NL FR EN
www.belgium.be

Archief

Nocturne APENSTREKEN
Film en debat The Vervet Forest

De zesde nocturne vindt plaats op 08.02.2018 met The Vervet Forest, het verhaal van vijf jonge aapjes en de bescherming van hun ecosysteem (film in het Engels, debat in het Engels, Nederlands en Frans).
In aanwezigheid van Josie Du Toit, co-director en rehabilitator van de Vervet Monkey Foundation (Tzaneen, Zuid-Africa).

Narcisse TORDOIR, "Fake Barok"

Monumentale fotografische installatie tentoongesteld in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Op dinsdag 16 januari 2018 wordt, in de grote inkomhal van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het magistrale werk "Fake Barok" van Narcisse Tordoir exclusief onthuld, in aanwezigheid van de kunstenaar.
De 28 meter lange installatie, die oogt als een index van Tordoirs recentere werk, stelt in de eerste plaats de huidige relatie tussen kunst, politiek en realiteit in vraag. Het werk werd ontworpen als een triptiek, een vorm die over het algemeen in verband gebracht wordt met christelijk kunst, en werpt een blik op de actuele wereldproblematiek. In een opeenvolging van fotografische taferelen en referenties, dient de wereld zich aan als een fries van oorlog, migratie, armoede, klimaatverschuivingen etc. Kortom, thema's die de mensheid permanent achtervolgen.

Nocturne "Virungapark" in het Museum

Het Museum voor Natuurwetenschappen houdt een of twee keer per maand nocturnebezoeken rond de expo Apenstreken, een nieuw initiatief om onze verre neven op een andere manier te bekijken…

Donderdag 18 januari staat de volgende nocturne op het programma, met een boekvoorstelling (NL, FR, ENG), een film en debat (in het Frans) met als thema Virunga.
Of gewoon een bezoekje aan de expo in de magische avondsfeer.

Vrij bezoek aan de expo APENSTREKEN van 17u30 tot 21u30 (doorlopend mogelijk, ook als je de film niet bijwoont).

Boekvoorstelling "Virunga, archieven en collecties van een uitzonderlijk park" door de auteurs. Presentatie aan de stand in de hall van het Museum van 17u30 tot 18u30. Boek (in NL, FR, ENG) ter plekke te koop, of achteraf in de museumwinkel aan 19,50 euro

Projectie van de film « Virunga, de l’espoir pour tout un peuple » (in het Frans, geen ondertiteling, vanaf 19u) en vraag-antwoordronde (in het Frans) in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Esmeralda van België en Dhr. François-Xavier de Donnea – Minister van Staat, Trustee Virunga Foundation (UK), Voorzitter van het Belgisch Virungafonds vzw, Voorzitter van de Raad van het Garambapark (DRCongo) en bemiddelaar van het partnership voor de Bossen van het Congobekken - en regisseur Nicolas Delvaulx. De film is geschreven door H.K.H. Prinses Esmeralda van België en Nicolas Delvaulx.

Het oeuvre van Jan van Eyck op één enkel adres

Het oeuvre van Jan Van Eyck is nu online op Closer to Van Eyck!
Het KIK en Musea Brugge/kenniscentrum vzw hebben op closertovaneyck.kikirpa.be de macrofoto’s en het wetenschappelijke beeldmateriaal gelanceerd van 20 werken van Jan Van Eyck uit 11 topmusea. Deze documentatie werd gemaakt met hoogwaardige apparatuur en volgens een gestandaardiseerde procedure. De vrije online toegang tot deze beeldschat vormt een enorme stap voorwaarts in de studie naar deze grondlegger van de internationaal geprezen Vlaamse schilderkunst.

Het VERONA-project wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) in het kader van het BRAIN-be programma (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks) en geniet de steun van de Musea Brugge en de medewerking van Closer to Van Eyck.

