Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Archief

Vervanging van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir de gunning van de overheidsopdracht voor de vervanging van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica goed.
Met de goedkeuring geeft de ministerraad groen licht voor de verwerving van het oceanografisch onderzoeksschip Belgica, waarvan de vervanging eerder dit jaar werd toegestaan. De ontwerp- en bouwfase van het schip worden opgevolgd door een 'on-site team' van drie personen, en zullen van start gaan in januari 2018. De oplevering van het schip is voorzien in het voorjaar van 2020.


Imagination: The evolution of human mind viewed from the study of chimpanzees.

Naar aanleiding van onze tentoonstelling APENSTREKEN stellen we u maar liefst 11 nocturnes voor! Bezoek de tentoonstelling van 17.30 tot 21.30 uur en volg vanaf 19.00 uur een lezing ofwel een documentaire gevolgd door een debat.
De vierde nocturne vindt plaats op 09.01.2018: Tetsuro Matsuzawa geeft een lezing (in het Engels) getiteld Imagination: The evolution of human mind viewed from the study of chimpanzees.
Matsuzawa has been studying chimpanzee both in the laboratory and in the wild. The laboratory work is known as "Ai-project" in the Primate Research Institute of Kyoto University since 1977: a female chimpanzee named Ai learned to use Arabic numerals to represent the number (Matsuzawa, 1985, NATURE). The field work has been carried out in Bossou-Nimba, Guinea, since 1986, focusing on the tool use in the wild. Matsuzawa tries to synthesize the field and the lab work to understand the mind of chimpanzees to know the evolutionary origins of human mind. He published the books such as "Primate origins of human cognition and behavior", "Cognitive development in chimpanzees", "The chimpanzees of Bossou and Nimba". He got several prizes including Jane Goodall Award in 2001, and The Medal with Purple Ribbon in 2004, The Person of Cultural Merit in 2013.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/9122


Publicatie van een nieuw referentie-zonnespectrum: het spectrum SOLAR-ISS

De nauwkeurige registratie van het zonnespectrum van buiten de aardatmosfeer en zijn variabiliteit is van essentieel belang voor:
• de zonnefysica
• de fotochemie van de aardatmosfeer
• hun invloed op het klimaat op aarde.
De rol van de variabiliteit van de zon op ons klimaat blijft een onderwerp van groot wetenschappelijk en maatschappelijk belang.
Een internationaal wetenschappelijk team, waaronder het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), heeft met grote nauwkeurigheid een nieuw referentie-zonnespectrum bepaald op basis van metingen door het SOLAR/SOLSPEC-instrument aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS.
Dit onderzoek werd in november 2017 gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Astronomy and Astrophysics.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-12-19-solar-spectrum-iss.htm


Plateosaurus voor Brussel

135 jaar na de Iguanodons van Bernissart heeft het Museum voor Natuurwetenschappen nog eens een authentiek en volledig dinosaurusskelet in huis: plateosaurus Ben, uit Zwitserland.
Een 6,4 meter lange en 210 miljoen jaar oude Plateosaurus, uit een Zwitserse mergelgroeve, staat na anderhalf jaar van beitelen, lijmen en lassen te blinken in het Museum voor Natuurwetenschappen. Plateosaurus was een van de eerste grote dinosauriërs, en een voorloper van Diplodocus. Dit is het verhaal van 'Ben'.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/9181/


Gestolen dinoskelet blijkt van nieuwe raptor die kon zwemmen!

Een internationaal team van wetenschappers, met Belgische paleontologen, heeft een nieuwe dinosaurus uit Mongolië beschreven die kon zwemmen. Die eigenschap is nooit eerder zo duidelijk bij dinosauriërs vastgesteld. Het 75 miljoen jaar oude, perfect bewaarde fossiel van Halszkaraptor was uit Mongolië weggeroofd en circuleerde in privécollecties.

Een team van wetenschappers heeft een nieuwe dinosaurussoort beschreven die zowel aan land liep als in water zwom. ‘Dinosauriërs waren landdieren, hebben we altijd geleerd, maar nu stellen we voor de eerste keer heel duidelijk vast dat er ook zwemmende dinosauriërs waren', zegt paleontoloog Pascal Godefroit van Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Halszkaraptor escuilliei peddelde met zijn voorpoten door het water zoals een pinguïn. Zijn zwaanachtige nek en langwerpige 'viseter-tanden' hielpen hem prooien uit het water te pikken. De rover, van kop tot staarteinde een kleine 80 cm lang, is nauw verwant aan Velociraptor, bekend van de Jurassic Park-films. De nieuwe ‘waterraptor’ staat beschreven in het vaktijdschrift Nature.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2017_1206_KbinIrsnb_nl.pdf


Milieueffecten van windparken op zee in België
Nieuw rapport KBIN

Vanaf 2016 zijn 232 windturbines operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee, met een gezamenlijke capaciteit van 870 Megawatt. Om de nationale doelstelling van de productie van 13% hernieuwbare elektriciteit tegen 2020 te bereiken, wordt een toename van het aantal windturbines in dit gebied tot circa 500 stuks gepland. Samen zullen deze een capaciteit hebben van 2200 Megawatt, wat tot 10% van de totale elektriciteitsbehoefte van België dekt. Met 238 km² gereserveerd voor offshore windparken in Belgische wateren, en 344 km² in het aangrenzende Nederlandse Borssele-gebied, zijn ecologische gevolgen onvermijdelijk. Daarom werd een uitgebreid programma voor de monitoring van milieueffecten opgezet, dat sinds 2008 volledig operationeel is. Een nieuw rapport dat de recentste resultaten beschrijft, is vanaf heden beschikbaar.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2017_1205_KbinIrsnb_nl.pdf


Onthulling van een meesterwerk van Gauguin na 11 maanden restauratie

Een jaar geleden lanceerden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een crowdfundingsactie om een schilderij van Paul Gauguin te restaureren. In slechts drie weken tijd werd het doel van 45.000 EUR bereikt dankzij de gulle bijdrage van het publiek en de belangrijke steun van het Baillet Latour Fonds. Na 11 maanden van zorgvuldige restauratie onthult het museum “Het portret van Suzanne Bambridge” in het Fin-de-Siècle Museum tijdens een exclusieve avond voor de grote schenkers op woensdag 29 november. De museumdirectie en de restaurateur belichten er de verschillende fasen van de restauratie en de nieuwe bevindingen rond het werk. Hieruit zal o.a. blijken dat Gauguin zelf restauraties op het schilderij uitvoerde, in Tahiti, en dat hij zelfs een vingerafdruk achterliet in de picturale laag.

“Het portret van Suzanne Bambridge” is een van Paul Gauguins meesterwerken. Hij schilderde het tijdens zijn eerste verblijf in Tahiti (1891). Het is bovendien één van zijn eerste (en zeldzame) frontale portretten. Het werk onderging heel wat beproevingen en schade door herhaalde verplaatsingen, opslag in slechte stockageruimtes en weinig professionele restauraties. In 1923 kopen de KMSKB het werk uiteindelijk aan. Vanaf donderdag 30 november 2017 kan het publiek het gerestaureerde werk in de permanente collectie van het Fin-de-Siècle Museum herontdekken, samen met twee andere werken van Gauguin: "Gesprek in de weide. Pont-Aven" (1888) en "Bretoense kruisweg" (1889).


Koninklijke Bibliotheek van België bewaart binnenkort alle digitale publicaties

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Zuhal Demir past de wet op het wettelijk depot aan. Uitgevers moesten hun publicaties al deponeren bij de Koninklijke Bibliotheek van België, maar in tegenstelling tot heel wat andere Europese landen moesten bij ons enkel publicaties ‘op een materiële drager’ worden gedeponeerd. Om een digitaal zwart gat te vermijden integreert de Staatssecretaris nu ook online publicaties in de wet.

Meer: https://kbr.prezly.com/koninklijke-bibliotheek-van-belgie-bewaart-binnenkort-alle-digitale-publicaties#


"Plateosaurus Ben" in LEGO® steentjes

Een ideaal eindejaarsgeschenk, in beperkte oplage...
en een leuk evenement voor alle fans van dino's en/of van de beroemde Deense blokjes!

In maart lanceerde het Museum voor Natuurwetenschappen, met succes, een crowdfundingscampagne om Plateosaurus Ben klaar te maken voor onze museumzaal.
Op initiatief van Amazings, gespecialiseerd in evenementen en kunst met LEGO®-blokjes, en in het kader van dezelfde campagne, organiseren we een laatste ludieke actie voor jonge dinofans: een wedstrijd ‘dino’s maken met LEGO®steentjes’ op 17 december, tijdens een feestelijke familiedag in het Museum.
Meer info over deze familiedag volgt later.
Voor deze gelegenheid ontwikkelde Amazings ook een set met LEGO® blokjes voor echte dinofans. Je vindt Ben in wat zijn "natuurlijke omgeving" was, met daarnaast een paleontoloog van vandaag.
De set telt bijna 300 stukjes (formaat 12x26x15cm) en kost 50€. Er zijn slechts 500 exemplaren te koop, enkel op 17 december in het Museum (tot uitputting van de voorraad).
Het gaat om een beperkte oplage. Reserveren is aangeraden: www.dinoben.be
De opbrengst van dit project vervolledigt de crowdfundingscampagne.


Le mystère de "La pose enchantée" enfin résolu!

Le mystère dévoilé: la dernière pièce manquante de «La pose enchantée», oeuvre de première importance de Magritte, découverte par des chercheurs de l’ULiège sous son tableau «Dieu n’est pas un saint», au Musée Magritte.
La 4e et dernière partie de «La pose enchantée», une oeuvre de René Magritte répertoriée mais dont avait perdu la trace depuis 1932, a été découverte par les chercheurs de l’Université de Liège sous une autre peinture du maître exposée au Musée Magritte de Bruxelles, «Dieu n’est pas un saint». Cette découverte met fin à une énigme de plus de 80 ans et permet de restituer complètement mais virtuellement une oeuvre de première importance du maître du surréalisme belge.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171114_KmskbMrsnb_magritte_fr.pdf


Launch your design with Cheops

ESA is offering graphic designers and artists a unique opportunity to feature their work on the rocket carrying the Cheops satellite.
The design will be placed on the Soyuz rocket’s fairing, the tough outer shell that protects the satellite during launch and as it passes through the atmosphere into space.
At an altitude of about 100 km the fairing will be jettisoned and fall back to Earth, while Cheops will continue into orbit.
Cheops, a partnership between ESA and Switzerland, will observe bright stars known to host planets.
Scientists will use high-precision monitoring of a star’s brightness to examine the transit of a planet as it passes briefly across the bright face.
The information will help to reveal the structure of planets circling other stars, especially those in the Earth-to-Neptune mass range. The mission will also contribute to our understanding of how planets change orbits during their formation and evolution.
Cheops is currently on track to be ready for launch by the end of 2018.
This competition is an exciting opportunity for students of graphic art or design, or early career graphic artists and designers to make one of their designs a part of ESA history.
For the winner, the design will be visible during launch preparations and liftoff, as well as on photographs and video footage taken at the spaceport in Kourou, French Guiana.
In addition, the winner will be invited to attend the main Cheops launch event in Europe as a guest of ESA and to watch as their design climbs skywards.
Designs selected as runners-up will be exhibited during the event, which will be broadcast through multiple media channels.
The deadline for submissions is 17:00 GMT (18:00 CET) on 31 January.

Meer: http://m.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Launch_your_design_with_Cheops


EU Prize for Women Innovators 2018

The Women Innovators Prize Team would like to inform you that the EU Prize for Women Innovators 2018 will be open for application until 15 November 2017.
The fifth edition awards three of Europe's most innovative women entrepreneurs and one young innovator with prizes up to 100.000€. All finalists will also get the opportunity to obtain high level of visibility for their business to gain traction.

