobiel museum dat tijdelijk wordt opgesteld op publieke plaatsen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_ARTBOX_nl.pdf


Prehistorisch zoogdier uit Transsylvanië had bloedrode tanden!

Een van onze paleontologen, Thierry Smith (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)), heeft in Transsylvanië (Roemenië) een 70 miljoen jaar oud zoogdier ontdekt dat rode tanden had. Barbatodon transylvanicus is het oudste fossiele zoogdier met ijzer in het gebit. IJzer gaf de snijtanden en kiezen behalve de rode kleur wellicht ook extra stevigheid. De schedel met bijna volledige boven-, onderkaak en tanden is het meest complete zoogdierenfossiel uit het laat-krijt in Europa.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_KbinIrsnb_Transsylvani_nl.pdf


Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen: "Peer review"

In 2014 was de wetenschappelijke pool van het Instituut (zonder Museum) onderwerp van een "Peer Review".
Je vindt een samenvatting van deze evaluatie in de Management Summary, en vele citaten uit het eindrapport, in het Jaarrapport 2014 van het Instituut.


Een gigantisch potlood hangt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België stellen vanaf donderdag 9 juli een potlood van meer dan 5 meter voor, zwevend in de inkomhal. De installatie, ontworpen door een jonge Belgische kunstenaar – Nicolas de Meeûs – illustreert hoe een artistieke creatie nauw verbonden is met haar context en de actualiteit. Het Potlood werd in 2009 begonnen en afgewerkt in januari 2015 en, mede door de Charlie Hebdo feiten, heeft het project een heel andere betekenis gekregen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0807_MrbabKmskb_nl.pdf


Het Paviljoen der Menselijke Driften zoals niemand het ooit zag!

Het opnieuw hagelwitte reliëf van De menselijke driften oogt zonder vervuiling en donkere voegen zo mogelijk nog monumentaler, als het ware één blok vers bekapt Carrara-marmer van 6m30 op 11m15. De bezoekers kunnen zich tijdens de periode van het zomeruur op woensdag-, zaterdag- en zondagnamiddag laten beroeren door gebeeldhouwde menselijke passies als een bacchanaal, het moederschap, strijdende naakte mannen, de dood…

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_0707KMKGMRAH_nl.pdf


150.840 bezoekers voor de Chagall tentoonstelling!

De voorbije Chagall retrospectieve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heeft een totaal van 150.840 bezoekers mogen ontvangen over een periode van slechts 4 maanden. Dit record kondigt voor de Musea een uitzonderlijk jaar aan.
> Lees het persbericht
> Ontdek alle cijfers van de tentoonstelling
> Wat zei het publiek? Herlees hier de beste tweets
> Wat verheugde het publiek? Bekijk hier de foto's uit Instagram


Zonnekijkdag
op zondag 5 juli van 10u. tot 17u. in het Planetarium van Brussel

Op zondag 5 juli wordt er in heel Vlaanderen de Zonnekijkdag georganiseerd.
Op meer dan 20 kijkposten kan je terecht om naar de Zon te kijken. Ook in het Planetarium van Brussel, met speciale filters en bijzondere telescopen kan je bij ons de Zon ontdekken op een veilige manier. Bekijk het zonneoppervlak en alle details van dichtbij en ontdek zelf hoe actief de Zon wel is!
Meer informatie en het volledige programma vind je terug op onze website: www.planetarium.be

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Zonnekijkdag%20Planetarium_nl.pdf


Staatssecretaris Sleurs voorziet extra budget voor RV Belgica

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs zorgt voor een extra onderhoudsbudget voor ons oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica. Ze voorziet € 1.019.000 bovenop de reeds verkregen recurrente jaarlijkse verhoging (€ 550.000) van het werkingsbudget RV Belgica. Het belang van ons onderzoeksschip wordt hiermee duidelijk aangetoond!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/2823


Belgium puts spotlight on remote sensing in support of agriculture at the Milan world expo

