Sitemap Contact Kalender Nieuw Home
POD Wetenschapsbeleid > Actualiteit
Link naar RSS feed

Archief

Staatssecretaris voor de Noordzee De Backer en mariene industrie werken samen aan Blue Growth

Hoe kunnen we het economische maximum halen uit het potentieel van de Noordzee, zonder daarbij de ecologie uit het oog te verliezen? Blauwe energie, blauwe economie, blauwe maatschappij en bescherming van de oceaan zijn zowel voor de overheid en de beleidsmakers als voor de industrie belangrijk. Er is nood aan een goede samenwerking tussen alle partijen. Daarom ondertekenen staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) en de Belgische maritieme industrieën, vertegenwoordigd door Flanders’ Maritime Cluster, een Memorandum van Overeenstemming op woensdag 9 november in Oostende. De verschillende partijen benadrukken hiermee hun engagement om elkaar te betrekken in de ontwikkeling van innovatieve en duurzame technieken voor de blauwe maatschappij van vandaag.

Meer: http://www.belspo.be/belspo/organisation/actua/20161109_KbinIrsnb_nl.pdf


BIRA: De oorsprong van poollicht op hoge breedte ontraadseld

Een aantal onderzoekers, waaronder Romain Maggiolo van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), hebben de oorsprong ontdekt van poollicht dat op hoge breedtegraad voorkomt. Dit werd mogelijk door metingen van de Cluster satellieten van het Europese Ruimtevaartagentschap ESA te combineren met beelden gemaakt door de IMAGE satelliet van de NASA. Deze ontdekking werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Science op 19 december 2014. Het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie is een federale wetenschappelijke instelling die de atmosfeer en de ruimte bestudeert. Dit omvat ook de studie van het poollicht, ook al is dit verschijnsel in België slechts zelden zichtbaar. Zo is het BIRA actief betrokken bij het onderzoek met de Cluster satellieten dankzij financiering door het Belgische Wetenschapsbeleid.

Meer: http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Science/Cluster/Origin_of_high-latitude_auroras_revealed


ESA: Johann-Dietrich Woerner to be Director General of ESA

Today, the Council of the European Space Agency announced the appointment of Johann-Dietrich Woerner as the next Director General of ESA, for a period of four years starting on 1 July 2015. He will succeed Jean-Jacques Dordain, whose term of office ends on 30 June 2015. Mr Woerner is currently Chairman of the Executive Board of DLR, the German Aerospace Center.

Meer: http://www.esa.int/About_Us/Welcome_to_ESA/Johann-Dietrich_Woerner_to_be_Director_General_of_ESA


Over deze website

Uw privacy

© 2016 POD Wetenschapsbeleid