Job Opportunity: DARIAH Is Seeking to Appoint a Part-Time Member of the Board of Directors

DARIAH, the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, is a pan-European organization, which aims to enhance and support digitally-enabled research and teaching across the humanities and arts. DARIAH is formally an ERIC, a European Research Infrastructure Consortium and is one of only 29 Landmarks on the Roadmap of the European Strategy Forum on Research Infrastructures. To date, 17 countries – Austria, Belgium, Croatia, Cyprus, Denmark, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, Poland, Portugal, The Netherlands, Serbia and Slovenia have become Members, while we also have a growing number of Cooperating Partners. DARIAH is therefore both an ambitious and still expanding organization, with six further candidate countries due to become members in 2020.
We are looking to appoint a part-time member of the Board of Directors from 01 September 2018, who will work closely with two other Board members, including the Chair of the Board. The Board of Directors is the executive body of DARIAH and its legal representative, also providing strategic leadership for our activities.

Nocturne APENSTREKEN
Lezing van Roseline Beudels-Jamar (in het Frans)

De nocturne vindt plaats op 22.02.2018: Roseline Beudels-Jamar geeft een lezing (in het Frans) getiteld Conserver les primates non-humains dans ce monde qui change: est-il déjà trop tard?

La biologiste Roseline C. Beudels-Jamar est responsable de l'unité «Biologie de la conservation» de l’IRSNB. Elle est actuellement la présidente du Conseil d’Administration du WWF Belgique. La conservation de la nature est autant sa profession que la passion de sa vie. Et elle a près de 40 ans d'expérience de terrain acquise dans de nombreux pays, notamment l'Indonésie, le Rwanda, la Thaïlande, l'Inde, le Népal et les pays du Bassin du Congo.

La biodiversité en ... BD!
Venez rencontrer Hubert Reeves au Muséum des Sciences naturelles

Venez découvrir la biodiversité avec Hubert Reeves dans le cadre d’une rencontre suivie d’une séance de dédicace de la BD «Hubert Reeves nous explique: la biodiversité» (éd. Le Lombard) le samedi 24.02.2018, de 11 à 13h, au Muséum.
Après avoir porteì pendant des années son regard vers les étoiles, le célèbre astrophysicien Hubert Reeves a choisi de s’intéresser à l’environnement. Il est aujourd’hui un ambassadeur incontournable de la protection de la biodiversiteì et du vivant. Grâce à la bande dessinée, il s’adresse à toutes les générations et les sensibilise à la richesse des écosystèmes de notre planète, aussi fragiles qu’indispensables à notre survie.

Sterrenkijkdagen op 23 en 24 februari 2018

Op meer dan 30 plaatsen in Vlaanderen kan je op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari door kleine en grote telescopen naar de hemel turen. Tijdens de jaarlijkse sterrenkijkdagen van de Vereniging Voor Sterrenkunde is iedereen welkom om naar de maan, de planeet Jupiter en de sterren te kijken. Volkssterrenwachten en lokale verenigingen staan klaar om bezoekers te gidsen langs de wonderen van de nachtelijke sterrenhemel.
Deze activiteit is uiteraard volledig gratis!

Overheidsorganisatie van het Jaar® 2018

Welke overheidsorganisaties worden tot ‘Overheidsorganisatie van het Jaar®’ gekozen tijdens het prestigieuze event op 6 maart 2018?
Dit initiatief, georganiseerd door EY en haar partners DE TIJD/L’Echo en BNP Paribas Fortis, is reeds aan zijn vijfde editie toe en kon de voorbije edities op veel belangstelling rekenen uit zowel de publieke als de private sector.
Als trouwe organisatoren van de verkiezing ‘Onderneming van het Jaar®’ kiezen deze partners er ook dit jaar voor om hun erkenning te uiten voor de publieke sector. Met deze award willen we immers de onmisbare en ondersteunende kracht van overheidsorganisaties onder de aandacht brengen. Centrale boodschap is dat de overheid een moderne omgeving is waar talentvolle mensen graag werken en waar objectieven en meetbare resultaten richtinggevend zijn. Tegelijkertijd zullen de genomineerden dienen als een aanmoediging voor alle overheidsorganisaties die zich dagdagelijks inzetten voor een klantgerichte dienstverlening.
Naar analogie met de vorige edities zullen diverse overheidsorganisaties, instellingen, diensten en afdelingen op verschillende bestuursniveaus kunnen deelnemen aan deze wedstrijd. Een onafhankelijke jury voorgezeten door de heer Bernard Gilliot, voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), zal overheidsorganisaties op diverse niveaus huldigen die zich weten te onderscheiden. Er zullen opnieuw verschillende prijzen uitgereikt worden.