Meer: http://ec.europa.eu/research/prizes/women-innovators/index.cfm?pg=home


Call for Science observing proposals
(Telescope ARIES 3.6 m , Devasthal India)

ARIES invites members of the Indian and Belgian astronomy community to participate in the call for Science observing cycle 2018A for the observations with 3.6-m Devasthal Optical Telescope (DOT).
India has 93% share in the telescope time of which 33% is guaranteed to ARIES, and 7% to Belgian astronomers. The Principal Investigator of the proposals should have affiliations at Indian or Belgian academic institutions and/or universities.
The observing period: 01 February to 31 May, 2018 The proposal submission deadline: 30 November, 2017 23:59:59 IST
You can submit your observing proposals through online proposal submission system at www.aries.res.in/dopses
Two instruments are offered for observations namely Optical CCD Imager and Near Infrared Imager (TIRCAM-2). For more information on telescope and instruments, please visit www.aries.res.in/dot
Allocation of time on the telescope will be based on the assigned ranking of the proposals through a peer-review process by Indian and Belgian Time Allocation committees for Indian and Belgian proposals, respectively.
ARIES will provide telescope operators and site-staff to perform routine start-up & shut-down procedures, and safety checks at the telescope.

Questions regarding the operational policies with the DOT should be directed to Dr. Brijesh Kumer.
For specific questions related to 4Kx4K Imager and TIRCAM-2, contact Dr. S. B. Pandey and Prof. D. K. Ojha), respectively. For general assistance regarding the proposal submission process, contact Dr. Yogesh Joshi / Purushottam


Zal klimaatsverandering leiden tot meer tong in de Noordzee?

De tong (Solea solea) is een platvis met een hoge economische waarde (in recente jaren bv. goed voor tot 40% van de jaarlijkse winst van de Belgische visserij), die daardoor onderhevig is aan een sterke visserijdruk. Om de bestanden van deze soort duurzaam te beheren, is het niet enkel nodig de visserijdruk op te volgen, maar ook om de impact van klimaatsverandering op de talrijkheid en verspreiding van tong in rekening te nemen. Een nieuwe studie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN, Operationele Directie Natuurlijk Milieu) en de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven, Laboratory of Biodiversity and Evolutionary Genomics) levert de eerste inzichten: meer larven zullen zich succesvol kunnen vestigen, maar ze zullen geografisch anders verdeeld zijn binnen de Noordzee.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171030_SoleTong_nl.pdf


Paleontologen ontdekken ‘primitieve iguanodon’ met tanden als scharen

Een Belgisch-Frans team van paleontologen heeft een nieuwe dinosaurussoort beschreven die scharen van tanden had. De fossiele resten van Matheronodon provincialis – een primitieve verwant van iguanodon – werden in 2012 opgegraven in de Provence, tijdens een ‘paleotrip’ van het Museum voor Natuurwetenschappen.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/9102/


Jordaens, Van Dyck, Rubens
Nieuwe inzichten, nieuwe ontdekkingen!

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) onthullen exclusieve onderzoeksresultaten rond het werk van Jordaens, Van Dyck en Rubens.
Het “Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project”, internationaal wetenschappelijk onderzoekproject onder leiding van de KMSKB, brengt enkele kunsthistorische verrassingen aan het licht. Het project vergelijkt niet alleen de paneelschilderkunst van de Vlaamse meesters Jacques Jordaens en Antoon Van Dyck, maar maakt ook de link met het atelier van Pieter Paul Rubens.

Meer: http://jordaensvandyck.org/


TERRASCOPE: Sentinel data nu vlot beschikbaar voor alle Belgische gebruikers

De Europese Commissie heeft het Copernicusprogramma opgezet om onze leefomgeving beter te begrijpen. Essentieel hiervoor zijn de Sentinel satellieten die de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) ontwikkelt om de aarde gedetailleerd in kaart te brengen. De opgenomen basisbeelden van Sentinels zijn vrij beschikbaar voor iedereen: onderzoekers, overheid, industrie en de gewone burger.
Niet iedereen vindt echter zomaar zijn weg naar die beelden en de basisbeelden zijn niet altijd even gebruiksvriendelijk. Daarom kunnen individuele Europese lidstaten in samenspraak met ESA een zogenaamd “Collaborative Ground Segment” opzetten dat de toegang tot de satellietbeelden laagdrempeliger maakt en de satellietbeelden vertaalt in direct bruikbare informatie voor de geïnteresseerde gebruikers.

BELSPO (het Federale Wetenschapsbeleid) lanceert nu TERRASCOPE (https://www.terrascope.be), het Belgische Collaborative Ground Segment. Dit maakt gebruik van de bestaande infrastructuur die België uitgebouwd heeft voor de SPOT-VEGETATION en PROBA-V missies. TERRASCOPE wil de gebruikers vanaf nu de volgende producten en diensten aanbieden:
- Sentinelbeelden;
- Informatieproducten op basis van Sentinelbeelden;
- Rekencapaciteit die derde partijen kunnen benutten om eigen informatieproducten aan te maken.

TERRASCOPE is een dynamisch platform waarop nieuwe ontwikkelingen die voortvloeien uit samenwerking tussen Belgische partners in samenspraak met BELSPO een plaats moeten kunnen krijgen.
BELSPO is vast van plan om het gebruik van Sentinelgegevens aan te moedigen bij de Belgische gebruikers. Om beter te begrijpen welke producten ze nodig hebben en hoe ze TERRASCOPE zouden aanpassen nodigen we iedereen uit om de enquête op TERRASCOPE in te vullen (https://www.terrascope.be).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20171024_TERRASCOPE_WS_NL.pdf


Numerous PhD scholarships available in Melbourne

The Australian-German Climate and Energy College at the University of Melbourne has a number of PhD scholarships available. The scholarships are available to Australian and international candidates that are keen to research climate or energy transition issues from any discipline or perspective. For many topics, there is the opportunity to undertake joint PhDs with our German partner universities.
Applications close on 6 November 2017 and projects will commence early in 2018.

Meer: http://climatecollege.unimelb.edu.au/join-us


IPCC- nominaties- uiterlijk 26 oktober 2017

De inhoud van de bijdragen van de 3 werkgroepen aan de AR6 werd goedgekeurd in de plenaire vergadering op de 46e zitting van het IPCC (Montreal, Canada 6 - 10 september 2017). Ze zijn te vinden op de IPCC Website: http://bit.ly/2wg2QtT.
De bijdrage van Werkgroep I zal in april 2021, werkgroep II in oktober 2021, werkgroep III in juli 2021 en het syntheseverslag in september 2022 worden afgerond. De samenvatting van het synthese verslag zal in april 2019 worden gefinaliseerd.
Het IPCC nodigt ons uit om nominaties van deskundigen voor te stellen (ter overweging van de respectieve bureaus) "Coordinating Lead Authors", "Lead Authors", and "Review Editors" van het zesde assesment (AR6) van het IPCC. Merk op dat een nominatie niet noodzakelijkerwijs enige financiering door BELSPO of een ander financieringsbureau betekent, wanneer geselecteerd.
Indien u belangstelling hebt kan u contact opnemen met het IPCC Focal Point Martine.Vanderstraeten@belspo.be. De CIS-IPCC zal de voorstellen overwegen. Mag ik u vragen om deze oproep door te geven aan geïnteresseerde collega's, zodat ook het Belgisch onderzoek kan worden geëvalueerd en geïntegreerd in het nieuwe rapport en zo waardevolle beleidsrelevante (niet-prescriptieve) informatie voor beleidsmakers wordt.


MAGRITTE
Opening van een uitzonderlijke tentoonstelling

Op vrijdag 13 oktober openen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de tentoonstelling “Magritte, Broodthaers & de hedendaagse kunst” als afsluiting van het Magritte jaar dat georganiseerd werd ter ere van het overlijden van de kunstenaar 50 jaar geleden.
De tentoonstelling creëert een dialoog tussen de originele werken van Magritte en hun interpretaties door moderne en hedendaagse kunstenaars, gaande van Marcel Broodthaers over Andy Warhol tot en met de meest hedendaagse kunstenaars. 50 jaar na zijn overlijden, boeit René Magritte nog steeds. Meer dan 150 werken, schilderijen, tekeningen, foto’s, films van Magritte en andere bekende kunstenaars, stellen onze kijk en denken in vraag. Onder de meesterwerken bevindt zich het iconische “Ceci n’est pas une pipe” (Het verraad der beelden), dat voor de eerste keer na 45 jaar terug in België is!
Marcel Broodthaers belichaamt de artistieke verwantschap met Magritte ongetwijfeld het best: hij bevraagt zowel het statuut van het object als dat van de taal. Andere kunstenaars zoals Andy Warhol, Jasper Johns, Robert Rauschenberg, Ed Ruscha, César, Sean Landers, David Altmejd, George Condo en Gavin Turk herdefiniëren onze verhouding tot Belgiës grootste surrealist.
Het parcours loopt verder in het Magritte Museum, waar enkele hedendaagse creaties interageren met de grootste Magritte collectie ter wereld.
Voor deze gelegenheid zullen tot en met 18 februari 2018 zowel de tentoonstelling als het Magritte Museum uitzonderlijk 7 dagen op 7 open zijn.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/magritte-de-hedendaagse-kunst


Marie Curie: 150th birthday celebration

Winning Nobel Prizes in both physics and chemistry, Marie Sklodowska-Curie paved the way for nuclear physics, chemistry as well as radiobiology and cancer therapy. To coincide with the 150th anniversary of Marie Sklodowska-Curie’s birth, SCK•CEN will explore the life, work and extraordinary legacy of one of science’s greatest pioneers. The day will also be devoted to 120 years of worldwide radiobiology research and pioneering radiobiological research in Belgium and at SCK•CEN. In particular, 7th of November will also be proposed as a National Day of Radiobiology. An exhibition entitled “Radiations: scenes of Marie Curie’s scientific life” will give the opportunity to learn more about Marie Curie’s life achievements.

Meer: http://science.sckcen.be/en/Events/Marie-Curie-150th-birthday-celebration-20171107-20171107-ad90d77a-8c9f-e711-80c4-ecf4bbc6e827?leftmainmenu=1


Nieuw satellietinstrument brengt vervuiling nog beter in kaart

TROPOMI: nieuw satellietinstrument gaat vervuiling nog beter in kaart brengen. Verschillende teams op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie zijn betrokken.
Op 13 oktober 2017 zal vanaf de Russische Cosmodrome in Plesetsk de Europese Sentinel-5 Precursor-satelliet (Sentinel-5P) worden gelanceerd in opdracht van het Europese ruimtevaartagentschap ESA.
Aan boord van Sentinel-5P bevindt zich het instrument TROPOMI, een instrument dat wereldwijd gegevens zal verzamelen van de atmosferische samenstelling op vlak van luchtkwaliteit, ozon en klimaataspecten, dit met een niet eerder vertoonde horizontale resolutie, waarbij de kleinste grondpixels slechts 7x3,5 km2 meten. Het zijn thema’s waar verschillende teams op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie onderzoek naar doen. Maar liefst om en bij de dertig wetenschappers uit vier verschillende teams zijn bij het TROPOMI-project betrokken.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-10-11-tropomi-sentinel-5p.htm


APENSTREKEN
De nieuwe expo in het Museum voor Natuurwetenschappen
van 11/10/2017 tot 26/08/2018

Vanaf oktober dring je in het Museum voor Natuurwetenschappen diep door tot in de jungle. Je maakt er kennis met de leefwereld van een bonte bende primaten, die van liaan naar liaan slingeren, ondersteboven aan hun staart hangen en in de boomkruinen wandelen.
“We zijn allemaal primaten, maar wat weten we precies over deze fascinerende dieren? APENSTREKEN is een expo die je absoluut moet zien, wereldwijd is het de eerste in zijn genre. We geven de bezoekers de kans om de ruime diversiteit van primaten te ontdekken. We tonen welke impact de keuzes in onze maatschappij hebben op het leven van de primaten en ook wat we kunnen doen om hen te beschermen.” - Dr. Andrew Kitchener, commissaris van de originele expo (Edinburgh, Schotland) en bioloog gespecialiseerd in gewervelde dieren, van de National Museums Scotland.
Reuzengrote foto’s van de dichte plantengroei in de jungle, een sfeervolle belichting, natuurlijke decors, kreten, dompelen je helemaal onder in de leefwereld van de primaten.
De expo toont meer dan 60 exemplaren van opgezette apen waaronder chimpansees, halfapen, lori-achtigen en gorilla’s. Hoogstwaarschijnlijk een van de meest adembenemende collecties primaten ooit in een museum vertoond. The National Museums Scotland stelden deze collectie speciaal voor de expo samen. Het is de eerste keer dat primaten, in hun natuurlijke omgeving, in verschillende dynamische houdingen worden voorgesteld. Een unieke manier om hun gedrag weer te geven. Alle tentoongestelde dieren zijn een natuurlijke dood gestorven.
Welkom in het apenrijk!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/exhibitions-view/1388/6755/1221