On June 11th 2015, during a workshop in the Belgian Pavilion entitled Space4Food, the contribution of remote sensing to food security and sustainable agriculture took centre stage.
The workshop was jointly organised by BELSPO, EWI and WBI
For more information:
- Communication
- Programme
- Presentations


Sarcofagen: Onder de sterren van Noet
Het Jubelparkmuseum maakt zijn grote najaarstentoonstelling bekend

Van 15 oktober 2015 tot 20 april 2016 pakt het Jubelparkmuseum uit met een grote tentoonstelling over Egyptische sarcofagen. U krijgt een exclusieve inkijk in het restauratieproces en een beeld van de evolutie van de funeraire rituelen in het Oude Egypte.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/sarcofagen


The MELiSSA PhD program (POMP) is officially open.

The MELiSSA Foundation has the pleasure to announce that the MELiSSA PhD program (POMP) is officially open. The POMP program is financed by the European Space Agency and is organized to (co-)finance a number of PhD students with the objective to carry out research in the MELiSSA technology domain. Our webpage is designed as a platform for students to prepare their applications and can be found here: www.melissafoundation.org.


Zomer in het Museum voor Natuurwetenschappen!

"Vet cool". Weer of geen weer.
Altijd welkom deze zomer in het Museum voor Natuurwetenschappen!

Wat voor weer het ook is, een bezoek aan onze zalen is altijd een spannend avontuur vol ontdekkingen. Kom onze nieuwe Galerij van de Mens bezoeken, en neem een selfie met één van je voorlopers! Misschien maakte je nog geen kennis met de mosasauriërs, reusachtige zeereptielen uit het tijdperk van de dinosauriërs. Ook de bultrugwalvis in de inkomhall, de mammoet of de Tyrannosaurus rex, dieren uit de vaste collectie, zijn nog steeds van de partij, en zullen je blijven verbazen.
Op zoek naar iets actiefs? Schrijf je dan in voor een zomerstage, of leef je uit in het paleoLAB.
Of kom je hersenen nog even breken op onze tentoonstelling Hersenkronkels (nog tot eind augustus).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_summerNaturalSciences_nl.pdf


Elke Sleurs en Marie-Christine Marghem zetten zich in voor de bijen

Op 3 juni 2015 hebben Elke Sleurs, Staatssecretaris voor wetenschapsbeleid, en Marie-Christine Marghem, Minister belast met leefmilieu, het BZZZZZ-bijenparcours van het Museum voor Natuurwetenschappen ingehuldigd, in aanwezigheid van leerlingen uit het basisonderwijs.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_Belbees_nl.pdf


De Chagall tentoonstelling verwelkomt 100.000ste bezoeker!

De Chagall tentoonstelling van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België verwelkomde zonet haar honderdduizendste bezoeker. De Marc Chagall retrospectieve die op 28 februari 2015 opende, kent groeiend succes. Om de wens van het publiek in te willigen, organiseren de Musea eind juni extra nocturnes.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_mrbabkmskb_chagall100_000_nl.pdf


Week van het Insect met Midas Dekkers

Het Museum voor Natuurwetenschappen trapt op zaterdag 30 mei 2015 de allereerste Week van het Insect af. Bioloog en schrijver Midas Dekkers komt spreken over het belang van insecten, je kunt geroosterde insecten proeven, een insectenquiz spelen, een bijenparcours afleggen in het Museum, … Tv-presentator Lieven Scheire is peter van het project. Week van het Insect, met 40 activiteiten overal in Vlaanderen en Brussel, sluit af op 7 juni in het insectenmuseum Entomopolis in Zutendaal.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_WeekVanHetInsect_nl.pdf