De Koninklijke Sterrenwacht van België en EMXYS nemen deel aan de ruimtemissie Hera voor planetaire defensie

De Koninklijke Sterrenwacht van België en EMXYS (Spanje) zijn door de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA geselecteerd om een gravimeter te leveren voor de Juventas-satelliet, die zal landen op de asteroïde Dimorphos in het kader van het planetaire defensieprogramma van ESA.
De Koninklijke Sterrenwacht van België en EMXYS zullen het GRASS-instrument leveren dat het zwaartekrachtveld van de asteroïde Dimorphos zal meten. De gravimeter is een onderdeel van van de CubeSat Juventas (een miniatuursatelliet), vervaardigd door GomSpace Luxemburg. Juventas zal in 2027 op de asteroïde landen, na meegereisd te hebben aan boord van het Hera-ruimtevaartuig van de ESA. GRASS zal de eerste gravimeter op een asteroïde zijn.

WHEN ART MEETS MUSIC: een unieke dialoog tussen kunst en muziek

De beslissing van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) om het Belgian National Orchestra een podium te bieden is een vanzelfsprekende keuze in deze bijzondere tijden.
De muzikanten van het Belgian National Orchestra, die het al enkele maanden zonder publiek moeten redden, brengen een wel zeer intiem concert in de zalen van het Museum Old Masters. Hun optreden, dat wordt opgenomen, staat in dialoog met de meesterwerken van onder meer Bruegel, Rubens en Jordaens.
De kunstwerken geven alledaagse thema’s een poëtische dimensie: de schoonheid van ondergesneeuwde landschappen en portretten bij kaarslicht, de smaak van gerechten en feestbanketten van weleer. Uitgerekend in die omgeving voltrekt zich de magie van kunst en muziek. Het neusje van de zalm uit de klassieke muziek en de visuele kunsten verweven zich tot een totaalervaring die schoonheid, hoop en warmte uitstraalt en tijdens deze winterdagen op vreugde zal worden onthaald.
Als de afgelopen maanden ons een ding duidelijk hebben gemaakt, is het wel het kapitale belang van sociale verbondenheid in crisistijden. Daarom bundelen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en het Belgian National Orchestra hun krachten in een schitterend project. De twee instellingen willen via het concept ‘When Art meets Music’ hun abonnees en regelmatige bezoekers de hand reiken en tegelijk kwetsbare groepen bij hun project betrekken.