De atoomtijd wordt 50 jaar op 13 oktober 2017

Op 13 oktober 2017 zal het exact 50 jaar geleden zijn dat onze maat voor de tijd niet meer gebaseerd is op de sterren maar op atomen.
De seconde, de eenheid van tijd, werd oorspronkelijk gedefinieerd als 1/86400ste van een “gemiddelde zonnedag”. Deze “gemiddelde zonnedag” werd bepaald door middel van astronomische observaties van de doortocht van sterren aan de hemel. Doordat de snelheid van de aardrotatie onregelmatigheden vertoont, was deze seconde variabel in duurtijd. In 1960 werd tijdens de 11de Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten een nieuwe definitie goedgekeurd waarbij de seconde gedefinieerd werd als een fractie van de duur van het tropisch jaar 1900.
In tussentijd toonden experimentele onderzoeken aan dat het mogelijk was om een tijdseenheid te genereren die een veel betere precisie en stabiliteit had, door gebruik te maken van de transitie tussen 2 energieniveaus van een molecule of een atoom. Rekening houdend met het feit dat een definitie voor de tijdseenheid met een hoge precisie voor het Internationaal Stelsel van Eenheden onmisbaar was voor zowel wetenschap als technologie, werd tijdens de 13de Algemene Conferentie voor Gewichten en Maten op 13 oktober 1967 de oude definitie van de seconde vervangen door de volgende:
“De seconde is de duur van 9.192.631.770 periodes van de straling die overeenkomt met de overgang tussen 2 hyperfijn niveaus van de grondtoestand van het Cesium 133 atoom.”
Het aantal toepassingen dat hieruit is voortgevloeid, is ontelbaar, zowel op wetenschappelijk als op sociaal vlak. GPS en de synchronisatie van communicatienetwerken zijn hier voorbeelden van.
Tegenwoordig wordt de seconde gerealiseerd en verdeeld door de Koninklijke Sterrenwacht van België aan de hand van een combinatie van atoomklokken. Deze klokken worden ook gebruikt voor het goed functioneren van het Galileo systeem.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/de-atoomtijd-wordt-50-jaar-op-13-oktober-2017/


2de Editie Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling
D4D - Digital for development

Na een succesvolle eerste editie van de Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D) in 2016 kondigen het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) en de Belgische Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD) met veel genoegen de tweede editie aan. De prijs D4D Editie 2018 is nu open voor inzendingen rond digitalisering voor ontwikkeling.
Deze tweejaarlijkse prijs kadert binnen de beleidsprioriteit van de Belgische ontwikkelingssamenwerking om in te zetten op digitale technologie als een hefboom voor ontwikkeling.
De prijs D4D richt zich tot iedereen met een overtuigend project of innovatief idee rond digitalisering voor ontwikkeling. Inzenders hebben de Belgische nationaliteit (m.i.v. EU-onderdanen of personen met recht op onbeperkt verblijf in België) of zijn afkomstig uit één van de partnerlanden. Ze kunnen een innovatief idee of startup-project indienen in de categorie ‘iStartUp’, hun succesverhaal inzenden in de categorie ‘iStandOut’ of meedingen naar de publieksprijs in de categorie ‘iChoose’.
In 2016 werd de eerste D4D-prijs uitgereikt aan Aksantimed (‘iStartUp’), Solarly (‘iChoose’) en BTC / Palestinian Ministry of Education and Higher Education (‘iStandOut’).
De 3 laureaten ontvangen hun prijs op de prijsuitreiking en de innovatiebeurs die zal plaatsvinden in het najaar van 2018 in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika te Tervuren.

Meer: http://prized4d.africamuseum.be/nl


Measuring Cost and Impact of Cybercrime in Belgium (BCC)

Het voorbije jaar werd 66% van de bevraagde Belgische bedrijven het slachtoffer van minstens één vorm van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit recent onderzoek (BCC Project) van het Leuvens Instituut voor Criminologie onder leiding van professor Letizia Paoli, in samenwerking met het Centre for IT & IP Law (professor Marie-Christine Janssens).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/brain-be/themes_4_Strategic_nl.stm#BCC


Wereldrecord in het ondergronds laboratorium van Membach: 4 gram zware bol zweeft al 8081 dagen

Op 18 september 2017 werd een dubbel wereldrecord gevestigd op de Koninklijke Sterrenwacht van België. De supergeleidende zwaartekrachtmeter (gravimeter), die in het ondergronds laboratorium van Membach geïnstalleerd is, heeft het record gebroken van de cryogene gravimeter die het langst onafgebroken op één plaats heeft gewerkt: 22 jaar en 45 dagen, ofwel 8081 dagen.
Het is ook, voor zover bekend, de langste levitatie van een supergeleidend object in een magnetisch veld. Dit veld wordt geproduceerd door een continue elektrische stroom, die in 1995 in supergeleidende spoelen geïnjecteerd werd en sindsdien altijd is blijven circuleren. Hoewel dit record niet van fundamenteel belang is voor de vastestoffysica (het is niet strijdig met de bestaande kennis over continue elektrische stromen), vindt het zijn plaats in een “rariteitenkabinet”.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/wereldrecord-in-het-ondergronds-laboratorium-van-membach/


Een surrealistisch bier ter ere van Magritte

Het is wellicht een van de meest originele projecten van het Magrittejaar 2017. Precies 50 jaar na de dood van René Magritte, brengt het Magritte Museum een uniek bier uit ter ere van dé grote Belgische surrealist!
Het Magritte Museum sloeg de handen in elkaar met de Brasserie de la Senne om een 100% Belgisch en surrealistisch bier te ontwikkelen. Het is de eerste keer dat een kunstmuseum een bier brouwt waarvan het concept nauw aanleunt bij het oeuvre van René Magritte.
Het resultaat is surrealistisch: het is een witbier, maar dan donker van kleur! Het uniek recept vertoont het typische smakenpalet van een witbier (fris, licht, met aroma’s van citrusvruchten en tarwe), maar het ziet er uit als bruin bier.
Dit concept weerspiegelt perfect de fascinerende wereld van Magritte die – in zijn kunst – dag en nacht, schaduw en licht, zichtbaar en onzichtbaar steeds combineert (zoals in zijn bekende schilderijen Het rijk der lichten of De Terugkeer).
De kunstenaar had deze knipoog wellicht ook gewaardeerd. Zelf bezocht hij regelmatig met zijn vrienden het café Het Goudblommeke in Papier of versloeg ze bij het schaken in de Greenwich.
Vanaf 1 oktober 2017, zullen de flessen bier (33cl), in beperkte oplage, uitsluitend te verkrijgen zijn in het Museum Café of in de Magritte Shop van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.


Magritte in a Sky with Stars

Op 8 september nemen de dichters Planetarium over en slaan ze aan het experimenteren in het kader van het festival “Brussels Poetry Fest”.
Programma:
- Trio Qotob: Entity: pré CD release.
- Un universe infini: Joy Slam (BE).
- Magritte: Kat Georges (NYC) & Peter Carlaftes (NYC).
- La terre tourne: Laurence Vielle (BE-CH) & Catherine Graindorge (BE)
Brussels Poetry Fest is een niche festival, volledig gewijd aan de hedendaagse avant-garde, dat de dialoog aangaat met de mainstream.
Tijdens het 4e Brussels Poetry Fest komt de crème de la crème van de internationale poëziescene vier dagen lang experimenteren op nieuwe en ongewone plaatsen. Inspiratie voor deze editie is het werk van René Magritte en zijn La Trahison des Images.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170906_Planetarium_nl.pdf


Voortaan hebben jongeren gratis toegang tot de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis!

Jongeren in contact brengen met kunst, cultuur en wetenschap is cruciaal voor hun ontwikkeling tot mondige burgers. Tegelijk is het voor scholen financieel niet altijd haalbaar culturele uitstappen voor de leerlingen te organiseren. Daarom hebben de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, met het akkoord van hun beheercommissie en van de staatssecretaris van Wetenschapsbeleid Zuhal Demir, beslist om vanaf dinsdag 5 september gratis toegang te verlenen tot de vaste collecties aan alle personen jonger dan 19 jaar, zowel bij een individueel bezoek als bij een bezoek in groepsverband. Dit geldt dus tevens voor schoolgroepen. Ook aan personen met een handicap en hun eventuele begeleider wordt (op vertoon van een kaart) gratis toegang verleend.
Daarnaast zijn de toegangsprijzen tot de vaste museumcollecties opgetrokken tot de meer marktconforme internationale standaarden (10 € i.p.v. 8 € voor volwassen bezoekers in het Jubelparkmuseum en het Muziekinstrumentenmuseum, 7 € i.p.v. 5 € in de Hallepoort). Ook de tarieven voor een rondleiding werden licht verhoogd. De Koninklijke Musea proberen voortdurend de best mogelijke dienstverlening aan hun bezoekers te verzekeren.
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis bestaan uit het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum, de Hallepoort en de Musea van het Verre Oosten in Laken (die momenteel gesloten zijn voor renovatiewerken).


Pre-announcement ESS Call for Round 10 Question Module Design Teams

The European Social Suvrey ERIC is pleased to pre-announce the ‘Call for multi-national teams of researchers to submit applications for modules of questions to be fielded as part of Round 10 of the European Social Survey (ESS)’. Applications for both new and repeat modules will be invited.
The call for Round 10 QDTs will formally open by mid-October 2017. Provisional details and timings are available from our website http://www.europeansocialsurvey.org/about/singlenew.html?a=/about/news/essnews0032.html


Koninklijke Bibliotheek van België koopt zeldzame postkaart van James Ensor met bijzonder verhaal

Enkele weken geleden kocht de Koninklijke Bibliotheek van België op een kleine Brusselse veiling werken van James Ensor (1860-1949), Pol Bury (1922-2005) en Panamarenko (°1940). Het verhaal van een nieuw aangekochte Ensorprent lijkt nu tot de verbeelding te spreken. Het stukje blijkt uitzonderlijker dan aanvankelijk gedacht: het gaat om een zeldzame ‘eerste staat’, een vroege druk, van een zelfportret. Een restauratrice legde de waarheid letterlijk bloot.

Meer: https://kbr.prezly.com/koninklijke-bibliotheek-van-belgie-koopt-zeldzame-postkaart-van-james-ensor-met-bijzonder-verhaal#


Opening van een herdenkingstentoonstelling

Tot 15 augustus 2017 loopt in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de tentoonstelling “14-18: hulde van Australische en Nieuw-Zeelandse kunstenaars”. In het kader van de WO I herdenkingen, bood de Australische regering een reeks van 10 gravures aan de KMSKB die als enige Belgische instelling deze kostbare gift heeft ontvangen.
Deze gravures gemaakt door Australische en Nieuw-Zeelandse kunstenaars vormen een eerbetoon aan de soldaten die tijdens de Slag om Passendale vielen, tussen 31 juli en 6 november 1917.
De tentoonstelling – die de steun kreeg van de Kanselarij van de Eerste Minister – werd dinsdag 25 juli plechtig geopend door Dr Brendan Nelson, Directeur van de Australian War Memorial, Z.Exc. Dr Mark Higgie, Australische ambassadeur in België en Mevrouw Colette Janssen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/14-18-hulde-van-australische-en-nieuw-ze


UNESCO MAB Young Scientists Awards
Application 2018
Submission of proposals 15/12/2017

Since 1989 MAB has been providing 10 young researchers each year with awards of up to US$ 5,000 in support of their research on ecosystems, natural resources and biodiversity. Through the MAB Young Scientists Awards, MAB is investing in a new generation of scientists worldwide because we think well-trained and committed young people are key to addressing ecological and sustainability issues.
The deadline for submission of application forms for the 2018 MAB Young Scientists Awards is 15 December 2017.

