Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Archief

BIRA: De oorsprong van poollicht op hoge breedte ontraadseld

Een aantal onderzoekers, waaronder Romain Maggiolo van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), hebben de oorsprong ontdekt van poollicht dat op hoge breedtegraad voorkomt. Dit werd mogelijk door metingen van de Cluster satellieten van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA te combineren met beelden gemaakt door de IMAGE satelliet van de NASA. Deze ontdekking werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science op 19 december 2014. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is een federale wetenschappelijke instelling die de atmosfeer en de ruimte bestudeert. Dit omvat ook de studie van het poollicht, ook al is dit verschijnsel in België slechts zelden zichtbaar. Zo is het BIRA actief betrokken bij het onderzoek met de Cluster satellieten dankzij financiering door het Belgische Wetenschapsbeleid.

Meer: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Cluster/Origin_of_high-latitude_auroras_revealed


ESA: Johann-Dietrich Woerner to be Director General of ESA

Today, the Council of the European Space Agency announced the appointment of Johann-Dietrich Woerner as the next Director General of ESA, for a period of four years starting on 1 July 2015. He will succeed Jean-Jacques Dordain, whose term of office ends on 30 June 2015. Mr Woerner is currently Chairman of the Executive Board of DLR, the German Aerospace Center.

Meer: http://www.esa.int/About_Us/Welcome_to_ESA/Johann-Dietrich_Woerner_to_be_Director_General_of_ESA


Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België: BRUEGEL - Een nieuwe kijk op een meesterwerk

Op vrijdag 12 december stellen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België het resultaat voor van meerdere jaren onderzoek naar het oeuvre van Pieter Bruegel de Oude. De Musea huisvesten de tweede grootste Bruegelcollectie ter wereld, waaronder de "Val van de opstandige engelen". Het is daarom bijzonder toepasselijk een nieuw boek over dit werk binnen de muren van de Musea voor te stellen. Het boek is beschikbaar vanaf 5 december.

Meer: http://mrbabkmskb.fb.emailing.belgium.be/c256/hfcba1


Koninklijke Sterrenwacht van België : Véronique Dehant, Doctor Honoris Causa van het "Observatoire de Paris"

Véronique Dehant, wetenschappelijk onderzoeker bij de Koninklijke Sterrenwacht van België, werd uitgeroepen tot Doctor Honoris Causa van het "Observatoire de Paris" op 13 november 2014. Véronique Dehant werkt aan de Koninklijke Sterrenwacht van België, waar zij verantwoordelijk is voor de operationele directie “Referentiesystemen en Planetologie”. Ze is ook Buitengewoon Hoogleraar aan de Université Catholique de Louvain. Ze was, of is, betrokken als Principal Investigator (PI) of Co- Principal Investigator (Co-PI) of co-onderzoeker (co-I) in verschillende ruimte-experimenten van “radioscience” in het kader van planetengeodesie en fysica van het inwendige van de aardse planeten.

Meer: http://www.astro.oma.be/nl/veronique-dehant-doctor-honoris-causa-van-het-observatoire-de-paris/


Belgian Teenagers run Microgravity Experiment at ESTEC, ESA’s European space research and technology centre.

Eleven Belgian teenagers recently made a special visit to ESA’s European space research and technology centre, ESTEC, in The Netherlands. Their visit was to use a unique facility that simulates the microgravity conditions of outer space. ESA’s Education Office is dedicated to help engage students of all ages in the work of the space sector. One teenager said, “This experiment was very constructive. It gave me the motivation to continue studying sciences.”

Meer: http://www.esa.int/Education/Belgian_Teenagers_run_Microgravity_Experiment_at_ESTEC


Over deze website

Uw privacy

© 2016 POD Wetenschapsbeleid