Altius: een nieuwe satelliet “Made in Belgium” met SPACEBEL software

Dank zij een belangrijk contract met ESA wordt SPACEBEL een hoofdrolspeler in een veelbelovende aardobservatiemissie
Het software engineering bedrijf SPACEBEL eindigt het jaar 2020 in stijl. Al sinds 2018 is de Belgische KMO op verschillende niveaus betrokken bij de Altius (Atmospheric Limb Tracker for the Investigation of the Upcoming Stratosphere) missie die de stratosfeer zal bestuderen. Onlangs heeft het Europees Ruimteagentschap (ESA) officieel een nieuw contract getekend met SPACEBEL Vlaanderen voor de levering van het grondsegment dat zal instaan voor het databeheer afkomstig van de instrumenten aan boord van de satelliet. Die operationele grondinfrastructuur zal in Redu en in Ukkel worden opgezet en er de satellietgegevens verwerken voor ze naar de verschillende gebruikers worden doorgestuurd.
Als component van het Europese "Earth Watch"-programma met hoofdzakelijk Belgische inbreng (94% van het budget), is Altius een microsatelliet die de ozonprofielen in de stratosfeer zal opvolgen. Deze nieuwe ESA-missie steunt op een initiatief van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA); ze zal ons toelaten om de samenstelling van de atmosfeer en de veranderingen van de ozonlaag in de stratosfeer te evalueren. Naast broeikasgassen zal de satelliet andere sporen van atmosferische gassen opmeten, zoals aerosolen, die de kwaliteit van de lucht op aarde aantasten.
In de huidige context van uitdagingen op milieuvlak zal Altius, gedurende minimaal 3 jaar, ook een antwoord bieden op het dreigende tekort aan satellieten die de aanwezigheid van bepaalde deeltjes in onze atmosfeer kunnen monitoren. Vanuit technologisch standpunt onderscheidt Altius zich door zijn kijkrichting naar de horizon die de meting van ozonprofielen met de vereiste resolutie moet bewerkstelligen. In navolging van de Proba-familie zal de ontwikkeling en exploitatie van de toekomstige Belgische satelliet met kostenoptimalisatie gepaard gaan. De lancering is eind 2023 gepland vanuit Kourou.

KBR wint een visit.brussels Award

‘The World of Bruegel in Black and White’ is vandaag bekroond met de visit.brussels Award voor Most Noted Exhibition
KBR's eerste tentoonstelling in de heringerichte appartementen van het Paleis van Karel van Lotharingen wordt in de bloemetjes gezet.
• KBR wint de Most Noted Exhibition Award
• ‘The World of Bruegel in Black and White’ bracht 30.000 bezoekers op de been
• Virtueel alternatief voor de uitreiking van de visit.brussels Awards
De tentoonstelling ‘The World of Bruegel in Black and White’ wordt met deze visit.brussels Award in de schijnwerpers gezet als originele tentoonstelling die actief bijdroeg aan de uitstraling van Brussel, zowel binnen de landsgrenzen als daarbuiten.

IPCC: Government and Expert Review of the Working Group II Contribution to the IPCC Sixth Assessment Report, Climate Change 2021: Impacts, Adaptation and Vulnerability.

Periode: 4 december 2020 – 29 januari 2021, 23:59 (GMT+1)
Experts die interesse hebben kunnen zich registreren (uiterlijk 22 januari 2021, 23:59 (GMT+1)). Bij deelname, en voor meer info graag een mail naar Martine.Vanderstraeten@belspo.be, IPCC Focal Point.
Meer informatie over de IPCC producten en het assessment proces: www.ipcc.ch

Nieuw kunstwerk van de barokmeester Jacques Jordaens ontdekt in het stadhuis van Sint-Gillis in Brussel

Een belangrijk werk van de Antwerpse barokmeester Jacques Jordaens (1593-1678) is gevonden in het stadhuis van Sint-Gillis in Brussel. Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) deed deze ongelooflijke ontdekking tijdens een inventarisatie in opdracht van urban.brussels in 2019.
Het werk hing bijna 60 jaar lang in het kantoor van de schepen voor stedenbouw en werd al die tijd beschouwd als een kopie. Het kostbare geschilderde paneel is nu echter geauthenticeerd als de oudste gekende versie van een compositie van “De Heilige Familie” die Jordaens ook gebruikte in drie andere schilderijen. Deze werken maken deel van de prestigieuze verzamelingen van het Metropolitan Museum in New York, de Hermitage in Sint-Petersburg en de Alte Pinakothek in München.
Het is de wetenschappelijke samenwerking tussen het KIK, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) en de internationale experts van het Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project die het vandaag, na meer dan een jaar van diepgaand onderzoek, mogelijk maakt om dit werk met zekerheid toe te schrijven aan Jacques Jordaens en te dateren rond 1617-1618.