  • Priority is given to interdisciplinary projects carried out in biosphere reserves designated under the Man and the Biosphere Programme or potential biosphere reserves, and which contribute to the implementation of the Lima Action Plan (LAP) for Biosphere Reserves and the Sustainable Development Goals (SDGs).
  • Applicants from developed countries are eligible for Awards only in exceptional cases or if working in joint partnership with developing countries.
  • Applicants can not be not older than 35 years of age (at the closing date of the application).
  • Awards are set at a maximum of US $5,000 each and the research supported by an Award should be completed within 2 years.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/2018 MAB-YSA_EN.pdf


IPCC : Special Report Global Warming of 1.5 °C

De expert review van het eerste ontwerp van het "IPCC Special Report Global Warming of 1.5°C" loopt van 31 juli tot 24 september.
Om deel te nemen als 'expert reviewer' dient u zich te registreren.
De registratie is mogelijk tot 17 september 2017.


25 years of Belgians in space

2017 is a very special year for Belgium. The entire country celebrates its two famous Belgian astronauts, Dirk Frimout and Frank de Winne, who flew to space 25, 15 and 10 years ago. The 25th anniversary fits in the World Space Week that is held from 4 till 10 October all over the world. This year’s theme is “ Exploring New World in Space”.
SCK•CEN would like to invite you on 6 October 2017 to celebrate this anniversary in presence of astronaut Frank de Winne. This day will be dedicated to the Belgian contribution to human spaceflights in view of future human space exploration. This is an unique opportunity for scientists, professionals and students to share experiences.

Meer: http://science.sckcen.be/en/Events/Belgians-in-space-20171006-20171006-4fd4ce96-3f66-e711-80c4-ecf4bbc6e827?leftmainmenu=1


INDIA Astronomy call "2017B-Early-Science" is open

ARIES invites members of the Indian and Belgian astronomy community to participate in the call for observing proposals (2017B-Early Science) for the 3.6m Devasthal Optical Telescope (DOT). India has 93% share in the telescope time of which 33% is guaranteed to ARIES, and the Belgian share is 7%. The Principal Investigator of the proposals should have affiliations at Indian or Belgian academic institutions and/or universities.
> The observing period: 1st of October, 2017 to 31st of January, 2018
> The proposal submission deadline: 1st of August, 2017 23:59:59 IST

Meer: http://www.aries.res.in/dot/


Nacht van de sterren 2017
Woensdag 9 augustus van 22 u. tot 24 u.

Kom de sterren observeren vanop de uitzonderlijke site van de Koninklijke Sterrenwacht van België in het gezelschap van astronomen en amateurastronomen!
Voor de derde keer nodigen we het publiek uit om de sterrenhemel te observeren tussen de prestigieuze koepels van de Sterrenwacht te Brussel. Omdat de historische telescopen van de Sterrenwacht niet geschikt zijn voor dit soort observatie, brengen de amateurastronomen hun telescopen mee en worden deze in het midden van de site opgesteld om een zo groot mogelijk aantal mensen de pracht van de nachtelijke sterrenhemel te laten ontdekken. En er is veel kans om vallende sterren te zien, omdat de meteorenzwerm van de Perseïden zijn maximum bereikt tijdens deze nachten!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/doc/Agenda/20170809_NightStars2017_nl.pdf


74.000 bezoekers voor de Rik Wouters tentoonstelling!

De voorbije Wouters retrospectieve van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België heeft een totaal van 74.421 bezoekers mogen ontvangen over een periode van minder dan 4 maanden.
Deze tentoonstelling bracht, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling van zijn werken samen. 200 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken hebben de bezoekers ondergedompeld in de sprankelende en spontane wereld van Wouters, tussen fauvisme en avant-garde. Meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland hadden prachtige werken uitgeleend – waaronder nog nooit eerder getoonde exemplaren. Als orgelmoment, sloot deze exclusieve overzichtstentoonstelling de reeks herdenkingsinitiatieven rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar af.
Na Ensor, Khnopff, Spilliaert, Magritte, Delvaux en Alechinsky zetten de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België zo hun monografische verkenning van de lichtende voorbeelden van de Belgische moderne en hedendaagse kunst voort. Met succes.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/pers/persberichten/74-000-bezoekers-voor-de-rik-wouters-ten


Algenbloei langs Belgische kust gedetecteerd vanuit de ruimte

In mei 2016 stelden wetenschappers een intense algenbloei vast vlak voor de Belgische kust. Ze deden dat met behulp van de Europese satelliet Sentinel-2. De satelliet kan gebieden helpen monitoren die onbereikbaar zijn voor een onderzoeksschip. In 2017 werd hetzelfde verschijnsel op satellietbeelden bevestigd.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6753/


België pionier in de strijd tegen zwaveluitstoot door schepen

In 2016 gebruikten onderzoekers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen voor het eerst de sniffer-sensor aan boord van het controlevliegtuig dat wordt gebruikt boven het Belgisch deel van de Noordzee. Deze innovatieve sensor meet de zwaveluitstoot van schepen op zee. België is één van de eerste landen die hiermee van start ging in het kader van een Europees pilootproject, en stelde meteen verdachte zwavelwaarden vast bij ongeveer 10% van de gecontroleerde schepen. Na voorstelling van deze nieuwe methode en de bekomen resultaten aan zowel politiediensten, gerechtelijke instanties als andere wetenschappers, kon dit pilootinitiatief op heel wat internationale belangstelling rekenen. Mogelijk wordt de werkwijze in de toekomst zelfs een standaardprocedure binnen het hele Noordzeegebied.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170706_KbinIrsnb_nl.pdf


Ontdek onze Zon op 2 juli 2017

Op zondag 2 juli 2017 kan je in Vlaanderen op meer dan 20 kijkposten terecht om naar de Zon te kijken. Met speciale filters en bijzondere telescopen kan je de Zon ontdekken op een veilige manier. Bekijk het zonneoppervlak en alle details van dichtbij en ontdek zelf hoe actief de Zon wel is!

Meer: http://www.vvs.be/subsite/zonnekijkdag/ontdek-onze-zon-op-2-juli-2017


Europese primeur: pilootproject “Helende kracht van kunst”

Als eerste toonaangevend museum in Europa lanceren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een proefproject rond de helende kracht van kunst: interdisciplinaire reflectie, wetenschappelijk werk en toetsing aan de praktijk vloeien samen in dit ambitieuze project. Wanneer palliatieve patiënten uit het palliatief en supportief dagcentrum TOPAZ in Wemmel deelnemen aan een toegankelijk museumbezoek met specifieke begeleiding komen theorie en praktijk samen. De eerste bemoedigende resultaten inzake beeldende kunst (schilderijen, tekeningen, beelden) zorgden voor een uitbreiding van het experiment naar andere vormen van kunst (performance, dans, muziek …).

Tijdens een innovatief colloquium op dinsdag 20 juni 2017 worden de opgedane ervaringen afgetoetst aan verwante projecten in binnen- en buitenland. Het programma voorziet presentaties en panelgesprekken in de voormiddag (met o.a. Dirk De Wachter, Frie Leysen en Barbara Raes) en lezingen en workshops in de namiddag (met o.a. muzikant Mike Schmid, choreograaf Christian Bakalov, en Piet Van Hecke van het M HKA over alzheimer).

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/uploads/releases/files/helende_kracht_van_kunst_pm_def.pdf


Belgium joins European cooperation on high-performance computing

Belgium is the 8th EU country to sign the European declaration on high-performance computing. Belgium will participate in the joint efforts to build the next generation of computing and data infrastructures.

Meer: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/belgium-joins-european-cooperation-high-performance-computing


Once upon a time: het Jubelparkmuseum zet zijn verzameling geëmailleerde uurwerken in de kijker

Of het nu gaat om zak- of halshorloges, “knollen” of kuiphorloges, de geëmailleerde uurwerken uit de jaren 1650-1850 zijn stuk voor stuk meesterwerkjes in miniatuur. Hun decors werden met groot vakmanschap gerealiseerd door getalenteerde ambachtslieden en dompelen de toeschouwer onder in de modes en smaak van toen. In de tentoonstelling Once upon a time (17 mei – 17 september) neemt het Jubelparkmuseum u mee op een reis in de tijd.
Na het succes van de tentoonstellingen Sarcophagi en Ukiyo-e zet het Jubelparkmuseum opnieuw een van zijn uitzonderlijke collecties in de schijnwerpers. Vanaf 17 mei wordt in de expositie Once upon a time ingezoomd op enkele van de meest charmante kleinoden uit de rijke verzameling van oude horloges, met name de geëmailleerde uurwerken (1650-1850). De aandacht gaat uit naar de vakbekwaamheid van de emailleurs, de meesten onder hen Frans-Zwitsers, die met hun emailleerwerk eenvoudige uurwerken tot kostbare juweeltjes omvormden.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/once-upon-time


Valken voor Iedereen - editie 2017: ze vliegen nu elk moment uit!

Mis het indrukwekkende spektakel niet! De eerste vlucht van de valkjes van de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel en die van de jongen van de Sint-Jobkerk in Ukkel wordt verwacht in de komende uren en dagen... Het wijfje van de kathedraal heeft al 45 valkjes grootgebracht, weldra nog 3 meer, een record!? Het wijfje van Ukkel kreeg ook dit jaar 4 valkjes, al voor het derde jaar op rij komen er uit alle 4 eieren telkens jongen die ook uitvliegen.
De jonge valkjes zullen weldra geen hulpeloze tweepotigen meer zijn! De drie valkjes in de kathedraal en de vier in Ukkel zijn ongeveer zes weken oud. Binnen enkele dagen, of zelfs uren, verlaten ze het nest voorgoed! In zes weken tijd zijn ze gegroeid van amper 35 gram naar 1 kilogram (voor de wijfjes, die zijn zwaarder dan de mannetjes). Hun schattige witte dons is een heus verenkleed geworden, dat hen toelaat snelheden tot 400 km/u te bereiken!
Ze oefenen fanatiek hun vleugels. Ze verlaten regelmatig het nest en brengen veel tijd door tussen de pijlers en op het balkon. Balancerend op dakranden en leuningen, observeren ze de hemel.
Sinds enkele dagen krijgen de jongen minder en minder eten van hun ouders. Dat is waarschijnlijk om hen te stimuleren om zelf te gaan vliegen, maar ook om wat gewicht te verliezen. Een goede verhouding tussen gewicht en vleugellengte is essentieel voor een geslaagde vlucht.
Observeer dit geweldig fenomeen. Plezier gegarandeerd bij het bekijken van de filmpjes en foto's en het lezen van de blog http://www.slechtvalken.be/blog?lang=nl.
Ontmoet onze ornithologen nog tot en met 25 mei in de observatiepost tegenover de kathedraal (Wildewoudstraat, 1000 Brussel) van 12u tot 18u. We beantwoorden er al je vragen en tonen met een krachtige telescoop de eerste vliegpogingen van de valkjes.

Meer: http://www.slechtvalken.be/?lang=nl


Groot Insectenfeest in het Leopoldpark
op zaterdag 27 mei 2017

Kom op zaterdag 27 mei 2017 naar de kick-off van de Insectenweek (27/05-04/06).
Op het programma: rondleidingen, een parade van reuzeninsecten, insecten proeven, initiatie street-art, grime… en je kunt insectenexperts al je vragen stellen! Insectenweek wil tonen hoe belangrijk insecten zijn.
Wanneer? zaterdag 27 mei van 10 tot 18u
Waar? Rond de vijver van het Leopoldpark (het park ligt achter het Museum voor Natuurwetenschappen)
Het evenement is gratis en bedoeld voor jong én oud.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6731


Rodin komt tot leven in het Fin-de-Siècle Museum!

