NL FR EN
www.belgium.be

Drugs op de festivals : percepties van preventie-, schadebeperking-, zorg-, en politionele strategieën (POPHARS)

Onderzoeksproject DR/85 (Onderzoeksactie DR)

Personen :

Beschrijving :

Achtergrond

In vergelijking met hun leeftijdsgenoten gebruiken festivalbezoekers meer illegale drugs, tabak en alcohol. Tevens toonde onderzoek aan dat het eerste gebruik vaak op de festivals plaatsvindt. Vandaar zien de instanties die verantwoordelijk zijn voor gezondheidszorg op de festivals zich genoodzaakt om met een brede variatie aan druggerelateerde schade (zoals ziekte, letsels, intoxicaties en mentale gezondheidsproblemen) om te gaan, meer dan het geval is op andere massabijeenkomsten. Om met het middelengebruik op festivals om te gaan, worden tal van preventie-, schadebeperking-, zorg-, en politionele strategieën ingezet. Echter, middelengebruik en de hieraan gerelateerde problemen variëren sterk naargelang het specifieke festival, wat de implementatie van druggerelateerde interventies alleen maar bemoeilijkt. Uiteraard evolueren ook de substanties zelf aangezien nieuwe, vooral synthetische drugs, om de haverklap opduiken (cf. NPS).

Ingezette strategieën om de schade gerelateerd aan het gebruik van dergelijke substanties te reduceren, bleken in het verleden niet altijd even effectief te zijn. Aanwezigheid van politie op straatniveau (e.g., hoge zichtbaarheid van politie, oproerpolitie, politie met drugshonden, …) bleek bijvoorbeeld onvoldoende om drugsmisdrijven op muziekfestivals te vermijden. Daarenboven veroorzaken dergelijke aanpakken bepaalde perverse effecten, zoals het aanzetten van gebruikers om drugs op het festivalterrein (terrein zelf en/of camping) aan te kopen (in plaats van deze zelf naar het festival mee te brengen), wat de opportuniteiten voor dealers dan weer net verhoogt. Vandaar worden steeds vaker peer-to-peer strategieën (e.g., Safe 'n Sound, Modus Fiesta) ingezet die zich voornamelijk richten op preventie en het inperken van excessief en schadelijk gebruik. Echter, meer onderzoek is nodig om na te gaan hoe de gebruikers zelf over dergelijke aanpakken reflecteren en of de beoogde effecten bereikt worden.

Objectieven & methodes

Het onderzoeksteam wil meer inzicht krijgen in hoe festivalbezoekers en festivalstakeholders de ingezette, druggerelateerde interventies op de festivals ontvangen – inclusief hun perceptie omtrent druggebruik(normen) op muziekfestivals. De studie focust op de festivalscene in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Het eerste deel van de studie focust op de percepties van preventie-, schadebeperking-, zorg-, en politionele strategieën en percepties van druggebruik(normen) door de ogen van festivalbezoekers zelf. Aan de hand van een innovatieve, real-time methode (Experience Sampling Method) worden festivalbezoekers bevraagd en ook diepte-interviews worden afgenomen om meer gedetailleerde feedback van de deelnemers aan de studie te verkrijgen. Daarenboven worden on-the-spot observaties uitgevoerd om na te gaan in hoeverre de percepties van de festivalbezoekers overeenstemmen met de actuele situatie. Het tweede luik van de studie focust op hetzelfde thema, maar ditmaal door de ogen van de stakeholders inzake van preventie-, schadebeperking-, zorg-, en politionele strategieën. Tevens worden andere stakeholders betrokken die in direct contact met de festivalgangers staan, zoals festivalpromotoren, buitenwippers, bar- en toiletpersoneel. Op basis van de onderzoeksresultaten worden conclusies en aanbevelingen geformuleerd.

Verwachte resultaten

Het onderzoeksteam tracht om mogelijke blinde vlekken te detecteren en zo 1) aanbevelingen te formuleren om de leemte tussen veronderstellingen en werkelijkheid te overbruggen, 2) opportuniteiten te creëren om in interactie te treden met alle stakeholders, 3) mogelijke mismatchen tussen de doelen van de stakeholders en hun actuele strategieën/beleid te identificeren en 4) om een open, in onderzoek ingebedde, communicatie te stimuleren tussen alle stakeholders en zo de efficiency op alle operationele niveaus te verhogen.

Documentatie :


  • DR/85 op de Drugs website

    Drugs at the festivals: Perceptions of prevention, harm reduction, care, and law enforcement strategies (POPHARS) : final report  Hauspie, Bert - Van Dyck, Edith - Piolat, Jeremie ... et al.  Brussels : Belgian Science policy, 2021 (SP3079)
    [Om te downloaden

    Drugs at the festivals: Perceptions of prevention, harm reduction, care, and law enforcement strategies (POPHARS) : summary  Hauspie, Bert - Van Dyck, Edith - Piolat, Jeremie ... et al.  Brussels : Belgian Science policy, 2021 (SP3080)
    [Om te downloaden

    Drugs op festivals: Percepties van preventieve, schadebeperkende, zorggerelateerde, en repressieve strategieën (POPHARS) : samenvatting  Hauspie, Bert - Van Dyck, Edith - Piolat, Jeremie... et al.  Brussel : Federaal wetenschapsbeleid, 2021 (SP3081)
    [Om te downloaden

    Drogues en festival : Perceptions des stratégies de prévention, de réduction des risques, de traitement et de maintien de l’ordre (POPHARS) : résumé  Hauspie, Bert - Van Dyck, Edith - Piolat, Jeremie ... et al.  Bruxelles : Politique scientifique fédérale, 2021 (SP3082)
    [Om te downloaden