DIGICOLJUST - Colonial Violence, Subaltern Agency and Shared Archival Heritage: A Digital Platform of Colonial Judiciary Sources

Het onderzoeksproject 'DIGICOLJUST - Colonial Violence, Subaltern Agency and Shared Archival Heritage: A Digital Platform of Colonial Judiciary Sources’ heeft zijn eerste blogpost gepubliceerd. DIGICOLJUST is een tweejarig (2020-2022) digitaliserings- en onderzoeksprogramma onder leiding van een team van historici en archivarissen van het Rijksarchief in België (AGR/ARA), de Université libre de Bruxelles (ULB) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Het project wordt gebaseerd op een amper bekende archiefcollectie: de processtukken van de militaire tribunalen van de Vrijstaat Congo (1885-1908) en van Belgisch Congo (1908-1960). Deze historische bronnen zijn van fundamenteel belang voor het begrip van koloniaal geweld en van Afrikaanse agency onder Belgisch bewind. Op het kruispunt van erfgoedwetenschap, digital humanities en historische expertise wil DIGICOLJUST een belangrijk deel van deze archiefcollectie toegankelijk maken voor onderzoekers en burgers, en nieuwe historische vragen over de koloniale onderdrukking onderzoeken. De blog van DIGICOLJUST zal de ontwikkeling van het project volgen en de uitdagingen die het oproept aan het licht brengen. Blogposts zullen diverse thema’s aanpakken, zoals het betwiste erfgoed van ontheemde Belgische openbare koloniale archieven, koloniaal geweld, of de weerspiegelingen tussen de geschiedenis van de militaire rechtspraak en huidige internationale debatten over de straffeloosheid van soldaten in hedendaagse Centraal Afrika.

Onderzoekers maken inventaris van menselijke resten in Belgische collecties

Een onderzoeksteam onder leiding van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) maakt aan de hand van een enquête een inventaris van de menselijke resten in Belgische musea, onderzoeksinstituten en privécollecties. Daar zijn ook resten bij die in koloniale tijden zijn verzameld. Het onderzoeksteam wil de historische, wetenschappelijke en ethische context van de menselijke resten kennen. Het project zal ook een wettelijk kader onderzoeken voor restitutie (of repatriëring) van menselijke resten.

Facing Van Eyck. The Miracle of Detail

Deze tentoonstelling opent voor het eerst de deuren op dinsdag 1 december 2020.
Facing Van Eyck. The Miracle of Detail bekijkt het uitzonderlijke oeuvre van Jan van Eyck door een eigentijdse lens. Dankzij baanbrekende digitale technieken en nieuw wetenschappelijk onderzoek bij het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK-IRPA) kom je dichter bij Van Eyck en zijn geheimen dan ooit tevoren. Neem een duik in de picturale microkosmos van Van Eyck door in te zoomen op landschappen, architectuur, textiel, menselijke figuren en alledaagse voorwerpen en onthul fascinerende details die met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Speciaal voor de tentoonstelling componeerde Benjamin Glorieux een op Van Eyck geïnspireerd stuk – geef niet alleen je ogen maar ook je oren de kost in deze zintuiglijke totaalervaring!
Een rijk geïllustreerde film focust op de devotionele beelden van Jan van Eyck en verbindt hem met de Byzantijnse icoon. Door dieper in te gaan op de receptie en toe-eigening van Byzantijnse modellen in het werk van Van Eyck, verkent de film de religieuze en artistieke uitwisselingen tussen Oost en West in de 15e eeuw.
​​​ Een nieuwe manier van kijken naar Jan van Eyck's oeuvre aan de hand van 20 gedigitaliseerde werken die je de radicaliteit en frisheid van zijn fascinerende beeldtaal laat zien!

Heropening Museum voor Natuurwetenschappen

Kom samen met je bubbel op bezoek in het Museum voor Natuurwetenschappen en bereid je voor op een uitstap vol dino’s, zeereptielen, tijgers, giraf, pinguïns: de bewegwijzerde parcours leiden je in eenrichtingsverkeer langs alle zalen. Gloednieuw is ‘Levende Planeet’, twee verdiepingen van een vaste galerij waarin je het leven op onze planeet, met wel 850 dieren in hun leefgebied, leert kennen. Ook Arkhane, de elegante Allosaurus, en de afschrikwekkende Mosasauriërs zijn opnieuw te zien!
Bereid je bezoek voor en koop je ticket online. De tijdelijke expo Antarctica is nog steeds inbegrepen in je ticket voor de vaste zalen (tot 03.01.21).