Het Fin-de-Siècle Museum en Cinéart eren Rodin, die 100 jaar geleden overleed. Op 24 mei, gelijktijdig met de filmprojectie van "Rodin" op het Festival van Cannes, zal de Belgische première plaatsvinden in het hartje van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. De VIPs zullen eveneens de bekendste werken van Rodin in het echt kunnen bewonderen tijdens een exclusief bezoek aan het Fin-de-Siècle Museum.
Parijs, 1880. Op zijn veertigste krijgt Auguste Rodin eindelijk zijn eerste opdracht van de Staat. Het resultaat zal de La Porte de L’Enfer worden, samengesteld door beeldjes waaronder Le Baiser (De Kus) & Le Penseur (De Denker) waarmee hij wereldwijde faam zal vergaren. Hij deelt zijn leven sinds jaar en dag met Rose wanneer hij de jonge Camille Claudel ontdekt: zijn meest toegewijde leerlinge die eerst zijn assistente wordt, vervolgens zijn maîtresse. Tien jaar van passie volgen, maar eveneens tien jaar van wederzijdse bewondering en verbondenheid. Na hun breuk volhardt Rodin koppig in zijn werk. Met de sensualiteit die zijn sculpturen uitlokken oogt hij afwijzing en enthousiasme en met zijn Balzac, miskend tijdens zijn leven, signeert hij de onbetwiste start van de moderne sculptuur.
http://www.cineart.be/nl/movie/rodin.aspx.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/nieuws/rodin-komt-tot-leven-in-het-fin-de-siecl


Dromedaris uit Romeinse tijd gevonden in Tongeren

Archeologen hebben in Tongeren botresten gevonden van een dromedaris uit de vierde eeuw. De schedelfragmenten en bovenkaken van het dier zaten in een volgestorte greppel. Het is pas de tweede keer dat dromedarisbotten zijn opgegraven in ons land.
De opgravingen in de Vermeulenstraat in Tongeren, uitgevoerd door het bedrijf ARON, dateren al van 2014 en 2015. Op het ogenblik van de vondst was niet duidelijk van welk dier de schedelfragmenten afkomstig waren. Toen onze collega en archeozoöloog Bea De Cupere de botresten onderzocht, werd duidelijk dat het om een dromedaris ging.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6734/


Voornaamste conclusie van de inspiratiedag over bijen (15 mei): meer actie en samenwerking vooropgesteld

Bijen spelen een sleutelrol in biodiversiteit en voedselvoorziening, maar zijn sterk bedreigd, wat onlangs nog onderstreept werd met een internationale studie. Ook België pakt dit probleem aan door tal van initiatieven om de verdere achteruitgang van zowel de honingbij als van wilde bijen tegen te gaan. Om alle acties, projecten en campagnes beter op elkaar af te stemmen en om van elkaar te leren werd op 15 mei een inspiratiedag georganiseerd in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170517_KbinIrsnb_nl.pdf


Zomerschool Sterrenkunde 2017

Dit jaar organiseert de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) opnieuw een Zomerschool Sterrenkunde. In vier dagen maken de deelnemers kennis met vele verschillende aspecten van de sterrenkunde. Dat gebeurt via lessen maar ook met veel praktisch labowerk, waarin men zelf aan de slag gaat om sterrenkundige ontdekkingen te doen.

Meer: http://www.vvs.be/de-vereniging/zomerschool-sterrenkunde


Oudste voorouder walvis zoog prooi naar binnen

Een Belgische paleontoloog heeft in Peru de oudste voorouder van baleinwalvissen opgegraven. Het fossiel is 36,4 miljoen jaar oud en heeft nog duidelijk tanden. Slijtsporen op de tanden suggereren dat walvissen hun voedsel naar binnen zogen voordat ze baleinen ontwikkelden. Het fossiel doet ook vermoeden dat walvissen hun achterpoten later verloren dan voorheen gedacht.
Belgisch paleontoloog Olivier Lambert heeft in het zuiden van Peru, samen met buitenlandse collega’s, de oudste voorouder van baleinwalvissen opgegraven. De vondst, beschreven in Current Biology, vult een grote leemte in de evolutie van deze zeezoogdieren. De onderzoekers doopten het 36,4 miljoen jaar oude fossiel Mystacodon selenensis. Het is maar 3,75 à 4 meter lang, kleiner dan eender welke baleinwalvis vandaag – denk maar aan de bultrug of de blauwe vinvis.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6728/


Vlaamse Sterrenkunde Olympiade bekroont finalisten

Op zaterdag 6 mei 2017 ging de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade door in UGent Volkssterrenwacht Armand Pien te Gent. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd, waaruit Junyao Zhou uit Nieuwpoort als winnaar naar voren is gekomen. Thibeau Wouters (Onze-Lieve-Vrouw-Waver) en Pieter Luyten (Waasmunster) werden respectievelijk tweede en derde.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170507_VVS.pdf


Drie nieuwe soorten voor België in herstelde Brugse heide

Biologen en vrijwilligers hebben een duizendpoot, een spin en een kever ontdekt die nooit eerder in België gezien zijn. De waarnemingen gebeurden in enkele stukken heidegebied rond Brugge die recent hersteld werden. ‘Eeuwenoude heide herstellen is een goede zaak voor insecten’, zegt entomoloog Wouter Dekoninck van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
Het noorden van West-Vlaanderen had rond 1775 zo'n 9.000 hectare heide, ruim twee keer meer dan de bekende Kalmthoutse heide vandaag. Maar bij een inventarisatie in 2002 bleek er tussen Jabbeke en Aalter maar 38 hectare meer van over. Vandaag wordt de heide rond Brugge hersteld: de rode dophei, gewone dophei en struikhei breiden er weer uit. En daar profiteren ook de insecten van die typisch zijn voor dat leefgebied, stelden biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vast.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6716/


XperiBIRD.be: Een nieuw citizen science project is geboren!

In meer dan 35 Belgische scholen observeren de leerlingen wat er gebeurt in en om hun mezennestkastje. Volg mee via een interactieve kaart.
200 uitgedeelde nestkastjes voor mezen,
waarvan voorlopig 77 geregistreerd op het platform en meer dan 35 bewoond,
meer dan 1000 leerlingen die gegevens over het nestgebeuren verzamelen en delen,
honderden foto's, video's, vragen en antwoorden die op het gedeeld netwerk komen.
Je vindt op www.xperibird.be een interactieve kaart van de bewoonde nestkastjes met de belangrijkste gebeurtenissen bij het nestelen en broeden, met een blog waar verhalen, foto's en video's van de verschillende deelnemers mekaar kruisen. Volg dit citizen-scienceproject van lagere en middelbare scholen, en ook verenigingen.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170504_KbinIrsnb_nl.pdf


Summer school in radiobiology

The “summer school in radiobiology” will be run at the Belgian Nuclear Research Centre (SCK-CEN), Mol, Belgium from August 16th till August 25th 2017.
The link for registration
This course is targeted at 16 to 20 year-olds, i.e. students who, in September 2017, will enter their last year of Secondary school up to those entering the final year of a bachelor degree course.
Deadline for application is May 15 2017.
The course is free of charge and will be run in English. The number of selected students will be limited to 20. Dormitories will be available if needed.
The course is financially supported by the European Commission (EU Horizon2020 CONCERT grant).


Een kleurrijk koninklijk bezoek in de tentoonstelling Rik Wouters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Op donderdag 27 april bezochten Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde de retrospectieve tentoonstelling Rik Wouters, onder de begeleiding van Michel Draguet (Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België) en Herwig Todts (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen). Het koningspaar werd ook vergezeld door Zuhal Demir, Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, die haar eerste officiële bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bracht. Alvorens de schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen van de vermaarde Belgische kunstenaar te ontdekken, hebben de vorsten lang aandacht geschonken aan de kinderen uit het IRSA (Koninklijk Instituut voor doven en blinden), die in de atelierruimte hun creativiteit botvierden

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/rik-wouters


Inspiratiedag “Wie doet wat voor bijen?”

Op 15 mei 2017 zoemt het alom in het Museum voor Natuurwetenschappen! Terreinorganisaties, wetenschappers, overheden en andere actoren doen hun acties, projecten en campagnes voor bijen uit de doeken en delen hun ervaringen. Zowel initiatieven voor de wilde bijen als voor de honingbij komen aan bod. Informatie en inspiratie opdoen en delen, samenwerking bevorderen, netwerken en dergelijke meer zijn de hoofddoelen van de dag. Inschrijven is gratis.

Meer: http://www.levedebijen.be/Bijen/nl/colloquium_695.aspx


Eerste Belgische ruimtemissie om de aardatmosfeer te bestuderen: ALTIUS

België start met de bouw van een nieuwe ruimtemissie, ALTIUS, en komt zo tegemoet aan het dreigend tekort aan satellieten die de verdeling van de belangrijkste bestanddelen in onze atmosfeer kunnen opmeten.
Deze metingen zijn immers onontbeerlijk voor atmosfeermodellen die de gevolgen berekenen van de toenemende uitstoot van broeikasgassen of van het verbannen van chemische producten die de ozonlaag aantasten.
ALTIUS is ook een technologische doorbraak door zijn flexibele kijkrichting en zijn vernieuwend concept voor atmosferische metingen. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is de drijvende kracht achter de missie, die sinds kort officieel deel uitmaakt van het Earth Watch programma van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2017-04-25-altius-aardatmosfeer.htm


FOD Buitenlandse Zaken draagt bijzondere bibliotheekcollectie over aan de Koninklijke Bibliotheek van België

Primeur in de samenwerking tussen federale instellingen.
De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken heeft officieel zijn bibliotheekpatrimonium overgedragen aan de Koninklijke Bibliotheek van België. Dirk Achten, voorzitter van het directiecomité van de FOD Buitenlandse Zaken en Patrick Lefèvre, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, ondertekenden deze ochtend de overdracht.
De Koninklijke Bibliotheek kan de beste bewaaromstandigheden garanderen voor de oudste ministeriebibliotheek van België (1831). Verder wordt ook de dienstverlening aan de lezer verbeterd, aangezien alle werken in één catalogus en in één leeszaal zullen te vinden zijn.

Meer: https://kbr.prezly.com/fod-buitenlandse-zaken-draagt-bijzondere-bibliotheekcollectie-over-aan-de-koninklijke-bibliotheek-van-belgie#


Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin bezoeken de tentoonstelling Rik Wouters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Op donderdag 27 april 2017 bezoeken Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin de tentoonstelling Rik Wouters in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) te Brussel. Deze retrospectieve – ontstaan door een unieke samenwerking tussen de KMSKB en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) – brengt, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling werken van Rik Wouters (1882-1916) samen en sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar. Het koninklijke koppel zal er meer dan 200 schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen van de vermaarde Belgische kunstenaar kunnen ontdekken.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/rik-wouters


Een feest voor Ben: PlateoNIGHT

Vrijdag 21 april houden we een feest voor Ben: PlateoNIGHT! Ontmoet in de Galerij van de Dinosauriërs het team dat al bijna een jaar aan de plateosaurus werkt, profiteer van de rondleidingen en de kinderanimatie, doe een bod tijdens een speciale veiling (onder meer een afgietsel van Bens schedel gaat onder de hamer), en geniet van optredens van onder meer BJ Scott, Axel Hirsoux en Qotob Trio.
De opbrengsten gaan integraal naar ons crowdfundingsproject!

Het programma:
19u > 20u30:
Ontmoeting met het team dat al een jaar lang Ben prepareert (de plateosaurus zelf blijft braaf in het lab!). Geleide bezoeken aan de dinogalerij, animatie rond paleontologie voor klein en groot (door de Belgische Vereniging voor Paleontologie).
19u > 21u:
artistieke happening door het collectief Propaganza
20u30:
concert en verkoop per opbod van de objecten en kunstwerken

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6700


Valkje geboren in het nest van de kathedraal van Brussel

Op dit moment in de kathedraal van Brussel: eerste valkje geboren en tweede komt uit! Sinds begin maart broeden de valken in 3 nesten (Brussel, Woluwe, Ukkel) elk op 4 baksteenrode eieren. Op 10 april hebben we het eerste gepiep gehoord... En deze ochtend om 8.41u richtte het wijfje zich op en onthulde een prachtig valkje. Hij weegt amper 30g, is bedekt met een wit donsje en opent amper zijn oogjes. Een tweede ei is nu aan het uitkomen.