DOCSAFE: Een universitair diploma in digitaal informatiemanagement

Bent u op zoek naar een opleiding in digitaal informatiemanagement, die zowel de organisatorische, de juridische als de technische aspecten behandelt? DocSafe is het antwoord! Het programma is het resultaat van een partnerschap tussen het Algemeen Rijksarchief, de Universiteit van Namen en de HEC-Management School of the University of Liège. Deze multidisciplinaire opleiding zal u toelaten de volledige keten van digitale informatie te beheren, vanaf het ontstaan van de informatie tot de beveiligde bewaring ervan, rekening houdend met de technologische evolutie, de wetgeving en de praktijk inzake documentbeheer.
DocSafe richt zich zowel tot pas afgestudeerden als tot professionals uit de private en de openbare sector. U bent informatiebeheerder, kennismanager, kwaliteitsbeheerder, records manager, archivaris, bibliothecaris, IT-manager, jurist of executive...? DocSafe beantwoordt aan uw verwachtingen!
Voor meer informatie over het programma en de inschrijvingsmodaliteiten, consulteer de website www.docsafe.info.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015Brochure_DocSafe.pdf


Wereld Oceaan Dag op 7 juni 2015
in het Museum voor Natuurwetenschappen

Vier met de hele familie Wereld Oceaan Dag in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel op zondag 7 juni 2015, van 10.00 tot 18.00 uur.
Gratis inkom!
Duik ter gelegenheid van de Wereld Oceaan Dag kopje onder in ons Museum, en beleef een dag vol workshops, lezingen, films, science cafés en zoveel meer.
Ontdek het 'blauw' van onze blauwe planeet!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_CPOceans_nl.pdf


Wandtapijten uit de tijd van Keizer Karel
vri 22-05-2015 - zon 30-08-2015

Het Jubelparkmuseum organiseert van 22 mei tot 30 augustus 2015 een kleine, maar bijzondere tentoonstelling rond de reeks O.L. Vrouw van de Zavel en andere Brusselse wandtapijten uit de eerste helft van de 16de eeuw.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015_kmkgmrah_press_nl.pdf


Opendeurdagen in het Rijksarchief te Luik
tijdens het Pinksterweekend

Het Rijksarchief te Luik houdt in het Pinksterweekend van zaterdag 23, zondag 24 en maandag 25 mei opendeurdagen van 13u tot 18u. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen achter de schermen! Staan op het programma: initiaties in de heraldiek en de genealogie, een lezing over de Eerste Wereldoorlog, rondleidingen,...

Meer: http://arch.arch.be/index.php?l=nl&m=nieuws&e=opendeurdagen-in-het-rijksarchief-te-luik


Internationale Dag van de Biodiversiteit – 22 mei 2015
Biodiversiteit voor een duurzame toekomst

De term biodiversiteit verwijst naar de verscheidenheid van het leven op aarde: planten, dieren, zwammen en micro-organismen, hun genetische rijkdom en hun samenlevingsvormen. Talrijke voorbeelden bewijzen dat biodiversiteit essentieel is voor duurzame ontwikkeling en menselijk welzijn.
Het duurzaam omspringen met elementen van biodiversiteit, zoals het hout uit de bossen en de vispopulaties in zee, is dus een must voor het overleven en welzijn van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Talrijke organisaties zetten biodiversiteit in de kijker rond 22 mei, internationale dag van de biodiversiteit.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20150522BiodiversitydayAgenda_nl.pdf


JPI Oceans publishes its first Strategic Research and Innovation Agenda

The first copies of the Strategic Research and Innovation Agenda were handed over to Norwegian State Secretary Dilek Ayhan, Belgian State Secretary Bart Tommelein and, Director General of DG Research and Innovation, European Commission Robert-Jan Smits.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2015 JPI Oceans.pdf


Vaste tentoonstelling "Galerij van de Mens – Onze evolutie, ons lichaam" | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Van Sahelanthropus tot Homo sapiens en van embryo tot volwassene: verken de evolutie van de mens en zijn lichaam in een gloednieuwe galerij van het Museum voor Natuurwetenschappen.
Fossielen en 3D-reconstructies leiden je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Ontdek vervolgens op een interactieve manier de aanpassingen die ons onderscheiden van onze voorlopers (een groter brein, kleinere tanden...). Buig je dan over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam, onze complexe machine. Kom te weten hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/771/2762/377