SURA – Unlocking the Photographic Archives of the Pioneering Years of Egyptology at the Royal Museums of Art and History in Brussels

Het onderzoeksproject ‘SURA – Unlocking the Photographic Archives of the Pioneering Years of Egyptology at the Royal Museums of Art and History in Brussels’ lanceert haar website.

Het SURA-project (2020–2022) wordt uitgevoerd door Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) in samenwerking met de afdeling archeologie van KUL. Het project wil een historische collectie van ca. 7000 fotografische glasnegatieven valoriseren die bewaard worden in de beroemde Egyptologische bibliotheek van de KMKG. De foto’s dateren uit de eerste helft van de 20e eeuw en documenteren de pioniersjaren van het ontstaan van de Egyptologie in België vanuit het standpunt van Jean Capart, eerste conservator van de Egyptische afdeling van de KMKG en grondlegger van de Belgische Egyptologie, en zijn medewerkers. Deze collectie bevat onder meer foto’s van de archeologische sites in Egypte waar de KMKG werkzaam zijn geweest en waarvan objecten in de collectie van het museum zijn terecht gekomen, maar foto's van sites en opgravingen door andere teams. Ook afbeeldingen van objecten uit diverse museumcollecties wereldwijd, van het Egyptische landschap, de flora en de bevolking maken deel uit van de collectie.

SURA wordt gefinancierd door BELSPO in het kader van het onderzoeksprogramma BRAIN-be 2.0 (2018–2023).

UNESCO-MAB Young Scientists Awards 2021

The MAB Young Scientists Awards targets young researchers carrying out interdisciplinary research in line with UNESCO's Man and the Biosphere (MAB) Programme. Priority is given to projects carried out in biosphere reserves. Until 2025, implementation of the UNESCO MAB Programme is guided by the MAB Strategy and Lima Action Plan for UNESCO’s MAB Programme and its World Network of Biosphere Reserves (LAP), which contributes to the achievement of the 2030 Agenda and its Sustainable Development Goals (SDGs).
MAB Young Scientists Award applicants are strongly encouraged to take into account the priorities of the LAP, and to identify in their applications how their research contributes to the research-related actions of the LAP and to the SDGs.
Deadline for applications: 15 January 2021.

INDIA Space-Astronomy: DOT Call for proposals - Cycle 2021-C1

DOT Online Proposal Submission and Evaluation System (DOPSES) is opened now for proposal submission for Cycle 2021-C1.
The deadline for submitting the proposals is 2020-11-30 17:00:00, Indian Standard Time (UTC + 5:30).

Belgisch lanceringsevenement voor Horizon Europe op 12/11/2020

De start van Horizon Europe, het nieuwe EU Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie, nadert en daarom besloot EUROFED, de dienst van de Nationale Contactpunten (NCPs) voor het federale, ism de Nationale Contactpunt Coördinatoren van de Regio's en Gemeenschappen om op 12 november 2020 van 14.30 tot 16.15 uur een online informatiesessie voor Horizon Europa te organiseren.

Wat staat er op de agenda?
• De directeur-generaal van het directoraat "Onderzoek en Innovatie" van de Europese Commissie, de heer Jean-Eric Paquet, zal de nieuwigheden van het Horizon Europe presenteren en uw vragen beantwoorden.
• Een academische onderzoeker én een CEO van een KMO zullen hun ervaringen delen en de lessen die ze hebben geleerd bij deelname aan Horizon 2020 projecten.
• Een presentatie waarin de gespecialiseerde overleggroepen die in België verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van de positie van de Belgische delegatie in de programmacomités van het EU-kaderprogramma is voorzien.
• En tot slot een overzicht van de Nationale Contactpunten (NCP's) die in België bestaan en bij wie je terecht kan voor advies over de Kaderprogramma's.