Meer: http://www.valkenvooriedereen.be


Draag bij aan een opwindende wetenschappelijke expeditie in een vulkaan

Komende juni coördineert het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika een breed opgezette wetenschappelijke expeditie op een van Afrika’s actiefste en gevaarlijkste vulkanen: Mount Nyiragongo. De expeditie wordt georganiseerd in samenwerking met de BBC, de Britse publieke omroep, die in parallel twee documentaires zal maken over de vulkanen van Virunga. Verschillende Belgische, Luxemburgse en Amerikaanse wetenschappelijke instituten zijn betrokken bij dit avontuur, waarbij wetenschappers zullen slapen in de Nyiragongokrater, vlakbij het grootste actieve lavameer ter wereld. In het kader van deze expeditie zullen ook bepaalde taken uitgevoerd worden die bijdragen aan de specifieke noden van het RESIST-project (Belspo STEREO-III-programma; http://resist.africamuseum.be/). Voor meer informatie over deze expeditie, de grootste op de Nyiragongo sinds Haroun Tazieff’s expedities in de jaren 1950 en 1960, aarzel niet en bezoek de volgende websites. En help de wetenschappers door deel te nemen aan hun crowdfundingcampagne!
- https://bsmets.net/research/nyiragongo-2017-expedition/
- https://www.ulule.com/nyiragongo-expedition/


IPCC

Tijdens de IPCC plenaire vergadering van 27 tot 31 maart werd het ontwerp van 2 speciale rapporten goedgekeurd: “Special Report on Climate Change and Land: An IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems” en het “Special Report on Oceans and the cryosphere”. De ontwerpen kan men raadplegen op http://www.ipcc.ch/.
Geinteresseerden om genomineerd te worden om mee te werken aan deze rapporten als “Coordinating Lead Author”, “Lead author” of “Review Editors” kunnen contact opnemen met het IPCC Focal Point (Martine Vanderstraeten met copie naar Aurore Delis) om de nodige formulieren te bekomen om tegen 8 mei, samen met een CV ingevuld terug te bezorgen. De CIS-IPCC (een overlegorgaan met vertegenwoordiging van de Gemeenschappen en Gewesten) zal een eerste selectie doen.
Een nominatie betekent niet noodzakelijk een financiering door BELSPO bij selectie door het IPCC.


Valken voor iedereen, episode 2017

Het programma Valken voor iedereen heeft succes: steeds meer slechtvalken vestigen zich in onze streken. Daarom pakken we het groter aan en werken we aan een echt observatienetwerk.
Van 5 april tot 25 mei vertelt onze blog www.valkenvooriedereen.be je 7 weken lang alles over het leven van de slechtvalken: hoe de ouders broeden en voor de jongen zorgen, hoe de jongen uitkomen en uitvliegen... Mis dit boeiende schouwspel niet!
Dit jaar in een notendop:
- Brussel, stad voor slechtvalken. In Brussel hebben zich twaalf paartjes slechtvalken genesteld. Dit is ongelooflijk, want mensen in heel Europa hebben tientallen jaren lang op deze vogels gejaagd. Deze lente beginnen we met een observatienetwerk voor de Brusselse slechtvalken. Naast de camera’s waarmee we het bekende paar van de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in de gaten houden, plaatsten we er ook bij de paren op de toren van het gemeentehuis van Sint-Pieters-Woluwe en in de Sint-Jobskerk van Ukkel. Begin maart legden alle wijfjes vier eieren en nu zijn de paren aan het broeden. Binnen enkele dagen zullen de valkjes uitkomen.
- De slechtvalken van dichtbij. De ornithologen van het Museum observeren de paren nauwkeurig en systematisch en ringen de jongen. Zo gaan ze na hoe de populatie slechtvalken in en rond België evolueert.
- Op 5 april begonnen we de nesten te observeren. Onze nieuwe website streamt dan dag en nacht hd-beelden en we openen onze observatiepost op het plein voor de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal.
Je blijft steeds op de hoogte op www.valkenvooriedereen.be (lifestreaming van de 3 nesten, blog over de slechtvalken van Brussel en daarbuiten).

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170406_ KbinIrsnb_Valken voor iedereen_nl.pdf


How to deal with Data Management Plan & Ethics in Horizon 2020 ?

The Belgian NCPs (FWO, F.R.S.-FNRS, BELSPO and Impulse Brussels) are organising an info session on two H2020 cross cutting issues: data management plan and ethics. The aim is to support researchers to deal with these issues during the preparation of their applications for Horizon 2020 calls. All the projects submitted to H2020 calls after January 2017 are by default part of the Open Data Pilot and have to produce a DMP in the first 6 month as a deliverable.
The meeting will take place at BELSPO on April 21st.
More information, programme and registration on our website: http://www.h2020-info-session-on-dmp-ethics.be/


Rascar Capac gaat onder de scanner!
Onderzoek van de precolumbiaanse mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

De precolumbiaanse mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis gaan onder de scanner in de Cliniques universitaires Saint-Luc. De beroemdste onder hen werd kort geleden onderzocht. Deze mummie inspireerde Hergé voor zijn personage Rascar Capac in albums De zeven kristallen bollen en De Zonnetempel. In het kader van een wetenschappelijk project (Interdisciplinary Research on Andean mummies – IRAM) geleid door onderzoekster Caroline Tilleux en Serge Lemaitre, conservator van de verzamelingen “Amerika”, worden een aantal mummies onderworpen aan een medisch onderzoek. Het initiatief, dat wordt ondersteund door het Fonds Jean-Jacques Comhaire (Koning Boudewijnstichting), streeft naar een betere kennis van de individuen die inmiddels 175 jaar geleden in onze Belgische collecties terechtkwamen! De onderzoekers van de KMKG hopen informatie te kunnen achterhalen over hun leeftijd, geslacht, de periode en de cultuur waarin ze leefden, hun mogelijke doodsoorzaak, letsels en ziektes waaraan ze leden, hun dieet en geografische afkomst.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170323_KmkgMrah_nl.pdf


Eerste crowdfundingcampagne van
het Museum voor Natuurwetenschappen

Ontmoet Ben, de nieuwe dino van het Belgisch Museum voor Natuurwetenschappen, een Plateosaurus van 210 miljoen jaar oud
Blijft hij in de bewaarplaatsen of kunnen we hem tonen?
Dat hangt van jullie af...

Sinds mei 2016 heeft het Museum, met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en onder de vorm van een permanente bruikleen, het authentieke fossiele skelet van Ben verkregen, een Plateosaurus van 210 miljoen jaar oud. Hij is vernoemd naar Ben Pabst, de ontdekker van het fossiel, in de Zwitserse stad Frick.
Toen Ben hier arriveerde, zaten zijn botten nog ingekapseld in de gipsen bescherming, samen met de afzettingslaag van de vindplaats. Momenteel is de plateosaurus voor 80% gereinigd en geprepareerd.
Vanaf juni kan hij opnieuw samengesteld worden en het volledige museumteam hoopt dat hij tegen december zijn soortgenoten kan vervoegen in de Galerij van Dinosauriërs.
Pascal Godefroit, paleontoloog en verantwoordelijke van het Operationeel Departement Aarde van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) leidt het werk achter de schermen samen met een team van drie technici.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en zijn Museum heeft al het mogelijke gedaan, met het team en de middelen waarover we beschikken, maar we hebben nog 25 000 euro nodig om Ben aan het publiek te kunnen voorstellen: montage van de botten op een op maat gemaakt metalen frame, bouw van een podium, verlichting, ontwikkeling van educatief materiaal… Daarom lanceren we onze eerste crowdfundingcampagne. Vanaf vandaag doen we een beroep op iedereen, klein en groot, dinofan of cultuurliefhebber, om Ben in te schrijven in de Belgische geschiedenis. Hij is dan meteen ook de oudste Brusselaar. Het is een zeldzame gelegenheid om deel te nemen aan een uniek wetenschappelijk project en aan de uitbreiding van onze collectie.
Je kan al bijdragen vanaf 10 euro. Alle deelnemers ontvangen een gepaste beloning. Het is een gelegenheid om een kind een geanimeerde dinodag met vriendjes cadeau te doen, of om een privérondleiding te krijgen achter de schermen in het paleontologisch lab, of om Ben in vol ornaat te komen bekijken tijdens een VIP-avant-première..
Spread the word, en doe jezelf of iemand anders een plezier...
Kom bij het Plateoteam! Doe mee met onze crowdfunding… tot eind mei

[Mochten we het einddoel van 25000 euro niet halen, word je bijdrage volledig terugbetaald, maar dan blijft Ben in de bewaarplaatsen!]

Meer: https://www.growfunding.be/nl/bxl/plateoteam


Call for Entries – Logo Competition Global Monitoring for Environment and Security, and Africa (GMES & Africa)

The Global Monitoring for Environment and Security, and Africa (GMES & Africa), is an African Union-European Union joint initiative launched in November 2016 in the Congolese capital, Brazaville. The programm is designed to address the growing needs of African countries to access and use Earth Observation (EO) data for the implementation of sustainable development policies on the continent through the integration and deployment of African requirements and needs in Copernicus Services. This will, in the long run, enable the two continents to jointly solve and address global challenges and contribute to the attainment of their overaching development goals, including the AU Agenda 2063 and the Africa Space Policy and Strategy.
A key component of the implementation of GMES & Africa is visibility and awareness raising, as well as the creation of an effective brand that will enable and drive the programme’s outreach and advocacy.
The African Union Commission hereby launches a logo competition for GMES and Africa. The Call for entries is for African youth on the continent and in the diaspora to submit original artwork and concepts to the Science and Technology Division, under the Department of Human Resources, Science and Technology. Designs may come in any format, whether they are hand-drawn illustrations or well-polished graphic files.
The winning design by an African youth will receive a US$1000 prize and letter of recognition by the Chairperson of the African Union Commission.

Meer: https://au.int/web/en/announcements/20170307/call-entries-%E2%80%93-logo-competition-global-monitoring-environment-and-security


Tandsteen onthult menu neanderthalers

Neanderthalers uit het Belgische Spy aten vooral vlees, waaronder wolharige neushoorn. Maar soortgenoten in Noord-Spanje waren ‘veggie’. Dat verschillend eetpatroon konden wetenschappers afleiden uit het DNA dat nog in het tandsteen zit.
Australische onderzoekers hebben het DNA geanalyseerd dat opgesloten zit in het geelbruine laagje tandsteen (verhard tandplak) van vier neanderthalerfossielen. Twee ervan, uit de grot van Spy (bij Namen), behoren tot de collecties van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Uit de genetische analyse konden de wetenschappers afleiden wat onze 'neven' neanderthalers meer dan 40.000 jaar geleden hadden gegeten en welke soorten bacteriën in hun mond huisden.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6679/


RIK WOUTERS
Opening van een langverwachte retrospectieve

Van 10 maart tot 2 juli 2017 organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), een uitzonderlijke retrospectieve gewijd aan Rik Wouters. Hij is zowel een meester in het schilderen, beeldhouwen en tekenen als een onmiskenbare vertegenwoordiger van de Moderne Kunst in België. Rik Wouters heeft een levendig en kleurrijk oeuvre nagelaten, in scherp contrast met de drama’s die zijn bestaan teisteren tot aan zijn vroegtijdige dood in 1916, op 33-jarige leeftijd. Deze tentoonstelling brengt, voor de eerste keer, de belangrijkste verzameling van zijn werken samen. 200 schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken dompelen de bezoeker onder in de sprankelende en spontane wereld van Wouters, tussen fauvisme en avant-garde. Meer dan 30 musea, instellingen en kunstverzamelaars uit binnen- en buitenland hebben prachtige werken uitgeleend – waaronder nog nooit eerder getoonde exemplaren. Deze exclusieve overzichtstentoonstelling sluit de reeks herdenkingsinitiatieven af rond het 100e overlijdensjaar van de kunstenaar.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/tentoonstellingen/rik-wouters


Museum Night Fever (Animal Rebel Culture) in het Museum voor Natuurwetenschappen

Zaterdag 11 maart, van 19 uur tot 1 uur ‘s nachts, vieren we de 10de editie van Museum Night Fever. 23 Brusselse musea uit hun comfort zone! Het thema in ons Museum is ‘Animal Rebel Culture’, met graffiti, bewegingstheater, de fabels van La Fontaine (zelfs in het ‘Brusseleir’), en de hele avond dj’s!