Opgravingsteam van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis ontdekt in Egypte een uniek beeld van farao Sahoere

Elkab - tussen Luxor en Aswan - is al 75 jaar lang het werkterrein van de KMKG. Van oudsher is de site bekend om zijn fraaie grafkapellen uit het Nieuwe Rijk, maar de Belgische wetenschappers spitten verder, helemaal tot het Oude Rijk en zelfs nog verder terug in de tijd. Dr. Dirk Huyge van de KMKG leidt sinds verscheidene jaren de opgravingscampagnes.
In maart 2015 deden de Belgische archeologen een spectaculaire vondst op de site. Tussen de dubbele stadswal uit het late Oude Rijk ontdekten zij een fragment van een zittend koningsbeeld (basis en onderbenen – 21,7 cm hoog, origineel geschat op 70 cm). Aan de hand van de bewaarde inscripties konden zowel prof. John Coleman Darnell (Yale University, New Haven) als dr. Luc Delvaux (KMKG, Brussel) bevestigen dat de koning op de troon farao Sahoere uit de 5de dynastie (ca. 2458-2446 v.Chr.) voorstelt. Hoe het beeld op die plaats in Elkab terecht kwam, is onduidelijk, maar de aanwezigheid van Sahoere in Elkab is op zich niet onlogisch. Hij zond immers expedities naar de oostelijke woestijn en naar het diepe zuiden, zoals Beneden-Nubië en het mythische land Poent. De farao is vooral bekend om zijn piramide, en zijn doden- en valleitempel in de koninklijke necropool van Aboesir (iets ten noorden van Sakkara).

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/sites/default/files/files/persbericht_sahoere.pdf


Intergovernmental Panel on Climate change: Nominations

Nominations for the position of the IPCC Chair, as well as members of the IPCC Bureau and any Task Force Bureau (TFB). A new Bureau of the IPCC and the Task Force on National Greenhouse Gas Inventories is to be elected at the 42nd Session of the Panel. The 42nd Session is scheduled to take place in Dubrovnik, Croatia from 5 to 8 October 2015. Your application should be submitted to a member of the IPCC.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/IPCC_Nominations2015_en.pdf


UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environmental Preservation 2015

The purpose of the UNESCO Sultan Qaboos Prize for Environment Preservation , is to afford recognition to outstanding contributions by individuals, groups of individuals, institutes or organizations in the management or preservation of the environment, consistent with the policies, aims and objectives of UNESCO, and in relation to the Organization’s programmes in this field. Deadline for submitting nominations for the 2015 Prize is 15 June 2015.

Meer: http://www.unesco.org/new/en/natural-sciences/environment/ecological-sciences/man-and-biosphere-programme/awards-and-prizes/sultan-qaboos/about-sultan-qaboos/


10de editie van Belgische Energie- en Milieuprijs

Sinds 2006 heeft deze wedstrijd hulde gebracht aan meer dan 1.800 Belgen die alleen of via hun organisaties op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Iedereen kan zich inschrijven: burgers, ondernemingen, steden/gemeenten, instellingen, scholen, jeugdcentrum… Schrijf U meteen in via www.eeaward.be, dien uw dossier uiterlijk 01 april 2015 in en maak kans op een van de 8 trofeeën die worden overhandigd tijdens de prestigieuze huldiging die plaatsvindt in Brussel op 03 juni 2015. Neem deel en we bieden u de kans om te handelen voor een duurzame toekomst !

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/Energie_Environ_2015_nl.pdf


Opdracht 'Belgische' ruimtecargo Georges Lemaître weldra afgelopen

De opdracht van het vijfde en laatste vrachtruimteschip van ESA voor het internationaal ruimtestation ISS zit er volgende maand op. Dan zal de naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître genoemde ruimtecargo in de atmosfeer van de aarde duiken en verbranden, maar niet zonder eerst belangrijke metingen te verrichten.


Zie ook : Archief

Over deze website

Uw privacy

© 2015 POD Wetenschapsbeleid