De online sessie staat open voor alle belanghebbenden in België. Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht.
Meer informatie en mogelijkheid tot registratie via de event website. De inschrijving sluit op 12 november 2020 om 9.00 uur.

Open loket

De Afdeling Cultuur en Wetenschap van de Ambassade van Spanje in België stelt de vierde editie van ons ‘open loket’ voor. Het doel hiervan is culturele en wetenschappelijke samenwerkingsvoorstellen tussen Spanje en België, die in 2020 in België uitgevoerd worden, te ontvangen. Het loket zal geopend zijn tussen 19 oktober en 23 november 2020 en kan bereikt worden via onze website
Er worden verschillende soorten samenwerking aangeboden, zoals economische hulp op kleine schaal, sponsoring, culturele diensten en verspreiding van de evenementen.

Blijft T. rex STAN toegankelijk voor publiek en wetenschap?

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heeft met belangstelling de veiling gevolgd van het skelet van Tyrannosaurus rex STANTM door Christie's in New York op 6 oktober 2020. Dat dit iconische fossiel door een privépersoon of door een bedrijf is aangekocht, baart ons grote zorgen. Het is in ieders belang dat STANTM toegankelijk blijft voor het grote publiek, maar ook voor de wetenschappelijke wereld. Op 13 oktober 2020 volgen we met argusogen de veiling van een skelet van een allosaurus, een andere grote roofdinosaurus die in de Verenigde Staten is ontdekt. Het gaat onder de hamer bij Binoche en Giquello in Parijs.

Soapbox Science: wetenschapsters in België spreken live over hun onderzoek op sociale media

Op zaterdag 10 oktober, van 14u tot 17u10 zullen zeven wetenschapsters u vertellen over hun onderzoek tijdens het eerste Soapbox Science-evenement in België, dat dit jaar uitzonderlijk online zal worden gehouden vanwege COVID-19.

Soapbox Science is een wetenschappelijk outreach initiatief dat tot doel heeft de zichtbaarheid van vrouwen in de wetenschap en hun onderzoek te bevorderen door hen de opportuniteit te geven om mensen op publieke plaatsen te bereiken. Soapbox Science-evenementen transformeren openbare ruimtes in discussiefora (naar het voorbeeld van de Speaker’s Corner in Hyde Park) waar vrouwelijke (iedereen die zich als vrouw identificeert) wetenschappers op hun “zeepkisten” over hun onderzoek kunnen praten met de voorbijgangers.
Waarom vrouwelijke wetenschappers? Zelfs vandaag de dag vormen vrouwelijke wetenschappers een minderheid in het onderzoeksveld, en hun relatieve aantal neemt af naarmate de anciënniteit in het veld toeneemt. Recent onderzoek toont aan dat vrouwen al op zeer jonge leeftijd met veel obstakels te maken hebben, met name door maatschappelijk gekoesterde stereotypen en vooroordelen die verband houden met het imago van de wetenschapper.
Om die redenen richt Soapbox Science zich op het aanpakken van stereotypen door aan het publiek te laten zien dat een wetenschapper niet noodzakelijk een “oude blanke man” is, en dat iedereen de mogelijkheid heeft om op een interactieve manier van de wetenschap te genieten.

Opening van de tentoonstelling BE MODERN

Van 2 oktober 2020 tot 24 januari 2021 brengen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) de tentoonstelling BE MODERN. Van Klee tot Tuymans. Met BE MODERN zetten de KMSKB de collectie moderne en hedendaagse kunst uit binnen- en buitenland in de kijker. Een selectie van een 150-tal schilderijen, sculpturen, werken op papier, installaties en moving images schetsen het wervelend avontuur van de moderne beeldende kunst. Bij deze gelegenheid zal ook een selectie van de recente aanwinsten hedendaagse kunst te zien zijn, soms voor de allereerste keer.
Daarnaast kunnen bezoekers ook Purification ontdekken, een indrukwekkende video-installatie van Bill Viola, alsook ART CARES COVID dat het werk van meer dan 40 Belgische kunstenaars presenteert.