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/museum/visits-and-activities/activities-detailed-fiches/6675


Marie Skłodowska-Curie Actions: support for 100 000 excellent researchers, with a strong focus on boosting women's careers in science

Commissioner for Education, Culture, Youth and Sport, Tibor Navracsics, said: "On the eve of International Women's Day, I am especially proud that the Marie Skłodowska-Curie Actions pay particular attention to gender balance, with more than 40% of fellowships awarded to female scientists.”
Today the European Union is celebrating the one hundred thousandth fellow benefiting from the Marie Skłodowska-Curie Actions. To mark this milestone in the history of the Marie Skłodowska-Curie Actions, 30 highly promising researchers have been selected to showcase the EU's actions dedicated to excellence and worldwide mobility in research. Since the launch of the programme 20 years ago, the share of female participants has been exceptionally high and 18 of the selected researchers are women.
Tibor Navracsics, Commissioner for Education, Culture, Youth and Sport, said: "Celebrating the award of the 100 000th Marie Skłodowska-Curie fellowship is a great moment to recall the importance of this programme, which supports our brightest and best researchers in tackling the big societal challenges facing Europe. Marie Skłodowska-Curie paved the way for future generations of female researchers. On the eve of International Women's Day, I am especially proud that the Marie Skłodowska-Curie Actions pay particular attention to gender balance, and with more than 40% of fellowships awarded to female scientists, are the best performing part of Horizon 2020 with respect to gender."

Meer: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-426_en.htm


Sterrenkundige Michaël GILLON van de Universiteit van Luik

Ontdekking van drie met onze aarde vergelijkbare exoplaneten door een team van sterrenkundigen van de Universiteit van Luik, waaronder Michaël GILLON, begunstigde van een terugkeermandaat van BELSPO (selectie 2008).
https://www.nasa.gov/press-release/nasa-telescope-reveals-largest-batch-of-earth-size-habitable-zone-planets-around
https://www.rtbf.be/auvio/detail_michael-gillon-ulg-une-planete-en-zone-habitable?id=2188623


Bruno Overlaet ontvangt de 8ste Farabi International Award in Teheran

Tijdens een ceremonie met president Rouhani aan de Universiteit te Teheran op 12 februari ontving Bruno Overlaet (Conservator van de verzamelingen Nabije Oosten – Iran – Islam) de 8ste Farabi International Award. Deze prijs werd hem toegekend voor zijn studie van de Ijzertijd in Luristan: B. Overlaet: The Early Iron Age in the Pusht-i Kuh, Luristan (= Luristan Excavation Documents IV), Acta Iranica 40, Leuven, 2003, X + 668 pag. (ISBN 90-1243-X).
Het boek behandelt de Belgische opgravingen in Luristan. Tussen 1965 en 1979 werd onder leiding van wijlen Prof. Dr. Louis Vanden Berghe intensief veldwerk verricht in Luristan. Er werden necropolen opgegraven van het Chalcoliticum (4e millennium voor Chr.) tot de Sassaniedische periode (224-642 A.D.). Dit onderzoek heeft de wetenschappelijke basis verschaft om de typische Luristan 'bronscultuur' te kunnen dateren in de IJzertijd (1300-700/650 v. Chr.). De vondsten van deze opgravingen - waarvan verschillende in onze permanente zaal zijn tentoongesteld - zijn verdeeld tussen het Iran Bastan Museum te Teheran en de KMKG. De archieven van deze opgravingen worden bewaard in de KMKG en zijn gevaloriseerd door het BArEO project.


23 musea slaan de handen in elkaar voor de 10e editie van Museum Night Fever

Zaterdag 11 maart, 19u > 1u, in 23 Brusselse musea + afterparty
Musea duf, oubollig, en ronduit vervelend? Geen denken aan! Museum Night Fever, de jaarlijkse nacht van de Brusselse musea gaat de uitdaging dit jaar voor de 10e keer aan: bezoekers overtuigen van de hedendaagse relevantie van musea en de vlam bij een soms terughoudend publiek nieuw leven inblazen. Klaar? De musea in elk geval wel!

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170223_MNF17_nl.pdf


Applications to ESA Teacher Workshops now open

This year ESA is organising two teacher workshops dedicated to European primary and secondary school teachers. The summer edition will take place from 11 to 14 July 2017; the autumn edition from 5 to 8 October 2017. Both will take place in Leiden, the Netherlands.
The deadline to apply for both workshops is 17 April 2017, 09:00 CEST
Built around space themes such as Earth Observation, Satellites and Rockets, and Space Exploration, the workshop, identical in both editions, will provide teachers with an inspirational professional development opportunity, and, through training sessions, will demonstrate how space can be used to teach STEM curricular subjects in school.
The workshop also features keynote lectures from top-level space experts.

More...


Zuid-Afrika en België gaan samenwerken op het gebied van wetenschap en technologie

Zuid-Afrika en België hebben een vijfjarenovereenkomst gesloten met als doel samenwerkingsinitiatieven op te zetten voor onderzoek en innovatie.
Die overeenkomst, die ondertekend werd door de Zuid-Afrikaanse Minister van Onderzoek en Technologie, mevr. Naledi Pandor, en de Belgische Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, mevr. Elke Sleurs, zal worden uitgevoerd door de Belgische federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid (BELSPO) en door het Zuid-Afrikaanse Departement voor Wetenschap en Technologie.
BELSPO beheert tien federale wetenschappelijke instellingen, waaronder het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (dat door onderzoek op het gebied van zoölogie, geologie, antropologie, geschiedenis en bos- en landbouw kennis opbouwt die gericht is op duurzame ontwikkeling in Afrika), het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (dat de biodiversiteit, de ontwikkeling en het natuurlijk milieu bestudeert) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-aeronomie (dat een centrale rol speelt in de studie van de klimaatverandering wereldwijd).
Het MoU (memorandum of understanding) stimuleert de uitwisseling van wetenschappelijke kennis en expertise tussen de beide landen en maakt het mogelijk samen seminaries en opleidingen te organiseren over thema's waarvoor wederzijdse belangstelling bestaat zoals klimaatverandering, mariene wetenschappen en Antarctica, biodiversiteit en ruimtewetenschappen.
Er wordt een gezamenlijke samenwerkingscommissie opgericht die erop toekijkt dat de doelstellingen van het MoU worden behaald.
De bilaterale relaties tussen Zuid-Afrika en België werden in 2004 geformaliseerd. België is een belangrijke Zuid-Afrikaanse handelspartner, met import- en exportcijfers die miljoenen euro's bedragen. België investeert ook fors in Zuid-Afrika, in het bijzonder op het gebied van mijnbouw, groene energie, havens, logistiek en landbouw.
In 1996 heeft Zuid-Afrika al een handelsovereenkomst ondertekend met Vlaanderen. In het kader van die overeenkomst wordt samengewerkt op het gebied van natuurwetenschappen, gezondheid, levenswetenschappen, bouw, technologie en sociale en humane wetenschappen.
Bericht van het Belgische Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Zuid-Afrikaans Departement voor Onderzoek en Technologie.


Verstedelijking leidt tot eenheidsworst bij insecten

Steden verdringen insectensoorten die weinig mobiel zijn en bevoordelen soorten die van warmte houden. Dat is de conclusie van veldonderzoek op tachtig plaatsen in België. ‘We zien voor het eerst hoe verstedelijking de biodiversiteit op grote schaal verarmt’, zegt onderzoeker Frederik Hendrickx van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. 
België is met 300 inwoners per vierkante kilometer een van de meest verstedelijkte landen van Europa. En wereldwijd is er nog geen betonstop in zicht: verstedelijking zal volgens schattingen verdriedubbelen tegen 2030. Biologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zochten aan de hand van loopkevers uit hoe verstedelijking de fauna verandert.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6646/


Overheidsorganisatie van het Jaar® 2017

Als trouwe organisatoren van ‘Onderneming van het Jaar®’ kiezen EY, BNP Paribas Fortis en De Tijd/L’Echo er ook dit jaar voor om hun erkenning te uiten voor de publieke sector. Zij organiseren voor het vierde jaar op rij de verkiezing van ‘Overheidsorganisatie van het Jaar®’.
Met deze awards willen de initiatiefnemers de onmisbare en ondersteunende kracht van overheidsorganisaties onder de aandacht brengen. Tevens willen zij met dit initiatief alle overheidsorganisaties aanmoedigen die zich dagdagelijks inzetten voor een performante dienstverlening.

Meer: http://www.ey.com/be/en/about-us/entrepreneurship/overheidsorganisatie-van-het-jaar


Rêves d'étoiles

Projection de films rapportés de l’espace accompagnés à l’orgue
Pionnier de la conquête spatiale, Jean-Loup Chrétien a effectué trois séjours dans l’espace. Il en a ramené plusieurs films. Sur terre, le premier spationaute d’Europe de l’Ouest est un amoureux des orgues, il a été à deux doigts d’embrasser une carrière d’organiste. Il a imaginé un concert qui combine ses deux passions, les étoiles et l’orgue. Tandis qu’il commente ses films, Jean-Pierre Rolland accompagne ce voyage intersidéral à travers les grandes pages de la littérature organistique.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20170125_JeanLoupChretien.pdf


De tentoonstelling “Ukiyo-e” wordt verlengd met drie extra weekends.

Sinds de opening in oktober kreeg de tentoonstelling Ukiyo-e – De mooiste Japanse prenten in het Jubelparkmuseum al meer dan 36.000 bezoekers over de vloer. Wegens dit grote succes werd beslist de tentoonstelling te verlengen met drie bijkomende weekends (18 & 19/02, 25 & 26/02 et 04 & 05/03). Geïnteresseerden hebben dus zes dagen meer de gelegenheid om een van de belangrijkste evenementen van het culturele seizoen 2016-2017 te ontdekken of herontdekken. De prenten die getoond worden, zijn van een uitzonderlijke kwaliteit en behoren tot de eigen -wereldbefaamde- collectie van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het is geleden van 1989 dat een tentoonstelling van zulke omvang aan deze collectie werd gewijd. Van Harunobu, over Utamaro en Hokusai, tot Hiroshige … alle grote namen uit de Japanse prentkunst zijn vertegenwoordigd in de tentoonstelling. Reserveer uw online-ticket voor het te laat is.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/expositions/ukiyo-e


Een nieuw fonds voor Toots Thielemans

Tijdens de maand december van het afgelopen jaar heeft de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België een nieuwe uitzonderlijke verzameling verworven. Het gaat om het Fonds Toots Thielemans, genoemd naar deze Belgische musicus die op 22 augustus 2016, op 94-jarige leeftijd, is overleden.

Meer: https://www.kbr.be/nl/nieuws/een-nieuw-fonds-voor-toots-thielemans


Meersedimenten in Oost-Afrika ontsluieren klimaatverandering en landschapsdynamiek over de voorbije 250.000 jaar

Internationaal aardwetenschappelijk project onder coördinatie van Universiteit Gent verzamelt een 215-meter lange boorkern van het sedimentarchief in een kratermeer nabij Mount Kilimanjaro
Sedimenten op de bodem van het Challa-meer, een 90-meter diep kratermeer op de grens van Kenia en Tanzania nabij Mount Kilimanjaro, vormen een uniek lang en gedetailleerd natuurlijk archief van de klimaat- en ecologische geschiedenis van Oost-Afrika. Analyse van de laatste 1000 jaar van dit archief alsook regionale klimaatsimulaties in het kader van BRAIN-be project ‘Patterns and mechanisms of extreme weather in East Africa’ (PAMEXEA) bevestigen de uitzonderlijke wetenschappelijke waarde van dit archief, dat toelaat om de oorzaken van tropische klimaatvariatie te onderzoeken over zowel korte als lange tijdschalen, van individuele seizoenen tot tienduizenden jaren. Tegelijk kan dit sedimentarchief een reconstructie opleveren van de temporele dynamiek van het Oost-Afrikaanse landschap waarin de moderne mens (onze soort, Homo sapiens) is ontstaan en nog steeds leeft.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20161223_DeepCHALLA_nl.pdf


Een positieve schrikkelseconde wordt ingevoerd op 31 december 2016

De International Earth Rotation and Reference Systems Service (IERS) laat weten dat er een positieve schrikkelseconde wordt ingevoerd op 31 december 2016.
Rond die schrikkelseconde ziet het tijdsverloop in UTC er als volgt uit:
• 31 december 2016, 23u 59m 59s UTC
• 31 december 2016, 23h 59m 60s UTC
• 1 januari 2017, 00h 00m 00s UTC
Hou er rekening mee dat voor België de schrikkelseconde wordt ingevoerd op 1 januari 2017 om 1u ‘s nachts lokale tijd, wat overeenstemt met middernacht in UTC.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/een-positieve-schrikkelseconde-wordt-ingevoerd-op-31-december-2016/


Bruegeljaar 2019: Beleef de fascinerende beeldwereld van Bruegel in zwart en wit

Unieke prenten en tekeningen van Pieter Bruegel worden in 2019 voor het eerst in België tentoongesteld door de Koninklijke Bibliotheek van België
Groot nieuws voor alle Bruegelfans! 450 jaar na het overlijden van Pieter Bruegel de Oude zal diens volledige grafische werk te zien zijn in Brussel. In het voorjaar van 2019 vindt in het Paleis van Karel van Lotharingen namelijk de tentoonstelling The World of Bruegel in Black and White plaats.
Deze tentoonstelling is een unieke kans: ze toont het volledige grafische werk (prenten en tekeningen) van Bruegel, met als insteek zijn imaginaire wereld en zijn meesterschap. U zult er nooit eerder tentoongestelde documenten kunnen bekijken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek van België.

Meer: https://kbr.prezly.com/bruegeljaar-2019-beleef-de-fascinerende-beeldwereld-van-bruegel-in-zwart-en-wit#


Hoogbejaarde scholekster in natuurgebied IJzermonding

Een team ornithologen van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) heeft in natuurgebied de IJzermonding in Nieuwpoort een scholekster van 35 jaar oud aangetroffen. Dat is een recordleeftijd voor deze soort in België. Het dier werd gemeten, gewogen en onmiddellijk weer vrijgelaten.
Een team van ornithologen was begin december scholeksters aan het ringen die overwinteren in natuurgebied de IJzermonding in Nieuwpoort. Scholeksters met hun zwart-witte verenkleed en oranje-rode snavel en poten zijn typische kustvogels en wegen zo’n 400 à 500 gram. Een van de gevangen scholeksters droeg een ring uit... 1982! Het dier had toen nog ‘een jeugdig verenkleed’ dus is het in datzelfde jaar geboren. Met zijn 35 jaar is dit de oudste geringde wilde vogel van België, en waarschijnlijk een van de vijf oudste scholeksters ter wereld.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20161220_KbinIrsnb_nl.pdf


Groene oevers voor de vijver van het Leopoldpark

Door het aanleggen van een natuurlijke oever wil het KBIN groen en biodiversiteit doen weerkeren in de vijver van het naburige Leopoldpark.

Meer: https://www.naturalsciences.be/nl/news/item/6406


Nationa(a)l Talent Hole

opening van een pop-up kunstatelier in het hartje van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De context
Nationa(a)l won de oproep van "Make-Brussel” (Atrium) die de creatieve en culturele gemeenschap uit Brussel aanspoorde het imago van de stad en haar wijken te herstellen via boeiende projecten.
Hoewel sommigen Brussel een “hellhole” durfden noemen, wou Nationa(a)l aantonen dat Brussel een creatieve wedergeboorte beleeft en een waardevolle bron van kunstzinnige talenten vormt. De “Talent Hole”, een pop-up kunstatelier dat op het Museumplein (aan de Kunstberg) werd opgesteld, kan Belgen en toeristen een voorproevertje bieden van het “talentvolle hol” dat Brussel werkelijk is. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België – die net hun 215de verjaardag vierden – zijn partner van dit boeiende project. Ze zijn fier om de bruisende Belgische artistieke creatie extra in de kijker te plaatsen, zowel binnen het museum als buiten!
De kunstenaars
Tot 15 maart 2017 zal de Nationa(a)l Talent Hole elke maand twee Belgische kunstenaars in residentie ontvangen. De kunstenaars komen uit verschillende disciplines: mode, design, dans, muziek, film, animatie en beeldende kunst. De bezoekers krijgen de mogelijkheid om optredens, vernissages en ateliers bij te wonen, maar ook om rechtstreeks de kunstenaars en hun werkplek te ontdekken.
Praktisch:
- vernissage: 15.12.2016, van 17:00 tot 22:00
- data: 15.12.2016 > 15.03.2017
- openingsuren: van woensdag tot zondag van 12:00 tot 20:00
- plaats: Museumstraat 6 - 1000 Brussel
- programma: www.nationalstore.be


The mummy returns

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis leiden een wetenschappelijk project rond een Egyptische mummie die na 46 jaar afwezigheid teruggevonden werd.
Een mummie uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, gedateerd in de Romeinse periode, werd in 1970 voor analyses toevertrouwd aan de dokters P.A. Janssens en F. Duquenne. De resultaten van hun onderzoek werden gepubliceerd in twee belangrijke artikels die verschenen in 1973. Na deze studie werd de mummie weliswaar niet terug opgenomen in de museumcollectie.
Dhr. Dirk Janssens, zoon van een van beide geneesheren, hielp bij de preparatie en de conservatie. Dankzij deze kon eind 2015 de mummie worden gelokaliseerd en vandaag, na 46 jaar afwezigheid, naar het museum terugkeren. De indrukwekkende mummie zal het onderwerp uitmaken van een ambitieus wetenschappelijk onderzoeksprogramma. Met behulp van geavanceerde technologieën zullen de belangrijke bevindingen van dokters Janssens en Duquenne vervolledigd kunnen worden.
Al in 2015 werd een uitgebreid pluridisciplinair studieproject opgestart over de verzameling Egyptische mummies van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Dit project, gecoördineerd door Caroline Tilleux, onderzoekster bij de KMKG, berust op een zeer nauwe samenwerking met de Dienst Medische Beeldvorming van de Cliniques Universitaires Saint-Luc, onder leiding van dokter Emmanuel Coche.
De teruggekeerde mummie, met inventarisnummer E.10171, vormt omwille van zijn uitzonderlijke staat van bewaring een cruciale aanwinst voor dit lopende onderzoek. De mummie zal, samen met de resultaten van het onderzoek, voorgesteld worden in de permanente tentoonstellingszaal over de “Funeraire wereld in het oude Egypte” die binnenkort ingehuldigd wordt in het Jubelparkmuseum.

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/mummy-returns


Belgische bevraging over het lopende Europese kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, Horizon 2020

BELSPO lanceert in samenwerking met de deelstaten een bevraging om het lopende Europese kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, Horizon 2020 (H2020), te evalueren.
Twee belangrijke gebeurtenissen maken dat het opportuun is om een evaluatie uit te voeren van de aanwezigheid en de ervaringen van Belgische actoren in H2020:
- de tussentijdse evaluatie van H2020 door de Europese Commissie, die aan de gang is. Het lijkt ons belangrijk om aan de oefening van de Europese Commissie bij te dragen door de "stand van zaken" van de federale deelname aan dit kaderprogramma te kennen en te analyseren;
- de voorbereiding van het volgende kaderprogramma (KP9) en een eventuele inbreng van België aan deze voorbereiding.
Uw antwoorden zullen opgenomen worden in de Belgische bijdrage aan de evaluatie die naar de Europese Commissie gestuurd zal worden, idealiter tegen begin 2017.
De bevraging is anoniem en toegankelijk via de link:
https://www.belspo.be/stat/h2020/loginnl.asp
Indien u de bevraging in meerdere stappen wenst in te vullen, dan kan dit perfect. U moet zich eerst op de homepagina aanmelden en vervolgens krijgt u via een nieuw scherm een username en een paswoord. Beiden moet u noteren en zullen u toelaten om u opnieuw aan te melden in uw bevraging. Vergeet dus zeker niet deze twee codes goed te noteren.
Wij danken u alvast om ons uw antwoorden te bezorgen tegen 02/01/2017. We waarderen uw mening.


NOMAD: eerste blik op de Marsatmosfeer

“Ik ben opgetogen dat het harde werk van het NOMAD-team nu met succes tot de eerste wetenschappelijke metingen van de Marsatmosfeer leidt! Dit is het resultaat van een nauwe internationale samenwerking, geleid en hoofdzakelijk gefinancierd door België,” zegt Ann Carine Vandaele, hoofdonderzoeker van het NOMAD-instrument aan boord van ExoMars 2016 en wetenschapper op het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie.
“De detectiegevoeligheid van ons instrument is verscheidene ordes van grootte beter vergeleken met eerdere missies. Daarom verwachten we dat zowel de hoofdbestanddelen als de spoorgassen (zoals methaan) in de atmosfeer van Mars veel beter begrepen zullen worden.”

Meer: http://www.aeronomie.be/nl/nieuws-pers/2016-11-29-nomad-eerste-resultaten.htm


Sinterklaas in de Hallepoort

Op 4 december 2016 zal Sinterklaas de kinderen verwelkomen onder een prachtige schouw omringd door oud speelgoed uit de reserves van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Die dag zal voor de kinderen ook het spelboekje beschikbaar zijn bij het onthaal. Hiermee kunnen ze het gebouw en de verzamelingen spelenderwijs ontdekken!
De Hallepoort blijft een sprookjesachtig monument, de meest opmerkelijke getuige van het middeleeuwse verleden van onze hoofdstad. Ze heeft alles in huis voor kinderen: een middeleeuwse tekentafel, een wapenrusting om zelf aan te trekken of een multimediaspel over de geschiedenis van het versterkte Brussel. De Hallepoort tovert uw kinderen regelrecht naar de tijd van ridders ...

Meer: http://www.kmkg-mrah.be/nl/sinterklaas-de-hallepoort-0


Feest in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
op zondag 27 november 2016!

De 215de verjaardag van de belangrijkste culturele instelling van het land, dat dient gevierd te worden! Op zondag 27 november zijn de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten gratis open en vinden een reeks verrassende activiteiten plaats om dit jubileum te vieren. Naast de permanente collecties en de tijdelijke tentoonstellingen, zal de bezoeker kunnen genieten van originele rondleidingen en kunnen deelnemen aan activiteiten in de museumgangen (concerten, improvisatiematchen, archieffilms…) en achter de schermen (reserves en restauratieateliers).
In 1801, 215 jaar geleden, tekende Napoleon Bonaparte het Chaptal decreet. Hiermee creëerde hij 15 departementale musea, waaronder een in Brussel. De toekomstige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten zagen zo het levenslicht. De collectie, gevormd op basis van een beperkt aantal werken uit Parijs, groeide uit tot een kunstverzameling van meer dan 20.000 stuks. Zij illustreert onze kunstgeschiedenis van de 15de tot de 21ste eeuw rijkelijk. Meer dan twee eeuwen na hun creatie, bevinden de KMSKB zich in de top 100 van de meest bezochte kunstmusea ter wereld, en zetten de vernieuwingstrend door.

Op zondag 27 november voorzien de KMSKB een reeks evenementen en festiviteiten plaatsvinden om dit jubileum te vieren.

Meer: https://www.fine-arts-museum.be/nl/agenda/2016/11/27/verjaardag-van-de-musea


9 topstukken van de Bibliotheek tentoongesteld in Leuven

Eerste uitgave van Utopia centraal in de tentoonstelling “Op zoek naar Utopia”
Op 20 oktober ll. opende de tentoonstelling “Op zoek naar Utopia” haar deuren in het Museum M in Leuven. Verschillende stukken uit de verzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek – met onder andere het centrale stuk van de tentoonstelling, i.e. de eerste uitgave van “Utopia” van Thomas More – worden er uitzonderlijk tentoongesteld.

Meer: https://kbr.prezly.com/9-topstukken-van-de-bibliotheek-tentoongesteld-in-leuven#


Wikimedia prijsuitreikingen

'Wiki Loves Monuments' is de grootste fotografiewedstrijd ter wereld en 'Wiki Loves Art BE' was een fotografiewedstrijd die afgelopen zomer in Belgische musea, bibliotheken en archieven plaatsvond, met het doel om het dragvlak voor open access te vergroten met cultureel erfgoed.
Wikimedia België organiseert beide initiatieven en nodigt u uit voor de uitreikingsceremonie in het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) te Brussel.
Programma:
18-19u: prijsuitreiking
19-20u: receptie

Meer: https://be.wikimedia.org/wiki/Uitnodiging_voor_de_prijsuitreiking_van_Wiki_Loves_Art_%26_Wiki_Loves_Monuments_2016


Over deze website

Persoonsgegevens

© 2018 POD Wetenschapsbeleid